hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

In vizita la HB9F

Dan Oltean YO6BLM

In cursul lunii august, făcând un circuit prin Elveţia, am ajuns şi la sediul Radioclubului Central din Berna HB9F. Câteva informaţii asupra dotarii tehnice şi a unor impresii personale desprinse cu această vizită voi prezenta succint în cele ce urmează.

Pe 26 august 2009 am avut ocazia să vizitez sediul Radioclubului central din Berna HB9F (foto 1-a). Am ajuns aici prin intermediul lui Rolf HB9CVB, cel pe care mulţi radioamatori români l-au întalnit în trafic sau în YO la Campulung Moldovenesc (2008), Pecica (2009) sau la alte întruniri ale radioamatorilor români.


Foto 1-a YO6BLM (stanga) cu HB9CVB (dreapta)


Foto 1-b QSO-ul special aniversare a 75 de ani de la infiinţare

Radioclubul cu indicativul HB9F îşi are sediul in Münchenbuchsee CH-3053, Radiostrasse 21, la circa 10 km distanţă de Berna intr-o zona colinară, zonă lipsită de perturbaţiile electromagnetice specifice zonelor urbane. În cladirea cu un etaj (foto. 2-a) radioclubul deţine un spatiu care constitue în principal sediul cu: aparatura radio, biblioteca cu documentatii tehnice în domeniu şi accesorile (calculator, copiator, etc) necesare bunei desfăşurări a activitatii celor peste 70 de membri. Antenele de unde scurte şi ultrascurte sunt amplasate pe acoperisul acestei cladiri (Foto 2).


Foto 2 -a Sediul HB9F

Foto 2 -b Accesul la shack

Accesul în shack-ul (foto 2-b, Radio Office) amplasat la etajul superior al cladirii se face cu o cheie pe care membrii clubului o pot lua dintr-o cutie postală situată la parterul cladirii. Usa metalică a incintei inchide "cusca Faraday" ce corespunde acestei incaperi (acest amanunt mi-a fost furnizat de catre interlocutor). Legăturile la antene trec prin incinta ecranată aşa cum se vede în imaginea ulterioară.


Conexiuniile spre antene HF şi VHF/UHF

In radio office se află sediul USKA - Union Schweizerischer Kurzwellen Amateure (http://www.hb9f.ch).

Aparatura pentru domeniul HF - de unde scurte (foto 3) este formată din urmatoarele:

  • transceiver Yaesu Mark-V FT-1000MP Field (160m-10m);
  • transceiver Drake TR7A (160m-10m) cu Drake RV7 VFO suplimentar la TR7;
  • Amplificator liniar (1 KW) Drake L7.


    Foto 3 - Aparatura pentru domeniul HF

    Sistemul de antene HF (de unde scurte) este format din:

  • Beam cu 3-elemente Stepp IR, cu domeniul 14 - 30 MHz reglabil (reglaj prin ajustarea mecanică a dimensiunii elementelor) prin blocul de comanda pentru Stepp IR (Fluid Motion - fig. 4). Informatii suplimentare legate de această antenă se pot găsi şi pe site-ul: http://www.steppir.com/.
  • FD 4 (Antena filară utilizată împreună cu Matchbox MN-2000).

    Fig. 4 Blocul de comandă pentru Stepp IR

    Domeniul de UUS (VHF/UHF) se bazează în special pe transceiverul Yaesu FT-736R cu modulele pentru domeniul: 144-146MHz, 430-440MHz si 1240MHz-1300MHz. Antenele folosite pentru VHF/UHF conţin (foto 5):

    Antene pentru banda de 2m:

  • 2 Yagi 2 x 12 elemente cu polarizaţie: orizontală, cu reglaj orizontal sau vertical;

    Antene pentru banda de 70 cm:

  • 2 Yagi 2 x 18 elemente cu polarizaţie: orizontală, cu reglaj orizontal sau vertical;
  • Pentru banda de 23 cm: antena Yagi 1 x 54 elemente cu polarizaţie: orizontală, cu reglaj orizontal sau vertical.
  • Rotorul Yaesu G - 5600B pentru azimut +/- 180 Grad şi elevaţie +/- 45 Grad.


    Foto 5 Antenele VHF/UHF

    Dupa ce am vazut şi aflat o parte din informaţiile pe care l-am prezentat în acest articol m-am interesat asupra susţinerii financiare legată de dotări. Am aflat ca o bună parte provine din cotizaţii (70 CHF/ an) şi din sponsorizări. Am aflat de asemenea ca în prezent foarte puţini din membri fac trafic de la club, deoarece majoritatea preferă sa lucreze de acasă, timpul alocat job-ului fiind important, asa ca in timpul saptamanii practic numai numai cei aflati in concediu sau "in vacanta mare" ajung pe la sediu!!

    De la HB9F am plecat urmandu-i masina lui Rolf (pe autosrada A1) şi păstrand contactul pe 2m până la Meteo Swiss Payerne unde l-am intalnit pe Giovanni (HB9HFL), dar despre Euro-QSO si unul dintre fondatorii acestuia cu alta ocazie.

    * * *

    Anexa


    QSL-ul HB9F

    Dan Oltean YO6BLM

    Articol aparut la 14-9-2009

    9316

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (2)  

  • Postat de Florentin - YO9BXC la 2009-09-14 21:00:39 (ora Romaniei)
  • Superb articol, multumim (multumesc) Dan, eu am primit pozele mai de mult si acum, cu aceste explicatii, am inteles ce inseamna cu adevarat HB9F si cum "se (auto) gospodaresc".
    TNX pentru articol !

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2010-02-26 13:34:58 (ora Romaniei)
  • Interesant articol !Acolo sant oameni seriosi...!
    Dotarea nu este DEOSEBITA,dar rezultatele sant !
    Multumesc pt informatii.73 Vasile

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "In vizita la HB9F"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact