hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

A VENIT MOSUL PENTRU RADIOAMATORI!

Lazar Gheorghe YO9CSM

Totul a inceput cu multi ani in urma cand in revista QST, intr-un numar 12, pe coperta era fotografiat un radioamator american care visa la "tolba mosului cu aparatura de ham, iar mosul era langa el cu rigul sau cel nou".

Intre timp lucrurile au evoluat intr-un mod pozitiv si pentru familia mea din punct de vedere financiar si punand capat "scurgerii de finante" pentru constructii, completare de studii, cheltuieli inutile... si in plus completarea F.S.N. ului pe care orice fost ostean il are in "partea ascunsa a tolbei sale" (F.S.N. = Fara Stirea Nevestei...hi) am prins curaj "in asteptarea mosului".

Mai mult decat atat, la un Simpo, un radioamator cu "vechi state in activitate" m-a interpelat cu apelativul: "ce faci Lari, te-ai dat la fund, nu te-am auzit de mult in trafic???". Desi aveam aparatura, antene, lipsa perspectivei amplasarii antenelor a ramas principalul meu dusman in aparitia in traficul radio, supararea pornind si de la faptul ca am cheltuit foarte multi bani cu amenajarea casei in noua locatie si nu puteam instala antena pentru traficul radio in HF; de aceea am inceput sa prospectez piata aparaturii alocate hobby- ului nostru.

Am obtinut acordul studiului de "prefezabilitate" de la "sefa" mea de acasa (a se citi xyl) si inarmat cu rabdare, in ultimul an in fiecare seara cand veneam de la job si timpul imi permitea, analizam ofertele magazinelor din intreaga lume. Intre timp prietenul meu de o viata, Domnul Badea Marin YO9DHY (un om cum rar intalnesti in aceasta "lume nebuna, nebuna") a fost "aliatul" meu de baza in a ne schimba amandoi rigul de pe mesele noastre si m-a insarcinat cu analiza pietii aparaturii de comunicatii radio pentru a aplica un vechi principiu capitalist "raport pret-calitate".

Cred ca in prima faza am rupt saptamana trecuta cel putin 50-60 de pagini listate cu diferite oferte ca sa ajung la concluzia ca mai am cel putin 30 de pagini printate cu oferte din domeniu.

Apoi cu lista gata facuta am inceput sa trimitem "biletele mosului", sa avem cel putin un horn prin care sa coboare, sa avem "bonitatea finaciara"...hi si ambii(YO9DHY& YO9CSM) meritam pentru faptele bune din acest an "jucarele de oameni mari". De aici pana ca mosul sa isi umple tolba si sa mearga la distribuitorii de aparatura radio nu a fost decat un pas.

In acest sens, ne-am oprit la urmatoarea aparatura achizitionata de Mos Nicolae de la:

  • Trx ul, FT450AT de la Anico din HA(desi noi am vrut FT950, mosul ne-a taiat din elan aducandu-ne aminte ca este criza finaciara pe Terra).
  • Sursa Alinco DM-330MVE si SWR/WATTMETER de la Mondoplast.
  • Antena HF DIAMOND W 8010 de la Locura Digital din EA.
  • Antena VHF/UHF PROXEL X-50-N de la Lccom.

Lasand la o parte modul umoristic al abordarii mele, articolul este o pledoarie la cele cateva puncte descrise mai sus, care trebuiesc indeplinite de un ham pentru ca mosul sa vina si la domniile voastre, dragi colegi si un motiv de bucurie din prtea mea si a lui YO9DHY in apropierea vizitei lui Mos Nicolae.

Ar mai fi un punct de indeplinit, sa va convigenti "sefa" de acasa sa inteleaga fenomenul real al hobby-ului nostru, sa se pregateasca pentru examenul de radioamator, sa nu uitati fenomenul F.S.N. descris mai sus si nu in ultimul rand sa aveti un prieten cum este YO9DHY.

Va doresc tuturor colegilor ce imbratisati acest hobby multa sanatate, putere de munca, viata indelungata si de Mos Nicolae, pe 6 decembrie, sa aveti deschis hornul, soba sau macar hota de aragaz pentru ca Mosul sa coboare la dvs. in casa si aiba in tolba sa aparatura pentru traficul radio de amator (subliniez ca la mine a venit mai devreme pentru ca eu voi fi la job, avand in vedere sarcinile mele de serviciu pentru turul doi al alegerilor prezidentiale).

Cu o aleasa consideratie, A consemnat pentru domniile voastre,

Jr. GHEORGHE LAZAR,
YO9CSM, ALEXANDRIA
01-12-2009

P.S. Pentru veridicitatea celor expuse mai sus expediez cateva fotografii.


Surpriza in dimineata zilei cand am intrat in sufragerie


Cand am aprins lumina... sa "imi stea inima"...


Emotii la dezambalarea coletelor


Despachetatul cadoului


Antena de HF, marea surpriza fata de ceea ce prezenta producatorul pe net


Antena de VHF-UHF


Foto dupa ruperea sigiliilor cutiilor


Rig-ul gata de trafic...


Totul ca intr-un vis...

Lazar Gheorghe YO9CSM

Articol aparut la 9-12-2009

8670

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact