hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Expeditia DX in Chesterfield Island - TX3A

Expeditia in Insulele Chesterfield TX3A

Traducerea: Dan Rabinca YO9FNP / YR9F
Site-ul oficial al expeditiei: www.tx3a.com

Despre TX3A

Indicativul TX3A va fi activ din Insulele Chesterfield de la inceputul lunii noiembrie pana in decembrie 2009. Aceasta este o alta expeditie low-band organizata de catre George AA7JV si Tomi HA7RY.

Ne vom concentra in mod deosebit asupra benzilor de jos. Prioritatile noastre vor fi 160, 80 si 40 de metri, in aceasta ordine. Vom fi activi si pe benzile superioare in restul timpului.

Vom folosi aceeasi antena pe care am folosit-o si in expeditia VK9GMW, Mellish Reef. In plus, am experimentat o antena noua, care speram ca va imbunatati posibilitatile noastre de receptie. Pentru detalii, vezi capitolul de echipamente.

Locatia: IOTA OC-176

Situat in estul Marii Bariere de Corali, la circa 550 km vest de extremitatea nordica a Insulei Grande Terra (cea mai mare insula din Noua Caledonie), Arhipelagul Chesterfield este format din mai multe insule si recifuri grupate in jurul Insulelor Chesterfield si Bellona Plateaux. Din Arhipelagul Chesterfield fac parte Insulele Chesterfield precum si Reciful Bampton. Reciful Bellona, aflat la 60 km spre sud, este o formatiune separata, find de asemenea inclus in Arhipelagul Chesterfield.

Echipamentul: Incercam sa obtinem un optim intre minimizarea echipamente care le putem lua si eficienta acestora, in special pentru a putea asigura un semnal consistent la emisie in banda de 160 de metri.

Transportul: Ca si alta data, vom folosi nava motorizata Pedro (denumita anterior Varzin). Pentru a satisface cerintele legale, va trebui mai intâi sa indeplinim formalitatile vamale franceze in Noua Caledonie. Acest lucru necesita un prim drum din Australia in Noua Caledonie, o excursie de cca 950 mile marine (1800 km). Avem intentia de a face acest lucru la sfârsitul lunii octombrie. Intentionam sa alimentam cu combustibil si provizii, eventual sa facem alte reparatii necesare barcii in Numea. Intrucat barca nu are capacitatea de a stoca in rezervor tot combustibilul necesar, vom fi nevoiti sa facem stocuri suplimentare de motorina in canistre separate. Vom avea o limita stricta cu privire la greutatea echipamentului si de combustibilului necesar generatorului electric, pe care le putem lua cu noi pe barca. (precum si diverse alte chestii, cum ar fi produsele alimentare si elemente de confort.)

Antena de emisie: Vom folosi antena deja experimentata in expeditia VK9GMW (si prezentata radioamatorilor YO in cadrul Dinner-ului HF, la Simpozionul de la Targu Jiu, nota traduc.). Intentionam sa o instalam deasupra apei de mare, la fel ca si pana acum. Pentru detalii ale antenei vezi http://vk9gmw.com/documents/VK9GMW_ANTENNA .pdf


Tomi, HA7RY (stanga) si George, AA7JV: modelarea unei noi antene RX

Antena de receptie: Pe Reef Mellish noi am avut conditii foarte dificile de receptie: pe 160 de metri, sezonul foarte activ al musonilor din zona Indoneziei a fost generatoar de QRN puternic in cele mai multe nopti. Pe benzile superioare ne-a facut dificila receptia catre pile-up-urile JA, perturbatiile atmosferice fiind foarte puternice, in ciuda distantei relativ mici fata de acestea. Cu toate ca statiile japoneze au dat dovada de o disciplina admirabila atunci când le-am cerut sa faca QRX, a fost greu totusi sa auzim Europa, America de Nord si in special in America de Sud, atunci când le-am chemat. Antenele noastre mini-beverage s-au dovedit a fi foarte eficiente in benzile de 40m la 20m, in filtrarea statiilor din America de Nord. Intentionam sa facem in acest sens un nou pas inainte, prin instalarea unei antene rotative directionale, folosita pentru receptie. In momentul de fata experimentam o astfel de antena directionala de receptie, bazata pe munca efectuata de catre N4IS. Avem intentia de a folosi aceasta antena nu numai pe 160 si 80 de metri, dar si pe benzile superioare, in speranta ca ne va permite sa lucram statii aflate la distanta mai mica, in pile-up.

Radio: K3 si ICOM IC-746 PRO

Amplificatoare de putere: Doua SGC SG-500, pentru 500 de iesire W.

Sursa de electricitate: O singura sursa de 240 V, obtinuta de la un generator Honda de 1.5Kw, sase baterii auto de 12 volti, si trei incarcatoare low-cost ale bateriilor. Toate echipamentele vor functiona de la 12 V curent continuu.

Logul on-line: Va fi disponibil pe pagina de internet a expeditiei, imediat dupa inceperea acesteia. (http://www.tx3a.com/log.html).

Informatia QSL: QSL via HA7RY

Direct QSL: Metoda preferata pentru solicitarea QSLului TX3A este folosind serviciul online (OQRS), pe site-ul nostru, serviciu ce va fi lansat imediat dupa terminarea expeditiei.

Puteti folosi aceasta modalitate de a solicita QSL-uri directe, pentru acoperirea costurilor de expeditie putand utiliza serviciul PayPal. Solicitam un minim de 5 USD sau 4 EUR pentru acest serviciu. Ar putea parea scump, dar nu uitati ca si dumneavoastra va veti reduce costurile expedierii QSL-urilor proprii, inclusiv plicurile aferente. Toate fondurile ramase dupa acoperirea cheltuielilor noastre cu QSL-urile, ne vor fi de folos pentru sustinerea bugetului expeditiei TX3A. Aceasta metoda ne va permite procesarea rapida, concomitent cu protejarea mediului inconjurator, astfel ca dumneavoastra veti primi QSL-ul TX3A mult mai rapid. Daca alegeti aceasta metoda (preferata de noi), va rugam sa nu mai solicitati alt QSL prin birou si nici sa ne mai trimiteti QSL-ul dumneavoastra

Daca decideti sa ne trimiteti QSL-ul dumneavoastra direct prin posta, va rugam sa tineti cont de urmatoarele sugestii:

Va rugam sa includeti 2 USD cu fiecare cerere directa, pentru pana la trei QSL-uri pe plic. Din pacate, traditionalul "timbru verde" (green stamp) adica un singur dolar (1 USD) - nu mai acopera costurile postale internationale.

Daca trimiteti Cupon International de Raspuns (IRC), asigurati-va ca nu este expirat sau nu este pe cale sa expire. Nu trimiteti IRC-uri care sunt valabile numai pâna la sfârsitul anului 2009! QSL-urile noastre probabil vor fi expediate la inceputul anului 2010.

Daca este posibil, plicul de returnare ar trebui sa fie model C6 dimensiuni (162 x 114 mm), sau de marimea C6/C5 (229 x 114 mm) si care nu sunt marcate pentru "par avion" sau "prioritar". Orice alta dimensiune a plicurilor postale implica pentru noi costuri suplimentare. Daca nu aveti acces la astfel de plicuri, am prefera sa ne trimiteti o eticheta auto-adresata, pe care o putem lipi chiar noi pe plic.

Va rugam sa aveti rabdare, ne va lua ceva timp sa proiectam si sa tiparim QSL-urile.

Adresa postala:
Tamas Pekarik
Alagi ut 15.
H-2151 Fót
UNGARIA

LOTW si eQSL: Logul va fi incarcat pe LOTW si a sistemelor de eQSL.

Solicitarile prin biroul QSL: Vom lansa o cerere de serviciu online QSL (OQRS) pe site-ul nostru, imediat dupa terminarea expeditiei.

Daca doriti sa primiti QSL prin intermediul Biroului, va rugam sa utilizati acest formular pentru a-l solicita. Noi vom verifica QSO-urile dumneavoastra in log si va vom trimite QSL-ul, prin intermediul Biroului. Aceasta metoda ne va permite procesarea rapida, concomitent cu protejarea mediului inconjurator, astfel ca dumneavoastra veti primi QSL-ul TX3A mult mai rapid. Daca solicitati QSL-ul prin birou, on-line, va rugam sa nu il mai solicitati si direct si nici sa ne mai trimiteti QSL-ul dumneavoastra

ULTIMELE NOUTATI

Banda de 12 metri - deschisa pentru directia Europa (de 11.08.2009 de la AA7JV)

In ultima noapte ne-am confruntat cu o furtuna puternica si cu ploaie torentiala. Vantul a depasit 80 km/h pentru mai multe ore. Atat cortul cat si antenele au rezistat bine iar noi am continuat sa operam statia cu schimbul, intreaga noapte. A fost foarte dificil sa dormim datorita cortului care tremura si zgomotului asurzitor; pentru radio folosim casti "noise cancelling" (casti cu optiune de anulare a zgomotului inconjurator, nota traduc.). Intrucat am continuat sa lucram si pe timpul zilei, pe ambele antene si in pile-up-uri, avem nevoie de somn.

Ieri Tomi a avut un pile-up serios de statii japoneze in banda de 12 metri. E-mail-urile primite in aceasta dimineata ne-au indicat ca multe statii europene au receptionat semnalele noastre destul de bine. Vom fi din nou activi in banda de 24 mhz, astazi in jurul orei 0600 UTC si vom asculta statii europene. Ascultam in mod regulat statii europene, in banda de 40m, long pas, intre orele 0700 si 0800 UTC.

Top Band: Conditiile catre America de Nord s-au imbunatatit, in special in primele ore ale zilei (0900). Nivelul de zgomot a fost scazut, pana la S6-7 iar semnalele, desi nu foarte puternice, au fost mult mai clare decat ieri. Antenele de receptie dublu bucla par sa functioneze bine, ele permitandu-ne sa lucram in continuare in banda de 160 de metri in ciuda nivelului ridicat al zgomotului. Unele semnale din ultimele doua nop?i pareau ireale, sau ar fi putut fi doar efectul unei supra-doze de cofeina! (dormim aproximativ 5 ore pe zi si ne gestionam noptile cu cofeina si ciocolata.). Semnalele din America de Nord au devenit foarte slabe in jurul orei 1300 UTC si am facut QSY in 80 de metri unde conditiile au fost excelente spre America de Nord (si Japonia, desigur). Revenind in 160 de metri, la 1340 UTC, nu am mai lucrat decat putine QSO-uri. Incepand din jurul orei 1700 UTC semnalele din Europa au devenit destul de bune. Nu a fost o imbunatatire semnificativa la rasaritul nostru de soare. Credem ca sezonul incepe sa lucreze impotriva noastra aici. In timp ce conditiile in emisfera nordica par sa fie excelente, aici ne confruntam cu furtuni intense datorita verii care se apropie. (Nici nu am crede ca vine vara: suntem inghetati in cort, iar vantul bate cu putere toata noaptea!)

La adresa: http://tx3a.com/docs/TX3A_DOUBLE_HALF_DELTA_LOOP.ZIP a fost postata o descriere a antenei "Double Half Delta Loop" (Delta loop cu dubla bucla), utilizata in expeditia TX3A.

Pile-up-uri intense pe 40, 80 si 160 de metri (11.07.2009 de la AA7JV)

Pile-up-urile au fost consistente, dar noi am gestionat rate bune ale QSO-urilor. Antenele necesita intretinere permanenta, deoarece pasarile zboara printre fire rupandu-le. Aceasta este partea mai neplacuta a utilizarii betelor subtiri din fibra de sticla si a unei antene complexe facuta din sarma de diametru mic. Cu toate acestea, in ansamblu, suntem foarte multumiti de principala noastra antena (si controalele primite). Este un mare efort sa lucram cu picioare in apa sarata si sa gestionam un numar mare de fire si cabluri.

De asemenea, suntem multumiti cu antena noua noastra antena de receptie. O descriere a acestei antene va fi postata in curand pe pagina de echipamente. Antena Beverage a fost transformata intr-un Beverage LP pentru 40, 80 (si 160) de metri. Am finalizat in cele din urma instalarea antenei statiei pentru RTTY si speram sa incepem emisia maine, la prima ora (duminica, 8 noiembrie).

Top Band: Conditiile pentru America de Nord au fost necorespunzatoare noaptea trecuta. In aceasta banda am avut un QRN ridicat dinspre nord-est, astfel incat antena noastra de receptie nu ne-a fost de prea mare ajutor. Antena LP Beverage, pe care am construit-o dupa-amiaza, a ajutat foarte mult, fiind orientata spre sud-est, departe de principala sursa de zgomot (probabil furnunile ecuatoriale). Din fericire zgomotul a scazut continuu pana dimineata, lucru ce ne-a permis sa avem un bun run de statii europene, pana la rasaritul nostru de la ora locala 05.10.

O certitudine a vietii DX pe 160 de metri este comunicatia la limita, de cele mai multe ori. Asa ca urmatorul format al QSO-ului va poate ajuta sa puneti TX3A in log:
1) Transmiteti indicativul insistent (dar nu si atunci cand emitem noi). A avea QSK s-ar putea sa ajute.
2) Transmiteti: "599 + indicativul dumneavoastra" sau "R + 599 + indicativul dumneavoastra" (va oferi operatorului certitudinea ca a receptionat corect indicativul dumneavoastra)

O noua antena pentru receptie (11-06-2009 de la AA7JV)

Vremea s-a imbunatatit si am putut sa muncim mai mult la antene. In urma cu doua zile am instalat pentru directia America de Nord un dublu delta loop (DHDL) care pare sa func?ioneze bine. Aceasta antena ne-a permis sa continuam contactarea statiilor nord-americane in benzile de 160 si 80 de metri, in ciuda zgomotului ridicat de pe ambele benzi. Ieri am instalat un Beverage lung de 300 de metri pentru Europa. Din nefericire acesta nu func?ioneaz?, cel mai probabil din cauza ca insula este mica si este inconjurata de jur-imprejur cu apa sarata. Asta este, noi am vrut sa incercam! Astazi vom instala cel de-al doilea dublu delta loop (DHDL), pentru directia Europa. Antena pentru RTTY va fi inaltata tot astazi, impreuna cu cel de-al doilea post de lucru. Toate aceste instalari limiteaza capacitatea noastr? de a lucra in benzile superioare in timpul zilei, dar am fost activi pe 30, 20 si 17 de metri. Am avut pile-up-uri intense, mai ales pe 80 si 40 de metri.

Top Band: conditii bune noaptea trecuta, dar zgomotul se mentine ridicat. Din fericire, antena de receptie DHDL pentru directia America de Nord lucreaza nemaipomenit si am putut astfel sa mentinem o rata rezonabila a QSO-urilor. Cu toate acestea, fenomenul QSB a fost profund; multe statii care ne chemau au disparut spre sfarsitul QSO-ului. Un aspect negativ al noii noastre antene directive de receptie este ca nu putem auzi Japonia prea bine si trebuie sa comutam pe antena de emisie, care are de zgomot de S8. Speram ca antena de receptie DHDL pentru directia Europa, care va fi instalata astazi, ne va "ascuti" urechile, pentru a auzi mai bine si statiile japoneze.

Receptie zgomotoasa (11-05-2009 de la AA7JV)

Continuam instalarea antenelor. Principala noastra antena de emisie este acum aproape completa; am mai instalat, de asemenea, si un dublu Delta Loop pentru NA. Pana una-alta, s-a stricat si vremea. Ne confruntam cu vanturi puternice si ploaie: nu este chiar cea mai buna vreme pentru a instala antene. In timpul noptii au continuat pile-up-urile intense pe 80 si 40 de metri. In ultima noapte, in ciuda zgomotului ridicat la receptie, in 80 de metri am avut conditii bune pentru a NA.

Top Band: pe de alta parte, banda de 160m a fost un esec azi-noapte! Am avut un zgomot coplesitor de peste S9 + 10 dB (pe S-metrul lui K3)! Nu am putut copia nici macar statiile japoneze, care in mod normal vin cu 599 + (acestea se afla la "doar" 6000 km de aici - aceeasi distanta dintre Europa si Coasta de Est). Zgomotul a fost atat de puternic si continuu, astfel incat nu am putut receptiona cea mai mare parte a semnalelor. Singura mica scapare, a fost ca noua antena de receptie dublu delta loop isi face bine treaba si ne-a permis sa facem cateva contacte in Top Band. Speram sa avem conditii mai bune in seara asta!

Emitem cu putere maxima pe 160 de metri (11.05.2009 de la AA7JV)

Prognoza meteo pe insula continua sa fie favorabila: o briza serioasa a pastrat atmosfera racoroasa intreaga zi - ceea ce a facut ca lucrul la antene sa fie oarecum provocator. Insula are aproximativ 400 de metri lungime si 50 metri latime. Cea mai inalta parte a insulei se afla la aproximativ 5 metri deasupra nivelului marii si este acoperita de tufisuri in care si-au facut cuibul nenumarate specii de pasari.

Noi ne-am instalat in extremitatea nordica a insulei, la aproximativ 100 de metri de o laguna de mici dimensiuni. Antena a fost instalata in mijlocul lagunei, care are aproximativ 10 cm de apa la reflux. La maree inalta mastul antenei sta in apa circa 1.5 metri. Impamantarea chiar nu este o problema aici!

Am finalizat prima etapa a instalarii antenelor si putem emite cu putere maxima de la 160 la 20 de metri. Antenele filare pentru 15 - 10 metri se vor instala astazi. Statia de RTTY va fi pusa in functiune pana vineri, si estimam sa iesim in emisie pe 7 noiembrie. Va rugam sa tineti cont ca suntem incepatori in RTTY: pana acum eu facut un singur QSO in RTTY, iar Tomi chiar mai putin. Orice feedback care ne va ajuta va fi apreciat.

Top Band: banda de 160 de metri a fost foarte zgomotoasa noaptea trecuta. Pocnetele generate de furtunile din departare au fost de S9+, facand-ne inutile apelurile lansate si totodata receptia foarte dificila, atat pe directia NA cat si EU. Nivelul de zgomot nu a scazut pana cu cateva ore inaintea rasaritului nostru, aspect care a favorizat contactele cu Europa de Vest. Multe statii s-au auzit bine, in ciuda zgomotului. Semnalele receptionate au fost uneori chiar mai sus de S9 (pe antena de receptie). K9DX a avut un semnal absolut minunat: S9 + 20dB. (Aproape ca am sarit din cort pentru a vedea daca mai exista cumva o alta statie de emisie pe insula.) Am avut de asemenea un bun "run" cu statii G, F ?i EA inainte de rasaritul nostru. Pentru a auzi mai bine, vom inalta alte antene de receptie, azi pentru NA si maine pentru EU.

3 noiembrie, 2009

Dupa o zi plina, in care am muncit din greu, am putut sa iesim in eter la ora 11.17 UTC. Am inceput pe 160 de metri si imediat au avut pile-up de statii NA si JA. Pentru ca antena a fost doar pe jumatate terminata, si am avut un SWR de 3:1 (radiind numai jumatate de putere), se pare ca aceste statii ne-au receptionat semnalele, in ciuda preocuparilor manifestate anterior, cum ca frecventa noastra de emisie 1830.5 este prea aproape de QRM-ul BCI.

Nivelul de zgomot pe antena de emisie a fost considerabil (S6 - 8), in special datorita furtunilor din departare. Vom construi o antena de receptie, cat de repede vom putea. Conditii de propagare din 160m trebuie sa fi fost bune noaptea trecuta si multe statii NA au venit cu semnale puternice. W5UN a fost prima statie nord-americana lucrata la ora 11.23, cu un semnal de S9 + . In timp ce statiile de NA au continuat sa vina cu semnale consistente (si, desigur, statii japoneze), dupa ora 13.20 am putut auzi, de asemenea, si chemarile unor statii OH si ale unor statii RA3. Prima legatura cu o statie europeana a fast facuta la ora 13.26 UTC, cu OH3SR. Dupa aceea am putut contacta mai multe statii NA si EU, pana la ora 14.30, atunci cand semnalul statiilor nord americane a scazut considerabil.

Speram ca statiile JA sa inteleaga faptul ca statiile NA, in special cele de pe Coasta de Est, au o fereastra ingusta de timp si ca ne-am concentrat in mod special pe NA, si mai putin pe JA - care au ferestre de timp mult mai mari. In timpul noptilor viitoare, vom acorda mai multa atentie JA, in special atunci când conditiile de deschidere catre NA vor fi mai putin favorabile.

Astazi speram ca vom reusi sa finalizam instalarea antenei, sa adaugam contragreutatile pentru impamantare (am avut numai apa de mare ca si impamantare, in ultima noapte), precum si consolidarea cortului. In cazul in care va fi timp, vom instala, de asemenea, si antena de receptie. Intentionam sa incepem lucrul tot in banda de 160m, in jurul orei 0900 UTC. Frecventa planificata va fi aceeasi va fi aceeasi: TX 1830.5 si QSX 1825, iar pentru statiile JA vom asculta mai jos, pe 1825.

Cateva fotografii:


George si Tomi au ajuns deja pe Chesterfield


Tomi - HA7RY in fata cafenelei "CQ Café" din Sydney


Ancorarea bagajelor pe punte, inaintea marii calatorii spre Chesterfield


Pe drum - AA7JV la carma ambarcatiunii

Materialul a fost preluat de pe site-ul oficial al expeditiei (www.tx3a.com), cu acordul lui George AA7JV, caruia ii multumesc inca o data si pe aceasta cale.

Traducerea: Dan Rabinca YO9FNP / YR9F

PS: Succes HAM-ilor YO in contactarea expeditiei pe cat mai multe benzi si moduri de lucru

Expeditia in Insulele Chesterfield TX3A

Articol aparut la 3-11-2009

9542

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2009-11-06 21:21:28 (ora Romaniei)
  • EXCELENT ARTICOLUL.Sper ca vom auzi in curand si radioamatori romani din insule exotice care vor fi cooptati de initiatorii unor astfel de DX
    expeditii.73's,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA

  • Postat de Bela - YO6OAF la 2009-11-07 16:42:57 (ora Romaniei)
  • Multumiri Dan !-pentru traducere si sper sa avem cat mai multi in log pe TX3A. 73 Bela

  • Postat de Niculae Ion - YO9CEB la 2010-05-04 20:08:08 (ora Romaniei)
  • Toate bune si frumoase fotografi DAR QSL NEMA am trimis din ianuarie acei 2$ care sau cerut pentru un QSL plus plicul de raspuns dar NEMA mai astept inca HI

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Expeditia DX in Chesterfield Island - TX3A"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact