hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

RADIOAMATORII DIN BULGARIA

Partea a II-a

George Pataki WB2AQC

In prima parte a acestei note de calatorie am descris radioamatorii din Sofia, Plovdiv, Stara Zagora si Kazanlak. Urmeaza aici radioamatorii din Sliven, Burgas, Veliko Tarnovo si Russe.

SLIVEN

Dimineata devreme am plecat cu trenul din Kazanlak la Sliven. Inainte de plecare am fost deja obosit si somnoros din cauza activitatilor din ziua precedenta. Am incurcat pasta de dinti cu cea de barberit, cum am mai facut si alta data. Ele sunt atat de asemanatoare. Permiteti sa va spun ca unul poate sa se barbereasca cu pasta de dinti dar folosind pasta de barbierit la igiena orala va crea o trezire completa la lumea reala.

Costul trenului a fost 2.10 leva, foarte ieftin in banii mei, dar vagoanele erau murdare si necesitau reparatii generale. Trenul mergea ca un alergator batran si obosit: fugea nitel apoi incetinea sa se odihneasca. S-a oprit complet de cateva ori asteptand sa treaca alte trenuri venite pe aceasi linie din directia opusa. Bine ca sa oprit.

La gara din Sliven m-au asteptat 4 radioamatori: George LZ1WM, Stoian LZ1VN, Ivan LZ1GWM si Dimiter care s-a prezentat ca LZ1KDZ care insa este un indicativ de club. Ivan LZ1GWM zicea ca a venit ca un traducator. Eu credeam ca era mai mult decat atata (?). Au discutat indelung unde sa mergem intai cand in realitate numai George avea o statiune asa ca ne-am dus la el. De ce era necesar atata sueta?

George LZ1WM, tehnician electronist in pensie este radioamator din 1956; are categoria A si o statie intr-adevar frumoasa. Sotia lui Vesa LZ1SG, inainte de pensionare a lucrat in asigurari, ea are autorizatie din 1964 de categoria C. George are QSLuri, Vesa nu are. O masa larga este plina de aparate "home made" si ceva echipamente vechi militare. George poate sa impinga pana la 1 kW intr-o antena multiband de tip W3DZZ sau intr-un dipol pentru 20 de metri. El este foarte activ in concursuri si vanand DXuri; a lucrat peste 300 de entitati si peretele este plin de diplome, premii si medalii.

Amatorii locali mi-au spus ca cei din Nova Zagora, cam 30 km de Sliven, doresc sa ma vada. Asta m-a umplut de mandrie pana cand am vazut ca de fapt Stoian si Dimiter aveau de aranjat acolo ceva afaceri si nu era nici un amator doritor sa ma cunoasca mi-a desumflat ceva din orgoliu. Ne-am oprit la atelierul de reparat radio si TV a lui George LZ1NE, un radioamator de clasa A dar care avea doar un HT pentru 2 metri. Fata lui Darina LZ1DNI are clasa D deci este de categoria cea mai mica.

Stoian si Dimiter s-au dus dupa treburile lor zicand ca se intorc in 45 de minute dar au revenit dupa 2 ore. Ar fi fost o totala pierdere de timp dar a sosit Stoian LZ1STO si l-am convins sa-mi arate statia lui. Ne-am dus la el dar tot ce a avut era un HT micut pentru 2 metri si un redresor, constructie de amator, asezate pe o masina de spalat. Antena lui este de tip HB9CV. Stoian este un politist si lucreaza numai pe 2 metri FM. Tanarul sau fiu Vasko, operator la radioclubul LZ1KTS, a luat examenul de radioamator si astepta indicativul propriu.

Apropo de politist, doi dintre ei stateau la un centru turistic. Un strain se apropie de ei si ii intreaba ceva in limba engleza. Politistii nu il inteleg. Strainul inceraca din nou in limba franceza. Politistii tot nu il inteleg. Strainul mai incearca si in limba germana, nici asa nu este inteles si atunci pleaca. Unul din politistii zice celuilalt: "Poate ar trebui sa invatam o limba straina." Celalalt raspunde: "Nu cred. Vezi strainul vorbea 3 limbi si la ce i-au ajutat?"

Alta. Un politist patruland noaptea vede un mort in sant. Scoate carnetelul sa faca un raport si scrie "Mort in sant". Face cativa pasi si vede pe strada Shakespeare un alt mort. Scoate din nou carnetelul si incearca sa scrie "Mort pe strada Shasp, Shakare...". Se opreste, impinge mortul in sant, rasufla usurat si scrie "Mort in sant".

Ultima. Un politist nu poate sa-si numere degetele de la maini si sa ajunga de doua ori la acelasi rezultat.

Ne-am intors la atelierul lui George LZ1NE si cand au aparut Stoian si Dimiter ne-am intors la Sliven. Recunosc, acestia doi m-au dus "bulgareste". Rog pe cel sus sa le acreasca vinul si sa le faca branza acra!

In drum spre Sliven iar a fost multa argumentare si pana la urma s-a hotarat sa mergem la un radioclub. Ne-am oprit la Centrul de Reabilitare Sociala pentru Invalizi. Acest nume era scris intr-o engleza aproximativa pe un carton agatat la intrare. Asta mi s-a parut cam suspect caci in acest oras foarte putina lume vorbea aceasta limba. Pe o masa erau doua HT-uri pentru 2 metri, pe perete era o harta a lumii si mi-au spus ca asta este radioclubul LZ1KMK. Am chiar scris indicativul lor pe un cartonas ca fie o identificare pe fotografiile luate. Mi s-au prezentat cateva persoane invalide, fiecare a dat numele si indicativul: Mitko LZ1WMM, Pepa LZ1WPD, Ani LZ1WAR si Desko LZ1CDD care insa nu pareau sa aibe nici handicap. Ulterior am aflat ca indicativul LZ1KMK pe care pretindeau ca le apartine este de fapt a unei scoli. Am vazut ca totul era doar un "sat Pontemkin" inexistent si inscenat in graba, dar l-am acceptat caci idea de a crea un radioclub intr-un centru pentru invalizi este buna si ar trebui incurajata.

Toata ziua in Sliven ar fi fost pierduta daca in timpul pranzului nu l-as fi intalnit pe Ivan LZ3BF si el a organiza restul vizitelor. Intai ne-am dus la Rumen LZ3RT, un sergent, radioamator din 1992 cu o autorizatie de clasa B. Nevasta sa Nelly LZ3UI este secretara si are autorizatie de tip C din 1993. Ei au un transceiver de 50 W si un redresor, constructii de amator si o antena dipol. Rumen prefera benzile de 40 si 80 de metri CW si SSB; Nelly lucreaza numai pe 2 metri. Ei nu au QSLuri.

Urmatorul vizitat a fost Hristo LZ1HM, mecanic pensionat de la o fabrica de textile. El are din 1965 o autorizatie de clasa B. Statia lui, toata "home made" este foarte frumoasa si are mult echipament. Antena lui este de tip W3DZZ pentru 10-15-20-40-80 metri. Hristo opereaza CW, RTTY, SSB iar pe 2 metri FM si cinste lui caci foloseste QSLuri. Nepoata Magdalena, are 22 de ani, a fost autorizata in 1998 cu clasa C dar nu stiu indicativul ei. Ea studiaza turism international.

Ivan LZ1GM a urmat, el are o statiune modesta inghesuit intr-un colt de sufragerie. Autorizat din 1967 este specialist in instrumente de masura. Foloseste un emitator-receptor cu o putere de 50 W si un amplificator de 300 W, ambele constructii de amator. Antena lui, un Yagi cu 4 elemente pentru 10-15-20 metri este fixata spre Germania deoarece majoritatea legaturilor le face cu un prieten care locueste acolo. Ivan LZ1GM opereaza numai in SSB dar are si packet. Zice ca are QSLuri, nu cred ca le trimite des caci n-are cui si i-a fost greu sa le gaseasca.

Urmatoarea statie a fost a lui Ivan LZ3BF; alt Ivan, nu este criza de Ivan in Bulgaria, un politist autorizat din 1992. El foloseste un transiver modern japonez, calculator si un dipol pentru 10-15-20-40-80 metri. Lucreaza CW, SSB si FM pe 2 metri. Ivan LZ3BF vaneaza DXuri, participa la concursuri si, cinste lui, are QSLuri.

Am intrebat fiecare radioamator vizitat daca are QSLuri. Aproape toti mi-au zis "DESIGUR". Atunci le-am rugat sa-mi dea una. Unii le-au gasit imediat; altii trebuia sa le caute. Apoi era un al 3-lea grup care nu a putut sa le gaseasca deloc. Acestia au dat un inteles cu totul nou pentru cuvantul "desigur". Ca si nemuritoarele cuvinte auzite atat de des pe benzi: "QSL - NO PROBLEM".

Ultimul amator vizitat in Sliven a fost Svetlin LZ1SJ. El deasemenea are o statie foarte frumoasa cu echipamente "home made": emitator-receptor, amplificator, redresor, manipulator electronic si regulatoare de tensiune. Antene are multe: un dipol pentru 40 si 80 metri, un Delta Loop pentru 15 metri, un Ground Plane tip HB9OP pentru 10 metri si un HB9CV peste un alt HB9CV pentru 6 metri. Sveltin lucreaza CW, SSB si CW pe claviatura. El este un vanator DXuri pasionat, pe 6 metri are 61 de entitati confirmate. Cu QSLuri este in categoria celor care iau cuvantul "desigur" serios si intr-adevar le are.

Noi am vorbit ca imi trebue un loc de dormit si caut un loc ieftin. I-am sugerat lui Ivan LZ3BF care este un politist sa ma puna in puscarie pentru o noapte. El a spus ca nu este permis, mai ales ca puscaria este numai pentru femei si sunt vreo 500 deja acolo. "Doamne ajuta-ma" am zis, asta ar fi un vis deasupra tuturor asteptarilor: de a fi inchis pentru o noapte cu 500 de femei care nu au vazut un barbat de luni si ani de zile. Poate dimineata nu as mai iesi viu de acolo, dar ce mod glorios ar fi de trece in eternitate! Din pacate nu l-am putut convinge pe Ivan si am dormit in casa lui Rumen LZ3RT. Am visat ca eram in puscarie, dar era doar un vis...

Am avut odata o experienta reala cu o inchisoare. Cu multi ani in urma, traiam inca in Romania, am fost foarte curios sa vad cum este sa fii inchis. Am avut un prieten ofiter de politie, el m-a dus la locul lui de lucru, ma bagat intr-o celula murdara, puturoasa si inghesuita, apoi pretinzand ca are ceva urgent de lucru m-a lasat acolo incuiandu-ma. Cativa din veteranii de acolo au inceput sa traga de mine, sa imprumute unele vesminte chiar sa ma si descalce. M-au jefuit chiar in puscarie. Ma credeti sau nu, din acel moment am pierdut tot interesul ce am avut in sistemul judiciar si de puscarii.

Dupa un inceput greu, Sliven a iesit pana la urma bine.

Lasati-ma sa va spun de un comerciant de echipamente radio, John Q. Smith, W0XYZ care a decedat subit. O revista pentru radioamatori a publicat urmatoare stire: "John Q. Smith W0XYZ, renumitul amator a devenit un "Silent Key" si si-a schimbat QTHul de la pamant la Rai."

Dupa un scurt timp redactorul primeste urmatorul e-mail: "John Q. Smith W0XYZ nu a sosit aici. Rog interesati-va mai jos. 73, peter@rai.com".

BURGAS

Din Sliven am luat un tren la 5:25 AM si am ajuns in Burgas, pe coasta Marii Negre la ora 8:00 AM. Biletul m-a costat 2.30 levas, cam $1.25. Chiar cu trenurile atat de murdare si neintretinute tot as merge cu ele caci sunt aproape gratis. Apoi, nici nu prea as avea vreo alternativa. In Burgas m-au asteptat: Stefan LZ3OE, un tehnician electronist angajat la armata, Stoian LZ3QX un sergent specialist in radiocomunicatii si Todor LZ5QZ, un elev de liceu.

M-am dus la Hotel Bulgaria, frumos si asezat chiar in centrul orasului la 25 de minute de gara. O camera dubla, cica nu aveau simple, m-a costat 56 levas incluzand taxa, ceea ce vine la vreo $30.00. Micul dejun a fost inclus in pret dar deoarece cand am plecat devreme a doua zi dimineata, restaurantul nu a fost inca deschis, am primit o punga cu 2 sandwichuri si un mar. Halal mic dejun.

Primul drum a fost la radioclubul LZ1KSN, situat in Centrul Cultural si sponsorat de o fabrica mare de produse chemicale. Aici am facut cateva fotografii apoi ne-am dus sa vad statia lui Stefan LZ1RN, un inginer electrotehnic, autorizat din 1981, acum avand clasa A. Stefan are un IC-735, precum si un redresor si un amplificator de 1 kW, ambele "home made". Antena este un Quad cu 2 elemente pentru 10-15-20 metri, instalat pe un pilon tot facut de el. Stefan mai are si un Delta Loop, antena favorita a bulgarilor, pentru 40 de metri, un "V" inversat pentru 80 de metri si inca un Delta Loop, dar asta cu 2 elemente, pentru 15 metri, fixat in directia Satelor Unite. Stefan LZ1RN vaneaza DXuri, are peste 300 entitati confirmate, multe diplome, foloseste un calculator si are QSLuri. O situatie ideala.

Urmatorul vizitat a fost Deko LZ1QV si sotia lui Ginka LZ1GW. Timp de 25 de ani Deko a fost radiotelegrafist de bord pe vapoare de marfuri; acum lucreaza pe un petrolier si este responsabilul cu finantele. A operat mult Maritime Mobile. Ginka studiaza la universitate stiintele economice. Ei folosesc un receptor de comunicatii Kenwood R-100, un Yaesu FT-990 si ca antena... da, ati ghicit, au un multiband Delta Loop. Deko are peste 100 entitati confirmate si ambii au QSLuri.

Ne-am dus apoi sa vedem radioclubul LZ1KRB situata intr-o cladire, in parcul orasului, chiar la tarmul Marii Negre. Acolo am intalnit si alti radioamatori: Ivan LZ3GM, inginer de radiodifuziune cu autorizatie clasa A, tatal sau Kancho LZ3MG, Nick LZ1ZM un fost marinar, acum controlor de trafic in port, si altii. Statiunea are un TS-830S, un receptor RFT EKDS-300 facut in Germania de Est, si un amplificator vechi de marina de 1.5 kW. Ca antene au un long wire de cca 90 de metri si un dipol pentru 15-20-80 metri. Ca un club care se respecta, ei au QSLuri.

Mai tarziu l-am vizitat si pe George LZ1CGM, inginer mecanic, radioamator din 1993. El are o statiune mica, lucreaza numai in SSB si nu are QSLuri. Are insa DX cluster si logheaza legaturile in calculator. George foloseste un dipol pentru 80 de metri, un Ground Plane facut de Diamond pentru 6-10-15-20-40-80 metri si un Yagi cu 4 elemente pentru 6 metri.

Ne-am dus cu totii la satul Dolno Ezerovo, cam 6 km langa Burgas, sa vedem statia lui Nick LZ1ZM. El foloseste un Kenwood TS-820 de 100 W, o antena Delta Loop pentru 15 metri, alt Delta Loop, nu v-am mai spus de astea?, pentru 20 de metri si un dipol pentru 80 de metri. Pentru 2 metri Nick are un Ground Plane. El este activ in CW, SSB, Pactor, RTTY si in packet.

Proximul vizitat a fost Boyko LZ1QN un agent de transporturi navale, radioamator din 1987. El si-a construit o casa noua, cam 40 de km nord de Burgas si 6 km vest de Sunny Beach. Ce nume pentru Bulgaria, ar fi fost mai nimerit pentru Florida, SUA. Acolo Boyko are un TS-850S cu un amplificator de 700 W, constructie de amator. Antena este un Log Periodic cu 6 elemente. El participa la concursuri si vaneaza DXuri, are peste 240 de entitati confirmate. QSLul lui este de tip carte postala cu poze in culori, aratand vederi pitoresti din Sunny Beach, loc de atractie pentru turisti si bogatii locali.

Deasemenea ne-am dus sa-l vedem pe Nick LZ1OE, inginer chimist, autorizat din 1972 cu clasa B. El are un echipament militar compus din 5 parti asezate una peste alta, de care am mai vazut si la alti amatori bulgari. Sus are acordorul de antena, sub ea este amplificatorul, apoi vine emitarorul, urmeaza receptorul si jos de tot este redresorul. Nick LZ1OE este un constructor iscusit, si-a facut un transiver, un manipulator electronic, un modem si multe alte accesorii folosite de radioamatori. Opereaza mai ales in telegrafie si foloseste calculatorul pentru packet. Pentru benzile de jos Nick are un Long Wire iar pentru 2 metri foloseste doua antene de tip HB9CV. Fiul lui Nick este Stefan LZ3OE care are clasa C, iar fata Mira LZ3ON are clasa D.

Ultimul vizitat in Burgas a fost Todor LZ5QZ, un elev de liceu, autorizat din 1995 cu clasa C. El este fiul lui Kolyo LZ1QZ care are clasa A. Ei au un Yaesu FT-707S si un adaptor de antena facut de ei. Antena Delta Loop, era de asteptat, nu e asa?, este pentru 80 de metri. Ei poseda si o alta casa, la vreo 70 de km vest de Burgas, casa batranilor, unde au o alta statie. Todor LZ5QZ si tatal sau Kolyo LZ1QZ, participa in concursuri si fac logging in calculator. Nu am vazut QSLurile lor, cred ca nici nu le au.

Dupa ce am terminat cu ultima vizita m-am dus sa mananc ceva. Unde merge un American precaut? La McDonalds natural; acolo nu pot avea suprize; stiu ce este sub fiecare nume.

Vorbind de mancare: o femeie merge la politie (iar dau cu politistii?), si spune: "Acum o saptamana pregateam hamburger pentru masa, sotul meu a plecat sa cumpere piper si nu s-a mai intors. Ce pot sa fac?". "Macaroane - raspunde omul legii - sunt gustoase si nu au nevoie de piper."

Mai tarziu m-am dus la hotel, am cerut sa ma trezeasca la 4:45 AM caci aveam un tren spre Veliko Tarnovo la 5:20 AM. Va rog sa ma credeti ca nu m-au sunat deloc dar spre norocul meu m-am trezit singur.

Burgas, dupa Varna, este al 2-lea port ca marime a tarii. O multime de vase pe apa, o multime de marinari prin carciumi. Unul din ei merge la un studio de tattoo si cere sa i se picteze pe piept portretul logodnicei lui foarte credincioase si devotate. Artistul il intreaba cum arata aceasta fiinta ideala. Marinarul ii da o fotografie. "Ah, este Stefka dansatoarea exotica din barul din port - exclameaza artistul - o pot picta din memorie!"

Un alt marinar povesteste intr-un bar: "In timpul unei furtuni napraznice am cazut in apa si era sa ma inec cand a venit o sirena frumoasa si m-a salvat ducandu-ma la tarm". Cei din fata si-au exprimat indoiala dar marinarul s-a suparat: "Cum de nu ma credeti, doar vedeti cu ocii vostrii ca sunt aici, viu si teafar!".

Va sfatuesc ca niciodata sa nu contraziceti intr-un bar un marinar infocat care isi deapana autobiografia.

VELIKO TARNOVO

Din Burgas la Veliko Tarnovo a fost un drum lung cu trenul caci trebuia sa traversez muntii Balcani, prin pasul Sipka, din sudul in nordul Bulgariei. Pretul unui bilet la clasa I-a a fost 8.95 leva, mai putin de $5.00, dar a trebuit sa schimb trenul la Dabrovo unde dupa orar aveam doar 3 minute. Trenul meu a avut intarziere; nimic nou pe aici. Spre norocul meu cel de al 2-lea tren a avut o intarziere si mai mare asa ca l-am prins.

Am trecut prin multe tunele intunecate, unele scurte, altele lungi sau chiar foarte lungi. Un barbat calatorand cu logodnica lui i-a zis: "Daca stiam ca acest tunel este atat de lung as fi folosit avantajul cu tine". "Ah, nu tu ai fost acela?" intreaba fata suprinsa dar multumita.

Pana la urma am ajuns la Veliko Tarnovo unde m-a asteptat Kiril LZ2JA, un inginer electronist, directorul Camerei de Comert si Industrie. Intai ne-am dus in comuna Kutsina, cam la 18 km nord de Veliko Tarnava, sa vedem pe George LZ2VT, un tehnician electronist, radioamator de clasa A din 1971. La el am vazut un Kenwood TS-830S cu un VFO-230 separat, un transiver facut de el si 3 amplificatoare, toate "home made": unul de 350 W, al 2-lea de 800 W si al 3-lea de 1 kW. Nu sufera de lipsa de putere si m-am gandit doar unde se va opri. Pilonul sau de 12 metri, instalat pe o baza de peste 2 metri inaltime, suporta un Quad cu 2 elemente pentru 15 si 20 metri. George mai are si un Quad horizontal pentru 80 de metri. El are deja confirmat 100 de entitati pentru diploma DXCC si foloseste niste QSLuri frumoase foto-color.

In Bulgaria am fost des introdus ca un American originar din Romania. Am simtit cateodata ca radioamatorii locali au fost cam dezamagiti de mine; ei asteptau sa vada un adevarat "Yankee Imperialist" dar au primit doar unul care era pe jumatate imperialist si pe jumatate balcanic. Cu toate astea s-au multumit, caci o jumatate de imperialist este mai bun decat unul deloc imperialist si au s-au purtat frumos cu mine.

Urmatorul drum a fost la comuna Polikraiste sa vedem pe Rumen LZ2DD, un barman, radioamator din 1988, de clasa A. Acolo am vazut un transiver, un adaptor de antena si un redresor, toate facute de el. Quadul lui cu 4 elemente pentru 10-15-20 metri sta mandru cocotat pe un pilon inalt de vreo 26 de metri. Cum sa nu fie mandru cand priveste lumea de la asa o inaltime? Rumen LZ2DD lucreaza mai ales in telegrafie, are peste 200 de entitati confirmate. A lucrat si cu Carlos Saul Menem, fostul presedinte al Argentinei. Oare Menem stia telegrafie, ma cam indoiesc de asta. Rumen are QSLuri si eram curios daca a trimis vreunul si lui Menem dar mai ales daca a primit vreunul de la Inaltimea Sa.

L-am vazut si pe Kiril LZ2ZK, autorizat din 1969, inginer electronist, reprofilat in comerciant de porumb, grau si floarea soarelui. Lumea are nevoe de alimente, nu e asa? Kiril are un FT-575GT, un amplificator Kenwood TL-922 de 1 kW, precum si un redresor si un adaptor de antena "home made". Foloseste un Yagi cu 3 elemente pentru 10-15-20 metri, un Yagi cu 6 elemente pentru 6 metri, un Delta Loop (nu v-am spus sa sunt multe de astea?) pentru 80 si 160 de metri, precum si un Yagi cu 13 elemente pentru 2 metri. Kiril LZ2ZK opereaza CW, RTTY si SSB, face logging pe calculator dar nu face prea multe DXuri, prefera sa discute cu prieteni. De ce ii trebuie atata echipament, numai sa vorbeasca cu un alt bulgar? Sotia lui Gina LZ2ZI are autorizatie de clasa D deci restransa. Kiril are QSLuri foto-color foarte frumoase si considerand ca nu prea lucreaza DX le va avea pentru foarte mult timp.

Kiril LZ2JA m-a dus la Academia Militara sa vad radioclubul LZ2KMS si cativa din operatori. Acum cativa ani ar fi fost imposibil pentru un American sa mearga nici prin apropierea unei institutii militare, sa fotografieze instalatiile si ofiterii. Hei, timpurile se mai schimba.

Clubul are un TS-830S, un TS-780 si cateva aparate vechi, enorm de mari donate de militarii care le-au scos din uz. Acolo am intalnit un tata si fiu, ambii radioamatori: Khristo LZ4XG, colonel de armata si Kaloyan LZ2GKX, sergent; un alt colonel Ilia LZ4JO, al 3-lea cu acelas numar de stele pe umar Ivan LZ4IX si Wasil, cadet la Academie, operator la statie dar fara indicativ propriu. Sotia lui Khristo este Jordanka LZ4UJ iar fata lui este Gergana LZ4VF. Sotia lui Ilia LZ4JO este Kari LZ2GKV, fiul sau Todor LZ4ZP este cadet iar fica este Diane LZ2GID. Sotia celui de al 3-lea colonel Ivan LZ4IX este Ganka LZ4UI, o profesoara, iar fata lor este Zornitza LZ4XZ, este sergent la armata, a 2-a fata Petya LZ4XJ este studenta la facultate. Acum imi pare sincer rau ca i-am intrebat de familie caci sunt tare multi si le mai incurc. Toti 3 colonei sunt profesori la Academia Militara. Radioclubul LZ2KMS este o statiune de concurs, este bine echipata cu materiale si echipaj. Au lucrat peste 200 de entitati, lucreaza in CW, RTTY si SSB. Ei fac "computer logging", si au QSLuri. Calculatorul se foloseste si pentru exercitii de telegrafie de mare viteza. Radioclubul are si un atelier pentru constructii.

Iesind din Academie am intalnit pe Mike LZ2NW, un sergent si presedintele unui alt radioclub local: LZ2KBA, in concursuri LZ6T.

Ne-am dus sa vedem statia personala a lui Ilia LZ4JO instalata in mansarda casei. El are un IC-728, un amplificator de 250 W si un redresor, un adaptor de antena si un manipulator electronic, majoritatea "home made". Ilia are doua dipoluri, una pentru 40, alta pentru 80 de metri si isi construeste un Yagi cu 4 elemente pentru 20 de metri. Ilia LZ4JO a lucrat peste 100 de entitati, toate in telegrafie. El are un color-foto QSL frumos cu 3 indicative, a lui, a fiului si a ficei.

Am vizitat si Kiril LZ2UK, un radiotehnician pensionar, autorizat din 1992. Kiril foloseste aparate construite de el: un transiver de 50 W si un amplificator de 100 W. Antena lui este un Delta Loop, mai trebuia sa spun si asta? pentru 40 si 80 metri. Kiril lucreaza numai in telegrafie si are QSLuri, foarte bine.

Urmatorul a fost tot un Kiril. Da, asta este tara antenelor Delta Loop si a operatorilor numiti Kiril. De asta data este vorba de Kiril LZ2JA, cel care m-a asteptat la venire la gara. Statiunea lui este tot intr-un atic, intr-o camera separata de apartamentul sau. Acolo Kiril LZ2JA are un FT-990, un al 2-lea transiver, un transverter pentru 2 si 6 metri, ambele facute de el, si o serie de "boat anchors", aparate militare vechi. El are 4 antene Yagi, fiecare de 4 elemente, pentru benzile 6, 10, 15 si 20 de metri, precum si un dipol pentru 40 si 80 de metri.

Secretara lui Kiril este Genka LZ2GYK cu o autorizatie clasa D, deci restransa. Oare o autorizatie de radioamator este o cerinta de servici? Nu ar fi o ideie rea.

Ne-am dus sa vedem pe Nick LZ2JF, un tehnician electronist cu autorizatie din 1964. El foloseste o statiune complet facuta de el: un transiver, un amplificator de 400 W, redresor si o serie de accesorii. Antena lui este un W3DZZ pentru 10-15-20-40-80 metri si mai are 2 dipoluri, una pentru 17, alta pentru 30 de metri. Nick LZ2JF lucreaza in concursuri si vaneaza DXuri, are 5BDXCC, 5BWAZ si multe alte diplome prestigioase. Este activ in CW, SSB si RTTY. Cateva din QSLurile sale arata un frumos trandafir amintind lumii ca Bulgaria este tara trandafirilor.

Ultimul vizitat in Veliko Tarnovo, vechiul capital a acestei tari, a fost Angel LZ2UG un tehnician electronist autorizat din 1972. Statiunea lui este intr-o camera micuta cu toate ingramadite una peste alta de arata mai mult ca un templu Voodoo decat un loc pentru un radioamator iar Angel apare mai mult ca vrajitor decat un ham. Zeci de obiecte, legate sau nu de radio atarna pe pereti, nu stii la ce sa te uiti mai intai. Cu toate astea, Angel este foarte activ, are lucrate peste 250 de entitati, numai in telegrafie, a primit multe diplome si ii place sa experimenteze cu antene. Are o antena pentru 80 de metri dar nu va spun de ce fel, va las sa ghicici; este usor. Mai are si un vertical pentru 10-12-15-17-20 metri. QSLul lui este foarte atragator.

Seara, Kiril LZ2JA, Kiril LZ2ZK, nu este criza de Kirili in Bulgaria, cei trei colonei radioamatori si familile lor ne-am dus intr-un mic restaurant unde am avut conversatii lungi si placute.

Mi-a terminat munca aici. Seara m-am dus la hotel sa dorm. Pretul unei camere cu un pat era de 22 leva pentru un Bulgar si de 79 leva, adica vreo $42.00 pentru un strain. Probabil sa arate dragostea si stima pentru valuta forta. Incearca sa-i apreciezi pentru asta.

Dimineata, m-am sculat in graba, Kiril LZ2JA m-a asteptat in fata hotelului sa ma duca la gara. Am plecat fara sa cer inapoi pasaportul pe care conform regulelor locale trebuia lasat la hotel pana calatorul pleaca. Eu, fie ca am cam intrecut regula, fie ca sunt uituc, am lasat acolo pasaportul si dupa plecare. La gara, 16 minute inainte de sosirea trenului mi-am amintit de pasaport. Kiril a sarit in masina si s-a intors sa-l ia. Trenul a ajuns, cred ca a fost de prima data in experienta mea cand a venit la timp, toata lumea s-a urcat, eu am stat cu bagajul langa usa si asteptam. La un moment l-am zarit pe Kiril fugind spre tren cu pasaportul meu in mana. Am aruncat bagajul pe tren, m-am urcat pe prima treapta si in momentul in care Kiril mi-a dat pasaportul trenul a pornit spre Russe.

Daca asta nu a creat destule excitatii am avut si alta pe drum. La Gorna, o localitate undeva intre Veliko Tarnovo si Russe, toata lumea a coborat din vagon. Nimeni altul nu merge la Russe m-am intrebat eu naiv? Am devenit suspicios, mi-am luat bagajul si am coborat si eu. Am aflat ca partea mea din tren a fost detasata si astepta sa mearega in alta directie. Nimeni nu mi-a pomenit de acest lucru. Am fugit spre capul trenului, m-am urcat pe un vagon marcat Russe. Am intrebat sase persoane unde se duc si am aflat ca de asta data eram la locul potrivit. Intreaga calatorie a costat doar 2.10 leva, cam un dolar si un sfert. A fost foarte ieftin si aventura desi neplacuta, a fost inclusa gratis.

Un radioamator merge intr-o DXpeditie in jungla africana. Intr-un loc vede pe vraciul satului batand furios toba. "Care este problema?" il intreaba. "Nu vine apa!" raspunde vraciul foarte suparat. "Ceri spiritele stramosilor sa aduca ploaie?' mai intreaba radioamatorul. "La naiba cu stramosii - spune vrajitorul - chem blestematul de mester instalator sa vina sa destupe toaleta!".

Alta despe apa. Un amator care nu a luat niciodata baie cu apa calda si sapun se pregatea sa se insoare. Cu o zi inainte de ceremonie maica sa il trimite la baia publica sa se mai curete nitel. La intoarcere amatorul exclama cu admiratie: "Mama, tu n-o sa crezi cat de multa lume se insoara maine!".

RUSSE

La gara in Russe m-a asteptat Mike LZ2ZD. El lucreaza ca inginer la o statiune de radio si TV. Cladirea acea are forma tipica a edificilor moderne construite in acest scop; este un turn subtire, foarte inalt, ingrosat la capatul de sus, acolo sunt instalatiile de emisie. Mike este radioamator din 1984, a absolvit Universitatea Tehnica din Sofia si este foarte mandru de acest "alma mater" si de radioclubul de acolo LZ1KDP. El foloseste un transiver tip Volna fabricat in Ucraina si un amplificator de 400 W facut de el. Pentru 2 metri packet el are un Yaesu FT-290. Ca antene are 3 dipoluri, cate una pentru benzile de 15, 20 si 80 metri. Opereaza CW si RTTY, a lucrat peste 100 entitati. Lucreaza des in concursuri operand statia LZ2KIM. Mike LZ2ZD are QSLuri deci sta foarte bine.

Urmatorul vizitat a fost Ivan LZ4IP, un programator de calculatoare, radioamator din 1991. Intreaga lui statie este construit de el: transiver de 5 benzi, amplificator de 100 W, transiver de 5 W pentru 80 de metri, chiar si un calculator folosit pentru packet radio. Ivan LZ4IP are un dipol pentru 20-40-80 de metri, lucreaza numai in SSB; as putea ghici ca nu stie telegrafie si alta rusine: nu are QSLuri.

Mike LZ2ZD m-a dus la Nasko LZ2AD, radio electronist pe vapoare cu marfuri; el este radioamator din 1982 si are clasa A. Nasko are toate echipamentele construite de el: un transiver si un amplificator de 1 kW, ingramadite intr-un spatiu restrans, aproape ca un dulap. Are 4 dipoluri separate, cate una pentru benzile de 15, 20, 40, si 80 de metri. El opereaza CW si SSB, asta e bine dar nu are QSLuri, asta e rau. Sotia lui, Jordanka LZ2IJ, este programatoare de calculatoare si are autorizatie de clasa C. Baiatul lor Nedko LZ4HO este brutar.

Ne-am dus sa vedem si pe Rumen LZ2AF, profesor universitar predand Arhitectura si Retele de Calculatoare. El este radioamator din 1979 si are clasa A, cea mai inalta. Rumen a fost activ pe toate benzile dar acum opereaza numai pe 2 metri caci nu are nici timp si nici echipament. Este in conducerea radioclubului LZ2KIM de la Universitatea din Russe dar este si membru a radioclubului LZ1KDP din Sofia. Sotia lui Snejana LZ2AFS, radioamatoare din 1996, are clasa B; ea este comisionar imobiliar.

L-am vizitat si pe Bojidar LZ2BO, profesor universitar predand Electronica si Prelucrarea Semnalelor Electrice. El are autorizatie din 1985. Bojidar, sau Darry in eter, foloseste un transiver Kenwood TS-50 de 100 W si antene de sarma. Pentru 2 metri Darry are un Ten-Tec. Baiatul lui, Razvigor LZ2CO lucreaza in Paris, Franta; iar fata Zorry LZ2LJ studiaza in Germania.

Ultima statie vazuta in Bulgaria a fost cea de la radioclubul studentesc al Universitatii Tehnice, indicativ LZ1KIM. Cand am ajuns Rumen era deja acolo incercand sa o faca prezentabila dar arata saracie si neglijenta ca si intreaga cladire. Criza de suport financiar a influentat mult negativ radioamatorismul in intreaga tara; multe radiocluburi au fost inchise, spatiile pierdute, echipamente deteriorate si entusiasmul a declinat. Acest radioclub a fost foarte activ, a avut multi operatori. Are inca un transiver Kenwood TS-830, si doua amplificatoare, unul de 250 W, altul de 1 kW. Pentru antene folosesc dipoli de sarma. Au QSLuri dar cui sa le trimita?

Am auzit o poveste. Intr-o scoala religioasa de Duminica unul din cursanti intreaba un preot:

"Parinte, avem voie sa fumam in timp ce studiem Biblia?"

"Nu, nu se admite asa ceva" raspunde preotul.

"Dar putem sa studiem Biblia in timp ce fuman" a fost urmatoarea intrebare.

"Desigur, studentii mei dragi, studiati cat mai mult" a fost verdictul profesorului de religie.

Alta tot despre educatie. Micul Ivan vine acasa de la scoala si tatal lui il intreaba unde este carnetul de note.

"Nu il am" spune Ivan.

"Dar unde este?" continua tatal.

"L-am imprumutat lui Kosta, el vrea sa-si sperie parintii cu carnetul meu."

Iata una despre religie. Un turist viziteaza un orasel mic cu un ghid local care ii explica:

"Aici este o biserica Ortodoxa, acolo este una Catolica iar dincolo este una Baptista."

Turistul intreaba: "Dar ateisti nu aveti aici?"

"Poate sunt dar nu au inca biserica" raspunde ghidul constiincios.

EPILOG

Noaptea am dormit in cladirea turn a televiziune, un aranjament facut de Mike LZ2ZD. Cu acesta am incheiat turul meu prin Bulgaria. Dimineata Mike m-a dus la gara unde cu greutate m-am urcat intr-un tren supraaglomerat sa ma duca nord de fluviul Dunare, pana la Bucuresti, Romania. Acolo am schimbat trenul si dupa 9 ore am ajuns in orasul meu natal Timisoara unde m-am odihnit cateva zile apoi am luat un avion sa ma duca acasa in New York City.

Revenind la povestea mea, in compartimentul in care am calatorit de la Russe, in afara de langa mine erau si 5 bulgaroaice grase. Erau comerciante transfrontiere profesioniste, un fel de contrabandiste acceptate tacit de societate. Fiecare avea multe colete cu marfa pe care vroiau sa o vanda in Romania. Au scos tabliile din plafon si au ascuns in acel spatiu parte din pachete. Altele erau dosite sub scaune. Unele erau acoperite de corpurile lor masive. Eu am fost singurul in compartiment care aveam bilet de calatorie si bagaj foarte mic. Cand a venit nasul i-am prezentat biletul meu iar bulgaroaicele i-au dat bani gheata. Mai tarziu cand a venit controlorul, un super-nas, si-a bagat doar capul in compartiment si a intrebat:

"Toata lumea are bilet?"

Bulgaroaicele au raspuns in unison: "Desigur ca avem!".

Trenurile si liniile sunt in stare proasta, vagoanele sunt murdare si necesita reparatii. Administratia cailor ferate ridica mereu pretul biletelor dar nu are destui bani sa faca imbunatatiri substantiale. Banii nu vin caci se filtreaza de angajati corupti.

Acum destul cu aceasta urata critica sociala. Daca ma intrebati ce lagatura au toate acestea cu radioamatorismul voi spune "Absolut nimic". Puteati sa nu le cititi. Bani inapoi nu va dau.

Am avut un sejur foarte placut in Bulgaria; am intalnit multi radioamatori foarte prietenosi, atat ei cat si ele. Recomand un astfel de voiaj dar va rog nu uitati ca miscand capul in stanga si in dreapta inseamna "DA".

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 18-4-2010

10534

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact