hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Pentru programatori, dar nu numai

Radioamator.ro ofera acces direct la informatii

Ciprian Sufitchi N2YO

Incepand de astazi Radioamator.ro ofera acces direct si gratuit la o serie de informatii foarte populare care pana acum puteau fi consultate numai in paginile web ale acestui site. Ele vor putea fi accesate sub forma de RSS Feeds sau SOAP Web Services. Cu alte cuvinte informatiile se pot integra in pagini web personale, aplicatii desktop, browsere etc, iar afisarea lor se va putea personaliza dupa bunul plac.

Mica Publicitate YO

Ultimele anunturi de la Mica Publicitate YO sunt acum accesibile in doua moduri, RSS Feeds si SOAP Web Services.
RSS Feeds
Feed-urile RSS sunt o forma foarte populara, standardizata si deja matura de distribuire a informatiilor, in principal stiri. Mai multe detalii despre RSS se pot gasi la http://ro.wikipedia.org/wiki/RSS

Anunturile de mica publicitate de la Radioamator.ro sunt acum puse la dispozitia tuturor in format RSS 2.0 la aceasta adresa:

http://www.radioamator.ro/rss/mp.xml

Feed-ul RSS cuprinde ultimele 50 de anunturi de la rubrica de vanzari, ultimele 25 de anunturi de la rubrica de cumparari si ultimele 10 anunturi de la rubrica de diverse, afisate amestecat in ordinea inversa a aparitiei lor (cele mai recente primele).

Pentru a putea fi citite, este nevoie fireste de un RSS reader. Internetul abunda de asemenea aplicatii, cel mai usor fiind pentru cei care folosesc Internet Explorer 7 (sau mai nou) sa faca un simplu clic pe link-ul de mai sus. Anunturile vor fi transformate din format XML intr-o forma tabelara usor de citit.

Utilizatorii de Firefox pot instala Add-on-uri pentru RSS Feeds care sa aduca informatiile usor accesibile in browser. De exemplu RSS Ticker poate prezenta informatiile sub forma unei bare in partea de jos a programului Firefox pe care anunturile curg de la dreapta la stanga.


Firefox cu RSS Ticker instalat

O alta optiune pentru citirea anunturilor RSS poate fi Google Reader. Fireste, pentru personalizare si integrare cu alte aplicatii va trebui sa aveti un cont Google. Informatiile sunt prezentate intr-o forma foarte flexibila si se afiseaza excelent in orice browser.


Google Reader

Cei care folosesc frecvent Google Home Page si obisnuiesc sa adauge mici module (gadgets) pot accesa anunturile de mica publicitate de la Radioamator.ro adaugand modulul Google Reader. Dupa integrarea in pagina principala el se poate configura in asa fel incat sa fie cat mai folositor si practic.


Google Reader Gadget

SOAP Web Services
SOAP Web Services reprezinta o tehnologie foarte populara de acces standardizat si interactiv la informatii distribuite in retea. Mai multe se pot citi la adresa http://en.wikipedia.org/wiki/Web_services. Programatorii web pot face apel la functii existente in majoritatea limbajelor de programare pentru a accesa si interoga Web Services, datele obtinute putand fi integrate in paginile web intr-un format personalizat.

Ultimele anunturi de la Mica Publicitate YO pot fi obtinute folosind un Web Service aflat la adresa:

http://www.radioamator.ro/ws/info.php?wsdl

Ca si feed-ul RSS, se pot citi ultimele 50 de anunturi de la rubrica de vanzari, ultimele 25 de anunturi de la rubrica de cumparari si ultimele 10 anunturi de la rubrica de diverse, diferenta fiind ca apelul se face diferentiat pe categorie. La intrarea functiei GetAds() sunt necesari doi parametri. Unul este "license" care este un cod de care aveti nevoie pentru a utiliza acest web service, iar celalat o litera care identifica tipul de anunturi dorite: V - Vanzari, C - Cumparari, D - Diverse. Licenta este gratuita, insa pentru obtinerea ei, va rog sa ma contactati prin email.

Pentru cei care nu au mai accesat niciodata un web service, dar au cunostinte de programare, iata un exemplu foarte simplu in PHP care functioneaza si in PHP4 si poate chiar si in versiuni mai vechi. Pentru utilizare va trebui apelat un program gratuit, NUSOAP. Versiunile mai recente de PHP au clase native SOAP si nu au nevoie de programe ajutatoare.

require_once('nusoap.php'); 
$wsdl = "http://www.radioamator.ro/ws/info.php?wsdl";
$param["tip"] = "V"; // Afiseaza ultimele anunturi de la Vanzari
$param["license"] = "licenta";
$client = new nusoapclient($wsdl, 'wsdl');
$anunturi = $client->call('GetAds', $param);
print_r ($anunturi); // $anunturi contine ultimele 25 de anunturi

Repetoare YO

Programatorii si webmasterii paginilor web cu tematica ham radio au acum acces la baza de date cu repetoare YO intretinuta la Radioamator.ro. Pe baza acestor date se pot construi harti interactive, tabele care pot fi afisate pe telefoanele mobile si multe alte aplicatii folositoare.

Accesul la aceste informatii se face cu acelasi web service ca si cel prezentat la mica publicitate.

http://www.radioamator.ro/ws/info.php?wsdl

Functia care trebuie apelata este GetLocations() care are tot doi parametri. Unul este "license" care este un cod de care aveti nevoie pentru a utiliza acest web service, iar celalat un grup de 2 litere care identifica tipul repetoarelor dorite: RV - Repetoare VHF, RU - Repetoare UHF. Licenta este gratuita, insa pentru obtinerea ei, va rog sa ma contactati prin email.

Iata in continuare un exemplu simplu de utilizare:

require_once('nusoap.php'); 
$wsdl = "http://www.radioamator.ro/ws/info.php?wsdl";
$param["tip"] = "RV"; // Afiseaza repetoare VHF
$param["license"] = "licenta";
$client = new nusoapclient($wsdl, 'wsdl');
$repetoare = $client->call('GetLocations', $param);
print_r ($repetoare); // $repetoare contine repetoarele VHF

Informatii WWV

NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) distribuie la fiecare trei ore un buletin care contine cativa parametri esentiali pentru evaluarea propagarii, precum si o scurta nota informativa cu cateva explicatii, eventual alerte. Detalii se gasesc la aceasta adresa: http://www.swpc.noaa.gov/Data/info/WWVdoc.html

Radioamator.ro preia periodic aceste date si afiseaza fie numai ultimele valori ale parametrilor S, K, A , fie grafice care prezinta evolutia acestora in timp. Datele WWV sunt disponibile si sub forma de feed RSS la adresa:

http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml

Ca orice alt feed RSS, informatiile WWV pot fi citite prin diverse metode care au fost prezentate succint in prima parte a acestui articol.

Succes la folosirea acestor informatii! Pentru neclaritati contactati autorul.

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 10-10-2009

21162

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de toni - YO2LMA la 2009-10-11 15:19:27 (ora Romaniei)
  • Domnul Ciprian ,va multumim pentru neobosita sustinere si pentru eforturile deosebite pe care le depuneti in interesul radioamtorilor YO , si a intregii comunitati animate de ham spirit .

  • Postat de imi - YO2LTF la 2009-10-11 19:52:00 (ora Romaniei)
  • Sincere multumiri pentru efortul de a FACE CEVA...
    In ziua de azi foarte putini mai fac ceva ca si voluntariat
    cu stima,
    IMI -yo2ltf

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2009-10-13 21:08:34 (ora Romaniei)
  • MA INTREB,OARE CAND ARE CIPRIAN TIMP PENTRU A REALIZA TOATE ACESTE LUCRURI,avand in vedere ca si el are job,viata sociala, hobby,..etc. ???Felicitari pentru elementele de noutate.Cu stima,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Luigi Luigi - (neradioamator) la 2013-02-26 17:24:49 (ora Romaniei)
  • imi place situl comunitatii voastre , am cochetat si eu odata de mult cu domeniul , dar serviciul a fost de asa natura , ca am fost tot in miscare ...
    la mai mare!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Radioamator.ro ofera acces direct la informatii"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact