hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Sa facem cunostinta cu Olariu Ovidiu - YO3UD

Nini Vasilescu YO3CCC

Dl. Olariu Ovidiu este absolventul primei promotii de ingineri electronisti din Romania, promotia 1956. Din activitatea domniei sale putem enumera :

- a fost redactorul revistei Radioamatorul;
- a fost redactorul revistei Sport si Tehnica;
- a fost arbitru in colegiul international de arbitri;
- a scris 4 carti si peste 300 de articole de electronica;
- a lucrat 40 de ani la Dispeceratul Energetic National de unde a iesit la pensie.

YO3CCC: Data si locul nasterii.

YO3UD: M-am nascut pe 6 septembrie 1930 in orasul Brasov.

YO3CCC: Cum ati luat primul contact cu aparatele de radio?

YO3UD: Prin 1934-1936, tata era pasionat de aparatele de radio si era prieten cu ing. Mihailescu care avea un magazin pe Calea Grivitei (langa Podul Grant) unde vindea aparate de radio pe care el le construia cu piese aduse din Germania.

YO3CCC: Tatal d-voastra avea vreo pregatire in acest domeniu?

YO3UD: Tata era economist, dar era pasionat si de aceste aparate de radio. Pe vremea aceea, aparatele de radio aveau numai UL si UM, iar tata auzise ca in Europa (Anglia si Germania) au aparut posturi de radio si in US si vroia sa le prinda. Din acest motiv facea tot soiul de experiente.

YO3CCC: Bine, dar cum ati luat "microbul"?

YO3UD: Ca sa-i pot fi de folos, tata m-a invatat cifrele de la 1 la 0 ca sa-i aleg rezistentele si condensatoarele din cutii. De exemplu, el imi spunea: "Cauta-mi o rezistenta de 1-3-0 (unu-trei-zero)", ceea ce insemna sa-i caut o rezistenta de 130 kilo-ohmi. Asa am ajuns ca in scoala primara sa fac galene.

YO3CCC: Si ati ramas in stadiul de galena?

YO3UD: A venit razboiul si am fost obligati sa predam aparatele de radio la politie. Intre timp tata imbatranise, nu mai facea experiente si atunci am inceput sa fac eu pentru ca simteam nevoia sa ascultam Vocea Americii si BBC-ul, posturi de radio care erau bruiate de rusi.

YO3CCC: Ceva publicatii de specialitate se puteau gasi pe atunci?

YO3UD: Erau cateva publicatii care apareau periodic: Radio Universul, Radio Fonia si Radio Adevarul.

YO3CCC: Dar, despre radioamatori cum ati aflat?

YO3UD: Tot periodic aparea si YR5 Buletin si asa am aflat de existenta radioamatorilor cu putin inainte de inceputul razboiului drept pentru care m-am apucat sa invat si telegrafie.

YO3CCC: Ati fost mai intai receptor sau ati obtinut direct autorizatie de emisie?

YO3UD: Intr-o zi am lucrat cu Cezar Pavelescu YO3GK care si-a dat seama ca nu am autorizatie, mi-a spus sa numai fac piraterie, sa vin in str. Jacques Elias nr. 2 si sa ma autorizez, ceea ce am si facut. Am primit autorizatie de receptor cu indicativul YOR-331. Mai tarziu am depus cerere pentru emisie, iar autorizatia am primit-o in 1956.

YO3CCC: Ce facultate ati urmat?

YO3UD: In anul 1951 am dat examen de admitere la fac. de Electrotehnica, care in anul 1953 s-a scindat in: Electronica si Electrotehnica. Eu am optat pentru fac. de electronica pe care am absolvit-o in anul 1956, prima promotie de ingineri electronisti cu 5 ani.

YO3CCC: Care a fost primul loc de munca?

YO3UD: Dupa terminarea facultatii, ca inginer stagiar, am avut mai multe optiuni dar eu am ales Bucurestiul si asa am ajuns la CFR.

YO3CCC: Vreo intamplare mai deosebita ati avut pe aici?

YO3UD: Se intamplase ceva ca nu se mai putea tine legatura telefonic cu gara Chitila. M-am deplasat personal la fata locului si am inceput sa merg din stalp in stalp pe langa linia de cale ferata si sa urmaresc cu privirea traseul firelor de telefon. La un moment dat am gasit "buba", firele erau rupte si aveam nevoie de niste izolatori. M-am dus in gara Chitila, am intrebat unde era magazia celor de la intretinere telefoane si asa am ajuns la ladita cu izolatori care evident ca avea lacatul pus. Daca as fi dat telefon la Bucuresti si pana ar fi venit echipa de intretinere ar fi trecut ore pretioase, asa ca am spart lacatul, m-am servit cu ce imi trebuia si am reparat linia telefonica. Cand am ajuns la locul de munca am facut un raport detaliat cu ce am gasit si cum am remediat, specificand ca am spart lacatul de la ladita cu izolatori. Raportul intocmit de mine a ajuns la ministru si am primit felicitari.

YO3CCC: Cum si de ce ati plecat de la CFR?

YO3UD: Intr-o zi m-am trezit cu colonelul Rivenson Elisei care a venit la CFR sa ma ceara pentru revista Radioamatorul. Mai intai a discutat cu mine sa vada daca sunt de acord, urmad ca apoi sa mearga la forurile superioare. In timpul discutiei i-am pus urmatoarea intrebare: "De ce ma vreti tocmai pe mine?", iar raspunsul a fost: "Noi vrem ca revista sa fie una serioasa iar redactorul trebuie sa fie cu studii superioare". La aceea vreme eram singurul radioamator cu specializarea radiocomunicatii. Eu mi-am dat acceptul pe loc; atunci, el m-a rugat sa-l insotesc si impreuna am mers la directorul general unde s-au stabilit conditiile pentru plecarea mea la AVSAP.

YO3CCC: A meritat "deranjul"? Ma refer din punct de vedere financiar.

YO3UD: La CFR aveam un salariu de 800 lei, daca m-as fi dus seful Garii Buzau (unde primisem repartitie la terminarea facultatii) as fi avut 1200 lei, iar aici am primit 2000 lei. No comment.

YO3CCC: Cum v-ati descurcat la noul loc de munca?

YO3UD: Cu munca si rabdare am rentabilizat in asa masura revista astfel incat astazi aparea si a doua zi se epuiza pe cand celelalte reviste (Aripile patriei si Pentru apararea patriei) se vindeau foarte putin. Solutia, a fost aparitia unei alte reviste "Sport si Tehnica" care sa le includa pe toate.

YO3CCC: In colectivul redactional ati avut si radioamatori?

YO3UD: La redacatie am avut urmatorii colegi: Tanciu Mihai YO3CV (secretar de redactie), Liu Misu YO3ZC si Vasilescu Raul YO3LX, YO3ZR ,Cristian Petre, YO3RD Macoveanu Liviu si YO3RF Craiu George (colaboratori externi.)

YO3CCC: Spuneti-mi cateva cuvinte despre cum era organizat si ce cuprindea AVSAP-ul.

YO3UD: AVSAP-ul era prescurtarea de la Asociatia Voluntara pentru Sprijinirea Apararii Patriei si avea COC-ul (Centrul Organizatoric Central) in strada Dacia nr. 13. Acesta avea o directie a presei care se ocupa de 3 reviste de specialitate: Radioamatorul, Aripile patriei si Pentru apararea patriei. Toate trei au trecut intr-una singura, "Sport si Tehnica" si totodata au trecut de la AVSAP la MTS (Ministerul Tineretului si Sportului).

YO3CCC: Ati stat mult timp aici?

YO3UD: Simtind ca barca se scufunda am ramas la revista "Sport si Tehnica" cu jumatate de norma si am trecut cu norma intreaga la "Dispeceratul National al Energiei".

YO3CCC: Cat timp ati ramas asa?

YO3UD: Timp de 7-8 ani.

YO3CCC: Cat timp ati tinut cursuri de radioelectronica si telegrafie?

YO3UD: Intre 1957 si 1960 am tinut cursuri de radioelectronica si telegrafie la Radioclubul Central si la Radioclubul Bucuresti.

YO3CCC: Cand ati fost numit in comisia de examinare?

YO3UD: Niculescu acorda dreptul de a fi radioamator fiind seful comisiei de examinare si avea functia de Sef de serviciu in cadrul postei. Prin 1963 am fost numit in comisia de examinare pentru obtinerea autorizatiei de emisie.

YO3CCC: Cand ati fost numit arbitru international?

YO3UD: In 1958 am fost numit arbitru in colegiul international de arbitri. In 1958 si 1959 am fost trimis in URSS si in Bulgaria pentru a participa la colegiul international de arbitri pentru verificarea fiselor de concurs si stabilirea rezultatelor. Presedintele acestui colegiu era Ernst Krenkel; el a fost seful primei expeditii la Polul Nord.

YO3CCC: Din intamplare, am un QSL cu indicativul R3AEM, fiind unul dintre indicativele folosite cu ocazia comemorarii a 100 de ani de la nasterea acestui explorator polar si operator radio. Cate carti si articole ati scris de-a lungul timpului?

YO3UD: In timpul activitatii mele am scris 4 carti si peste 300 de articole.

YO3CCC: Ce subiect ati tratat in aceste carti?

YO3UD: Pentru ca subiectul proiectului meu de diploma de la terminarea facultatii a fost "Proiectarea radioreceptoarelor cu tranzistoare", eu am publicat prima carte din Romania despre aceste receptoare.

YO3CCC: Ce constructii ati realizat de-a lungul anilor?

YO3UD: In primul rand vreau sa subliniez ca am realizat primul final cu 4 lampi GU50 din Romania. Am mai realizat: statii de emisie-receptie, un excitator de SSB cu defazaj, surse, un osciloscop, un capacimetru cu punte, amplificatoare liniare de putere, receptoare, emitatoare, etc. As mai putea aminti si realizarea primul emitator experimental pentru UUS cu modulatie de frecventa, in cadrul cercului de studii al facultatii de electronica avand o putere de 2 Kw.

Interviul si fotografiile au fost realizate pe 26 ianuarie 2010.

Un album ocazionat de acest interviu poate fi vazut la qsl.ro.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 11-6-2010

8923

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-06-13 00:51:59 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru ce a fost "Sport si Tehnica"!Atunci cand faceam primii pasi , sorbeam aceasta revista.Mi-a orientat pasii in viata.
    Era absolut necesara pentru cei care simteu ca pot face mai mult.
    Multa sanatate!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-06-14 11:24:46 (ora Romaniei)
  • Multzumiri ptr articol draga Nini! Pentru marea majoritate HAM-ilor din YO, semnatura la sfarsitul articolelor " YO3UD ", era o garantzie, ca montajul, schema va functziona!
    Multa sanatate si viatza lunga va doresc Dl. Olariu! 73/dx Alex

  • Postat de Toni Ivanovici - YO3BTN la 2010-06-18 13:36:55 (ora Romaniei)
  • Prin anii ''''60 , elev in liceu fiind , inainte de a invata legea lui Ohm la scoala am invatat-o de la YO3UD . Pe atunci dl Olaru era un tinar si convingator profesor la cursurile Radioclubului Central , situat pe atunci linga turnul parasutistilor . Mai tirziu , prin anii ''''80 am ascultat un QSO cross-mode in 3.5 Mhz . In Bucuresti , in SSB era regretatul YO3RG iar la Suslanesti , AG , era YO3UD in telegrafie . Pina aici n-ar fi nimic nemaipomenit daca n-am aminti ca YO3UD lucra cu doar 1 Watt , stors si acela chinuit dintr-o statie RBM . Iar antena era un long wire intinsa cum se putea printre pomii din livada . Si cu doar acel 1 Watt venea in YO3 cu 579 . Cei ce au avut vreodata un RBM isi mai amintesc poate ca avea un transmatch incorporat si un bec cu incandescenta folosit drept ampermetru termic - bec care se sunta dupa acordul antenei ca sa nu consume . HI !

  • Postat de Adrian (Dan) Scurtu - YO3SK la 2010-06-18 16:44:36 (ora Romaniei)
  • Sunt "absolvent" al unuia din cursurile tinute de D-stra la Radioclubul Central (turn) in 1958 si autorul unui articol despre constructia unui grid-dippmetru pe care l-ati publicat in Radioamatirul in ''59. Eram YO3-2030. Comisiile de examinare erau sub egida lui V. Niculescu, dar certificatele de radioamator erau semnate de col. Potlog of. MFA seful AVSAP Buc. Vremuri tampite, ca ofiter MFA primeai autorizatie numai cat. a IV-a. (UUS). Pentru a primi autorizatia care nu mai vanea, a trebuit sa optez tot pentru cat. a IV-a (acest lucru mi la soptit un radioamator, baiat cu ochii albastri). D-le Olaru va urez multa sanatate si sa ne ajute D-zeu sa apucam, din nou, vremuri mai bune. Viata lunga. 73, Adrian.

  • Postat de ALEX. MIHAI - (neradioamator) la 2011-11-24 18:18:48 (ora Romaniei)
  • AM FOST ABONAT LA REVISTE DE STIINTA SI TEHNICA,APOI LA
    REV. RADIOAMATORUL.
    UN PROIECT PE CARE AM VRUT SA-L CONSTRUIESC SE NUMEA
    APARAT CU REACTIE CE FUNCTIONA PE 3 LUNGIMI DE UNDA.
    ERAU 2 TUBURI UNIVERSALE:UY SI UCL CU FIL. INSERIATE.
    AM GASIT CEVA PIESE LA TALCIOCUL DIN DUDESTI,AM CUMPARAT LAMPI NOI,AM CONSTRUIT BOBINA PE UN SOCLU
    DE LAMPA ...DAR NU LAM TERMINAT NICIODATA(A VENIT ARMATA,DECESE IN FAMILIE,LIPSA DE BANI,ETC}.
    NUMELE DL. QLQRU IMI ESTE CUNOSCUT LA FEL CA SI AL DL.
    LIVIU MACOVEANU CARE PUBLICAU ARTICOLE SI SCHEME DE
    RADIO.FAC UN APEL LA TOTI RADIOAMATORII CONSTRUCTORI
    DACA POSEDA SCHEMA DE RADIO DE CARE VORBEAM MAI SUS.
    POSED TOATE PIESELE NECESARE(TUBURILE SE POT INLOCUI CU ALTELE DE ACEIAS FUNCTIE).
    AM 70 DE ANI SI AS VREA SA CONSTRUESC ACEST RADIO CU REACTIE INDEPLININD UN VIS DIN ADOLESCENTA.
    MULTUMESC ANTICIPAT RADIO AMATORILOR DIN ROMANIA.
    MIHAI ALEX.
    CALIFORNIA U.S.A.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Sa facem cunostinta cu Olariu Ovidiu - YO3UD"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact