hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

YR9P in YODXHF Contest 2009

Alex Panoiu YO9HP

Dedic randurile de mai jos lui YO3CTK - SK, un militant al modernizarii regulamentului YODXHF

YODX HF Contest 2009 s-a incheiat. Noi, participantii, ne-am facut "datoria". Urmeaza ca organizatorii sa rezolve ceea ce este cu adevarat dificil: procesarea logurilor, verificarea formatului, negocierea cu participantii pentru a modifica formatul, astfel incat sa fie compatibil cu soft-ul de verificare. Apoi urmeaza verificarea propriu-zisa, definitivarea clasamentului, rezolvarea sesizarilor participantilor, tiparirea diplomelor, gravarea plachetelor, expedierea lor impreuna cu diploma gratuita YO-BZ, etc. Adica noi am lucrat 24 ore, chiar cu placere, ca sa dam de lucru unui grup de oameni pasionati, pentru inca 3 luni de acum incolo. Buna treaba!

Revenind la concurs, acesta este inca proaspat in memoria mea si cred ca este prea devreme pentru a trage concluzii ferme. Insa primele impresii sunt pozitive. Modificarile aduse regulamentului au fost benefice. Am fost bucuros sa vad ca benzile (cele care au fost deschise, pentru ca propagarea nu a ajutat deloc in 10 m si partial in 15 m) erau aglomerate cu statii care lucrau in YODXHF. La fel, clusterul a fost dominat de spoturi ale YODX si mult mai putin cu spoturi ale competitiei concurente SCC RTTY.

S-au stabilit noi recorduri la numarul de QSO-uri: RZ3AZ cu peste 1900 QSO-uri si destul de multe indicative cu mai mult de 1000 QSO-uri. Si printre statiile YO sunt multe indicative cu peste 1400 QSO-uri, recordul fiind stabilit (neoficial deocamdata) de YP9W cu cca 1800 QSO.

Consider ca in conditii de propagare decenta, adica sa fie deschise si benzile de 15m si 10m, se vor putea lucra in YODXHF peste 2200 QSO. Probabil, cu putin ajutor din partea zeului RA, vom auzi astfel de numere de control in anii urmatori. Insa depinde si de modul in care organizatorii raspund la semnalele trimise de participanti. Sunt convins ca multi nici macar nu au observat prevederea anacronica din regulament referitoare la regula celor 10 minute, aplicabila statiilor individuale. Practic aceasta prevedere inseamna ca operatorii de top, care folosesc tehnica SO2R, nu o pot folosi pe deplin in YODXHF. Pe de alta parte, au sosit critici in legatura cu scorul final, regasit in clasamentele din anii trecuti, mult diminuat fata de scorul initial (am retrimis organizatorilor un astfel de mesaj primit din partea lui LZ3FN).


YR9P in YO DX HF 2009

Statisticile primite de la DL5MHR, dupa verificarea editiei 2008, conduc la ideea ca ierarhia finala nu se schimba chiar daca se omologheaza QSO-urile cu statii care nu au expediat log. Ramane ca organizatorii sa decida care este solutia optima pentru a nu indeparta participantii si totodata pentru a prema pe acei operatori care sunt cei mai buni.

Cat priveste modul de arbitrare aplicat statiilor YO, fiind concurent in acest an, nu pot da sugestii, fara a fi suspectat ca urmaresc un avantaj direct. Totusi va prezint cateva statistici si o ierarhie dupa numarul de ordine receptionat (exceptand primele doua ore, cand numerele mici erau absolut explicabile):

Total QSO: 1732
- 001 - 169 QSO
- 002 - 82 QSO
- 003 - 80 QSO
- 004 - 51 QSO
- 005 - 59 QSO

Experienta anilor trecuti ma face sa apreciez ca cca 25% din QSO-urile mele sunt realizate cu statii care nu vor expedia log. Practic procentajul este mult mai mare. O solutie simpla ar fi ca organizatorii sa stabileasca o lista cu indicativele participante in concurs, iar spre finalul perioadei regulamentare de primire a logurilor, sa expedieze mesaje celor de "lista neagra", cu rugamintea de a expedia logul. Este o metoda folosita si de alti organizatori.

Exista si alte cai de a acorda credit pentru QSO-urile efectuate, dar neconfirmate prin log. Prefer sa nu le mai dezvolt acum, intrucat au fost deja discutate pe forumul YODX.

Statistica QSO-urilor, dupa numarul de participanti din diferite tari:

W - 414 QSO
RA - 360 QSO (inclusiv RA2, RA9, RA0)
DL - 135 QSO
PA - 67 QSO
UR - 50 QSO
OK - 48 QSO
JA - 48 QSO
F - 44 QSO
VE - 43 QSO
SP - 39 QSO
LY - 28 QSO
G - 22 QSO

Poate sa para surprinzator numarul mare de QSO-uri cu statii din SUA, in comparatie cu numarul de statii din tarile europene. O explicatie ar fi propaganda pe care Ciprian, N2YO, a facut-o acestui concurs, pe site-urile cluburilor de contesting din SUA, O alta explicatie ar fi propagarea buna spre W in benzile de 20m si 40 m, majoritatea QSO-urilor mele cu numere de control mici (00x) fiind chiar cu statii din SUA. De asemenea prin efortul lui N2YO, cele mai populare programe de concurs (N1MM, Writelog, WinTest, etc) au actualizat soft-ul in timp util pentru YODXHF.


Antenele de la YR9P

Alte scurte observatii despre concurs:

- M-am bucurat sa pot lucra foste indicative YO, acum active de pe alte meleaguri: DL5MHR, N2YO, KK9DX, KG6NK, VE2AWW, G/YO9AYN, DL5NA, VA2AAB, ZL4CR, N9CC, etc).

- Interesanta propagarea in 20 m. Vineri dimineata, inainte de concurs am lucrat cu Costel, KG6NK (QTH Long Beach, California), care se auzea cu 59+20db. Din pacate, in timpul concursului abia il puteam auzi la nivel de 44 si putini erau cei care ii raspundeau la apel.

- Am fost suprins sau fiu chemat cu apeluri lungi de catre doua statii YO3, care necunoscand regulamentul concursului, au continuat apelul pentru circa 5 minute, pana cand le-am explicat ca legaturile YO-YO nu sunt permise.

- In banda de 15m am lucrat o singura statie din SUA, aceasta fiind N2YO.

- Propagarea sau participarea in banda de 10 m au fost aproape de zero. Totusi am "mutat" cateva multiplicatoare din banda de 15 m in banda de 10 m si am fost placut suprins sa le pot receptiona foarte bine (CN8YE, C4Z, UP4L, UN7CN, etc)

- Am respectat regula celor 10 minute, cu o singura exceptie. Am lucrat un multiplicator in banda de 10m, apoi am fost chemat imediat de o statie UA9. Am considerat ca nu ar fi fair-play sa nu ii raspund, asa ca am lucrat-o, chiar daca legatura va fi anulata, dupa care am revenit in banda initiala.

Asa cum spuneam, noi participantii ne-am facut datoria. Mutarile urmatoare apartin organizatorilor.

YO DX HF Contest

Call: YR9P
Operator(s): YO9HP
Station: YO9HP

Class: SO Mixed HP
QTH: Pleasa, PH
Operating Time (hrs): 23

 Summary:

 Band  CW Qs  Ph Qs  Mults
---------------------------
   80:   144    21     33
   40:   334   189     65
   20:   409   481     68
   15:    87    22     23
   10:    24     1     11
---------------------------
Total:  1002   730    200  Total Score = 1,935,200

Club: C.S.P. Ploiesti

Alex Panoiu YO9HP

Articol aparut la 31-8-2009

8133

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (10)  

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2009-09-01 00:09:19 (ora Romaniei)
  • Bravo Alex pentru participare, mesajul transmis de articol si nu in ultimul rand pentru inserarea dedicatiei de la inceput. Personal sunt un pasionat at concursurilor de UUS, unde numarul mediu de QSO-uri intr-un concurs tropo, sau EME este de 10 ori mai mic. Cred insa ca 1400 - 1900 de QSO-uri in singurul Concurs YO HF international ar trebui sa determine FRR sa-si schimbe actualul "low profile" si sa-si faca un plan de lobby sustinut la nivelul federatiilor straine pentru cresterea participarii la acest concurs YO. Sper de asemenea la bune rezultate in acest concurs pentru colegii mei de la CS Petrolul. 73 de Adrian

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2009-09-01 07:37:19 (ora Romaniei)
  • Felicitari Alex pentru excelenta sinteza la doar doua zile dupa concurs! La fel ca dupa Simpozionul de la Targu Jiu, unde nu a trebuit sa asteptam doua luni pana sa apara cateva cuvinte in R@R! Si de asta avem nevoie pentru a simti un "vant" nou!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2009-09-01 17:35:27 (ora Romaniei)
  • Felicitari Alex. Daca vei sta mai mult in YO vei avea un efect veritabil de "catalizator"...hi.Uitandu - ma la scorul Tau de ex. imi fac autorepros ca de ce nu am ridicat inca pilonul meu de 25m si de ce nu am finalizat "Swiss Qad" in 15m - si de ce nu am antena performanta in 10m - si de ce ma multumesc cu noul meu GAP Titan...hi. Langa felicitari doresc sa stai pe acasa cat mai mult posibil. 73 de Miki
    PS. Poti sa Te bronzezi si in YO....hi (apropo de prima conversatie in Tg.Jiu)

  • Postat de Pit - YO3JW la 2009-09-01 19:34:35 (ora Romaniei)
  • Salut
    Apreciez comentariile. Multe din acestea imi sunt cunoscute din alte discutii. Concursul mi s-a parut animat tocmai acestor multe statii cu numar de ordine mic. La fiecare astfel de legatura am rugat sa trimita cel putin un log de control. Cum va face corespondentul nu depinde de mine. Se pare ca numarul mare de statii din NA se datoreaza sistemului performat de antene si nivelului bun al semnalului in NA a lui Alex. Am ramas surprins sa observ ca 5B4AIF a lucrat numai ssb 20m si a depasit 1000 de legaturi. A realizat asta noaptea cand a mers catre NA ! Cati vor trimite loguri? Aici Alex stie ca este o loterie. La un moment dat unii au solicitat expres prin internet sa se trimita logurile de la astfel de statii. Oare va fi o practica ce se va generaliza. Fiecare pe cont propriu!? Eu unul nu agreez asa ceva! Cand cineva participa in mod normal ar trebui sa isi asume raspunderea pentru a trimite log. Dar fiecare cu constiinta sa. Unii o au, altii ii doare-n ... de a fi corecti. Poti sa le faci ceva?
    Cu riscul de a-mi aprinde iar paie in cap am sa raspund lui YO2BPZ. Revista nr. 9 inca nu a plecat la tipar, (pleaca maine!) dar atata timp cat eu nu primesc astfel de materiale nu pot sa trec peste interdictia de copy right de pe site-ul de fata. Asa ca Adriane nu fi rautacios ca nu-ti sade bine!
    Pot doar sa remarc ca dupa campionatele de UUS nu a aparut nici un fel de mesaj despre ceea ce au facut colegi nostri. Se pare ca nu prea stim sa comunicam prin revista. De asemenea foarte multi nici nu stiu ce este in cuprinsul revistei. Ma intreb retoric: atunci pentru cine se face aceasta revista? Pentru mine, Ciobanita, cei care colaboreaza sau oare mai este nevoie de ea? La un schimb de experienta cu colegii din HA au ramas placut surprinsi vazand aceasta revista. La ei e o pagina, doua, in Radiotehnica si atat.
    Daca nu o sustinem prin trimitere de informatii despre activitatea noastra, daca nici cel putin aici nu se stie de ce face unul sau altul atunci ce pretenti sa avem despre media de tiraj....de asemenea daca nu este citita, sa existe comentarii despre ea, este tot asa ca si cum te-ai adresa la un perete. Sunt multe de zis, dar cred ca va plictisesc.....
    Sa aveti parte de pete solare!
    73
    Pit
    PS Nimeni nu opreste pe cineva sa faca lobby pentru acest concurs. Vorba lui Vasile: Federatia este suma activitatilor fiecaruia.....sau a tuturor radioamatorilor YO

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2009-09-01 23:47:20 (ora Romaniei)
  • Multumesc tuturor pentru aprecieri. Nu am cautat sa evidentiez neaparat rezultatul meu, mai ales ca sunt si alti operatori YO cu QSO-uri sau punctaje apropiate. Dar am vrut sa evidentiez cresterea evidenta a concursului. Nu cred ca la final vom numara mai multi participanti decat anul trecut, dar prin noul regulament s-au eliminat momentele "moarte", s-a creat efervescenta. Pit, nu sunt de acord cu metoda rezolvarii "pe cont propriu" a logurilor lipsa. De aceea am considerat o metoda fair-play, ca organizatorul sa proceseze o lista a participantilor, iar celor care nu au expediat log, sa li se solicite acest lucru. Multi nu vor raspunde, dar sunt convins ca vor fi si rezultate pozitive. QSO-urile cu statiile "low number" pot stabili castigatarul. Probabil toti cei care aspira la un loc pe podium au lucrat statiile big-gun. In acest caz, diferenta va fi facuta de eficienta la vanarea multiplicatorelor si de primirea sau absenta logurilor de la statiile "little pistols". 73, Alex YO9HP

  • Postat de Costel - YO8BND la 2009-09-03 22:25:21 (ora Romaniei)
  • ....data...joi, 27august2009...qth...Clubul Copiilor Radauti...cativa radioamatori sufletisti am reusit sa ridicam o antena performanta pe cladirea care gazduieste radioclubul yo8kuu in vederea concursului yo dx 2009(noroc ca nu ne-a prins iarna...hi); deschidere buna in 14 mc (22-02cfr), NW, in cw era coada de statii americane, 100w in cw si 200w in ssb, prima participare in yo dx a acestui radioclub, atmosfera etuziasta care a cam deranjat opratorul...hi, acum trebuie trimis logul...deja am incercat doua programe recomandate de Ciprian, writelog si logix, ultimul a blocat calculatorul, mi se par anacronice aceste programe, acum cind avem "xp"...si atatia "destepti" care stiu sa comenteze si-si dau cu "bordura" in piept cu spunea regretatu RADU BRATU...ar trebui sa se "aplece" si la "nevoile" radioamatorilor ramasi in urma, sao novici in ale concursurilor...cu programe si metode de operare,.....am fost telegrafic si mai putin literar si il invit pe PIT in Bucovina sa-i dau subiecte de revista....stima si mai am multe de spus, Costel-yo8bnd

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2009-09-04 08:53:41 (ora Romaniei)
  • Excelenta analiza si sinteza, Alex (ca de obicei in articolele tale). Apreciez in mod deosebit si dedicatia In memoriam. Admir modul serios si "profesionist" in care abordezi concursurile. Succes si 73 de Morel, 4X1AD .

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2009-09-05 21:51:25 (ora Romaniei)
  • http://www.yodx.ro/en/hf-contest/expected-logs
    YO3GW a rezolvat problema!
    Peste o saptamana va pleca de la mine un ... "set" de emailuri catre cei care apar intr-un numar destul de mare de LOG-uri!
    Felicitari Alex si ceilalti care au trecut de 1500 QSO-uri!
    In anii trecuti era greu de atins 1000!
    Eu sper ca anul acesta sa depasim 1000 LOG-uri primite! Ar fi o ... premiera!
    Multumiri pentru aprticipare tuturor YO si exYO!

  • Postat de Costel Popescu - KG6NK la 2009-09-06 22:16:17 (ora Romaniei)
  • Pentu Pit,YO3JW

    re:5B4AIF a fost singura statie din acea parte a lumi care deschidea "propagarea"si o inchidea, singura care se auze in toata banda in QTH-ul meu....
    Putere sau antene deosebite.....Cind am lucrat cu ei erau la QSO #1020
    De asemenea propagarea in ziua concursului a fost foarte slaba in QTH -ul meu asa cum remarca si Alex in articolul lui.

    73de KG6NK

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2009-09-07 22:36:37 (ora Romaniei)
  • Felicitari Alex! Pentru performanta si profunda cunoastere a fenomenului de competitie prin radio. Dedicatia articolului o dovedeste si ea. Mihai-YO3CTK era si el un luptator pentru performanta. Ieri am trecut pentru a patra oara vara aceasta prin fata fostului amplasament de la Radesti. Nimic nu mai aminteste de baza de concurs a lui Mihai. Locul are o puternica incarcatura emotionala pentru mine. Multumesc ! Am luat logurile mele vechi. La inceputul anilor "70 am obtinut rezultate bune cu 340, 470, 580, 370(!), 670, sau 780 qso-uri. Se transmitea RST, nr serial/judet. Cu surprindere am constatat ca RST-ul nu era constant 599! 569, 579 sau chiar 578 erau prezente. Alte vremuri. Nu erau PC-urile cu programe dedicate. Se mai suprapunea si cu WAE. Ma chemau, schimbam controale pentru ambele concursuri! Regula celor zece minute s-a introdus atunci, pentru a descuraja ca Multi-Multi sa declare SO. Intradevar este anacronica. Pe langa SO2R, aparatura moderna ofera posibilitatea de trecere rapida dintr-o banda in alta. Poate e posibil si la noi ca cei care aspira la podium sa ceara arbitru asistent. Dar cred ca nu peste multi ani, toate statiile participante vor fi conectate la programul de arbitraj si se va putea urmari evolutia clasamentului in timp real si clasamentul final la sfarsitul concursului. Discutiile neprincipiale vor dispare. Nu am voie sa visez? Inca o data, MULTUMESC Alex ! Mircea, 4si !

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "YR9P in YODXHF Contest 2009"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact