hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

YO DX HF Contest 2004

vazut de N2YO

Ciprian Sufitchi N2YO

Am decis in acest an sa lucrez in Campionatul International de Unde Scurte al Romaniei YO DX HF pentru prima data ca participant strain, cu indicativul N2YO. Pentru ca statia mea personala nu este nici pe departe competitiva, i-am propus lui Mike W0YR sa operez statia sa de acasa. Tot de la el particisipasem si in CQ WPX CW in acest an la categoria single operator high power si cunosteam foarte bine amplasamentul si echipamentul radio. Mike tocmai isi reconfigurase sistemul de antene si a acceptat cu placere... autoinvitatia mea.

Mike locuieste in nordul statului Virginia la aproximativ 50 de mile nord-vest fata de Washington DC asa ca nu mi-a luat mai mult de o ora ca sa ajung la el. Zona este deosebit de pitoreasca si calatoria cu masina pe timp de zi este un deliciu. Amplasamentul este relativ izolat fata de cea mai apropiata comunitate. De altfel in zona toate casele sunt rarefiate, fiind asezate la distante mari unele fata de altele. Izolarea fata de sursele industriale de paraziti ofera benzilor de unde scurte avantajul unui QRN foarte redus. Personal am fost in mod foarte placut surprins cand am ascultat pentru prima oara traficul in banda de 20 de metri. Parea ca receptorul este defect, neavand acel tipic fssss de banda larga. Dezavantajele izolarii sunt mai degraba sociale. La acestea se mai pot adauga si limitarile tehnice cum ar fi absenta unor servicii de banda larga pentru internet (DSL, cablu). Zona impadurita si accidentata are si dezavantaje pentru propagarea in benzile de unde ultrascurte, dar Mike si-a dedicat activitatea numai undelor scurte asa ca pentru el este suficient ca TNC-ul sa fie conectat la packet cluster in banda de 2m.

Cu doua saptamani inainte de concurs anuntasem in clubul din care fac parte (PVRC - Potomac Valley Radio Club) despre YO DX Contest si am repetat anuntul cu o zi inainte ca acesta sa inceapa. Nu am avut foarte mare succes, insa am convins cativa amatori de concursuri sa participe.

N2YO evoluand la manipulator
N2YO evoluand la manipulator
Mike Lonneke W0YR
Mike Lonneke W0YR
Antenele de 40m si 10m
Antenele de 40m si 10m
Antenele de 20m si 15m
Antenele de 20m si 15m

Mike W0YR foloseste pentru trafic urmatoarele echipamente: Doua transceivere FT-990 (dintre care numai unul a fost utilizat in concurs), liniar Heathkit SB-221 pentru benzile 80m-15m (acesta a fost aplificatorul din concurs) care livra aproximativ 800W output, liniar Harris RF130A (militar la origine, final cu 2x 4CX1500b), acordabil automat pentru benzile 160m - 10m. Antenele pentru unde scurte la dispozitie sunt: 10m - 5 elemente Cushcraft XM510, 15m - 5 elemente Cushcraft XM515, 20m - 5 elemente Cushcraft XM520, 40m - 2 elemente Cushcraft, 80m - inverted L (sau "aproape" L). Antenele pentru benzile 10m-40m se afla instalate pe doi pliloni. Cablurile catre pilonul de vest sunt RC-75, iar cablurile pentru pilonul de est sunt LMR-600.

La ora 8 (ora locala, coasta de est) am lansat primul apel. Prima statie lucrata: KM4M, operator Bruce W3BP pe care l-am intalnit personal la o reuniune PVRC organizata in amplasamentul lui W3LPL cu cateva luni in urma. Prima statie romaneasca: YO2AQB in 20m CW. Propagarea era buna, activitatea solara anuntata fiind redusa, lipsind petele solare si perturbatiile geomagnetice. Prezenta in banda a statiilor interesate de concursul nostru nu era deosebita, dar acceptabila. Concursul rival TOEC WW Grid Contest, CW nu a pricinuit daune pentru YO DX HF Contest si nu cred ca au existat confuzii si interferente.

Un episod neplacut a fost cel ocazionat de un "contest terrorist" (asa se identifica el) care se aseza pe frecventa unor statii care chemau si le pricinuia mari greutati la receptie. Ore intregi l-am auzit activand in banda de 20m CW si am avut cam 20 de minute probleme cu el, acesta fiind deosebit de insistent. A trebuit de fiecare data sa cedez si sa-mi schimb frecventa. Este foarte trist ca exista acest gen de "hami". Sunt sigur ca si alti participanti au avut probleme, l-am ascultat pe K3ZO straduindu-se sa lucreze statii peste QRM-ul acestui "contest terrorist".

Am fost surprins sa constat cat de multe statii mi-au dat controlul 001 (56 QSOs) sau 002 (22 QSOs) si asta nu in primele ore de concurs ci uniform de-a lungul celor 24 de ore. Acesta este un semnal care arata ca putin mai multa popularizare ar fi adus mai multe statii active in concurs. Ultimul weekend de august a gasit multi radioamatori disponibili sa-si exercite hobby-ul in trafic; acestia au descoperit intamplator un concurs international in plina desfasurate si nu au putut rezista tentatiei de a schimba un control.

Prezenta statiilor romanesti nu a fost stralucitoare din punct de vedere numeric. Semnalele YO auzite pe coasta de est a Statelor Unite veneau la toate tariile, dintre cele mai puternice si frumoase venind de la YO3CTK/P, YO3KPA, YO4AB, YO4ATW, YO3APJ, YO4SI, YO9HP, YO7LGI, YO8KGA si altele. Iata mai jos lista statiilor romanesti care se gasesc in logul N2YO. De buna seama ca numarul total al statiilor YO a fost mai mare, insa puterea si antenele nu le-au permis sa fie auzite cu usurinta in W:

YO2AQB, YO2ARV, YO2BLX, YO2CJX, YO2CUU, YO2CY, YO2GL, YO2IS/P, YO2KBK, YO2LYN, YO2MYL, YO2QY, YO2RR, YO3AGW, YO3APJ, YO3BMJ, YO3BWK, YO3CTK/P, YO3DIU, YO3FLR, YO3JA, YO3JW, YO3KPA, YO3KSB, YO3KWF, YO3RO/P, YO3YX, YO3ZA, YO4AAC, YO4AB, YO4AH, YO4ASD, YO4ATW, YO4BBH, YO4CAH, YO4CSL, YO4GNJ, YO4KAK, YO4KBJ, YO4RHK, YO4SI, YO5AIR, YO5AUV, YO5CQQ/P, YO5DAS, YO5KAD, YO5KUC, YO5PDW/P, YO6AJK, YO6BHN, YO6KNE, YO6KNY, YO6LV, YO6XU, YO7AHR, YO7ARZ, YO7AWZ, YO7BGA, YO7DIG, YO7LGI, YO7LOA, YO7LYM, YO8BPK, YO8DDP, YO8FZ, YO8GF, YO8KAE, YO8KGA, YO8KGC, YO8KGL, YO8KGP, YO8KOS, YO8TIS, YO8WW, YO9ABL, YO9AFH, YO9AGN, YO9FBO, YO9GGW, YO9GJX, YO9HL, YO9HP, YO9IF, YO9KVV, YO9OR, YO9WF.

Cele mai multe legaturi le-am facut in banda de 20m, apoi in 40m si 15m. Nu am facut nici o legatura in 10m, iar in 80m numai 3, dintre care o singura statie europeana (F5IN). Banda de 80m s-a dovedit a fi foarte zgomotoasa la orele diminetii sau poate antena nu a functionat corect si eficient la receptie.

O foarte placuta surpriza a fost sa lucrez cu PA0LOU, semn ca YO DX HF contest se bucura de o deosebita atentie. Despre Lou citeam recent pe internet: "Lou van de Nadort PA0LOU, retired Chairman of the International Amateur Radio Union Region 1 was recognised by Queen Beatrix of the Netherlands this week for his outstanding contribution to Amateur Radio". Ar fi fost interesant sa fi auzit in eter si alte indicative oficiale, dar din spectrul romanesc, cum ar fi YO3KAA (statia reprezentativa a FRR), YO3APG (secretar general), YO3FU (secretar federal), YO7FT (presedinte) sau YO8TU (vicepresedinte).

Cele mai neplacute ore de concurs au fost cele din timpul noptii, cand propagarea cate Europa si Japonia in toate benzile s-a inrautatit, insa propagarea intre statiile W a ramas foarte buna. Deoarece regulamentul concursului puncteaza cu 0 (zero) legaturile cu statiile din aceeasi tara, radioamatorii americani nu mai au ce lucra cand propagarea la mare distanta nu functioneaza si de aceea propabil pentru multi participanti din tarile cu intindere mare concursul nostru nu este atractiv. Cred ca ar trebui operata o modificare in regulament care sa permita punctarea legaturilor cu statii din aceeasi tara.

Iata si fisa mea summary:
Band Mult Pts
10m 0 0
15m 45 516
20m 72 1570
40m 49 686
80m 2 4
TOTAL 168 2776 466368
(583 QSOs)

Intrucat nu era statia mea si nici calculatorul la care sa imi permit sa instalez si sa configurez ce soft vreau, nu am putut folosi niciunul din programele de concurs recomandate care suporta YO DX HF Contest. Am utilizat batranul CT pretinzand ca lucrez in WPX. Dupa concurs am convertit fisierul in Excel, am facut prelucrarile pentru a calcula punctajul si am trasformat fisierul Excel in Cabrillo dupa modelul generat de TR-Log. Nu a fost foarte simplu, dar nu am avut alta solutie la indemana. Poate anul viitor voi folosi un program dedicat acestui concurs.

Nu am avut la indemana nici un DX Cluster, dar nu cred ca acesta a fost un handicap.

In concluzie, desi e loc de o participare mai buna, m-am simtit agreabil in concursul YO DX HF. Mi-a facut mare placere sa reintalnesc in trafic vechii mei amici si sa schimb controale cu multe statii roamesti. Imi propusesem sa realizez 1000 de legaturi, insa din pacate nu a fost posibil. Cred ca cel mai bun punctaj va fi obtinut de G6PZ in timp ce din SUA locul 1 va fi ocupat de NO2R.

Felicitari organizatorilor si sper ca rezultatele sa fie publicate cat mai curand...

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 10-9-2004

9231

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de RADULESCU Cristian - la 2007-01-31 15:28:41 (ora Romaniei)
  • Am niste statii de emisie receptie aduse din U.S. ni am doar frecventele care nu sunt admise aici. As dori sa stiu daca exista vreo modalitate de a schimba frecventa la aceste statii, si unde se poate face acest lucru. Ca firma sunt COBRA iar modelul este Ga-CD. Va multumesc mult

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "YO DX HF Contest 2004"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact