hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Ilie Mihaescu YO3CO, primul "Cercetas de Onoare" dintre radioamatori

Nini Vasilescu YO3CCC

In cadrul numeroaselor intalniri cu "seniorii" radioamatorismului romanesc am constatat ca acestia sunt adevarate "comori" de informatii despre frumoasa noastra pasiune comuna si m-am decis ca in limita posibilitatilor dar si a disponibilitatilor acestora, sa public in serial anumite dezvaluiri ale distinsilor nostri colegi. Doresc sa abordez "titani" ai pasiunii noastre comune, sa merg la ei acasa, sa-i fotografiez la masa lor de lucru (si nu numai), sa le fotografiez antenele, etc, iar acest set de fotografii sa fie insotit si de un interviu despre viata lor asa cum nu a mai fost cunoscuta pina acum de marea masa de radioamatori. Incep acesta munca placuta cu dl. Ilie Mihaescu - YO3CO si reproduc o discutie avuta cu domnia sa in 14 august 2009, acasa la interlocutor.

YO3CCC: De unde proveniti?

YO3CO: Provin din Moldova dintr-o veche familie boiereasca atestata din 1425 de un hrisov emis de domnitorul Alexandru cel Bun. Strabunii au ocupat in istoria Moldovei multe dregatorii sub diferiti domnitori. O figura aparte a fost Luca Stroici cu o indelungata activitate politica dar si culturala. Se numara printre ctitorii Manastirii Dragomirna dar in special este apreciat pentru traducerea in limba romana a rugaciunii "Tatal Nostru". O strabunica era de origine austriaca din Viena, provenita dintr-o familie nobiliara - baroni, care a cunoscut la Universitatea din Cernauti un "frumos" roman pentru care nu a mai plecat si a ramas in Romania. Astfel, eu am primit pe vremea cind eram copil, o educatie mai mult germanica, intr-un climat de bunastare, religioasa si culturala romaneasca.

3CCC: Cind ati avut primul contact cu radioul?

3CO: Chiar daca aveam un aparat de radio in casa, in 1942 cand tata a venit intr-o scurta permisie de pe front, mi-a adus de la Cernauti un aparat de radio cu galena. M-a invatat cum sa-l instalez si cum sa-i cuplez antena si impamantarea. Aparitia primelor sunete auzite in casca au avut efecte psihice deosebite in acel moment si consider ca de atunci am devenit radioamator.

3CCC: De cand sunteti radioamator?

3CO: Intre toamna anului 1948 si toamna anului 1949 familia mea a fost practic pulverizata. Dintr-un copil crescut cu guvernanta am ramas singur, in libertate, muncind la o moara intr-un oras ca sa castig o bucata de paine si sa mi se permita sa dorm pe saci. Nu am fost admis la scoala de aici. Mai tarziu, am urmat o scoala tehnica pe care am terminat-o cu diploma de merit. Pentru notele foarte bune tot timpul am avut bursa si asa am putut sa ma intretin. Din cauza situatiei materiale precare, cu toata diploma de merit, nu m-am dus la studii superioare ci in "campul muncii" la Centrul Radio Moldova. Impreuna cu alti colegi de serviciu am inceput sa vizitez radioclubul YO8KAN. Am primit autorizatie de receptor YO8-1701 in 1957 iar autorizatie de emisie in 1959 cu frumosul indicativ YO8CO.

3CCC: Cand a aparut revista Tehnium?

3CO: Dupa terminarea facultatii de Electronica lucram la Serviciul de Radiorelee din Directia Radio si Televiziune Bucuresti. Intr-o zi a venit un profesor din Institutul Politehnic cu studentii la practica. Chiar daca l-am primit cu respectul cuvenit, a observat ca sufeream din cauza unei crize de ulcer. Dupa scurt timp m-a intrebat daca vreau sa-mi schimb serviciul si mi-a explicat ca la Ministerul Tineretului, respectiv CC al UTC, se discuta de infiintarea unei reviste de educatie tehnica. Am fost sfatuit sa nu ratez ocazia. Dupa o agreabile discutie cu Primul Secretar - Ministru, am devenit omul care impreuna cu un colectiv am pus bazele redactiei si in decembrie 1970 a iesit pe piata revista Tehnium. Am condus destinele acestei publicatii pana la iesirea la pensie in 1997. Paralel am activat in cadrul Institutului pentru Problemele Tineretului si am urmat cursurile a doua facultati.

3CCC: Cum sprijinea Tehnium radioamatorismul?

3CO: Dupa disparitia revistei Sport si Tehnica, Tehnium a sustinut inclusiv activitatea de radioamatorism prin rubrici specializate cum era "QTC de YO" pe domeniul constructiilor dar si activitatea competitionala. In plus, printr-o forma de colaborare editam impreuna cu FRR diverse lucrari iar majoritatea incasarilor mergeau la sustinerea unor actiuni ale federatiei. Asa a fost si in cazul cand s-a luat primul titlu mondial de o romanca. Tot pe cheltuiala redactiei Tehnium se organizau simpozioanele si campionatele de creatie tehnica. Eu cumulam si functia de vicepresedinte in biroul federal.

3CCC: Ce a stabilit legatura d-voastra cu Organizatia Cercetasilor?

3CO: Imediat dupa evenimetele din decembrie 1989, colaboratorul redactiei prof. M. Vornicu mi-a vorbit despre stradaniile de infiintare a Cercetasiei in Romania. Am citi diverse materiale, am stabilit contacte cu personalitatile din domeniu si am inceput sa sustin publicistic, evident in mod gratuit, Asociatia Nationala a Cercetasilor din Romania.

3CCC: Spuneti-ne mai multe despre alegerea d-voastra in selectul grup "Cercetasi de Onoare".

3CO: In plus, fata de sutinerea publicistica, foarte eficienta, am activat si in cadrul unor reuniuni practice. Asa se face ca in 1996 primesc o scrisoare de la Presedintele Cercetasii Romaniei, distinsul domn Alexandru Nestorescu Maldiny, prin care eram anuntat ca mi s-a conferit alaturi de 9 personalitati calitatea de "Cercetas de Onoare". Recunosc ca la primirea documentului am fost foarte emotionat. Copilul hamal pentru o bucatica de paine statea acum alaturi de marile spirite ale poporului roman. Era recunoasterea ca facusem ceva pentru poporul din care ma trag.

3CCC: Cu aprobarea d-voastra o sa atasez documentul prin care sunteti invitat sa aderati la Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei" cit si lista cu cele 10 personalitati propuse pentru a fi investite cu distinctia de "Cercetasi de Onoare".

3CCC: Ce transmiteti cercetasilor?

3CO: Ce transmit? Fiind cercetas, cu admiratie transmit deviza cercetasilor - Gata oricand! pentru ocrotirea patriei si poporului, gata oricand pentru cinstirea inaintasilor, gata oricand pentru sustinerea culturii si valorilor spirituale romanesti.

Asa s-a incheiat interviul meu purtat la o cafea cu dl. Ilie Mihaescu. In tot acest timp am facut cit mai multe fotografii, incepand din strada unde am fost asteptat, la masa de lucru, in timpul discutiei, dar am tinut sa fotografiez si colectia de tablouri si carti vechi aflate in posesia interlocutorului. De asemenea ne-am deplasat pe terasa imobilului pentru a hrani porumbeii cit si pentru a fotografia antenele de emisie. Fotografiile se pot vedea aici: http://qsl.ro/yo3ccc/Ilie%20Mihaescu/index.html

Si inca o data tin sa mentionez ca acesta este doar inceputul. HI!

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 24-8-2009

14385

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (12)  

  • Postat de Stanescu Florentin - YO3FEW la 2009-08-25 08:39:22 (ora Romaniei)
  • Din pacate, cel putin in Bucuresti, din cate am auzit eu, miscarea cercetasilor a murit. Liderii tineri si-au incheiat studiile si au plecat la specializari, unii dintre veterani s-au retras, asa ca stafeta generatiilor a fost intrerupta.
    Daca cineva ma poate contrazice, sa imi trimita amanunte pe adresa de mail.
    Eu si YO3HZF, op. Andu, fiind gata oricand, hi, hi, ne-am (re)implica bucuros in asa ceva. Inclusiv in (re)organizarea unui radioclub, eventual si gasirea unui sponspor care sa ne ajute cu ceva aparatura...
    Mentionez ca anii(pe)trecuti in cercetasie au fost superbi. Asa ca regretam disparitia.
    Semnat
    Cercetasii susnumiti

  • Postat de Mihaescu - YO3CO la 2009-08-25 09:45:22 (ora Romaniei)
  • Dl Stanescu,rog accesati http://www.cercetasii romaniei.ro.Acolo gasiti informatii si adrese.Cu prietenie

  • Postat de Adrian - (neradioamator) la 2009-08-25 23:39:17 (ora Romaniei)
  • Domnule Mihaiescu,
    sigurul sit despre "Cercetasii Romaniei" pe care l-am gasit (mai exista locale cateva ,insa acesta este declarat ca atare) este http://www.scout.ro/
    La acesta v-ati referit???

  • Postat de NIcu Almasi - YO7HUZ la 2009-08-25 23:40:54 (ora Romaniei)
  • Buna seara,
    Ma numesc Nicu Almasi am indicativul YO7HUZ si...sunt cercetas din anul 1994.
    Ma bucur sa imi amintesc ca am fost la acea Conferinta Nationala, atunci cand s-au acordat primele titluri de Cercetas de Onoare unor personalitati, cercetasi veterani, dupa cum imi face placere sa va spun ca in anul 2003 cand indeplineam functia de Vicepresedinte al Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei (eram atunci si seful Centrului local Mircea cel Batran Ramnicu Valcea al ONCR)au fost distinsi cu acest titlu alti cercetasi veterani intre care amintesc si eu pe dl. prof.univ.dr. Vornicu, cel mai varstnic cercetas din Romania si prof.dr. Ioan Albescu, mare sportiv, vicecampion al Romaniei si campion al Germaniei, component al lotului olimpic de tir al Romaniei la Olimpiada de la Melbourne din 1956.A facut o frumoasa cariera medicala - este specialist urolog - in Germania unde a fondat mai multe asezaminte spitalicesti iar la Ramnicu Valcea a fondat Societatea de Binefacere Streaubing si centrul medical policlinic cu acelasi nume. Dl. Albescu este cel mai vechi cercetas din Romania, din anul 1928, de la varsta de 5 ani.
    Cercetasia a renascut in Romania 1990, la Ramnicu Valcea in 1994, iar faptul ca acum in Bucuresti se pare - este doar o aparenta, veti vedea in cele ce va scriu in continuare - ca nu exista cercetasi se datoreaza intradevar si schimbului de generatii si conditiilor socio-economice, nu tocmai prielnice promovarii si dezvoltarii ideii cercetasesti - dar intr-un asemenea context ne calim nu?!...- dar mai ales faptului ca intr-un oras mare cu atatea tentatii si oportunitati, de ce nu la fel de pozitive, pentru copii si tineri, grupurile de cercetasi s-ar putea pierde. Asa sa fie?!...In nici un caz din moment ce in marile reuniuni cercetasesti organizate la nivel national grupuri de cercetasi din centre bucurestene cum sunt General Dimancescu, Colonel Panaitescu sau Adormirea Maicii Domnului sunt nelipsite iar acolo unde se organizeaza si intreceri mai si castiga trofee cum este cazul Centrului local Colonel Panaitescu, a carui delegatie a cucerit Cupa izvoarelor la Brezoi in iunie a.c. A fost un camp cu peste 300 de cercetasi din 24 de centre locale ale ONCR.
    Organizatiile din Bucuresti au si ele perioade mai bune sau mai putin bune. Altfel centrele existente sunt: Baden-Powell, Alb, Rosu (sediul la Scoala de ambliopi, undeva pe langa Foisorul de Foc), General Dimancescu (sef centru Corneliu Munteanu tel. 0723233948), Adormirea Maicii Domnului (centru catolic, Asociatia Scout catolica din Romania a fuzionat cu ONCR in anul 2003), Pia Bratianu (un centru nou), Colonel Panaitescu ( colonelul Panaitescu a fost comandantul trupelor feroviare, a ajuns cu ostasii sai la Viena in primavara anului 1945), Cred ca nu am uitat nici un grup.
    Sediul ONCR este in Piata Valter Maracineanu in aceeasi locatie cu cea a Consiliului National al Tineretului.
    Pentru mai multe detalii privind cercetasia din Romania si chiar din Bucuresti puteti accesa http://www.scout.ro, http://www.scoutvalcea.evolink.ro, http://www.aventuragaesti.alegeviata.evonet.ro s.a.
    Omagiul nostru, al cercetasilor valceni domnului Ilie Mihaescu, Cercetas de Onoare al organizatiei noastre.
    Cu multumiri pentru intelegere, pentru ca interventia mea a fost poate prea extinsa,
    Nicu Almasi-YO7HUZ
    seful unitatii Cassiopeea
    seful echipei executive de programe a c.l. Mircea cel Batran Ramnicu Valcea

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2009-08-26 00:41:43 (ora Romaniei)
  • Laudabila initiativa lui Nini de "reporter" despre radioamatori...dar "cercetasii" nu au legatura cu radioamatorismul...si nu cred ca pe radioamatori ii intereseaza "selectul grup" de "Cercetasi de onoare". Pe mine ma intereseaza de exemplu, de ce in revista Tehnium apareau cu o periodicitate predictibila "greseli de tipar" la schemele electronice... Radioamatorii electronisti stiu la ce ma refer...

  • Postat de Stanescu Florentin - YO3FEW la 2009-08-26 09:26:07 (ora Romaniei)
  • Va multumesc pt amanuntele furnizate. Dupa ce incepe scoala o sa sun/bat la numerele indicate.
    Pt dnul Almasi, YO7HUZ. V-am admirat pt cati copii cercetasi ati adus la examenul de autorizare din primavara de la Pitesti. Am citit si articolul despre actiunea la care a participat si colegul meu, ing.Alexandru Bugeanu, YO3GZP, implicat si el in miscarea cercetasilor. Practic el l-a introdus in cercetasie pe Andu YO3HZF. Si pe mine, hi, hi..
    Pt Gabi YO3CEN Corect, la prima vadere cercetasi nu par sa aiba tangenta cu radioamatorismul. Asta pana cand se gaseste un sufletist sa le arate, explice si "imbolnavesca". Pt ca odata molipsiti, cum o mare parte din actiunile cercetasesti se desfasoara in aer liber, prin paduri, munti... Mai e nevoie sa continui cu justificarea existentei acestei discutii?

  • Postat de Nicu Almasi - YO7HUZ la 2009-08-26 13:02:04 (ora Romaniei)
  • Va rog sa imi permiteti sa revin ca sa va mai spun ca mi-am adus aminte ca am fost candva la cercul de electronica si radioamatorism - la Casa Pionierilor, se intelege - participand cu mai multi cercetasi din unitatea mea, atunci eram seful unitatii Acvila, la Jamboreea prin Unde organizata de WOSM, Organizatia Mondiala a Miscarii Cercetasilor. Prima data in 2001 si apoi in anii urmatori ajutati de radioamatorii de la Clubul Sportiv Chimia Ramnicu Valcea/Radioclubul Judetean Valcea si de la Clubul Sportiv CET Govora YO7KYN. Gratie indemnului si sprijinului efectiv al acestora in 2007 mai multi lideri si cercetasi exploratori am susutinut examenul si am devenit radioamatori.
    Cat despre legatura dintre radioamatorism si cercetasie, referindu-ma strict la orasul nostru si la judetul valcea eu sunt convins ca asa cum astazi promovam cu succes in randul copiilor si tinerilor - nu numai cercetasi - radioamatorismul, turismul montan si alpinismul( in general sporturi extreme care se practica in munti), in viitor - cand lucrurile vor sta mai bine si din punct de vedere financiar - vom fi promotorii sporturilor pe apa( in cercetasie exista chiar o specializare care se numeste cercetasie marinareasca, care isi propune sa faca educatie cercetaseasca prin promovarea virtutilor marinaresti, exista chiar si o Lege a Apei, a mountain-bike-ului si sporturilor cu motor.
    Altfel ce sa zic?!... noi spunem ca cercetasii nu monopolizeaza miscarea de copii si tineret si ca nimeni nu se poate improprietari cu ideea cercetaseasca - portile cercetasiei sunt deschise pentru toti oamenii de la 7 ani la varsta senectutii - si, in ce ne priveste pe noi, cercetasii radioamatori, vom fi fericiti sa primim din partea celor de langa noi un raspuns pe masura.
    Cu multa prietenie,
    Gata oricand!
    Nicu Almasi, yo7huz

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2009-08-26 13:23:46 (ora Romaniei)
  • Laudabil ca YO3CO a fost facut "cercetas de onoare". Constat insa ca in nici-un caz nu pentru promovarea radioamatorismului in cadrul cercetasiei. Am avut curiozitatea sa ma interesez despre cercetasii radioamatori si am gasit doar intr-un singur loc din tara un radioclub al cercetasilor, la R. Valcea: YO7KRS. Pentru cine este interesat: http://www.scoutvalcea.blogspot.com/ precum si http://www.scoutvalcea.evolink.ro FELICITARI celor de la YO7KRS pentru activitate.

  • Postat de S.Adrian - YO3SK la 2009-08-26 19:07:49 (ora Romaniei)
  • Dle. Bolfos, ignoranta este foarte aproape de prostie701. Mai face-ti si aluzii necinstite si prost voalate. Regret ca facem parte din aceeasi comunitata

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2009-09-01 20:22:42 (ora Romaniei)
  • Pentru YO3SK...
    A ignora "miscarea" "cercetasilor" este optiunea mea. Cat despre schemele electronice cu greseli de tipar care apareau in Tehnium stiu sigur ce afirm - erau de notorietate. Cu toate aceste am avut colectia revistei Tehnium de la primul numar, din 1970. Nu comentez faptul ca dvs. ma jigniti - voalat - dar gresiti cand considerati ca facem parte din aceasi "comunitata". Puteti sa va retrageti oricand din randul radioamatorilor si sigur nimeni nu o sa va observe lipsa.

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2010-03-12 14:09:40 (ora Romaniei)
  • Imi aduc aminte de anul 1984 cand impreuna cu Sam YO9BQZ,mentorul meu care m-a smuls de la aeromodele,faceam marea majoritate a montajelor din Tehnium.Nici acum nu inteleg de ce erau montaje voit gresite,cu componente pe care numai unii le aveau,care aveau acces la laboratoare si se infruptau din acestea si se dadeau apoi mari !
    Am realizat un frecventmetru cu tub digitron de la un socotitor de birou si impreuna cu Sam am fost f mandru !(avea o tarna de TTL-uri,am cautat in tot Ploiestiul pana le-am gasit pe toate) M-am bucurat mult si de cartea: RADIOAMATORISM IN UUS care din pacate era numai TEORIE,nu avea un cablaj imprimat,avea si greseli,dar pt mine a fost de baza ! Domnului Ilie Mihaiescu,multa sanatate si amintiri frumoase ! 73 Vasile

  • Postat de penes constantin - (neradioamator) la 2010-05-24 18:14:32 (ora Romaniei)
  • am 41 de ani dar arat inca asa ca un copil.sunt putine montajele electronice pe care nu le-am realizat si ma refer la cele concepute de dl ilie mihaescu.nu pot imbatrani cat timp am alaturi cartile dansului si TEHNIUM.MULTUMESC din inima!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Ilie Mihaescu YO3CO, primul "Cercetas de Onoare" dintre radioamatori"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact