hamradioshop.ro
Articole > Umor pe teme ham radio Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

PROPUNERE PENTRU DIPLOME PRESTIGIOASE

George Pataki WB2AQC

Subsemnatul cu o oarecare modestie, desi nu este una din virtutile mele, propun infiintarea unor diplome prestigioase, conferite in 3 categorii:

1. Diploma de FRAIER MIC: Acesta se va acorda dupa obtinerea de 10 puncte. QSLuri sau orice dovada de efectuarea legaturilor nu este necesara. Se cere doar o lista cu 10 legaturi completate si inregistrate in log cu diferiti pirati si smecheri neautorizati, cu suma solicitata, donata si trimisa cu fiecare QSL.

Alternativ fiecare cerere trimisa printr-un birou de QSLuri conteaza 1 punct. Cele trimise direct cu plicuri autoadresate si captusite cu cativa dolari ar aduce 2 puncte. Daca aplicantul a si primit un QSL bun pentru nimic ca P5RS7, cica din Corea de Nord, atunci va obtine 3 puncte.

Statiunea 1X5AA care zicea ca este in Cecenia, in muntii Caucaz, indicand chiar si cunoscutul QSL manager Joe W3HNK, vine cu o veste buna si cu una rea. Vestea rea este ca aceasta tara nu este independenta, desi doreste sa fie, nu are un prefix de indicativ atribuit de forurile internationale si competente, nu este recunoscuta de DXCC, dar vestea buna este ca o legatura cu ea valoreaza 3 puncte. Deci frati fraieri lucrati-o daca o auziti, pe toate benzile si modurile.

Un QSL frumos cu indicativul 7O1A dovedind o legatura reala permisa de o agentie guvernamentala din Yemen care insa nu era competenta sa dea autorizatii, ar avea o valoare de 3 puncte. Acolo un timp erau doua guverne, unul recunoscut de o parte a lumii, celalalt de alta parte. Operatorul lui 7O1A a avut ghinionul ca a obtinut autorizatie de la un guvern mai putin legitim decat celalalt si nu a fost acceptat pentru DXCC. Alte expeditii ca 7O/OH2YY si 7O1YGF erau mai norocoase, au obtinut autorizatii mai valabile si sunt acceptate pentru DXCC, dar vai, nu si pentru diplomele propuse cu modestie de mine. Viata este complicata, nu este asa?

Eu am QSLuri confirmand contacte reale efectuate prin 1995-96 cu G3NOM/ZC6 si JA1UT/ZC6, in Gaza-Palestine, cand aceasta tara nu a fost declarata independenta si deci nu i s-a acordat nici un prefix, ele ar aduce inca 3 puncte valoroase. ZC6 a fost vechiul prefix a Palestinei, folosit pana in 1968. Ambele QSLuri poarta cate o poza mare si colorata a presedintelui Arafat, incercare nereusita de a le da legitimatie.

Legaturi cu operatori din Barbaristan, Fantasyland sau de pe ghetari plutitori in zona ecuatoriala vor merita cate 5 puncte. Fiecare contact cu Don Miller care chipurile a lucrat din St. Peter & St. Paul Rocks dar opera, bine mersi, in Brazilia dintr-un hotel confortabil de 5 stele, ar aduce 5 puncte. La fel de pretioasa ar fi si o legatura cu Roman Stepanenko, cunoscut si sub numele romantic de Romeo, de la una din expeditiile lui facute din entitati diferite de cele declarate; exceptie ar fi P5RS7 caci acela este prea cunoscuta ca fiind o excrocherie; operatia fiind facuta din sudul Uniunii Sovietice si nu din Corea, deci ar merita numai 3 puncte.

2. Diploma de PROSTANAC CREDUL: se va decerna dupa obtinere de 30 puncte; 10 realizate ca mai sus, plus cate 5 puncte pentru efectuarea unor legaturi si obtinerea unor QSLuri recente de la o fantoma dintr-o tara demult stearsa de pe lista DXCC-ului, ca din Canal Zone KZ5, care in 1979 a devenit Panama; Saar 9S4, incorporata in 1957 in Germania; sau Trieste I1, inclusa in 1957 in Italia.

O alta situatie este cu legaturile avute cu un italian ingenios care operand ca 0S1A a pretins ca este in Principalitatea Independenta Seborga. Un alt pisicher oparand ca 1B1NCC din Cipru de Nord si zicand ca este intr-o tara nou-nouta si independenta. Eu am in log si o legatura cu 1B/KU0J care este intr-o situatie similara. Recent a aparut statia 1B1AB, operator Soyer, QSL manager N7RO. Operatorul afirma ca tara sa este Republica Turca de Cipru de Nord; recunoaste ca nu este autorizata de International Telecomunications Union, nu este acceptata pentru DXCC, este insa acceptata de eQSL, dar deoarece este aprobata de guvernul tarii sale el nu se considera pirat. Fara a intra in argumente, aceste legaturi, dovedite cu QSLuri, ar aduce cate 5 puncte.

Aceeasi valoare ar avea si o legatura, chiar suportata cu un QSL, cu o tara care nici nu a existat vreodata ca Republica Sarba, partea Bosniei ocupata de armata sarba. Aici, prin anii 1993-97 s-a folosit prefixul de "X5" neacordat de nici o autoritate internationala si deci nerecunoscut de DXCC, desi se vede pe QSLul X5EBL din "Republic of Serbs" cat este de frumos si convingator.

Ca recompensa se vor acorda 5 puncte si pentru fiecare legatura de asigurare facuta cu aceeasi statiune pirat, stiind chiar ca este fara valoare. Legaturi cu radioamatori decedati, fie ca sunt in rai sau iad, ar produce tot 5 puncte; QSLuri nu sunt obligatorii.

O legatura avuta cu o statie Aeronautical Mobile de pe un UFO, indiferent daca vine cu intentii pasnice sau belicoase, conteaza 5 puncte.

Daca se primeste un foto-FAX aratand un grup de operatori mici si verzi, legatura conteaza dublu.

O legatura facuta cu un amator internat intr-un lagar de reeducare, intr-o tara mare si foarte educata, care in loc de "green stamps" cere o bucata de paine, ar aduce 5 puncte. Daca ulterior se confirma primirea painii atunci legatura valoreaza 10 puncte.

3. Diploma de MARELE TOLOMAC: se va acorda dupa realizarea de 50 de puncte; 30 obtinute ca mai sus, plus 5 puncte pentru fiecare legatura dubioasa dar acceptata din greseala pentru DXCC, ca XY0RR al meu din Myanmar. Organizatorul acestei "expeditii" a fost... da, ati ghicit, tot legendarul Romeo. Alte 5 puncte se pot obtine pentru fiecare QSL bun primit, pentru care s-a platit o donatie generoasa, dar legatura nu a fost deloc efectuata, ca QSLul meu "...". Oi fi si eu un mare jmecher dar nu sunt destul de prost sa dau indicativul respectiv.

Un QSO cu o operatoare YL de pe Muntele Athos are valora 10 puncte. Daca QSLul are o poza cu operatoarea la brat cu Monk Apollo, atunci valoreaza dublu. Un premiu de 10 puncte se poate da pentru o legatura si un QSL de la UB5JRR, indicativul de casa al faimosului expeditionar de zile mari Romeo, care a disparut in circumstante mai mult decat enigmatice si a aparut pentru un timp intr-o puscarie din Cipru, dar se pare ca nu a operat de acolo. Daca totusi s-ar prezenta un QSL cu o poza de a lui in zeghe atunci ar valora 20 de puncte.

O legatura facuta cu un operator sud corean capturat de vecinii din nord, chiar si fara dovada unui QSL, ar valora 10 puncte; exceptie fiind daca operatorul era Romeo, care nu este deloc corean si are credibilitatea cam deteriorata; in care caz se va acorda numai 5 puncte.

QSLuri "home made" la calculator pentru legaturi nefacute in expeditii suprasolicitate se vor accepta si recompensa cu cate 5 puncte pe considerentul ca solicitantul avand sentimente profunde de responsabilitate sociala si neparticipand la pailupuri aglomerate, s-a autoservit si astfel a usurat munca operatorilor.

Ca unul care de multe ori am aplicat sfatul "work first and worry later", am acumulat perseverent si sarguitor destul de multe puncte pentru toate aceste diplome prestigioase, desi dupa unii sunt discutabile. Daca un anteprenor neocapitalist sau o asociatie mondiala de radioamatori cu cel putin 3 membri ar sponsora aceste diplome, eu as fi destul de entuziasmat sa le cer.

Taxa pentru oricare din aceste diplome sa fie cam $20.00, sau $50.00 pentru toate trei, un rabat pentru cei saraci cu duhul, platibila in orice moneda convertibila in valuta forte sau chiar in una din cele nerecunoscute de nici o tara; chiar si in bancnote de jucat Monopoly emise si folosite azi in mai multe locuri. Se pot accepta si IRCuri, atat cele corect stampilate cat si cele marcate incorect, ba si cele expirate. Nu trebuiesc refuzate nici checkurile personale emise prin banci marioneta de tip "off shore" sau chiar de bancile care au dat de mult faliment. Actiunile unor societati de tip Ponzi trebuesc acceptate cu optimism si incredere. Facsimile desenate si colorate de copii talentati din gradinite se vor echivala cu moneda nationala. Reproduceri proaspete si frumoase facute la Xerox nu trebuesc refuzate. Bancnotele tarilor unde inflatia a creat bilete de banca de milioane sau trilioane trebuesc acceptate cu incredere si optimism. Banii emisi in timpul razboiului civil de statele din sudul Statelor Unite, saci de ruble devalorizate, ca si note de promisiune date de prieteni si membri de familie, vii sau morti, trebuie la fel onorate. Chiar si o mica parte din venitul mostenirii de la matusa Tamara ar fi bun pentru aceasta plata.

Poate taxa de $20.00 pare prea mare pentru unii, dar aceasta suma am trimis-o si unor bulgari si ucranieni pentru cateva QSLuri 5A1A si acum sunt un mare tolomac dar nu am nici o diploma sa o dovedesc.

Chiar daca aceste operatii nu au fost acceptate pentru diploma DXCC, QSLurile lor, precum si diplomele obtinute cu ele, pot ornamenta camerele multor radioamatori caci majoritatea vizitatorilor le vor privi cu admiratie fara sa aiba habar la ce se uita.

Aceste diplome desi pot fi contestate de unii indivizi invidiosi, ar putea contribui la ravnitele si insemnatele clasamente in YO DX Club.

In concluzie, daca modesta mea propunerea a ofensat pe cineva, imi pare rau, dar am facut-o intentionat.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 20-1-2010

8591

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact