hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Sa facem cunostinta cu o mare campioana - Manea Janeta, YO3RJ

Nini Vasilescu YO3CCC

Imi doream de foarte mult timp sa o cunosc pe Janeta si sa stau de vorba cu ea. Tot auzeam si citeam de performantele ei. Eram curios cum arata un asemenea om care a muncit din greu si cu care soarta a fost potrivnica. Cand ar fi trebuit sa aiba o copilarie fara griji, ea a ramas fara ambii parinti si a fost nevoita sa muncesca ca sa se intretina. Cu toare astea a urmat o facultate si a iesit inginer electronist. Dar, necazurile au continuat, in clipa de fata avand un sot grav bolnav tintuit la pat iar fata are probleme la un ochi. Cu toate acestea, necazurile nu au doborat-o si a iesit mereu invingatoare. Cand am intrebat-o cam cate medalii a strans in toti acesti ani, mi-a inmanat o sacosa pe care de-abia am putut sa o ridic de jos.

YO3CCC: Cum ai ajuns sa inveti telegrafie? De la ce varsta?

YO3RJ: In aceasta scoala, la care invatam pe atunci, dl. Capraru a deschis un cerc de telegrafie, dar eu, in aceea perioada eram inscrisa la mai multe activitati sportive: handbal la SS1 (Scoala sportiva nr. 1), tenis de masa la Progresul, dar si la cercurile stiintifice din scoala (matematica si fizica) si nu puteam sa mai particip si la altceva, dar a insistat d-na profesoara de matematica spunandu-mi: "Lasa ca esti fata desteapta si te descurci." M-am apucat de telegrafie de la varsta de 13 ani.

YO3CCC: Din interviul luat lui nea Vasile YO3AAJ am inteles ca dansul a fost cel care te-a desoperit ca un viitor talent.

YO3RJ: Aici este meritul dansului ca m-a descoperit si m-a sustinut, pierzand noptile concepand si imprimand pe banda de magnetofon texte pentru antrenament la receptie dar si "batandu-mi" la masina de scris textul pentru transmitere deoarece nu erau calculatoare pe vremea aceea. Se intampla destul de des operatia asta deoarece aveam "uratul narav" sa invat textele pe dinafara.

YO3CCC: Cam cate medalii ai obtinut pana in prezent? De cat timp esti in lotul national?

YO3RJ: Fiind foarte multe nu le mai tin minte numarul. Am 33 de ani de cand sunt in lotul national.

YO3CCC: La randul tau pregatesti copii pentru a duce mai departe aceasta pasiune?

YO3RJ: Sigur ca da. Pe copii care vin la cerc ii ajut si la matematica, dar ii trimit si la alte concursuri si le inoculez dorinta de a fi invingatori. Le spun tot timpul ca, cu clipa care trece nu se mai intalnesc niciodata. Ii ajut nu numai cu telegrafia dar ii ajut si cu lectiile la scoala.

YO3CCC: Cu copii pregatititi de tine ai obtinut si tu la randul tau satisfactii?

YO3RJ: Cea mai recenta satisfactie mi-a dat-o Kiry (cum ne place sa-l alintam), ceea ce insemna ca Chiriac Ionut a iesit Campion mondial, categoria juniori mici, la Obzor in Bulgaria in septembrie 2009.

YO3CCC: Cam cati copii ai pregatit pana acum in tainele telegrafiei?

YO3RJ: Intre 1981 si 2001 am fost profesor instructor la Casa Pionierilor Sector 5. In primii 4 ani, in paralel am fost si studenta la Facultatea de electronica si telecomunicatii, la seral, neavand parinti (ambii decedati) si trebuind sa ma intretin singura. La insistentele directorului Clubului copiilor nr.1, dl. Anghel, am reusit sa ma intorc "acasa" la scoala generala nr.175, unde am inceput sa-i invat telegrafie pe copii de aici.

YO3CCC: De cati ani esti instructor la aceasta scoala unde am venit cu o deosebita placere pentru ca aici am invatat si eu clasele III – VIII (intre 1962 si 1968)?

YO3RJ: Sunt instructor la aceasta scoala din 2001, deci de 9 ani.

YO3CCC: Primesti sprijin, intelegere si ajutor din partea scolii? Cine te-a ajutat cu dotarea pe care o ai?

YO3RJ: Toata dotarea o am datorita fostei directoare a scolii nr.175, Miinea Cristina, profesoara de fizica, fosta colega de scoala. Si ea a fost eleva a acestei scoli si cunostea performantele copiilor atat ca elevi dar si ca telegrafisti. S-a zbatut sa faca rost de fonduri si ne-a cumparat o statie de emisie, calculatoare, laptop-uri pentru deplasarile la concursuri.

YO3CCC: Cum vad parintii copiilor pe care ii pregatesti, aceasta pasiune pentru telegrafie a copiilor lor?

YO3RJ: Ma inteleg bine cu parintii dat fiind faptul ca eu, in paralel, ii pregatesc si la matematica, iar deviza mea fiind: "Campioni la scoala, campioni in sport!"

YO3CCC: Sunt multi copii in scoala care doresc sa vina la cursurile de telegrafie?

YO3RJ: Relativ, deoarece nu oricine poate urma acest sport, fiind necesare niste calitati pe care nu multi le poseda. De invatat alfabetul, il poate invata aproape oricine care are un minim de IQ si o ureche muzicala.

YO3CCC: Poti sa-mi enumeri cativa copii pe care i-ai pregatit si sunt la randul lor campioni?

YO3RJ: Zlate Bogdan Viorel - vicecampion european, Dumitru Dragos Cristian – vicecampion national absolut, Chiriac Petre Ion – campion mondial. Am enumerat numai cativa dintre cei care au obtinut diplome si medalii internationale si nationale. Lista ar fi foarte mare.

YO3CCC: Cand ai luat prima medalie?

YO3RJ: Prima medalie am luat-o pe 17 iulie 1975 in Tabara nationala de elevi din Poneasca, judetul Caras-Severin, cand am castigat locul I. Pe langa medalie am primit si un ceas de mana Zaria. Diploma am luat-o cu o zi inainte de a implini 14 ani.

YO3CCC: Ce titluri de campioana mondiala ai obtinut?

YO3RJ: Am obtinut 5 titluri: unul la Sofok in Ungaria in 1995, trei titluri la Ohrid in Macedonia in 2005 si unul la Obzor in Bulgaria in 2009.

YO3CCC: Nu ai nici un titlu de camioana europeana?

YO3RJ: Am si un titlu de campioana europeana la Pordenone in Italia in 2008.

Interviul si fotografiile au fost facute pe 16 ianuarie 2010. Un album special dedicat acestui eveniment se gaseste la qsl.ro.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 13-5-2010

10856

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (21)  

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2010-05-14 13:07:46 (ora Romaniei)
  • Jos palaria ! 73 YO3GH , Op. Dan

  • Postat de Adrian - YO5PBG la 2010-05-14 14:17:07 (ora Romaniei)
  • Din ura fata de telegrafie - a celui care nu-i poate patrunde misterul peste noapte, am ajuns pana la urma un pasionat de telegrafie. Tocmai de aceea ma bucur sa citesc si un asemenea articol, dar mai ales despre o asemenea mare doamna,cu atatea veleitati si trasaturi de Phoenix.
    Sa aveti parte numai de impliniri, sanatate familiei si mai ales puterea de a continua sa oferiti un viitor interesant si frumos copiilor.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-05-14 19:00:43 (ora Romaniei)
  • Felicitari primei doamne a radioamatorismului romanesc si multa sanatate!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-05-14 19:06:15 (ora Romaniei)
  • Cred ca unul din indicativele YO3JM sau YO3MJ i se cuvenea campioanei noastre.Pentru oameni deosebiti, un mic prinos nu ar fi fost rau...
    Sigur ca exista si nostalgia primului indicativ(YO3 RADIO JANETA).
    Felicitari pentru generatiile pregatite de dumneavoastra Doamna!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-05-14 19:09:43 (ora Romaniei)
  • YO3RJ: Prima medalie am luat-o pe 17 iulie 1975 in Tabara nationala de elevi din Poneasca, judetul Caras-Severin, cand am castigat locul I. "Pe langa medalie am primit si un ceas de mana Zaria. Diploma am luat-o cu o zi inainte de a implini 14 ani."
    In '75 aveam 20 de ani si citeam parca in Sport si Tehnica de aceasta minule a CW-ului....
    Cum trece timpul si ce frumos a evoluat.Parca si acum il aud pe YO9ASS Geo Campeanu povestindu-me de zana CW-ului.

  • Postat de Codrut Alecsandrescu - YO8RAC la 2010-05-14 21:17:51 (ora Romaniei)
  • Tot din Sport si Tehnica cunosc acest renumit nume de radioamator (cred ca nu am gresit nefolosind femininul)! Multa sanatate si succes in indrumarea tineretului! 73 de YO8RAC!

  • Postat de Valeriu - YO4DA la 2010-05-15 00:26:38 (ora Romaniei)
  • In anii '76-'77 am auzit prima data de aceasta maestra a telegrafiei , de la "nea" Ion Burduf si Radu Bratu (care erau sufletul radioclubului YO4KCA-Constanta).Parca , asemenea laude la adresa cuiva nu prea auzisem , dar timpul mi-a demonstrat ca aveau dreptate . Felicitari stimata DOAMNA !

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2010-05-15 14:52:42 (ora Romaniei)
  • Pentru cei care au postat mai sus, o erata... Janeta nu este asa de in varsta ca sa fi fost pomenita in Sport si Tehnica. Telegrafista la care se facea referire in aceasta revista era Floarea, nepoata lui nea Dem Dascalu care a renuntat la telegrafie. Janeta este si a fost pentru generatii intregi de tineri radioamatori un simbol. Pot spune ca in taberele concurs de la Nucsoara, Bucsoaia era privita cu invidie. De pe atunci am facut cunostinta cu ea si echipele pe care le-a antrenat. Ea aminteste numai campionii de acum ai domniei sale. Sunt generatii si generatii care sub mana sa au ocupat podiumurile campionatelor nationale si nu numai la HST. Ultima data ne-am intalnit la Agafton in tabara unde elevii sai au ocupat cum ne-a obisnuit locuri pe podium la mai toate categoriile. Respectele mele doamna si multa sanatate si putere de munca. Cu stima, YO8DHD

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-05-15 17:40:50 (ora Romaniei)
  • Da este posibil ca Sport si Tehnica sa isi fi incheiat aparitia prin '73...stafeta fiind la TEHNIUM.

  • Postat de EDY DERMENGI - YO3BR la 2010-05-15 18:24:40 (ora Romaniei)
  • felicitari janeta!!!sunt fericit sa aflu vesti despre tine. 73

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2010-05-15 21:23:44 (ora Romaniei)
  • Impresionanta evolutia Doamnei Janeta,din diferite surse ale hobby ului nostru(revista,qtc...etc) auzisem de domnia sa,dar acest articol m-a miscat profund,nu cunosteam aceste amanunte.Succes in continuare si sa aveti parte stimata doamna numai de impliniri si realizari pe toate planurile.Am certitudinea ca munca dvs. va fi benefica pentru miscarea de radioamatorism din YO.
    Cu deosebita consideratie,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Janeta - YO3RJ la 2010-05-15 21:54:49 (ora Romaniei)
  • Multumesc din suflet autorului pentru onoarea de a-mi dedica acest articol si celor care mi-au transmis gandurile lor bune. Sanatate si succese tuturor in "lupta" cu viata! Multumesc din suflet si celor ce au fost d-nul ing. Radu Bratu Eugen-YO4HW- si d-nul ing. Jozef Paollazzo (ex secretar al F.R.R.) fara de care rezultatele mele nu ar fi fost posibile! Dumnezeu sa-i odihneasca!

  • Postat de Dinca Viorel - YO8BDV la 2010-05-16 14:54:57 (ora Romaniei)
  • O LUPTATOARE!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-05-16 22:00:53 (ora Romaniei)
  • Bravo Janeta,sunt alaturi de tine chiar daca CW (Continuees wave) nu ma caracterizeaza!
    CW for ever! :-)

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2010-05-17 18:06:17 (ora Romaniei)
  • Am cunoscuto pe Janeta, cînd era încã la început în concursurile de telegrafie salã. Am constatat atunci cã are talent ºi voinþã. O felicit pentru realizãrile obþinute.
    Poate ar fi bine sã ne amintim ºi de cei care au fost înaintaºii ºi promotorii concursurilor de telegrafie salã, (la mijlocul anilor 1960) nume mari ca: Dem Dascãlu YO8DD, Geo Câmpeanu YO9ASS, Tavi Iovanuþ YO2ABW, Costi Bãlan YO8BAM, Radu Bratu YO4HW, care nu mai sunt printre noi, dar ºi de ultimii mohicani în viaþã ca: Vasile Cãpraru YO3AAJ, Carol Takacs YO5AIR, YO7AUS Ioan Kuti, Coca Pavlic YO8SS...
    73's & GL YO6EX (maestru al sportului la telegrafie salã).

  • Postat de cristi covrig - YO4RHC la 2010-05-18 23:29:30 (ora Romaniei)
  • felicitari pentru tot ce ai realizat, janet. nu am luat degeaba bataie la ploiesti, acum 20 de ani. acum ma bucur, ca de...nu toti au aceasta ocazie. Inca o data, succes si noroc in tot ce faci.

  • Postat de Buzoianu Bogdan - YO8RJV la 2010-05-19 17:23:35 (ora Romaniei)
  • Ce poti sa mai adaugi dupa un astfel de articol? Am avut onoarea sa o cunosc pe doamna Janeta inca de mic copil...performantele dansei m-au inspirat si ambitionat de fiecare data!A fost ca o mama pentru noi,in cantonamente mereu ne dadea sfaturi si ne invata cum sa ne depasim performantele!Cu siguranta ca dansa si-a pus amprenta pe rezultatele ulterioare a sportivilor din trecut cat si din actualul lot al Romaniei! Stim cu totii cate neajunsuri si cat de greu este sa mai faci sport de performanta in ziua de astazi, doamna Janeta a continuat sa antreneze si sa indemne multi copii spre acest sport in ciuda dificultatilor si a problemelor intampinate. Sarut mana Doamna,va admir enorm atat ca om cat si ca sportiv!Sa ramaneti aproape de noi cat mai mult timp ca sportiv!Romania are nevoie de oameni ca dvs!Multa sanatate intregii familii! 73!88!

  • Postat de george - YO2BBB la 2010-05-20 16:31:18 (ora Romaniei)
  • Ma bucur pentru tine Janet. Te pup si nu uit activitatea ta din cantonamentele de la Vata si din alte cantonamente.
    Cu drag pentru tine sefu

  • Postat de Smarandache Nicolae_Viorel - YO4GM la 2010-05-22 21:14:10 (ora Romaniei)
  • D-na MANEA JANETA, SUNTETI UN EXENPLU STRALUCITOR DE TALENT, MUNCA, PERSEVERENTA SI SUCCESE IN SLUJBA SPORTULUI ROMANESC SI IN VIATA.
    Cu stima si toata admiratia,73`s $ GL radiotelegrafist YO4GM ( ex yo4axq ).

  • Postat de Andrei Marinas - YO3HAG la 2010-05-28 15:32:36 (ora Romaniei)
  • Felicitari si multa sanatate! - de la un fost elev de la Casa Pionierilor sector 5. Nici acum nu am uitat cu de-abia asteptam sa ascultam muzica la casti in pauze. Numai bine si 73!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-05-31 23:49:49 (ora Romaniei)
  • O adevarata REGINA a telegrafiei ramanesti. Sarut mana, stimata DOAMNA ! Mircea - yo4si.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Sa facem cunostinta cu o mare campioana - Manea Janeta, YO3RJ "
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact