hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

In memoriam - YO3AVE

Ilie Mihaescu YO3CO

Nici doua luni nu trecusera de la aparitia revistei Tehnium, cand am primit in redactie vizita a doua persoane, care ulterior au devenit doi importanti colaboratori si apreciati prieteni: George Pintilie - YO3AVE si Trifu Dumitrescu - YO3BAL. Era inceput de an 1971. Cum revista Tehnium avea ca obiectiv educatia in domeniul tehnic, formarea deprinderilor de constructor, cercetator, proiectant, in segmentul de varsta 10-25 de ani, cei doi radioamatori s-au impus in timp ca reale personalitati gratie culturii, priceperii si calitatilor pedagogice de care dispuneau.

Anii '70 ofereau o liberalizare a exprimarii, ale contactelor si informarii pe plan social dupa un sfert de secol de ingradiri si limitari, excluderi si pedepsiri impuse de ocupantul chiar autohton. Pentru radioamatori, odata cu respiratia mai libera aparuse o noua arena, tentantul domeniu al undelor ultra scurte. Banda de 2m era un El Dorado mondial iar in YO avea si atributul ca nu putea sa fie total supusa controlului oficial.

In debut la revista Tehnium, in paginile QTC de YO, George Pintilie publica intr-o forma comod reproductibila un receptor pentru banda de 2m ce este compus numai din piese de productie autohtona facil procurabile.

Succesul este remarcabil; invazie de scrisori si telefoane la redactie. Numarul urmator al revistei contine sub aceeasi semnatura constructia unui emitator MA, pilotat cu cuart, cu puterea de 2W. Exista deci premiza constructiei unui echipament Rx-Tx in jinduita banda.

Aproape in fiecare numar de revista, pana in 1997 cand am plecat, YO3AVE era prezent cu un articol dedicat constructorilor amatori. Testere pentru semiconductoare si elemente pasive, alimentatoare, generatoare de semnal, receptoare, emitatoare, amplificatoare, radiobalize si multe, multe alte aparate-tentatie erau in fond darurile pentru cititori.

Evident, relatiile cu acest distins autor-constructor s-au consolidat si extins. Era mereu invitat la intalnirile organizate cu cititorii de catre redactia Tehnium unde cu pricepere si har captiva atentia auditoriului. De aprecieri pentru munca depusa cu competenta, s-a bucurat si din partea Biroului Federal, al carui membru a fost o lunga perioada de timp. Am participat alaturi de YO3AVE, la diverse activitati competitionale internationale si interne, ramanamd cu amintiri deosebit de placute.

Era un iubitor al naturii si dupa saptamani de lucru in laboratorul sau de electronica din Casa Scanteii, participa la competitii si campionate deplasandu-se pe munte. In 1999 am infiintat revista Conex Club, avand ca editor firma Conex Electronic. Cum Pintilie era pensionar,propunerea mea de a veni la noua revista a fost repede concretizata. Sub semnatura sa au aparut sinteze de frecventa, frecventmetre, transceivere, amplificatoare RF etc, etc.

Concomitent cu activitatea redactionala a proiectat pentru Conex Electronic montaje de automatizari ce urmau a fi comercializate in kit.

Ca o incununare a colaborarii si cooperarii, in anul 2000 la Editura Teora apare lucrarea "Montaje Practice Radio" sub semnaturile YO3CO-YO3AVE. Cartea este dedicata in intregime constructiilor pentru radioamatorism, pasiunea care pe amandoi ne-a ghidat pasii in toata activitatea, in esenta un omagiu adus cititorilor nostri in timp. Prin hotararea lui Cronos, inginerul radioamator George Pintilie a avut intalnirea cu Thanatos la inceput de august 2009.

Au ramas lucrarile si scrierile sale si prietenii care ii venereaza amintirea.

Aeternum vale!

(Foto: YO3CCC)

Ilie Mihaescu YO3CO

Articol aparut la 7-8-2009

12150

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (22)  

  • Postat de IOSCA VIOREL - YO9FIM la 2009-08-08 10:46:09 (ora Romaniei)
  • Chiar in ziua lucrarilor simpozionului YO de la Tg. Jiu s-a intamplat sa fie fatidica zi a celui care A FOST YO3AVE...Parca simteam ca ceva lipseste de la acel simpozion... Printre undele care pleaca din antena clubului YO9KPM se regaseste si amintirea vie a celor care astazi nu mai sunt printre noi...Dumnezeu sa-i odihneasca in pace.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2009-08-08 13:39:25 (ora Romaniei)
  • Pentru mine, YO3AVE este cel care mi-a "oferit" posibilitatea de a putea lucra in banda de 2m.Primul receptor in aceasta band a fost 3AVE, primul emitator a fost 3AVE.
    Nu mai este nimic de adaugat.Multumesc YOAVE, odihneste-te in pace.

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2009-08-08 20:26:49 (ora Romaniei)
  • Si eu am avut onoarea sa il cunosc pe YO3AVE.Plus ca imi aduc aminte cu placere(si am martor revistele din colectia personala TEHNIUM) de articolele domniei sale.Dar unde este viata este si moarte, trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca NU SUNTEM NEMURITORI PE ACEST PAMANT.Si pentru a continua a fi patetic, marele MARIN PREDA care este din ,,tarana noastra a Teleormanului’’ se exprima in ultima sa capodopera, << Cel mai iubit dintre pamanteni >>, ,,moartea este un fenomen simplu in natura,numai noi oamenii il facem inspaimantator’’.DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA PE YO3AVE.

  • Postat de Costel Popescu - KG6NK la 2009-08-08 23:06:30 (ora Romaniei)
  • Am aflat cu durere ca fostul prieten si colaborator George Pintilie, YO3AVE a devenit SK.
    Inca de la inceputul aparitiei revistei technice Racheta Cutezatorilor, George, mi-a a fost un apropiat colaborator si un bun prieten. In paginile revistei au fost publicate multe din articolele lui , practice si teoretice .Sint sigur ca a contribuit la initierea interesului in electronica si radio la un mare numar de copii din feedback-ul primit la redactie si cereri specifice de articole si constructii.

    Si mai mult, la Casa Scintei,unde lucram, cred ca era cel mai mare numar de radioamatori pe unitate de suprafata, cind ne intilneam toti la o "parola ", la bufet. Aici enumar pe Ilie, YO3CO. Trifu, YO3BAL SK, George, YO3AVE SK , George Peraclis, subsemnatul, Costel YO9ALM actual KG6NK, si de multe ori oaspeti ca Nelu, YO3BAA, Joska, YO5AVN/3 si alti vechi priteni.
    Multe idei si proiecte se nasteau din aceste discutii.
    George incerca tot timpul sa avanseze "state of the art" in ce a ce priveste constructiile si imbinind pasiunea cu cunostiintele technice cauta obtinerea simplicitati, performante si reproductibilitate a montajelor din articolele publicate, bineinteles cu scopul de a se putea folosi cit mai multe piese autohtone, accesibile mai mult sau mai putin copiilor prin fostele Case ale Pionierilor.

    Pot spune ca , impreuna cu Ilie,YO3CO, i-am fost "nasi" si lui George si lui Trifu, ca sa devina radioamatori autorizati.

    Pe plan sportiv a sustinut o intensa activitate in special in UUS, obtinind si titlul de "Maestru al Sportului"

    73, George

    Costel Popescu, KG6NK ex YO9ALM.

  • Postat de mircea - YO8RXU la 2009-08-09 06:16:59 (ora Romaniei)
  • La aceasta stire am ramas mult timp cu privirea in gol.A trecut de fapt o viata de om de cind am inceput sa realizez montajele propuse in revista TEHNIUM , apoi CONEX, sub semnatura YO3AVE, toate avind atributul de ACCESIBILITATE si daruite radioconstructorilor.A murit Tehnium, a murit Conex..., este de fapt o serie. Multumesc YO3AVE si Dumnezeu sa va odihneasca.

  • Postat de Marian - YO3FHX la 2009-08-09 20:10:57 (ora Romaniei)
  • Nu l-am cunoscut personal pe yo3ave dar am fost totdeauna impresionat de abundenta schemelor publicate in diverse reviste tehnice pe care le am aproape in totalitate .Spre vesnica amintire !

  • Postat de Andrei - YO3IEW la 2009-08-10 03:43:56 (ora Romaniei)
  • Nu l-am cunoscut personal dar in anii 80 si inceputul anilor 90 deci cu peste 20 ani inainte sa decid sa devin radioamator autorizat citeam regulat publicatia si mi s-a intiparit in minte indicativul yo3ave prezent in multe articole. Multe lucruri despre electronica si radio de acolo le-am invatat. Pace sufleteasca pentru cel ce a fost yo3ave.

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2009-08-10 07:18:43 (ora Romaniei)
  • A publicat in revistele de specialitate multe constructii functionale timp de peste trei decenii si jumatate, dar pentru toate varstele si nivelurile de pregatire, incepand cu revista Tehnium, Racheta cutezatorilor, Conex club etc., dar a iesit din tipar cu originalitatea constructiilor si abordarea lor cu piese exclusiv romanesti! Am construit receptoare ukw cu dubla schimbare de frecventa, iar cu o banala antena TV, pentru canalul sase, ascultam ,,tot ce misca'''' intre 130 si 160 MHz, ( cam mult vor spune unii!) iar cu un automat pentru baleajul frecventei, aparatul devenise un adevarat ,,robot''''! La fel ca si yo3 bal, raposatul Trifu Dumitrescu, a abordat gradual constructiile electronice, iar miniaturizarea a ocupat un loc de cinste. Multumim pentru publicatiile de specialitate, a fost un mare specialist, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  • Postat de Stanescu Florentin - YO3FEW la 2009-08-10 14:47:13 (ora Romaniei)
  • Si eu sunt unul dintre cei crescuti cu "Tehnium", in care il gaseam aproape in fiecare numar. Dupa ce mi-a venit autorizatia primul tranciver pe care m-am apucat sa mi-l construiesc a fost cel publicat de AVE. Era o monoplaca mare, numai cu trz, cu 2 conzi variabili de Gloria...Sunt sigur ca pe multi i-a facut fericiti cu montajele pe care le-a publicat..
    Dzeu sa il odihneasca in pace.

  • Postat de nelutiu - YO8RXK la 2009-08-10 17:06:09 (ora Romaniei)
  • Revin cu o ,,gluma'' daca e aprobata! Am o vecina, sefa la un ,,trust de stat'', avea o masina cu numar PLL de culoare verde, un om deosebit, dar avand mai multe resurse, a schimbat masina cu una cu numar AVE, dar asta nu era nimic, ...eu treceam in fiecare dimineata la serviciu!

  • Postat de Stefan Laurentiu - YO3GWR la 2009-08-10 20:47:55 (ora Romaniei)
  • Sunt foarte trist! Aceasta veste ma intristeaza profund! Am avut ocazia sa-l "urmaresc" prin paginile revistei Tehnium pe YO3AVE incepind cu anii '70... Tare-mi doream sa fac un montaj de-al Domniei Sale. Dupa 1990, prin amabilitatea d-lui Ilie Mihaescu, YO3CO, l-am cunoscut personal. Un vis s-a implinit: i-am cunoscut personal pe YO3CO si pe YO3AVE... am putut sa le string mina si sa le spun cit de mult ii apreciez. Acum, cel care ma numise golf-wiskey-romanesc nu mai este! Lumea va fi mai saraca, sunt sigur! Condoleante familiei. Dumnezeu sa-l odihneasca! Mereu in amintirea mea! Zile grele...

  • Postat de Daniel - VE3GNO la 2009-08-11 02:50:02 (ora Romaniei)
  • Un monstru sacru al home made-ului Romanesc, mi-aduc aminte cu placere de anii cand lipeam EFT-uri si BF-uri sub "calauzirea" lui YO3AVE prin revista Tehnium, impreuna cu revista PIF, Tehnium mi-a fost ani buni un mod de viata, de-aici a pornit totul. Dumezeu sa-l odiheasca. VE3GNO/YO3GJC

  • Postat de Daschevici Mihail - YO7BPC la 2009-08-16 08:28:48 (ora Romaniei)
  • Am avut onoarea si placerea de a-l cunoaste personal in 1975 pe cel ce a fost George Pintilie. Am obtinut indicativul de emisie in timpul studentiei si prima legatura radio (in 2 m) am avut-o cu YO3AVE. Ii cunosteam aparitiile din TEHNIUM. Am construit mai multe emitatoare si receptoare "YO3AVE". Montaje accesibile, cu piese usor de gasit, ca pentru acele vremuri! A fost un adevarat OM, oricand disponibil pentru un sfat, un ajutor, o vorba buna! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  • Postat de Viorel - YO4GM la 2009-08-16 21:58:42 (ora Romaniei)
  • Pintilie George-YO3AVE, a fost pentru noi toti o calauza.In memoriam -YO3AVE, FRR ar trebui sa-i dedice un concurs periodic de creatie tehnica.

  • Postat de dorel revnic - (neradioamator) la 2009-08-19 14:59:16 (ora Romaniei)
  • lam cunoscut personal.am inceput activitatea de radioamator cu schemele yo3ave.pe timpul cind nu aveam qsl am fost ajutat de dinsul cu o stampila cu indicativul meu yo3dbm.DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE!VE3BTT

  • Postat de viorel tepelus - YO4RHY la 2009-08-26 00:09:09 (ora Romaniei)
  • imi pare rau... sincer!
    ani la rand a pastrat ... o anume "atmosfera" a radioamatorismului romanesc...cea sanatoasa!
    .. cand folositi ptt-ul in 2m ganditi-va!..
    ca cea mai mare parte a ceia ce stiti.. ii datorati. d-zeu sa-l odihneasca!

  • Postat de Bocse Ioan Cornel - YO5OYP la 2009-08-29 00:44:14 (ora Romaniei)
  • Imi aduc aminte cu placere de zilele cind faceam pate din cercul de electronica de la casa pionerilor si intrebam in fiecare zi la tonetele de ziare daca nu a aparut un nou numar alrevistei tehnium. Pentru mine YO3CO SI YO3AVE sint "parintii" care m-au facut sa imi deschid ochii spre electronica si apoi mai tirziu su indrumarea lui YO5AMF care este deasemenea "tatal" multor radioamatori, am intrat in marea familie a radioamatorismului Romanesc.A mai cazut din pacate o mare stea... S-ai pretuim pe cei care sint printre noi si Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei plecati...

  • Postat de IRINA PINTILIE(actual GHIU) - (neradioamator) la 2010-02-01 22:03:03 (ora Romaniei)
  • Maine se implinesc 6 luni,de cand TATAL MEU-GEORGE PINTILIE-YO3 AVE,ne-a parasit definitiv,dupa o lunga si grea suferinta.
    Va multumesc tuturor celor care,prin articolele si mesajele emotionante,ne-ati alinat durerea din suflet si ati fost aproape de noi.
    V-a iubit enorm pe toti:prieteni,colegi,cititori,colaboratori,dar mai ales pe voi,RADIOAMATORII,a doua noastra familie,despre care vorbeam aproape zi de zi,in toata copilaria si adolescenta mea.
    Va cunosteam aproape pe toti,dar dupa indicative;stateam langa el,la statie si va ascultam de multe ori,ore in sir:"Apel general!De la YO3 AVE!Receptie!"
    Mare parte din timpul sau liber scria articole,proiecta montaje electronice,vorbea la statie si imi amintesc cu cata placere astepta ziua de marti,cand se intalnea cu voi,la RADIOCLUB.
    Sunt absolut sigura,ca de acolo unde s-a dus,ne va iubi vesnic pe toti:atat familia de acasa,cat si marea FAMILIE A RADIOAMATORILOR si pasionatilor de electronica aplicata.
    Dumnezeu sa-L odihneasca!
    IRINA GHIU(fosta PINTILIE)

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2010-02-17 23:09:26 (ora Romaniei)
  • YO3AVE,a fost singurul din Tehnium care avea montajele verificate si care"mergeau" din prima !
    Monoplaca lui cu emisia si receptia separate,a fost facuta in serie in Prahova,multi colegi au avut numai cuvinte de lauda la adresa lui YO3AVE !
    Deasemeni cred ca afost "singurul" care a "onorat" toate QSL-urile primite ! In YO3 trimiteam prin QSL Biro inutil lui ACX,CUI,CUM si nu mai tin minte !Am fost chiar caraghios cand la un simpozion in Bucuresti,am venit cu LOGUL si-i vanam pe cei rau "platnici" care "promiteau" marea cu sarea !Degeaba ! Cine nu vrea,nu trimite...!
    Sa le fie de bine ! Sper ca si ei sa pateasca la fel ! 73 tuturor !Vasile

  • Postat de penesconstantin - (neradioamator) la 2010-09-07 22:28:00 (ora Romaniei)
  • pana sa cunosc fizionomia acestui om,o somitate in radioelectronica,construind montaje dupa conceptia dumnealui,cu reusita deplina,mi-l intipaream in minte,copil fiind.dupa 1989,vazandu-i fotografia am sesizat ca nu gresisem in imaginatia mea.acelasi cu gandul meu.sa dea Dumnezeu ca pe cealalta lume sa-i pot intalni din nou ,ideile pe care punandu-le,in practica ,mi-au intinerit anii vietii cu mult.am 41 ani si toti imi spun ca arat de 25.multumesc yo3 ave

  • Postat de penesconstantin - (neradioamator) la 2010-09-07 22:28:23 (ora Romaniei)
  • pana sa cunosc fizionomia acestui om,o somitate in radioelectronica,construind montaje dupa conceptia dumnealui,cu reusita deplina,mi-l intipaream in minte,copil fiind.dupa 1989,vazandu-i fotografia am sesizat ca nu gresisem in imaginatia mea.acelasi cu gandul meu.sa dea Dumnezeu ca pe cealalta lume sa-i pot intalni din nou ,ideile pe care punandu-le,in practica ,mi-au intinerit anii vietii cu mult.am 41 ani si toti imi spun ca arat de 25.multumesc yo3 ave

  • Postat de cristian toparceanu - (neradioamator) la 2011-08-18 00:14:21 (ora Romaniei)
  • un om care m-a facut sa visez. in tehnium 6/86(ti minte exact) exista o schema de amplif tv cu venerabilul bf 200 sub semnatura lui yo3ave.eram copil atunci...indicativul mi a ramas intiparit in minte, George Pintilie..yo3ave. nu am scapat un material de al dinsului de atunci inainte, transceivere,reeptoare tx-uri(desi nu sunt radioamator). o personalitate care mi a marcat tineretea. jos palaria maestre! sper sa fii intr un loc mai bun!odihneste te in pace!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "In memoriam - YO3AVE"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact