hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Din nou alături de copii

Mihai Enea YO8CYN

Nu ştiu alţii cum sunt dar eu cand ma vad între copii îmi trec toate durerile, uit de toate necazurile, simt că trăiesc de parcă aş primi candoarea, gingăşia şi dragostea din micuţele lor inimi...Da, simt că am şi pentru ce să trăiesc şi mai ales să fiu printre ei...Dincolo de agitaţia politică, de criza care ne dă insomnii, dincolo de grija zilei de mâine sau de banii albi pentru zilele negre după care tot alergăm, cred că în adâncul inimilor noastre, fiecare avem un loc special pentru ceva special, pentru copilărie şi pentru copii. Iar atunci când copiii împărtăşesc - mai mult sau mai puţin - câte ceva din...pasiunea ta, parcă te regăseşti pe tine cu visurilele tale în cei din faţa ta...

Aşa s-a întâmplat vineri 21 mai şi duminică 30 mai când am putut răspunde cu plăcere invitaţiilor primite de organizatorii " Orăşelului Copiilor " din Roman şi Iaşi.

La Roman, în frumosul parc, în ciuda ploii ce ne tot ameninţa începând cu orele 10 toate standurile erau amenajate şi gata a primi vizitatorii. Peste 300 de copii şi tineri au trecut pe la standurile sau..."instituţiile" special amenajate pentru această ocazie...primărie, spital, bibliotecă, market, pompieri, poliţie, observator astronomic, dar şi la cercul nostru de Radiocomunicaţii unde, pentru prima dată au putut asculta semnalele Morse, trafic radio în fonie, au pus mâna pe un manipulator, au putut răsfoi colecţia de QSL-uri sau diplomele expuse.

Apoi, bucuria unora de a ţine în mâna lor un handy cu care, ascunşi după copaci, comunicau între ei. Din păcate undeva în jurul orelor 12, ploaia ne-a...alungat pe fiecare la casele noastre, rămânând cu bucuria unei noi aventuri. Şi pentru mine dar mai ales pentru sutele de copii participanţi. Aici la Roman, evenimentul a fost cerut de Primărie, iar organizatorii au fost Biserica Adventistă din localitate şi Asociaţia Exploratori pentru viitor din Moldova. Cu această ocazie, am folosit aparate proprii dar si împrumutate sau primite de la colegii radioamatori din Roman şi nu numai ( Tnx. I0/YO8RGS, YO8RCM, YO8YW, etc). Iar noutatea faţă de ediţiile trecute, a fost noua antenă pentru portabil, un delta loop pentru 20 metri din undiţe care a impresionat şi atras mulţi vizitatori şi din rândurile celor mari.

Dumincă 30 mai în Parcul Copou benficiind de o vreme splendidă, toridă chiar (care mi-a adus aminte de căldurile din Vanuatu şi Venezuela) am fost gazdele a peste 450 copii şi tineri. Şi aici am adus tot...echipamentul pentru a stârni curiozitatea participanţilor. Au fost momente când...nu mai dovedeam să răspund tuturor întrebărilor. Ce sunt " pozele" astea?, adică qsl-urile, de ce e antena asta asa de mare, ce înseamnă QRZ, ce trebuie să facă şi ei pentru a vorbi cu alţi radioamatori, cât costă aparatura etc....Am beneficiat şi de o propagare buna pentru noi în sensul că până pe la 12 a mers bine bada de 7 Mhz unde am făcut nenumărate legături radio apoi în banda de 14 Mhz unde am avut bucuria ca pe lângă legăturile cu multe ţări europene să prindem şi ceva DX-uri şi mai ales deschiderea pentru staţiile YO cărora le mulţumesc pentru răbdarea şi amabilitatea de a ne ajuta la legăturile demnstrative. O fază destul de... frumoasă a fost când, în jurul nostru erau peste 10 poliţişti ba privind antena, ba ascultând traficul în 20 metri şi deodată se conectează pe echo link o statie din Cluj pentru teste. Imediat iau legătura cu prietenul nostru şi, cand aud poliţiştii că partenerul de trafic este din Cluj îşi dădeau coate unii altora...Unul vine la mine şi mă întreabă dacă a înţeles bine...Ok, aşa este, din Cluj... La care replica lor.... " Domnule, staţia ta este de aceeaşi mărime ca a noastră, dar noi abia dacă putem vorbi 4-5 km pe când tu ...până la Cluj...Tre să vorbim cu şeful nostru să cumpere staţii din astea că îs mai bune...Apropo ce firmă este...?

Sau...o altă bucurie....din cauza căldurii, din când în când, mai mergeam sub un copac la umbră. Lângă masa noastră se opreşte un bătrânel, sprijinindu-se în cârje, priveşte aparatele de pe masă, se uită în jur şi văzând scaunul ...neocupat de nimeni îl ia, se aşează pe el lângă TS 850-ul care era pe recepţie în porţiunea de CW, ia pixul şi o coală de hârtie şi începe să scrie... Curios, după puţin timp am mers lângă el...Mă întreabă dacă eu sunt...responsabil de staţie şi în timp ce lui îi licăreau cîteva lacrimi din ochii obosiţi de cele văzute în cei 96 de ani, pe coala de hârtie am văzut indicativele, unul după altul ca in radiogramnele ce le învăţam în armată..." am fost radiotelegrafist în război măi băiete...ehei....ce vremuri şi ce aparate...." iar când a ajuns următorul grup de copii, moşul meu s-a ridicat de pe scaun şi a ţinut o lecţie pe care nu am s-o uit în viaţa mea şi pe care nu cred o voi putea reproduce vreodată decât foarte vag. Pentru că, era povestea de viaţă a unui telegrafist de război...Ne-am strâns în braţe, mulţumindu-mi pentru posibilitatea de a îşi aduce aminte de acele zile şi mai ales de ce poate face un radist. Şi aici am avut mulţi...admiratori ai delta loop-ului nostru care in ciuda faptului că nu am pus un analizor de spectru pe ea...îşi face datoria din plin. Undeva...târziu, spre seară, cu inimile pline de satisfacţie şi bucurie am împachetat bagajele cu gândul la următoarele aventuri...Nu ştiu care va fi ordinea dar...urmează Giuneea Bisau, Namibia, taberele de la Coşna, Congo şi în iarnă poate din nou Vanuatu...cine ştie...

Nu ştiu alţii cum sunt dar eu., când pun pe hârtie cele trăite alături de aceşţi minunaţi copii, simt că am pentru ce să mai trăiesc. Dar tu? Cred că, în ciuda tuturor problemelor cu care fiecare ne confruntăm, viaţa noastră ar fi mai frumoasă şi am trăi satisfacţii deosebite dacă ne-am lua ceva timp şi pentru ...copiii din jurul nostru. Cu mulţumiri pentru atenţia acordată dar şi pentru ce ve-ţi face pentru copii din jurul dumneavoastră vă doresc să trăiţi cele mai alese satisfacţii şi împliniri.

Cu preţuire, pentru zilele negre, Mihai – YO8CYN

Mihai Enea YO8CYN

Articol aparut la 6-6-2010

8260

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Adrian - YO5BFJ (yo5bfj) la 2010-06-06 14:20:42 (ora Romaniei)
  • BRAVO MIHAI! Daca toti radioamatorii din Romania.........ar face ca dumneata, atunci....!

  • Postat de dermengi - YO3BR la 2010-06-06 15:39:31 (ora Romaniei)
  • bravo.un articol super. este o initiativa bine venita. 73

  • Postat de Alex - YO9FYP la 2010-06-07 12:49:41 (ora Romaniei)
  • O initiativa demna de toata lauda, felicitari ! 73 si mult succes in continuare ! Alex

  • Postat de YO8RIJ Petrica - YO8RIJ la 2010-06-08 17:52:14 (ora Romaniei)
  • Felicitari Mihai! Frumoasa activitate! 73! YO8RIJ Petrica

  • Postat de MIRZAN DANIEL - YO8RQP la 2010-06-09 10:14:12 (ora Romaniei)
  • Felicitari pt articol si initiativa!Eu,personal,aici in Falticeni,am pus mana pe o "mina de aur",vreo sapte copii fascinati de traficul radio la distanta.Dupa o demonstratie in shack-ul propriu,nu am "scapat"pana nu am promis construirea unor receptoare pe 3,5 mhz.Din pacate avem tendinta sa generalizam atunci cand etichetam noua generatie.Sunt tineri care s-au cam saturat de net si placeri ieftine...Pentru multi ,radioamatorismul reprezinta o noua provocare,un salt in necunoscutul care incita.Asta a fost si motivul pt care am lansat apel pt cei care pot dona diferite componente electronice de profil radio.YO3FN,dl ONECI a raspuns apelului meu ,si ,datorita gestului sau ,sunt aici in Falticeni noi receptori ce va asculta pe dvs,cei care faceti regulat trafic in 80m.Pentru toti radioamatorii YO,pe langa entitatile lucrate in timp,o carte de vizita ar fi si ceea ce lasam in urma,fiecare in zona sa ,atat cat se poate.Fiecare ham YO a avut un mentor al sau(al meu este inegalabilul YO8BDT,nea Nelu),si ,poate,cine stie,fiecare vom fi un model pt minunatii copii din jurul nostru.Cu stima pt cei ce fac ca radioamatorismul sa nu se piarda,YO8RQP,Daniel.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-06-09 20:56:56 (ora Romaniei)
  • Felicitari tuturor celor care mai pot intoarce soarta unui copil!Este minunat.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2010-06-09 22:29:07 (ora Romaniei)
  • Ce frumos ... BRAVO MIHAI ! , '73 YO3GH, Op. Dan

  • Postat de Munteanu Adrian - YO5OBL la 2012-04-04 13:26:17 (ora Romaniei)
  • Felicitari!
    Ma gandesc cum ar fi daca in vara asta, in fiecare oras, intr-un parc, intr-o zi, ar iesi radioamatori cu asemenea standuri pentru legaturi demonstrative...

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Din nou alături de copii"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact