hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Receptor superheterodina pentru SSB cu TA7358

Emil Sandu YO7LUO

Acum ceva timp, dorind sa repar un radiocasetofon auto al unui coleg la care intimplator acesta avea si schema electrica, am intalnit in partea de receptie o aplicatie deosebit de simpla a unui mixer activ ce folosea integratul TA7358 produs initial de firma Toshiba. Acest integrat poate fi gasit sub diverse denumiri, foarte intalnit fiind LA1185.

Daca urmarim datasheet-ul producatorului vedem ca este vorba de un CI incapsulat intr-o capsula SIL cu 9 pini si care permite cu foarte putine componente externe realizarea unui radioreceptor superheterodina cu performante cel putin onorabile zic eu. Circuitul contine asa cum se vede si in figura 1, amplificator de intrare , mixerul cu celula de multiplicare, precum si un etaj oscilator urmat de un separator. Acesta din urma, poate fi folosit atit ca VFO ( impreuna cu o bobina si un cond. variabil ) cit si ca BFO ( folosind un cristal de cuart ).


Fig. 1 -TA7358 schema bloc

Se remarca simplitatea deosebita a circuitului care nu este cu mult diferita de schema de aplicatie. Plecind de la aceasta, am cautat pe internet si am vazut ca si alti colegi radioamatori au utilizat acest integrat in domeniul undelor scurte, desi el a fost proiectat initial ca front-end pentru UKV. Practic am constatat ca poate fi folosit foarte bine si ca amplificator de AF +modulator echilibrat intr-un viitor transceiver. De asemenea sint produse si kit-uri de receptoare SSB sau transceivere care il folosesc. Analizind citeva din schemele publicate am constatat ca unele contin greseli mai mult sau mai putin intentionate iar alte scheme sint prea simplificate -daca se poate simplifica si mai mult aceasta schema!!! Astfel s-au folosit socuri de 100 microH in locul circuitelor acordate, ceea ce este functional desigur, dar nu cred ca un receptor cu circuite aperiodice mai poate fi folosit in actualele conditii de trafic. Varianta cu socuri poate fi un punct de plecare pentru testarea receptorului dar ulterior acestea trebuiesc inlocuite cu circuite acordate corespunzatoare benzii dorite.

In figura 2 se prezinta schema completa a receptorului mai putin amplificatorul de audiofrecventa.


Fig. 2 -Schema completa a receptorului

Se observa simplitatea deosebita a schemei, dar care pot afirma ca nu este cu nimic mai prejos decit alte realizari mult mai stufoase care circula in folclorul de specialitate. De asemenea, am constatat ca fara antena la intrare si cu volumul la maxim, zgomotul este insesizabil -practic se auzea numai zgomotul amplificatorului audio!! Desi receptorul nu contine un etaj de RAA, integratele au o dinamica suficienta si nu se ineaca usor in prezenta semnalelor foarte mari din banda. Comparind receptia cu cea a unui TS430, am constatat ca ambele receptionau relativ la fel statiile din banda, desi calitativ receptia TS-ului era net superioara pentru statiile slabe -fenomen dealtfel perfect explicabil.

Cateva detalii in legatura cu realizarea receptorului in varianta pentru banda de 80 de metri :

Circuitul de intrare este realizat cu Tr1 si Tr2 impreuna cu condensatoarele de acord corespunzatoare. Personal am utilizat toruri de tip T50-1 ( de culoare albastra ) bobinele de cuplaj avind cite 6 spire iar cele de acord cite 30 de spire. Desigur ca poate fi folosit orice alt circuit de intrare cu bobine obisnuite cum este cel de la A412. Circuitul L1-C1 din pinul 3 al integratului este acordat la 3,7 mhz si consta intr-o bobina reglabila de 7-10 microH impreuna cu un condensator de 220 pf. In cazul in care se constata ca acordul este prea ascutit se poate amortiza circuitul oscilant cu o rezistenta de 2,2-4,7K pina la obtinerea caracteristicii de transfer dorite. In pinul 6 este iesirea mixerului, circuitul acordat L2-C2 fiind in cazul meu acordat pe 8Mhz. Acesta a fost realizat folosind o bobina de FI pe 10,7 Mhz, peste condensatorul original mai adaugind un condensator de 10 pF. La pinii 7 si 8 se conecteaza componentele VFO-ului, care in acest caz variaza intre 4,2 si 4,5 Mhz. Folosind condensatoare obisnuite cu stiroflex si tinind cont de frecventa relativ mica a oscilatorului stabilitatea este foarte buna. De remarcat ca legatura intre montaj si condensatorul variabil am facut-o cu o bucata de cablu ecranat de buna calitate, bineinteles tinind cont si de capacitatea acestuia. Desi varianta folosirii unei valori a FI mai mare decit a semnalului receptionat ( Fvfo+Fin=FI ) nu este recomandata de autorii consacrati, practic se poate folosi fara rezerve. Un dezavantaj este dupa parerea mea faptul ca cresterea frecventei receprionate se face la rotirea in sens antiorar a condensatorului variabil, deci invers decit ar fi normal. Acesta problema se poate rezolva simplu in cazul utilizarii unui mecanism de demultiplicare tip scala, prin inversarea sensului de rotatie pe una din axe.

Filtrul SSB este realizat cu 4 cristale de 8Mhz, sortate pentru a avea frecvente cit mai apropiate. Conensatoarele din filtrul SSB au valori intre 68 si 100 de pF, personal am folosit grupuri formate dintr-un condensator fix de 47pF in paralel cu un trimer de 70 pF, reglajul final fiind facut pe wobbler.

Receptorul poate fi realizat pentru orice banda se dorereste, modificindu-se corespunzator circuitele oscilante si VFO-ul.

Amplificatorul de audiofrecventa este realizat cu un integrat de tip LM386 dupa o schema mai deosebita asa cum se vede in figura.


Fig. 3 - Amplificatorul de audiofrecventa


Fig. 4 - Caracteristica de transfer a AAF

Astfel se obtine un filtru foarte util receptionarii semnalelor telegrafice. Caracteristica de transfer poate fi modificata din semireglabilul de 200 ohmi, obtinindu-se rezultatele din graficul alaturat. Se poate incerca modificarea caracteristicii de transfer a filtrului pentru a se asculta bine si semnalele ssb sau se poate folosi o schema obisnuita cu LM386. Atentie: aceasta versiune de AAF nu functioneaza corect decit cu un LM386 de foarte buna calitate, majoritatea celeo de pe piata au tendinta sa auto oscileze foarte usor. Apropo de LM386, este bine de verificat daca la iesire tensiunea este de Vcc/2 sau diferita de aceasta valoare. Am gasit foarte multe asemenea integrate cu iesirea dezechilibrata, care aparent functioneaza dar calitatea auditiei este deficitara.

De asemenea recomand ca electroliticul conectat intre pini 1 si 8, folosit in aplicatiile clasice cu LM386 sa nu fie mai mare de 10 microfarazi sau chiar mai mic - se poate incerca initial cu 1 micro si numai daca amplificare nu este suficienta se mareste valoarea acestuia. Acest lucru este necesar pentru evitarea unei amplificari exagerate a circuitului integrat, ceea ce duce la o comportare necorespunzatoare a acestuia ( zgomot mare sau chiar oscilatii ). O alta varianta este folosirea valorii de 100 de micro in serie cu un semireglabil de 250-500 ohmi pentru reglarea amplificarii.

De asemenea, pina acuma nu am intilnit nici un LM386 care sa se auda la fel de bine ca unul produs cindva de Motorola, pe care l-am recuperat dintr-un telefon vechi.

Cablajul imprimat a fost realizat cu PCB Wizard 3.50 si pot pune la dispozitia celor interesati fisierul sursa pentru o eventuala realizare a acestui receptor.

Alimentarea montajului se va face dintr-o tensiune bine filtrata de 12 volti. Cele 2 circuite TA7358 sint alimentate separat printr-un stabilizator monolitic de 5V. Tensiunea maxima de alimentare a acestor integrate este de 8V iar in aaplicatiile uzuale este folosita o tensiune de 6V.

La o tensiune de 5V se obtine o stabilitate foarte buna a oscilatoarelor si de asemenea un zgomot de fond foarte redus.

Recomand acest receptor tuturor celor care doresc un receptor simplu, cu un consum redus, usor de realizat si cu bune performante. Daca cineva doreste mai multe informatii, ma poate contacta prin email emilus@gmail.com sau telefonic.

Emil Sandu YO7LUO

Articol aparut la 27-11-2009

32121

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-11-27 11:29:14 (ora Romaniei)
  • Felicitari Emil pentru realizarea acestui receptor! Este foarte simplu, dar performant. La diferite statii CB, am mai observat la partea de receptie o gandire tehnica moderna.(mixere echilibrate cu doua mos-fet-uri etc...) De la "epave" pot fi recuperate circuitele integrate specializate, sau chiar se poate reproduce intreaga schema pe o alta placa.
    Este imbucurator faptul, ca apar la "articole" si lucruri noi, experimentate. Practic asta este adevaratrul sens a acestui hobby. Este o alta satisfacie sa ascultzi in banda cu o scula home made... Se mai poate adauga la receptorul tau si o scala digitala...73/dx Alex.

  • Postat de Cristi - YO3FLR la 2009-11-27 18:16:49 (ora Romaniei)
  • Interesant articol. Pune in lumina potentialul unor componente pe care, -orbiti fiind de cele dedicate, cunoscute-, nu le bagam prea mult in seama. Poate era bine sa dai un link si pentru un cablaj, Emil, multi renunta din start din acest "mic" motiv. Fisierul sursa nu e o solutie, un PDF cred ca ar fi mai potrivit, pentru ca Adobe au cam toti. Felicitari pentru articol.

  • Postat de Tibi - YO5OFT la 2009-11-28 13:04:31 (ora Romaniei)
  • Schema simpla, eficienta si perfect realizabila. Cu un preamplificator cu dinamica mare si un circuit AGC bun rezulta un receptor foarte bun.Integratul e superieftin: 3,2 lei la TME.eu
    Inlocuitori: AN7205 si LA1185

  • Postat de Marian - YO3FHX la 2009-11-28 20:58:58 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru realizare !O mica precizare :circuitul L3C3 si Q4 sant pe frecventa de 8MHz ?.73!

  • Postat de mircea - YO8RXU la 2009-12-05 23:39:16 (ora Romaniei)
  • Asemanatoare, se gasesc in radiocasetofoane auto demolate:LA1177,LA1135,KA22495,KA2247,AN7254, iar o varianta de folosire a circuitului LA1185(TA7358) in 2 m se prezinta in pagina lui F6FEO.

  • Postat de stan sebastian - (neradioamator) la 2011-01-23 13:42:49 (ora Romaniei)
  • Receptorul este insensibil,de acceeea la varianta pe care am realizat-o i-am adaugat un preamp pe audio cu un trz bc547 si unul de rf inainte cu reglaj RFGAIN realizat cu BF981 cu circ acordat in grila usor amortizat.
    De curand vreau sa inlatur pre de AF si sa-l inlocuiesc cu un AGC pe audio,cam astea sunt micile imbunatatiri care i-ar trebui ca RX sa lucreze binisor.Foarte bine se comporta la semnale mari,avand un sunet placut demodulatorul
    facandusi treaba FB,pentru stabilitate i-am pus un FLL preluat de pe site-ul lui YO6PIR.
    Important de mentionat ar fi ca la receptie
    folosesc o antena CB si mai nou o antena de ferita
    Multumesc pe aceasta cale,YO7LUO si YO6PIR.

  • Postat de rub850 - LW5DEH la 2013-02-25 01:01:13 (ora Romaniei)
  • Hola EMIL,te felicito por tu proyecto(superhetereodino receptor ssb con ta7358)me encuentro en argentina,soy radioaficionado(lw5deh)y nos reunimos en un pequeño radioclub donde tratamos de construir pequeñas cosas.podrias mandarme todos los datos posibles sobre el proyecto entre ello el PCB.desde ya muy agradecido.73s RUBEN

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Receptor superheterodina pentru SSB cu TA7358"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact