hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Concursul Sweepstakes

Ciprian Sufitchi N2YO

Luna noiembrie este reprezentativa pentru amatorii de concursuri din America de Nord nu numai pentru popularul CQWWDX (telegrafie, in ultimul weekend), dar si pentru Sweepstakes, concurs organizat de ARRL si RAC. Pentru radioamatorii americani el reprezinta campionatul national - echivalentul concursului anual romanesc organizat de Federatia Romana de Radioamatorism. Articolul de fata doreste sa fie o prezentare succinta a Sweepstakes, accentul punand-se pe aspectele care il disting.

Un concurs cu traditie...

Sweepstakes (sau pe scurt SS) a fost lansat in anul 1929, deci editia din acest an a avut numarul 80. De-a lungul timpului regulamentul a suferit modificari majore. As putea mentiona doar faptul ca initial durata concursului era de doua saptamani si acesta se desfasura in luna ianuarie. Originea denumirii "sweepstakes" este ineresanta. Surprinzator, dupa ce am intrebat mai multi radioamatori americani fani ai acestui concurs, nu am primit un raspuns satisfacator. Intr-un articol aparut la arrl.org autorul (K1SFA) explica provenienta cuvantului "sweepstakes" si utilizarea acestuia pentru campionatul national american. Pe scurt, "sweep" (a matura) se alatura lui "stakes" (in intelesul de victorii, obiective atinse) formand un cuvant echivalent cu "culege totul". La fel cum amiralul olandez Tromp a maturat marile curatindu-le de navele de lupta inamice, tot asa si participantii in SS matura benzile punand in log cat mai multe trofee. Evident trofeele sunt multiplicatorii, care ca si la campionatul national romanesc, reprezinta statele/provinciile/sectiunile (echivalentul judetelor YO). Expresia "clean sweep" (curtenie luna) inseamna realizarea de legaturi cu toate cele 80 de sectiuni ARRL/RAC.

...cu un regulament interesant...

Regulamentul la SS este diferit fata de orice alt concurs national sau international pe care il cunosc. Cei interesati de intregul regulament, il pot gasi la adresa http://www.arrl.org/contests/rules/2009/novss.html. Eu voi enumera cele mai interesante prevederi.

Concursul se desfasoara in benzile clasice de unde scurte, dar atentie, cu o aceeasi statie se poate lucra o singura data, indiferent de banda. Cu alte cuvinte, schimbarea benzii in timpul concursului nu aduce neaparat intensificarea traficului, de vreme ce aceleasi statiile lucrate nu se pot contacta si pe alte benzi. De aici ar putea rezulta faptul ca paticipantii se contacteaza intre ei in primele ore si in scurt timp nu mai e nimic de lucrat, insa realitatea este ca numarul mare de concurenti si intinderea temporala a concursului estompeaza aceasta tendinta.

Durata concursului este de 30 de ore, dintre care se pot opera nu mai mult de 24, indiferent de categoria de participare.

Categoriile de participare: Un singur operator (cu subclase QRP, putere redusa, putere mare, unlimited - cu acces la cluster), Multioperator (un singur emitator), Cuburi scolare (cu subclase facultati si universitati, scoli tehnice, scoli secundare si alte scoli). De-a lungul concursului participantii vor trebui sa-si anunte categoria de participare aleasa in cadrul controlului printr-o litera: Q - QRP, A - putere redusa, B - putere mare, U - unlimited, M - multi, S - club scolar.

Controlul nu contine plictisitorul 599 sau 59. El se formeaza astfel:

  • indicativul statiei corespondente
  • numarul de ordine al legaturii
  • categoria de participare (o litera)
  • indicativul propriu
  • ultimele doua cifre alte anului cand participantul a fost autorizat pentru prima data
  • abrevierea statului sau provinciei
    Exemplu. Presupunand ca WB2AQC mi-a raspuns la apel, eu voi transmite consemnand cea de-a 123-a legatura:
    WB2AQC 123 B N2YO 91 VA

    Radioamatorii familiarizati cu controale scurte, de pilda numarul de ordine sau zona ori in cel mai rau caz numarul de ordine plus judetul, ar putea comenta ca in cazul concursului american controlul este prea lung, redundant si inutil. Trebuie sa recunosc ca si eu am avut la inceput dificultati de acomodare cu acesta, mai ales in telegrafie. Totusi dupa 10-15 minute de trafic transmiterea si receptionarea mi s-au parut naturale si acomodarea a intervenit de indata.

    Iata cateva dintre avantajele acestui control mai lung decat unul obisnuit:

  • transmiterea categoriei de participare pecetluieste alegerea pe care concurentul a facut-o intrand in acest concurs. Nu o data am asistat in multe alte concursuri la schimbari neasteptate in declararea categoriei de participare post-contest in dorinta de a obtine cu orice pret un loc fruntas. In SS asa ceva nu este posibil.
  • litera care desemeneaza categoria de participare receptionata poate oferi informatii folositoare privind conditiile de propagare. Daca de pilda o statie Q (QRP) aflata pe coasta opusa a Statelor Unite imi raspunde la apel cu un semnal bun, este limpede ca semnalul meu ca statie B (putere mare) pe acea directie este foarte puternic, ceea ce ma ajuta sa-mi dezvolt tactica pentru urmatoarele minute sau ore.
  • de asemenea, litera din categoria de participare poate oferi celor care nu folosesc clusterul indicii importante cand cand au fost raportati pe DX Cluster. Un numar apreciabil la un moment dat de statii consecutive U, M si S in logul meu se traduce prin faptul ca am aparut pe cluster, ceea ce pentru mine are semnificatia ca frecventa pe care ma aflu este adecvata si ar trebui sa o pastrez o vreme.
  • transmiterea indicativului propriu pare redundanta, dar este o informatie foarte folositoare pentru cei care sunt pe aceeasi freventa si trag cu urechea in speranta ca aud o statie pe care nu o au inca in log. Indicativul poate fi verificat in log fara a astepta incheierea legaturii, moment in care detinatorul frecventei isi va anunta indicativul pentru QRZ. Nu de putine ori in alte concursuri statiile in mijlocul unui pile-up nu isi vor anunta indicativul facand astfel traficul propriu mai eficient, dar in acelasi timp sporind frustrarea si nemultumirea celor care nu cunosc indicativul.
  • nu in ultimul rand anul autorizarii poate da indicii interesante privitoare la experienta participantilor in concurs si la interesul noilor autorizati. La etapa de telegrafie am fost foarte dezamagit cat de putine statii autorizate dupa anul 2000 s-au gasiti in logul meu: numai 19 din totalul de 600, adica un pic mai mult de 3%. In etapa de fonie lucrurile au fost mult diferite: 45 din 483, adica 9,3%. Concluzia este ca cei recent autorizati sunt interesati de concursuri, insa nu sunt atrasi de cele in cod morse.

    ...si care incita spiritul combativ...

    Numarul participantilor in SS este in crestere de la un an la altul. In anul 2008 s-au primit loguri de la 1419 concurenti in CW si 1872 in SSB. Evident, ca si in alte parti, nu toti participantii trimit log. De pilda numarul cel mai mare de legaturi in SSB la editia 2008 in SSB a fost 2270, de unde se poate trage concluzia ca aproximativ 400 de statii nu au trimis log. Potrivit scorului declarat, aceeasi statie a consemnat in log 2603 legaturi in acest an, cresterea interesului pentru acest concurs fiind evidenta.

    Concursul Sweepstakes promoveaza si competitia intre cluburi (a nu se intelege statii multi-operator). Fiecare participant pe logul sau marcheaza si clubul din care face parte, in contul caruia doreste ca punctele sa se acumuleze. Este declarat castigator acel club care are un punctaj maxim, rezultat din cumularea punctelor obtinute de membrii sai. Este evident ca un scor mare este obtinut cand sunt multi membri participanti, deci cluburile mari vor fi intotdeauna primele. Dar dintre cluburile mari, care este cel mai bun? Acesta depinde intotdeauna de ponderea statiilor active si antrenate pentru acest concurs, de gradul de mobilizare, de interesul membrilor pentru efortul colectiv si de multe altele.

    Ca membru intr-unul din cele mai vechi si mai importante cluburi de contesting in Statele Unite (PVRC - Potomac Valley Radio Club), va pot relata cum s-a pregatit clubul pentru acest concurs. Goarna a sunat pentru prima oara la o luna inaintea etapei de telegrafie. Pe lista de discutie a clubului s-au anuntat datele desfasurarii si obiectivele din acest an, impreuna cu cateva strategii generale. In urmatoarele zile s-au purtat discutii aprinse legate de abordarea concursului in acest an. Pe 31 octombrie si 3 noiembrie s-au desfasurat prezentari interactive web referitoare la strategiile de concurs la care au putut participa toti membrii PVRC. O lista cu potentialii participanti a fost difuzata cu doua saptamani inainte de incepere, ea fiind actualizata cu noii inscrisi in fiecare zi si chiar de mai multe ori pe zi. S-au difuzat cele mai actualizate liste SS check partial utile pentru verificarea indicativelor in concurs. Pentru imbunatatirea participarii s-au determinat operatorii care doresc sa participe, dar nu au statii si de asemenea statiile care doresc sa iasa in eter, dar nu au operatori suficienti sau competitivi. Pentru participantii care vor opera asistat, s-au anuntat si testat serverele Skimmer si DX Cluster operate de PVRC. Cu 48 de ore inainte de inceperea fiecarei etape s-au organizat sesiuni "de inclalzire" in trafic in banda de 80 de metri. Timp de 30 de minute participantii au desfasurat trafic de concurs, exact ca si cum ar fi in realitate, scopul fiind acomodarea cu sistemul de transmitere a controlului, verificarea legaturilor dintre calculator si statie, optimizarea setarilor software etc.

    Rezultatul acestei abordari serioase s-a vazut cu claritate anul trecut, cand PVRC a iesit pe locul 1. Marele rival a fost intotdeauna NCCC (Northern California Contest Club) si competitia a fost stransa in fiecare an.

    Iata rezultatul in anul 2008:
    ClubPunctajLoguri
    Potomac Valley Radio Club 22,689,100 325
    Northern California Contest Club 20,369,120 278
    Society of Midwest Contesters 13,037,472 236

    Cu un an inainte (2007) clasamentul arata astfel:
    ClubPunctajLoguri
    Northern California Contest Club 19,142,808 273
    Potomac Valley Radio Club 18,012,122 241
    Society of Midwest Contesters 10,448,258 173

    Concluzie

    Pentru radioamatorii de pe continentul nord-american Sweepstakes este un concurs foarte popular pentru ca se desfasoara in plin sezon competitional, intre etapele de CW si SSB ale concursului international CQWW, pentru ca atrage un numar mare de participanti din W si VE si pentru ca da ocazia si statiilor fara dotare tip "big gun" sa obtina un scor competitiv. In acest concurs, avand in vedere acoperirea geografica, statiile care utilizeaza piloni pe care se rotesc la mare inaltime antene suprapuse cu multe elemente nu au mare eficienta, ele fiind proiectate pentru legaturi DX. Configuratia ideala pentru a castiga concursul SS trebuie sa contina dipoli degajati pentru benzile inferioare si antene monoband cu 3-4 elemente pentru benzile superioare, ceea ce reprezinta o dotare tipica pentru foarte multe statii americane. De aici rezulta punctajele foarte apropiate intre casitgatori. Fiecare legatura conteaza.

    Castigatorii la fiecare categorie primesc diplome si plachete. De asemenea, primii clasati din fiecare sectiune/provincie ARRL/RAC sunt premiati. Sponsorul principal este ICOM. Concurentii care realizeaza cel putin 100 de legaturi pot solicita contra cost la ARRL o insigna speciala (PINS - Participation In November Sweepstakes). Cei care reusesc sa contacteze toate cele 80 de sectiuni/provincii ARRL/RAC (adica au realizat clean sweep) pot solicita tot contra cost o cana speciala (Clean Sweep Mug) care certifica performanta obtinuta.

    Competitia inter-cluburi este una dintre cele mai palpitente aspecte ale concursului Sweepstakes si scoate in evidenta cu adevarat valoarea reala a cluburilor de radioamatori. Ar fi de dorit ca si in competiile romanesti Federatia Romana de Radioamatorism sa dea ocazia cluburilor afiliate sa se intreaca, iar cele mai active sa fie recompensate cu titluri sportive.

    Ciprian Sufitchi N2YO

    Articol aparut la 22-12-2009

    7090

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (4)  

  • Postat de Kuchta Petru - YO8CDQ la 2009-12-22 20:03:16 (ora Romaniei)
  • Da,am citit cu atentie articolul lui Ciprian pe care-l consider interesant prin faptul ca a scos in relief unele particularitati ale acestui concurs.Aici a-si putea remarca citeva prevederi ale regulamentului si anume: cit mai multe statii participante apartinind aceluiasi club,de unde rezulta si punctajul total; scoaterea acelui plictisitor RST 599; cum se transmite controlul; cum se poate studia in timpul concursului propagarea pe diferite directii; folosirea clusterului si cum se face postarea pe el; folosirea antenelor si multe altele. Dar mai sunt si aspecte negative precum: multe statii participante si putine loguri trimise(cw), sau foarte putine statii care au lucrat in telegrafie(raportat la numarul mare de radioamatori din Statele Unite). Acum ca sa fac o reflexie asupra modului cum s-ar putea aplica si la noi asa ceva,i-mi este foarte greu; aici ar trebui sa-si spuna cuvintul foarte multi radioamatori YO din cei care iubesc concursurile, si dupa lungi deliberari sa poata sa-si asume cineva(poate FRR) un asemenea tip de concurs. Pina atunci eu consider ca am lecturat un articol placut pentru care am subscris. Va urez tuturor acum la sfirsit de an, un calduros" La multi ani" si Sarbatori fericite. 73' Petrica YO8CDQ

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2009-12-22 23:00:36 (ora Romaniei)
  • Interesant articolul.YO8CDQ a punctat cateva din impresiile pro si contra,de aceea nu scriu decat ca fenomenul intalnit si in YO ca netrimiterea log ului apare si in state........hi !!!73's si te asteptam cu alte noutati Ciprian.LA MULTI ANI SI SARBATORI FERICITE PENTRU TOTI COLEGII RADIOAMATORI !!! Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2009-12-26 12:23:20 (ora Romaniei)
  • Urmaresc de cativa ani rezultatele si comentariile concursurilor ARRL Sweepstakes. Ceea ce imi place este ca aceste concursuri reprezinta razbunarea operatorilor din statele din centrul SUA (Midwest, etc) asupra celor de pe East Coast. In concursurile DX operatorii de pe East Coast sunt net avantajati geografic,
    din cauza apropierii fata de Europa, zona cu concentrare mare de participanti in concursuri, pe fondul scaderii numarului de participanti din JA, care ar fi putut avantaja operatorii W5-W9, W0. In Sweepstakes, lucrurile se schimba, statiile W1-W4 aparand doar ca exceptii in pozitii de Top. Fiind un concurs intern este (partial) normal sa fie avantajate statiile din centrul SUA. Am spus partial, pentru ca clasamentul final este influentat mult de propagarea din benzile superioare.
    In legatura cu numarul de control oarecum complicat, cred ca s-a demonstrat si la noi (vezi comentariile la concursul "Memorial Radu Bratu") ca operatorii, chiar si incepatori, se adapteaza repede la exigentele regulamentului. Ramane ca si in concursurile YO sa stimulam participarea si combativitatea. 73! Alex

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-01-06 22:52:49 (ora Romaniei)
  • Interesant, deosebit acest concurs. Multumim Ciprian ! Impreuna cu YO4DW - Cornelius, am dorit ca regulamentul concursului "Memorial YO4HW" sa fie asemanator cu cel al Cupei "QRP TOMIS". Este mai alert, ingreuneaza posibilitatea de frauda, pune mai mult in valoare operativitatea si precizia concurentului. LZ OPEN am vazut ca e cam la fel. Am crezut ca si altii vor copia sau dezvolta acest regulament. Poate chiar la CN de US in 3,5 Mhz. Dar nu s-a sesizat nimeni. Facem in continuare vanatoare de judete rare... Desi se poate face separat un clasament pe judete. Ar fi interesant si stimulativ. 73 !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Concursul Sweepstakes"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact