hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Exploratori pentru viitor in tabără la Coşna

Mihai Enea YO8CYN

În perioada 12-26 iulie, Asociaţia "Exploratori pentru Viitor" a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din Zona Moldova, a organizat o tabără de specializări în localitatea Coşna, la 15 Km de Vatra Dornei. Beneficiind de un cadru minunat, natural, soare, aer curat de munte, mâncare foarte bună la... cazan şi neuitatele focuri de tabără, un grup numeros de copii şi tineri şi-au manifestat dorinţa de a ne bucura împreună în această perioadă. Mi-au plăcut mult obiectivele programului pentru exploratori, pe care aş vrea să le subliniez aici:

- transmiterea valorilor morale de bază, cum ar fi: cinstea, respectul, altruismul, curajul, ordinea, punctualitatea;

- cunoaşterea şi ocrotirea naturii, aceasta fiind creaţia lui Dumnezeu şi unul din mijloacele prin care omul se poate bucura de iubirea divină transmisă prin natură;

- încurajarea descoperirii şi dezvoltării în spirit altruist a talentelor şi capacităţilor membrilor asociaţiei;

- dezvoltarea capacităţilor de conducere şi de a lua decizii;

- sprijinirea integrării familiale şi sociale cât mai bune a membrilor asociaţiei.

În mod special în această perioadă, copiii şi tinerii au putut să aprofundeze tainele muzicii, sculpturii, bucătăriei, foto şi radiocomunicaţiilor.

La invitaţia acestei Asociaţii, împreună cu YO8TLP, Liviu, ne-am ocupat de specializarea pe domeniul radio. Copiii ce s-au arătat interesaţi de acest domeniu, prin cursuri intensive au făcut cunoştinţă dar au şi învăţat alfabetul fonetic, noţiuni de trafic radio, noţiuni de electronică, protecţia muncii şi legislaţie, făcând un pas major în pregătirea pentru examenul de autorizare din toamnă. În fiecare zi, dimineaţa şi seara, atracţia taberei consta în legături radio efectuate cu zeci şi zeci de radioamatori ce ne-au ajutat în această frumoasă acţiune. Am folosit modurile clasice de lucru (SSB şi CW) dar şi modurile digitale. Duminică, 12 iulie, ajunşi în tabără, am tot aşteptat să treacă ploaia pentru a instala antenele şi corturile. Dar, pentru că ploaia nu înceta, am început instalarea antenelor. Am montat pilonul telescopic de 8 metri (tnx Geo) în vârful căruia am montat încă un tronson de 1,5 metri de lemn de care am montat cele 2 antene, un inverted V pentru 3,5 MHz şi un Moxon pentru 14 MHz. Inverted-ul l-am alimentat cu cablu coaxial din care am făcut şi balunul de simetrizare. Astfel, vârful antenei era undeva la aproximativ 9 metri iar laturile le-am ancorat la 30 cm de sol. Tot pe ploaie, am instalat şi generatorul Honda, apoi cortul şi în cort, am improvizat o masă pe care am instalat TS 850s şi un laptop. Pentru 2 metri am folosit un Alinco DJ 180, Alinco DR 135, Motorola GP 300 şi TK 270 de la Kenwood.

Pregătirile fiind gata, am pornit generatorul, am acordat antenele şi...trafic.

Una dupa alta, legăturile erau trecute în log şi bucuria tuturor celor prezenţi care nu avuseseră contact cu radioamatorismul era mare. Luni dimineaţă, începem cursurile intensive cu copiii, iar în perioada prânzului testăm şi banda de 14 MHz. Facem câteva legături dar...Moxonul nu ne mulţumeşte (poate că l-am montat ca inverted v, poate că...era aproape de pilonul metalic...cine ştie) aşa că, scoatem undiţa de 6 metri (fibra de sticlă) din portbagajul maşinii, contactăm pe YO8MI care ne comunică datele pentru un vertical pe 14 mhz, întindem radiantul pe undiţă, matisând fiecare încheietură cu izolir band peste radiant, montăm şi 4 contragreutăţi şi...noua antenă este net superioară în condiţiile noastre. Dovada, FR5AB, 3B8GT şi multe alte staţii contactate cu controale foarte bune.

După 3 zile de...învăţare, seara la foc de tabără, grupa noastră, a transmisioniştilor, a trebuit să pregătească o surpriză. Şi...au pregătit-o. Şi-au ales indicative...după numele şi localitatea lor, iar la momentul potrivit cu două portabile pe 50 mhz ( tnx VK4WT) unul a rămas lângă foc, altul ...a coborât la baza muntelui fără a fi observat de cineva şi... a început traficul radio. Ca la carte. Cu apel general, cu răspuns, control, nume şi localitate...Unul era la Coşna, celălalt (de la baza muntelui) la Piatra Neamţ.... WX-ul era fain...senin, stele multe...şi prima..."perlă"...apare în eter... "la noi la Piatra Neamţ este foarte frumos şi pe nor nu este nici un cer..." Dar...toţi cei prezenţi la focul de tabără, au crezut că legătura a fost reală şi au tăbărât în jurul proaspătului "traficant" pentru a afla amănunte şi a-l felicita: "Cum de ai reuşit să vorbeşti la Piatra...? Îl cunoşti? Bate antena asta mică până la Piatra...?" Nici până astăzi nu au aflat...surpriza, dar, grupul nostru de copii a plecat acasă motivaţi în a obţine indicativ şi a continua frumoasa activitate de radioamatorism.

Pe lângă copii s-au mai molipsit şi...alţi instructori, nevenindu-le a crede că se poate comunica aşa de simplu şi uşor până la marginile pământului. Bucuria a fost mare şi cu ocazia legăturii cu staţia YO7KRS/p, din tabăra organizată de Cercetaşi, ocazie cu care am stabilit (deocamdată la nivel teoretic) un protocol de colaborare pe viitor. Ne-am bucurat de vizita, pe bicicletă a lui Andrei, YO8SSQ care a stat cu noi o zi si o noapte, am aşteptat şi alţi radioamator iar la întoarcere ne-am oprit pe la YO8RAA în drum spre casă. ( Silviu nu a fost de găsit la telefon...). Încă tânjim după atmosfera de la Coşna...Sperăm ca la anul să fie şi mai frumos. Cu siguranţă vom fi mai mulţi operatori, mai multe staţii, antene şi...mai mulţi corespondenţi.

73 de YO8TLP/p şi YO8CYN/p


QSL Cosna


Verticala


Inverted-v-ul pregatit


Adrian primind la plecare o amintire de la Directorul taberei


Afara ploua, in cort noi...invatam


Drapelul la catarg


Foc de tabara


Grupul nostru la catarg


O parte din gtupul transmisionistilor


YO8TLP si YO8SSQ la statie

Mihai Enea YO8CYN

Articol aparut la 3-8-2009

9689

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2009-08-04 23:24:39 (ora Romaniei)
  • "În mod special în aceastã perioadã, copiii ºi tinerii au putut sã aprofundeze tainele muzicii, sculpturii, bucãtãriei, foto ºi radiocomunicaþiilor. "Felicitari pentru toate activitatile citate!Pacat ca vremea nu a tinut cu "bobocii" ...Sper ca s-au intors reconfortati si noi cunostinte, ceea ce este cel mai important.

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2009-08-08 20:05:30 (ora Romaniei)
  • ESTE BINE CA MAI SUNT OAMENI
    CARE SE GANDESC LA COPII.FELICITARI !!!

  • Postat de serban - YO7KRS la 2009-12-20 19:15:19 (ora Romaniei)
  • Ca lider scout sibian, mi se pare un proiect extraordinar. Cum si cercetasii din Valcea http://scoutvalcea.blogspot.com/ au un indicativ radio YO7KRS , ma gindesc ca ar fi frumos si interesant sa realizati un contact cu ei, pe unde radio, intr-o viitoare camporee. Sint sigur ca veti avea ce sa discutati impreuna, toti sinteti la fel de copii simpatici ...

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Exploratori pentru viitor in tabără la Coşna"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact