hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

In vizita la radioamatorii din Banatul sarbesc

Adrian Voica YO2BPZ

La initiativa lui Toni, YO2LMA si cu sponsorizarea totala a firmei MC Telefonika Hateg ( YO2LRH & YO2LSV), in zilele de 4 -5 iulie o delegatie a clubului YO HD Antena DX Grup Deva, formata din Toni - YO2LMA, Petrica - YO2LZH si Adrian - YO2BPZ a facut o vizita radioamatorilor din Vojvodina, Serbia (YU7).

Preparativele pentru aceasta "aventura" au fost duse de catre YO2LMA ( bun cunoscator al limbii sarbe, limba pe care a invatat-o pe cand era student la Timisoara si facea comert cu blugi, helanci si vegeta!) cu prietenii lui de trafic din YU7, in special din Banatsko Novo Selo si Zrenjanin.

Cum cu Toni nu prea ai cum sa taraganezi lucrurile, am inceput sa ne pregatim cu o serie de cadouri pentru prietenii radioamatori sarbi, si vineri dimineata la ora 7 masina lui Cristi ( "taxi driver" Petrica, YO2LZH) era gata de plecare. Traseul Hateg - Caransebes -Resita -Oravita -vama Naides, vreme buna, pe drum conversatii cu radioamatorii timisoreni prin repetorul Semenic ( YO2MTG, MFC, AQO) care ne-au urat drum bun Trecerea granitei nu a fost o mare problema ( desi vamesii sarbi sunt mult mai "zelosi" decat ai nostril si cei maghiari) si prima oprire la Bela Crkva, unde la o banca am schimbat niste bani (euro), in Serbia, care inca nu este membra UE neavand posibilitatea schimbarii de bani ( valuta) decat la banci si la casele de schimb ( nu si in magazine).

Cu harta in mana, mai urmarind indicatoarele, mai intreband cate un "gospodin", am reusit sa nu ne abatem prea mult de la traseu (tinta -Zrenjanin) si am ajuns in jurul orei 11 ( cum era si planificat) in Zrenjanin, unde primul nostru contact trebuia sa fie Mika Nikolin, YU7PWP, cu care Toni a reusit sa ia legatura pe 2 metri.

Oraşul Zrenjanin este reşedinţa administrativă , centrul economic şi cultural al districtului Banatul Central din Vojvodina. În trecut oraşul s-a mai numit Veliki Bečkerek (sârbă), Nagy Becskerek (maghiară), Becicherecu Mare (română) sau Gross Betschkerek (germană) dar şi, pentru o perioadă scurtă de timp, din 1935, Petrovgrad. Numele actual, acordat în memoria partizanului comunist sârb Žarko Zrenjanin Uča îl poartă din 1946. Oraşul este situat pe râul Bega, la 45° 22' latitudine nordică şi 20° 23 longitudine estică. Localitatea este atestată documentar din anul 1326.

Cu o populaţie de cca. 80.000 de locuitori este cel mai mare oraş din Banatul sârbesc. Împreună cu celelalte 21 de localităţi componente, municipalitatea Zrenjanin trece de 132.000 de locuitori. (wikipedia)

A fost o mica incurcatura, noi luand-o pe o strada paralela cu cea pe care trebuia sa mergem, astfel ca a durat un pic pana Mika (calarind un scuter) ne-a "recuperat" si ne-a pilotat spre casa lui,


Toni si familia lui Mika, YU7PWP


O parte din colectia de ceasuri a lui Mika

unde am fost intampinati de Dragana, sotia lui Mika, si de fiica Olghita, absolventa a unei facultati de informatica. Am fost "ospatati" dupa care am vizitat statia lui Mika (Toni a si facut o lergatura in conditii multumitoare cu Cristi la Hateg) si impresionanta colectie de ceasuri de perete a lui Mika.

Deoarece intalnirea la club cu radioamatorii din Zrenjanin era programata pentru ora 17, Mika ne-a condus la casa lui Adam,YU7AS, unde am vazut o impresionanta antena pentru 80 de metri, formata din doua deltaloop-uri verticale, ale caror varfuri erau pe o traversa de cca. 6m , ridicate pe un catarg la circa 15 metri, antena care l-a "marcat" pe Toni, care spunea ca abia acum pricepe cum Adam obtine atat de lejer controale de 59 pe directia est- vest (JA/W), si ca in mod sigur va face si el asa ceva acasa.

Cu Adam nu ne-am intalnit, el era plecat la un concurs UKW, dar a lasat cheile de la poarta lui Mika, pentru a putea vedea antenele.


Antena de 80 m a lui Adam, YU7AS


YO2LZH in sala statiei YU7AOP

De aici, deplasarea noastra a fost la alt vechi radioamator sarb, Jika -YT7EC, un radiotelegrafist convins, care are in colectie peste 300 de diplome, peste tot pe peretii camerei, dar si in bibliorafturi in biblioteca. Deasemenea are, frumos legata pe ani, intreaga colectie a revistei sarbesti Radioamater. Atat Jika cat si sotia Elena sunt oameni deosebit de primitori,care ne-au servit si cu un produs propriu, rachiul de caise, despre care Toni, care este cunoscator, spunea ca e "traznet" si, la insistentele lui Jika, a acceptat "cu greu" sa i se mai puna in pahar de un deget ( dar a aratat degetul de sus in jos!).


Acasa la Jika, YT7EC


Cu radioamatorii de la YU7AOP

Dupa plecarea de la Jika, am fost invitati la masa la un restaurant dragut si curat, cu unele influente rustice, mancarea servita ( platou cu friptura, mici, carnati, frigarui, cartofi si o salata din ceapa alba "pestisori") a fost foarte apreciata, unde intreaga consumatie a fost platita de Mika, acesta neacceptand sub nicio forma sa platim noi ( doar Toni, entuziasmat de calitatea mancarii a laudat-o pe "kuvarita" - adica bucatareasa- si i-a trimis un bacsis).

Am iesit apoi prin oras, Mika si cu Toni au facut toate preparativele pentu cazarea noastra la un "zimer frei", am platit, am lasat pasapoartele, si am plecat pe jos la sediul radioclubului YU7AOP, club constituit in anul 1933, care are o cladire frumoasa (fara etaj) intr-un parculet, unde este loc pentru instalarea antenelor.


Se parafeaza Protocolul (YO2BPZ, YU7BP)


La Radioclubul Zrenjanin (YU7AOP)

La club ne asteptau circa 15 radioamatori, in frunte cu seful clubului ( am avut fericirea ca acesta sa stie romaneste), dr. Paun Beres, YU7BP, care este seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta pentru Districtul Banatul Central in Ministerul Apararii al Serbiei.

Primire deosebit de frumoasa, schimburi de amabilitati, discutii care s-au prelungit foarte mult, poze si ( surpriza pentru noi) semnarea unui Protocol de colaborae ( al carui cadru il trimiseseram inainte, dar nu speram sa fie atat de repede finalizat). Paun a pregatit respectivul Protocol , spunand ca pentru ei este extreme de util, deoarece pentru orice fel de actiuni ei obtin anumite sume de bani din partea Primariei.

I-am invitat pe prietenii din Zrenjanin sa ne viziteze sau sa ne intalnim la Mako, dar au spus ca e mai greu, deoarece nefacand inca parte din UE au nevoie de invitatii si vize . Se spera totusi ca incepand de la anul, regimul vizelor sa fie suspendat.

Toni adus din partea Primariei Hateg o invitatie oficiala pentru Primaria Zrenjanin de a participa cu o delegatie la Zilele orasului Hateg ( ce se vor desfasura la inceputul luii august).

Ne-am despartit cu greu de radioamatorii din Zrenjanin, a caror prietenie si ospitalitate ne-a coplesit, promitand ca vom mai reveni cat vom putea de des.

Am plecat la locul de cazare, unde Petrica ( care a condus toata ziua) a ramas la un dus si la culcare, iar Toni si cu mine am iesit putin pe centru unde cu greu am gasit o bere!

Dimineata, dupa o noapte linistita, am mers la masina ( ramasese intr-o parcare pazita) si, dupa achitarea taxelor, am porni spre locuinta lui Mika, pentru a-i lasa cheia ( el urma sa vina la noi la ora 9 YU, dar noi ne-am trezit "romaneste" de pe la 6 YO). Olghita, fiica lui Mika ne-a daruit fiecaruia cate un CD cu circa 20 de melodii de muzica sarbeasca de calitate (care ne-a delectate apoi tot drumul).

Am multumit pentru tot si am plecat la drum, la alta intalnire, cea cu radioamatorii din Banatsko Novo Selo, dupa ce am facut un drum destul de lung, trecand prin Pancevo , care este la doar 20 km de Beograd.

Aici am ajuns la Vasi, YU7VK, care are o casa si o familie superba: atat Vasi, cat si sotia Emilia si copii Cristi (13 ani) si Adriana "Dada" (8 ani) stiind destul de bine romaneste ( dealtfel Dada m-a condus pana la un magazin de unde am cumparat un mic cadou pentru nepotul meu Andrei, YO-HD-151).


YO2LMA, YU7NAI si copii lui Vasi, YU7VK


YU7NAI, Cristi, YO2LMA, YU7VK, Dada, Emilia si YO2LZH

Atmosfera deosebit de amicala, discutii multe, vine si celalalt partener de QSO-uri a lui Toni, Ionel, YU7NAI. O gustare, poze, planuri de viitor, apoi in jurul amiezei despartirea si drumul catre casa, cu o escala in Piata Varset pentru ascapa de dinarii ( destul de multi) care ne ramasesera.

Pe la ora 18 am ajuns la Hateg, dar, deoarece Ovidiu YO2LSK si George, YO2UH urcasera la Ruda-Ghelar pentru a participa in YO DX VHF Contest, la cererea mea Petrica m-a dus la ei, unde am reusit sa lucram si in concurs si apoi, in jurul orei 23 am ajuns acasa, obosit dar multumit de tot ceea ce s-a intamplat.

Tinem sa multumim pentru sprijin si Consiliului Judetean Hunedoara, Pensiunii Panorama si firmei Primatelecom Deva care ne-au sprijinit in realizarea acestei initiative.

Speram sa putem continua colaborarea cu radioamatorii YU7 si sa realizam prevederile Protocolului pe care l-am semnat.

Intreaga galerie (circa 170 de poze) poate fi vazuta la http://picasaweb.google.com/yohddx

Protocolul incheiat poate fi vazut la http://www.yohddx.ro/rew155iul09.pdf

Adrian Voica YO2BPZ

Articol aparut la 31-7-2009

9440

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Safriuc Vasile - YO5PEZ la 2009-08-01 13:03:45 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul fiind o posibilitate de comunicare intre oameni, ramane de multe ori fara o apropiere intre acestia. Acest articol ne arata frumusetea intalniri intre oameni cu, sau fara, pasiuni comune. Diogene din Sinope cauta in plina zi omul, folosind o lampa, noi avem "eterul", si oameni se mai gasesc.

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2009-08-01 13:07:59 (ora Romaniei)
  • Prietenul meu de peste 30 de ani YO2BPZ are atat de multa ,,energie'' incat nu stiu de unde are puterea sa le duca pe toate:job,YOHD ANTENA si activitatile in care se implica.Am sa scriu FELICITARI(cu riscul de a ,,supara'' un amic din ,,TR’’ care replica ca mi-am facut un obicei din a felicita pe colegii care publica articole pe site......hi !!!),DAR STRADANIA,MICILE SACRIFICII PE CARE UNII COLEGI RADIOAMATORI LE FAC PENTRU HOBBYUL NOSTRU,MERITA FELICITARI SI GRATITUDINEA NOASTRA.73's,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2009-08-01 15:28:56 (ora Romaniei)
  • Admirabila activitate in slujba comunitatii, domnule Voica.Multa putere de munca !
    73!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2009-08-01 15:50:42 (ora Romaniei)
  • Revin cu o mai veche remarca...Dupa ce am privit albumul foto, constat ca la prietenii YU, este si mai acuta prezenta tinerilor radioamatori...Aceeasi constatare am facut-o in mai multe tari.Pacat.O pasiune in curs de estompare .Ma bucur in acelasi timp ca in YO, parca ar fi o revigorare "foarte timida".Cred ca seniorii ar trebui sa se "sacrifice" un pic si sa propulseze pe cei tineri la inaintare(mai ales in concursuri si in oferirea cu generozitate a "corcoatzelor de sertar" care "trebuie sa stea ele acolo ca ...nu se stie".)Hi!.
    Cele bune tuturor!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-08-02 07:56:44 (ora Romaniei)
  • Inregul articol radiaza a "HAM SPIRIT", spirit, ce m-a fascinat "la inceputuri....prin anii '63"...
    Cu nostalgie am adus aminte de intilnirile bilaterale intre Bihor si Montenegro, incepind prin 1972, cand datorita unui SEF de RADIOCLUB inimos (Pop Ioan/YO5DH - sk), aceste intilniri au functionat multi ani! Prietenia si caldura cu care am fost primiti de radioamatorii YU si atunci m-a fascinat.
    Felicitari pentru Toni&Co pentru aceasta vizita prieteneasca si multumiri pentru clipele placute la citirea relatarii.

  • Postat de Vali - YO2LDC la 2009-08-03 08:49:29 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru superba initiativa. Dintotdeauna radioamatorismul in YU a fost facut altfel decat la noi. Din pacate mirajul internetului si-a pus adanc pecetea si pe meleagurile YU. Din fotografiile prezentate putem observa ca pavaza radioamatorismului din YU este purtata de hami cu varste de la a doua generatie in sus. Greu de supravietuit in astfel de conditii! 73! Vali

  • Postat de Remo - YO4FKO la 2009-08-03 20:19:27 (ora Romaniei)
  • Multa putere de munca si multa sanatate ! 73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "In vizita la radioamatorii din Banatul sarbesc"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact