hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Nepotul lui R5 Parang

Cosmin Pacurar YO2LPO

Primul repetor construit si autorizat pe aceasta frecventa si aceeasi locatie a fost realizat la inceputul anilor '80 de catre YO2QC Eugen. Echipamentul realizat din module de RTM si antene J-pole acordate exact pe frecventele repetorului si in aceasta "formatie" a functionat multi ani de pe pilonul de langa cabana lui Eugen. Din cauza conditiilor meteo din muntii Parang, unde iarna la 40m deasupra solului se formeaza sloiuri de gheata orizontale si datorita faptului ca a traznit de cateva ori in pilon, echipamentul si antenele au avut de suferit.

S-a adus de mai multe ori in discutie repunerea lui in functiune, datorita rezultatelor exceptionale pe care le-a avut, iar in urma cu ceva timp s-a luat si hotararea definitiva. In urma discutiilor avute cu bunul meu amic Razvan YO2MBK, am hotarat sa facem acest pas. Am gasit intelegere si la seful Clubului Polisportiv Silver Fox, domnul Pantelimon Gheorghe YO2BBB, care de fapt a si pus la dispozitie tot echipamentul. Realizarea conecticii si asamblarea intr-o cutie metalica reprezinta meritul lui Razvan, care l-a si transportat si setat in prima faza in locatia sa din Deva.

Astfel, dupa mai multe discutii, am hotarat sa mergem la vechea locatie, pilonul de langa cabana lui YO2QC, si sa il instalam. Razvan a pus tot echipamentul in masina, XYL sau si s-a indreptat catre locatia mea, Lupeni in Valea Jiului, aici am mai adaugat si eu ceva echipament si mi-am luat consoarta, iar impreuna cu bunii nostrii amici ne-am imbarcat in masina cu care au venit si am pornit catre munte. Peugeot-ul cu are au venit ne-a dus pana in varf de munte la ultima platforma, de unde am mai urcat cateva sute de metri cu telescaunul, iar de acolo pe jos incarcati de echipament, pana la cabana unde ne astepta YO2QC.

Dupa intalnirea cu Eugen, am zabovit maxim 10 minute, apoi am pregatit tot ce era necesar si ne-am catarat pe pilon. Un pilon metalic inalt de vreo 40m, format din mai multe bucati, avand instalate 3 platforme. Antena de emisie fiind instalata la nivelul primei platforme, iar antena de receptie fiind la platforma a 2-a. Dupa o evaluara sumara, am constatat ca antena de receptie avea probleme din cauza faptului ca firul de alimentare era rupt din motive meteo. Neavand echipament de alpinism pentru a ne putea catara pe bratul de 2m si cateva zeci de kilograme aflat in afara pilonului pe care era asezata antena, si neputand trage bratul catre noi, deoarece de-a lungul timpului bratul a coborat vreo 10cm si s-a intepenit intre elementele pilonului, am renuntat la vechea antena.

In aceste conditii am instalat o antena Yagi cu 4 elemente pentru 70cm, si pe platforma 3 o antena omni-directionala folosita la serviciul de date pentru o firma de ape. Vremea a tinut cu noi pentru a face posibile toate aceste interventii pe durata a peste 3 ore, doar vantul ne mai atentiona, prin miscarea usoara a pilonului, la ce altitudine fata de sol ne aflam, si facandu-ne sa tremuram putin din incheieturi (HI).

Coborand cu "picioarele pe pamant", ne-am ocupat de instalarea si reglarea efectiva a echipamentului care a fost instalat in cabana lui YO2QC. La aceste teste ne-au ajutat prompt si de cate ori a fost nevoie, diferite statii din Valea Jiului si Gorj (YO2LNO, YO2LEO, YO2BMK, YO2CNH, YO2UW, YO7MR etc...).

Dupa ce totul a fost oarecum gata, am constatat ca echipamentul pe 439 MHz nu ne permitea programarea, se intamplase ceva cu el, asa ca am hotarat sa il ducem la baza si sa vedem ce se intampla, adica l-a luat YO2MBK la Deva. Astfel am pus punct pentru moment, am luat portabilele cu noi si am fost invitati de XYL-uri si Eugen sa facem cateva "qso-uri" prin farfurii (hi). Dupa discutiile din timpul cinei ne-am indreptat fiecare catre paturile puse la dispozitie de YO2QC si ne-am odihnit pana dimineata.

In zori de zi, dupa servirea micului dejun in aceasi formatie, am mai facut o ultima trecere in revista si am plecat catre casa, urmand sa revenim cu "finisaje".

Din acel moment repetorul a functionat vreo 2 saptamani in teste, cu rezultate multumitoare, pana la un moment dat cand din motive de siguranta impotriva traznetelor ce se "plimbau" pe acolo, Eugen a hotarat sa mute antena intr-o zona mai ferita.

La cateva zile, la sfarsitul lui august, si dupa discutii avute la telefon pentru a stabile o zi libera comuna amandoura, a venit Razvan dupa mine si luand legatura cu YO2QC am reurcat la R5. Ajungand acolo am constat ca intre timp Eugen se ocupase de antena de receptie si o "revitalizase", deci era pregatita sa mai indure multe vremuri grele sus pe pilon. Astfel am luat sculele necesare si ne-am recatarat la 40m deasupra solului, sa terminam ce incepuseram cu cateva saptamani in urma. De data aceasta antena de receptie hotarasem impreuna cu YO2QC si YO2MBK sa nu mai fie colineara deasupra celei de emisie, ci sa o mutam in varful pilonului diametral opus. Sus in varful pilonului, din nou fara echipament de alpinism, simteam tangajul pilonului din cauza vantului care de aceasta data sufla mai cu putere. Dupa instalarea antenei pe pozitia initiala, am incercat sa o si cositorim, dar vantul se intetise, si desi foloseam o lampa cu gaz, pusa la dispozitie de Eugen, acest lucru a fost foarte greu de realizat, a trebuit sa reluam actiunea de cateva ori, deoarece vantul ne stingea pur si simplu flacara; dar ambitia si avantul tineresc ne-au incapatanat si nu am plecat de acolo pana nu a fost totul facut ca la carte.

Dupa terminarea antenei de 145 MHz, am coborat pe platforma 2 si am reglat si antena de 439 MHz, ca sa fie orientata catre Deva, unde va face link cu R0.

Si de aceasta data radioamatorii din YO2 si YO7 ne-au ajutat cu teste, fiecare incercand sa acceseze din diferite locatii (YO2CNH chiar din TOATA casa hi), si cu diferite puteri, totul mergea perfect. Vazand ca totul merge conform planului, am coborat la cabana unde am repus in functie si echipamentul pe 439 MHz.

Astfel este pregatit pentru folosinta unul din cele 4 repetoare care sunt prevazute sa functioneze la nivelul judetului Hunedoara, care vor fi interconectate intre ele prin link-uri pe 439 MHz. Prin interconectarea lor se va putea accesa din orice colt al judetului si a judetelor limitrofe cu o statie portabila unul dintre repetoare si se vor deschide toate 4, avand si iesire pe internet prin echolink-ul de la R0. In momentul de fata sunt functionale 3 din cele patru (R0- Deva, R4 - Hateg, R5 - Parang), dar nu sunt inca conectate intre ele, deoarece R4 de la Hateg isi va schimba locatia, si repetorul ce va fi pus pe munele Gaina inca se afla in lucru.

La aceasta ora R0 Deva are frecventele de lucru pe 145.000 MHz si 433.500 MHz RX, iar TX pe 145.600 MHz; R5 Parang pe 145.125 MHz si 439.825 MHz, iar TX pe 145.725 MHz; R4 Hateg pe 145.100 RX si 145.700 MHz TX. Pe R0 si R5 pe oricare frecventa de RX ati emite o sa va auziti pe repetor, si revers.

Datele tehnice ale repetorului din Parang sunt urmatoarele: 2m - 2xGM300+2xJ-pole, 70cm - 1xGM300+yagi 4 elemente, surse profesionale de 4A, autoprotejate, puterea la emisie de 8w pe 2m si 5w pe 70cm. Acoperire demonstrata prin qso-urile efectuate: Timisoara YO2AAG (25W, antena exterioara), Deva YO2LHW (20W, antena exterioara), Uricani YO2LNO (200mW, antena statiei portabile),Targu-Jiu YO7MR (2w, statie portabila), Craiova YO7COV (5W, statie DJ195 antena baston), Bulgaria (5W, antena exterioara), Valea Jiului la nivel de statie portabila etc.

Cosmin Pacurar YO2LPO

Articol aparut la 6-9-2009

10209

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (14)  

  • Postat de Liviu - YO2LEO la 2009-09-07 14:32:50 (ora Romaniei)
  • Multumesc Cosmin pentru articol, foarte bine detaliat si cred ca initiativa voastra de a ,,lega'' aceste repetoare din judetul Hunedoara vor fi preluate si de ceilalti radioamatori din alte judete. Felicitari inca o data lui YO2LPO.YO2BMK,YO2QC, si Radioclubului Silver Fox Deva , care ne arata ca se poate face mult mai mult decat pana acum.Sa auzim numai de bine.

  • Postat de Adrian PORTASE - YO2BTW la 2009-09-07 14:52:41 (ora Romaniei)
  • Asta este o mare gratie, sa avem iara un repetor performant pe 2m. Felicitari celor implicati si sa se auda mult timp.

    Doamne ajuta !
    Adrian YO2BTW
    www.yo2btw.ro

  • Postat de Cosmin TAMAS - YO4HSP la 2009-09-07 16:52:04 (ora Romaniei)
  • felicitari! am petrecut trecerea dintre ani la cabana lui Eugen YO2QC acum 2 ani, alaturi de un grup de radioamatori din YO3 (YO3FEW, YO3HZE, YO3HZF, YO3HAF, YO3HQN). multe legaturi cu puteri mici atat in vhf cat si hf. am urcat pe Parangu mic, si vorbeam din portabil cu Timisoara fara probleme. o zona cu adevarat 'deschisa' radioamatorismului. la vremea respectiva inca mai era repetorul vhf realizat in carcasa de rtm si module unitra si rtm..
    numai bine, 73!

  • Postat de Sandu Damian - YO2LNI la 2009-09-07 20:35:43 (ora Romaniei)
  • Felicitari celor care au contribuit la REPUNERA in functiune a repetoarelor din PARANG, 73!

  • Postat de Marius - YO2LHD la 2009-09-08 22:16:13 (ora Romaniei)
  • Pacat ca din yo2/tm nu se prea acceseaza.Boby,yo2aag nu e de luat etalon,el fiind foarte bine dotat,mai ales la capitolul antene,mult peste media FM-istilor din yo!
    Curios,repetorul de 70cm se poate accesa relativ usor din zona noastra cu o portabila,5w si un yagi de 7 elemente si locatie undeva afara din oras sau de pe vreun bloc de 10 etaje din Lugoj.
    73 si s-auzim numai de bine!

  • Postat de Burjan Jeno - YO2MAI la 2009-09-08 23:28:01 (ora Romaniei)
  • In primul rand felicitari si sa fie ferit lantul acesta de repetoare de o eventuala posibila utilizare in reteaua de urgenta, deoarece daca un radioamator vorbeste restul de pe suprafata de aoperire a celor 4 repetoare, din cate inteleg din articol doar trei finctionale in momentul de fata vor trebui sa asculte.Sincer nu stiu cui ii serveste un satfel de lant dar sa fie cu folos.Avand in vedere faptul ca traficul radio este din ce in ce mai mic in benzile de 2m si 73cm poate se urmareste transmiterea unui qso local in mai multe judete doar sa nu fie liniste pe repetoare.Ca si in cazul nebuniei cu echolink-urile din toata tara era forfota pana la 3 luni dupa instalearea sistemului dupa care sa constata o liniste si mai mare datorita interconectarii mai multor noduri astfel incat cine dorea sa mai poarte un qso a ajuns sa il poarte la telefonul mobil sau la o intalnire in oras cu alti radioamatori.Inca o data felicitari si sa fie utilizat cat mai mult.PS: scuzatimi pesimismul dar din experienta proprie am tras concluziile de mai sus, 73 si sanatae tuturor!

  • Postat de Dan - YO6OMD la 2009-09-09 11:33:47 (ora Romaniei)
  • Doresc mai multe detalii despre interconectarea prin link in 439 Mhz.

  • Postat de Cosmin PACURAR - YO2LPO la 2009-09-09 14:05:59 (ora Romaniei)
  • Buna ziua si multumim pentru cele scrise. Pentru d-nul Jeno YO2MAI, care e ff pesimist si il inteleg mai bine si de ce arunca o astfel de imagine asupra muncii noastre, tin sa il informez ca sistemul este setat incat legaturile locale au prioritate, adica daca cineva lucreaza pe R0 cu altcineva care poate accesa R0 si alte 2 persoane la fel pe R5, nu se vor deranja,link`ul de 439 nu are prioritate, el intra in activitate numai atunci cand primeste prioritate de nedeschidere, si nu este trafic pe alte repetoare, nefiind cazul lui R5 Parang, pentru ca nu se doreste sa fie trafic, dar daca vrei discutam mai multe in particular.
    Pentru Dan YO6OMD, mai multe informatii, pentru ca nu am inteles prea bine la ce te referi, mi le poti cere pe adresa de e-mail yo2lpo@yahoo.com, sau 0724 877 022.

  • Postat de Ioan T - YO6HZA la 2009-09-09 16:04:15 (ora Romaniei)
  • FELICITARI VOUA LA TOTI! Stiu ce inseamna toata munca pe care ati depus-o acolo, si tot efortul dus ca repetorul sa functioneze asa cum v-ati dorit! Personal, impreuna cu alti 3 radioamatori de aici din BV (mult mai in varsta si mai experimentati in ale ,,undelor" decat mine HI) ne-am ocupat in ultimii 2 ani de R4 (vf.Omu) si nu e lucru usor sa te urci in vf de munte cu tot echipamentul (antena, ap. de masura, cabluri, si cate altele....) dupa tine, cu haine, cu mancare, cu apa, asta pentru ca acolo nu se ajunge motorizat....!
    Asa ca va doresc multa sanatate in continuare si sa auzim de bine! 73

  • Postat de Georgescu Viorel - YO2MHJ la 2009-09-09 17:53:07 (ora Romaniei)
  • Felicitari echipei-desi pe Cosmin il cunosc mai putin ,stiu in schimb cata pasiune si suflet pune Razvan in munca de "radioamator".
    La cat mai multe realizari!73!

  • Postat de Burjan Jeno - YO2MAI la 2009-09-09 19:04:00 (ora Romaniei)
  • Drag coleg radioamator yo2lpo, incep prin a te cita:'Pentru d-nul Jeno YO2MAI, care e ff pesimist si il inteleg mai bine si de ce arunca o astfel de imagine asupra muncii noastre' as dorii sa imi ecplici ce sa intege de aici!;de ce sunt pesimist sau de ce este real ceeace am scris?.Sistemul nu am zis ca e rau doar ca nu foloseste nimanui avad in vedere faptul ca 95% din qso-uri se poarta in bucla locala.O aplicatie ar fii in situatii de urgenta conform planului de interconectare care l-ati anuntat la adunarea generala a clubului din care faci parte si anume 'cs silverfox'.Sper sa nu faci gresala cum o fac altii si anume considerand din start orice opinie o inpotrivire a ce faceti doar pt simplul fapt ca sunt membru al clubului 'yo hd antena dx grup'.Si de ce interesul de a purta conversatia in particular si nu aici unde sa priveasca oricine mai multe puncte de vedere!.Sper ca sa nu fii unul din cei care considera ca cenzurarea opiniilor contra e mai benefica decat o discutie deschisa din care se trag toate concluzile chiar daca unele nu convin unora sau altora.Sursa de informare si formare a opiniei este site-ul clubului cs silverfox de unde iti citez paragraful impicit cu privire la repetoare:'Realizarea de legaturi radio stabile de tip Link Automat UIF intre repetoarele de radioamator FIF existente in judet. Aceasta retea compacta de comunicatii va purta denumirea FoxCom.' cod html: http://www.cssilverfox.ro/articole.html la articolul:PLAN MASURI PENTRU 2009 mai exact paragraful:Baza materiala.73! si mult succes in continuare.

  • Postat de george - YO2BBB la 2009-09-10 14:05:43 (ora Romaniei)
  • Multumim pentru realizare lui yo2mbk - Ravan si pentru sprijinul acordat de Cosmin la instalare A fost o actiune destul de complicata avand in vedere timp, transport, bani, etc. Si trebuie sa fiti convinsi ca nu poti face totdeauna ceva atunci cand vrei.
    Dar sa nu uitam ca acest R5 este nepot iar mosul, sau mai elegant - bunicul - este YO2QC-Eugen.
    Celelalte obiective ale C.S. Silver Fox vor fi realizate in limita posibilitatilor. Dar multumesc lui Cosmin pentru acest articol. Si mai uitati de contre, nu aduc nimic bun. Toate bune si frumoase si multe succese tuturor.

  • Postat de marius - YO2LHD la 2009-09-11 12:27:16 (ora Romaniei)
  • Faina treaba,inca o data!Conectarea mai multor repetoare e benefica ptr userii cu statii slab dotate,portabile,etc.Un asemenea proiect exista si dincoace de Mures,dar noi am facut planul cam asa:repetoarele de 2m ramin independente si cele de 70 le punem in retea.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2009-09-15 03:06:40 (ora Romaniei)
  • Testat la Oasa si pe traseul raului Sebes si merge foarte bine, inclusiv in UHF. Este bine sa existe repetoare, este bine sa se interconecteze. Cum se realizeaza aceasta interconectare tine de cei care le instaleaza. Cel putin in zona de care vorbesc, si unde nu exista acoperire cu telefonia mobila, faptul ca exista un repetor in banda de 2m reprezinta un castig. Am fost o mica expeditie de 15 masini de teren: singura posibilitate de a anunta un eventual accident era acest repetor sau statia de HF in 80m dar care necesita antena NVIS (timp de instalare ceva mai mare). Iar Echolink, ce daca nu se foloseste curent? Este bine sa existe pentru ca este o alternativa convenabila si ieftina la repetoarele de la inaltimi. Sper ca cei cu astfel de initiative sa depaseasca gustul amar lasat de comentariile critice al celor de pe margine si sa continue ce au inceput. RNU nu poate exista doar pe hartie si cu declaratii bombastice pe la televizor!
    Asadar, Cosmin, si cu aceasta ocazie te felicit si te salut!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Nepotul lui R5 Parang"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact