hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Un week-end plin

Sorin-David Nimara YO7CKQ

Vreau sa va prezint in continuare o activitate radioamatoriceasca poate mai putin cunoscuta si pentru promovarea careia nu se face mare lucru: radiogoniometria de amator. Citeva informatii interesante preluate de pe www.ardf.ro:

  • Acest sport pretinde o forma fizica exceptionala si o excelenta capacitate perceptiv-senzoriala in vederea interpretarii hartii si luarii deciziilor adecvate intr-un timp cit mai scurt. Radio Orientarea este un sport pentru toate categoriile de varsta.
  • La noi in tara primul concurs de acest gen a fost organizat in mai 1961 de catre radioclubul YO5KAD (Baia Mare) si YO5KAW (Satu Mare) in zona lacului sarat langa orasul Baia Mare. Banda de frecventa era de 144 MHz. S-a ascuns o singura statie la distanta de aproximativ 1,5-1,8 km de la punctul de pornire. Statia a lucrat in fonie (AM) unde operatorul statiei pe tot timpul concursului spunea in microfon "aici este vulpea".

    In week-endul trecut s-au suprapus mai multe evenimente si a fost dificil sa facem o alegere: activarea site-lor istorice, Cupa Constantin Brancusi la RGA si Concursul Ziua Telecomunicatiilor Fair Play in HF si VHF. Am ales sa particip impreuna cu prietenii mei la ultimele doua evenimente; de mai multa vreme mi-am propus sa experimentez lucrul in HF din portabil si mobil.

    Poate ca putini stiu de traditia concursurilor de RGA din judetul Gorj. In 1993 la Palatul Copiilor din Targu Jiu s-a infiintat Cercul de RGA, titularul postului fiind dl. profesor Adrian-Florin MARCU, YO7LOI, care detine si titlul de Maestru al Sportului la aceasta specialitate.

    La acest cerc se inscriu anual cam 120 de copii cu virsta intre 6 si 19 ani, considerati "incepatori". Ei imbina RGA cu Orientarea Turistica. La implinirea virstei de 19 ani copii, care ramin interesati de aceasta activitate, trec la Clubul Sportiv Pandurii Targu Jiu. Anii care s-au scurs au adus Cercului un impresionant palmares.

    Dl. Adrian-Florin MARCU a avut initiativa organizarii anuale, in al doilea week-end din mai, a concursului de RGA "Cupa Constantin Brancusi", ajuns acum la a XIII-a editie. Concursul consta in doua etape, in amplasamente diferite, numai in banda de 3.5 Mhz.

    Anul acesta s-au inscris 6 echipe insumind 50 de participanti din judetele GJ, MH, DJ, SV, HD, TR si CS. Ei au fost cazati la Colegiul National Tudor Vladimirescu, din Targu Jiu.

    Prima etapa s-a desfasurat in comuna Musetesti nr. 193A, la fostul Canton Silvic nr. 33. El este amplasat la iesirea din Musetesti, pe un drum comunal care devine apoi forestier, in mijlocul unei paduri foarte frumoase. Cantonul este amplast in mijlocul unei poieni de aproape 3000 mp. Iata o imagine concludenta de pe Google Map.

    Pentru a promova evenimentul, noi cei de la YO7KFX, am solicitat si obtinut de la A.N.C.O.M. Bucuresti un indicativ special, care in premiera a avut patru litere la sufix : YP7ARDF (Amateur Radio Direction Finding). El a fost valabil in perioada 14-17 mai 2010.

    Impreuna cu Marcel, YO7BSN si Florin, YO7LBX, m-am deplasat inca de vineri seara la Canton (care este locul de Sosire al primei etape), pentru a instala o antena minimala. Am optat pentru un random wire, lung de peste 50 metri, in configuratie L inversat. Unul din capete a fost ancorat intr-un copac si celalalt capat intr-un fost pilon militar de 8 metri inaltime. Locul de operare a fost ales pe o mica terasa acoperita. Pe sol a fost instalat un sistem de 4 radiale din sirma subtire.

    Simbata dimineata am plecat din Targu Jiu inca de la ora 06:00. Am instalat la Canton echipamentul: un transceiver ICOM IC7000, ATU tip MFJ929 ( foarte bun pentru antene filare ) alimentator DIAMOD GSV3000. Alimentarea generala a fost asigurata de un generator autonom de 900 wati. La ora 07:15; am demarat traficul in HF incepind cu banda de 80 metri.

    Concursul de RGA a inceput la orele 09:00 cu plecarea participantilor de la locul de Start, din zona limitrofa a comunei. Concurentii, pe cinci categorii de virsta, au plecat pe traseu sa descopere cele cinci " vulpi " amplasate in padure plus baliza de la locul de Sosire; cel mai lung traseu ajunge la 10 Km. 20 de participanti au fost la categoria Open, adica impatimiti ai RGA care nu sint membrii ai cluburilor sportive.

    Dupa ora 10 la Sosire a ajuns un mic grup care participa la concursul de orientare ; prea mici ca virsta inca si nu au fost initiati in RGA.

    Apoi incep sa ajunga si participantii la concursul de RGA ; pot fi usor de recunoscut dupa receptoarele portabile.

    Participind la aceasta activitate am aflat si eu ca " vremurile s-au schimbat " si in RGA. Pentru inregistrarea timpului si a gasirii vulpilor, participantii au cite un stick electronic; este vorba de sistemul SPORTIDENT. Linga fiecare vulpe si la baliza este instalat un echipament autonom care inregistreaza datele pe stick-ul individual.

    Dupa finalizarea traseului, concurentii se prezinta la masa arbitrilor. Acestia citesc stick-ul individual un un terminal, asemanator cu o casa de marcat, care tipareste pentru fiecare participant un mic bon. Astfel pot fi omologate fara dubii rezultatele individuale.

    Tot cu aceasta ocazie am aflat ca impatimitii de RGA au si un site dedicat: www.ardf.ro.

    Baremul pentru arbitraj a fost asigurat de Directia Judeteana de Sport Gorj iar bauturile racoritoare si gustarile pentru participanti de catre C. S. Pandurii Targu Jiu.

    Noi am continuat activitatea radio cu YP7ARDF. Am operat in benzile de la 3.5 Mhz la 14 Mhz in CW si SSB. Am contactat multe judete din YO si un numar mare de statii europene. Ne-am delectat si ascultind cit de bine veneau balizele QRPP din banda de 30 metri. Multumim si celor din YO care ne-au postat pe clustere !

    Din pacate in perioada concursului, Gorjul ca si buna parte din tara, au fost sub avertizarea de Cod Galben, pentru ploi. Pe masura ce orele treceau ploaia se intetea in padure. Am fost nevoiti la orele 1330 sa stringem echipamentul.

    Drumul pina in comuna a fost un cosmar din cauza solului argilos de pe drumul forestier. Am coborit din masina in mai multe rinduri pentru a ajuta motorul pe pantele abrupte. Am ajuns acasa dupa doua ore uzi pina la piele.

    Cupa Constantin Brancusi a continuat duminica 16 mai, cu etapa a II-a desfasurata in padurea din localitatea Dragoieni, la 10 Km de Tirgu Jiu.

    Noi, cei de la YO7KFX, am ales sa participam la Concursul Ziua Telecomunicatiilor Fair Play, etapa de VHF & up. Am ales ca amplasament Dealul Bran la numai 14 Km de Targu Jiu, KN14PX si 320 metri ASL. Avem o frumoasa panorama peste oras si poate fi usor observata depresiunea Targu Jiu- Cimpul Mare.

    Echipamentul instalat a fost un ICOM IC910H, amplificator de 180 wati RF si preamplificator cu MGF1302 ; antena 9 elemente F9FT. Alimentarea tot cu generator autonom. Participanti destul de putini, majoritatea plingindu-se de vremea mizerabila. Desi ne-am concentrat pe traficul YO am putut lucra in SSB citeva statii din 9A si S5 care veneau incredibil de bine, la un QRB de 550-600 km. Dintre participantii YO, ODX-ul a fost YO4SI ( 460 Km ) pe care l-am lucrat confortabil in SSB si CW, desi avea o antena cu 4 elemente.

    YP7ARDF a fost utilizat ultima data in ziua de luni, la etapa de 80 metri tot a concursului ZT Fair Play. Cum spuneam la inceput, a fost greu sa alegem intre trei evenimente importante iar vremea a fost potrivnica. Totusi am realizat 400 de QSO-uri.

    Ginduri de viitor: intre timp dl. MARCU a devenit proprietarul fostului canton forestier si al terenului. A reparat si modernizat cladirea, a instalat un grup electrogen si baterii acide si a realizat citeva locuri de cazare cu o mica sala de mese. A rezolvat iluminatul local cu becuri economice cu LED si spera sa poata oferi participantilor din 2011 si locuri de cazare intr-un cadru pitoresc.

    73s! Sorin

    Sorin-David Nimara YO7CKQ
    Maestru al Sportului

    Articol aparut la 23-5-2010

    9875

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (8)  

  • Postat de MIhai - YO8CYN la 2010-05-24 08:29:42 (ora Romaniei)
  • Draga Sorin, frumos articolul si provocarea lui. Cred ca trebuie sa facem ceva mai mult pentru generatia tanara care trebuie sa duca stafeta mai departe in ale radioamatorismului. Avem atatea actiuni frumoase care merita sa fie popularizate, cunoscute pentru a deveni motivatoare pentru tineri.
    Succes si pe viitor

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2010-05-24 08:51:17 (ora Romaniei)
  • Excelenta treaba Sorine! Felicitari intregii echipe de la Gorj! Multe cluburi au realizari deosebit de frumoase, dar ele raman cvasinecunoscute datorita "indolentei" de a scrie cateva cuvinte ( plus atasarea catorva poze sugestive) si publicarea lor ( pe langa revista nationala si saiturile cluburilor, avem cele doua saituri cunoscute -radioamator.ro si hamradio.ro, si, de ce nu, YO/HD Antena care apare lunar sau de doua ori pe luna si care ajunge acum circa 380 de abonati vorbitori de limba romana din tara si din lume).Eu mereu spun ca abonatii nu au niciun fel de obligatie, decat de a participa periodic cu materiale la revista.
    Il cunosc bine bine pe Adi Marcu, YO7LOI. Chiar oltean fiind, el si-a facut ucenicia in RGA la RCJ Deva (pentru care a adus multe titluri de campion). Pasiune i-a ramas, iar realizarile de la Targu Jiu i se datoreaza in buna masura.
    Inca odata felicitari tuturor, multumiri lui Sorin & co. ca ne-au onorat cu prezenta unui indicativ special (YP7ARDF) in ambele concursuri (UUS si US) ZT Fair Play 2010 si urari de rezultate frumoase in continuare ( "Unirea face puterea"!)

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2010-05-24 12:35:35 (ora Romaniei)
  • Foarte bine ca nu s-a uitat aceasta ramura a hobby ului nostru.Felicitari organizatorilor si multumim autorului pentru articol. 73's,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Stolnicu Petrica - YO8RIJ la 2010-05-24 13:35:29 (ora Romaniei)
  • Felicitari organizatorilor! O treaba bine facuta dupa cum reiese din articol. Cred ca o mai mare implicare in acest domeniu cat si in ceea ce priveste pregatirea categoriei receptori poate constitui o solutie pentru a revigora radioamatorismul YO.
    73! de YO8RIJ Petrica

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2010-05-24 16:21:31 (ora Romaniei)
  • Excelenta treaba din partea organizatorilor dar si a reporterului. Poate ca scanteia aruncata aici - dar si la Tg.Jiu - va aprinde iar pasiunea RGA ca acum 30---40 de ani, cu puternicile competitii de atunci de la Pitesti (padurea Trivale), Dambovita, Cluj si altele. Felicitari la toti cei implicati! 73 de YO4BKM!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-05-25 14:57:45 (ora Romaniei)
  • Frumos articol! Cand citesc cate ceva de RGA, incepe inima sa-mi bata mai tare. Ca vechi alergator pana in anii 1972-73 am gustat din plin din frumusetzile acestui sport multilateral, mai ales ca pe vremea respectiva noi, concurentzii eram si constructorii de aparate... Am reusit sa lucrez indicativul YP7ARDF, pe 80m si consider o initziativa laudabila popularizarea evenimentului RGA si pe unde scurte prin acest indicativ special.
    73/dx/ Alex

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-05-26 17:25:50 (ora Romaniei)
  • FELICITARI pentru toate eforturile ce le faceti!
    Succes!
    Pentru YO4BKM, asi adauga pentru istorie (Hi!) si competitiile de la Ploiesti si Campina din anii '70 vezi : YO9VL si altii.

  • Postat de Nelu Paisa - YO7LKW la 2010-12-18 08:49:02 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru activitae si pentru tot ceia ce faceti in domeiu Din partea mea de la mare distanta
    un LA MULTI ANI 2011

    I0/YO7LKW Nelu
    Civitavecchia

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Un week-end plin"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact