hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Sa facem cunostinta cu Stanescu Ioan Adrian - YO3AV

Nini Vasilescu YO3CCC

- A participat la "Campionatul European" de "Vanatoare de vulpi" de la Vilnius, in Lituania.
- A lucrat ca operator in telegrafie pentru YO3KAA, YO3RCC si YO3KPA.
- In 1963 a lucrat in Campionatul National de UUS impreuna cu mai multi radioamatori si au iesit campioni.
- Ani buni a lucrat pe mai multe santiere Hidro ale Energo-Montaj din tara.
- Timp de 4 ani a lucrat in Algeria (trimis de statul roman) pe santiere de locuinte.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO3AV: 14 iulie 1939, Bucuresti.

YO3CCC: Cand ati luat la cunostinta despre aceasta lume minunata a undelor radio?

YO3AV: In toamna anului 1956 prin colega mea de la Postliceala Constructii Radio, Partin Amalia (fosta YO3YL) prima radioamatoare cu indicativ de emisie din aceea vreme. Ea m-a dus pentru prima data la AVSAP la YO3KAA (vis-a-vis de Restaurantul Cismigiu). Aici i-am cunoscut pe: Pantea Ionel YO3RI, Tanciu Mihai YO3CV, Constantinescu Mircea YO3CM, Trifu Cornel YO3FC.

YO3CCC: Unde ati invatat telegrafie?

YO3AV: Telegrafie am invatat la YO3KAA, dupa care m-am dus la YO3RCC (Radioclubul Central Bucuresti din Parcul 23 August, langa Turnul Parasutistilor). Aici i-am cunoscut pe: nea Misu YO3LC, Raul Vasilescu YO3VG (ex. YO6VG) iar mai tarziu YO3LX. Am primit indicativ de receptor YO3-589 la varsta de 16 ani si jumatate. Cu acest indicativ am operat de la YO3RCC si am facut foarte multe legaturi. Tot aici l-am ajutat pe Popescu Malaiesti YO3AA sa-si construiasca finalul de 1kW. La varsta de 17 ani si jumatate (1957) am intrat in posesia indicativului de radioamator de emisie YO3AV, indicativ pe care il am si in prezent. Ca operator la YO3RCC am colaborat si cu Ilie Ilovici YO3F, Bucica Mihai YO3FM.

YO3CCC: Aveati o statie de emisie-receptie proprie?

YO3AV: Nu aveam statie personala si lucram de la Club. Un timp am renuntat la YO3RCC si impreuna cu Trifu Cornel YO3FE si Partin Amalia YO3YL am fost si am lucrat de la YO3KPA unde Nicolae Batraneanu YO3CB avea nevoie de operatori. In timpul stagiului militar am fost coleg cu urmatorii radioamatori: Jula Gheorghe YO3RO (actual YO2RO), Inversin Alexandru YO4VB si Botosineanu YO8OK.

YO3CCC: Ati avut ca pasiune si Vanatoare de vulpi?

YO3AV: Incepand cu anul 1961, in paralel cu activitatea de operator telegrafist m-am apucat si de Vanatoare de vulpi. In 1963 impreuna cu Nita Raduta YO9WL, Cuibus Iosif YO5AT si Suto Andras (un receptor din Satu Mare), am participat la Campionatul European de Vanatoare de vulpi de la Vilnius (in Lituania) sub comanda antrenorului Hancu Vasile YO3YO si a lui Josef Paulazzo YO3JP, seful delegatiei. Tot in perioada respectiva lucram ca operator si la YO3KAA (atunci isi avea sediul langa strandul Bragadiru) ; am participat la foarte multe concursuri cum ar fi : CQ MIR, OK DX Contest, etc. Aici l-am cunoscut, m-am imprietenit si am lucrat foarte mult impreuna cu Bebe Radulescu YO3RG; de asemenea m-am prietenit si cu un tanar student la agronomie, fara indicativ, dar un foarte bun telegrafist, regretatul de mai tarziu Radu Bratu YO4HW. Fugea noaptea de la camin si venea la noi sa lucreze o ora, doua in concursuri. Intre 1963 si 1967 am urmat cursurile Facultatii de Electrotehnica si am lasat-o mai moale cu radioamatorismul. In toata aceasta perioada nu am mai activat decat sporadic de la YO3KPA si YO3KAA.

YO3CCC: In Campionatul National de UUS ati lucrat?

YO3AV: In 1963 am lucrat in Campionatul National de UUS (144MHz) impreuna cu nea Gica YO3RB, Traian Razor YO3RT si Neagu Traian YO3ABI, in portabil de pe Varful Omul si am iesit campioni. Aveam un receptor cu super-reactie si un emitator cu GU29. YO3CCC: Stiu ca ati lucrat pe mai multe santiere din tara. Ce-mi puteti spune despre aceasta experienta de viata?

YO3AV: Din 1973 am plecat pe santierele Hidro ale Energo-Montaj: Vidraru, Portile de Fier 1, Cerna-Motru-Tismana. In 1975 fiind in Gorj (aveam indicativul YO7AV) lucram pe unde scurte de la Santier cu un PP15WATI, o statie militara germana careia i-am adaugat un final de 50W. Pe unde ultra scurte lucram cu un Tx/Rx tip YO3AVE, construit chiar de George Pintilie. Tot cu YO7AV am lucrat si din Ramnicu Valcea unde fusesem transferat in interes de serviciu. Aici, aveam doi buni prieteni radioamatori: Costin YO7 si Nicu Teodosiu YO7YN, un var din partea mamei.

YO3CCC: Cand v-ati intors in Bucuresti?

YO3AV: In Bucuresti m-am intors in 1980 si am lucrat din nou ca radioamator de la adresa personala, de data asta.

YO3CCC: Cand ati plecat cu serviciul in Algeria?

YO3AV: In 1984 am plecat cu serviciul la Saida in Algeria unde nu am putut obtine autorizatie de emisie. Am revenit in tara dupa 4 ani (1988) si m-am apucat iar de radioamatorism.

YO3CCC: Si ca sa vedeti ce mica este lumea, in Saida l-ati avut ca subaltern pe Balica Constantin (Puiu), un foarte bun prieten de-al meu din copilarie, un mecanic auto universal, un auto macaragiu (toate gradele) si un sofer (toate gradele) cum rar intalnesti.

YO3AV: Asa este. Am aflat ca Puiu este prieten cu tine abia in urma cu cativa ani.

YO3CCC: Mai tineti minte cand am avut impreuna prima legatura radio?

YO3AV: Stiu ca de mult dar numai tin minte cand.

YO3CCC: Nici eu numai stiam dar dupa ce am consultat arhiva proprie cu QSL-uri pot sa va spun cu exactitate: 24 septembrie 1982; cum mai trec anii!

Interviul si fotografiile au fost facute in data de 19.11.2009

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 4-3-2010

8533

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2010-03-05 15:24:17 (ora Romaniei)
  • STIMA NOASTRA SI MANDRIA..........ROMANIA !
    Cred ca nu gresesc,Domnule Stanescu Ioan Adrian !
    In Prahova avem multi fruntasi in vanatoare de vulpi,dar nu se gaseste nimeni sa-i INTERVIEVEZE !Ce pacat !Unii s-au dus,altii sant activi,dar nu are cine-i sa-i intervieveze !Rezultate frumoase,diplome,fotografii NOSTALGICE...! Va urez sa aveti satisfactii in continuare ! Cu stima Vasile.

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2010-03-07 18:09:27 (ora Romaniei)
  • Destine,oameni,pasiuni.Fiecare cu povestea vietii lui.M-a impresionat ca am revazut o diploma din 1991 de la CUPA TR,semnata de raposatul Nea Florian,YO9BVG.Nini continua tot asa.73's,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Andrei - ER1AC la 2010-03-11 00:50:14 (ora Romaniei)
  • L-am cunoscut pe YO3AV pe cand eram student la Bucuresti (pe atunci eu fiind ER1CAF).
    A fost printre putinii YO care s-a incumetat sa invite la el in casa, un student nucunoscut, dintr-o "alta" tara.
    Prin intermediul sau m-am imprietenit cu YO3BWZ, nea Ilie, cu care mentin legatura pana in prezent.
    M-a impresionat spiritul de prietenie al radioamatorilor romani - si m-a schimbat cumva in interior...
    La radioclubul din Popa Tatu, l-am cunoscut si eu pe YO3LX. Entuziasmul cu care vorbea, si energia pe care o "radia", m-au impresionat atat de mult, incat am urmat si eu, sistematic, cursurile de telegrafie, la acel radioclub din Bucuresti (telegrafie - pe care o uram, pana la acel moment). Nici in cel mai groaznic vis al meu nu-mi puteam imagina ca vre-odata voi ajunge la examenul de telegrafie. Dar, ... am ajuns.. hi
    Acum, aici la Chisinau, intentionez sa infiintez un radioclub. Deja am obtinut indicativul - ER1KSC.
    E liniste la noi in tara... este linistea dinaintea furtunii...
    Va doresc multa sanatate, nea Adrian, si... la reauzire!
    Cu respect, Andrei Ciobanu, ER1AC (ex.ER1CAF).

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-03-11 22:57:02 (ora Romaniei)
  • Succes Andrei in tot ce intreprinzi!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Sa facem cunostinta cu Stanescu Ioan Adrian - YO3AV"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact