hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Lecţie deschisă de radioamatorism

Mihai Enea YO8CYN

Duminică 28 Iunie oraşul Paşcani a fost gazda unei noi acţiuni organizată de Asociaţia " Exploratori pentru viitor" şi Biserica Adventistă de ziua a Şaptea din Paşcani, intitulată " Orăşelul Copiilor".

Astfel, în centrul oraşului, peste 250 copiii însoţiţi de părinţi, bunici, educatori şi profesori s-au înghesuit de la primele ore în centru oraşului Paşcani care pentru aproape o zi a devenit locul în care copiii au luat contact cu aproape toate instituţiile ce funcţionează şi asigută serviciile necesare cetăţenilor.

Rând pe rând, participanţii au avut posibilitatea de a descoperi ce se întâmplă în cadrul unei secţii de pompieri sau de poliţie, într-o şcoală, biserică sau farmacie. Gradina zoologica a fost animata de prezenţa poneilor pe care copiii i-au putut călări. Standul de Radiocomunicaţii a fost asigurat prin participarea radioamatorilor YO8TLP şi YO8CYN. Amenajat sub un tei care ne încânta cu mirosul plăcut, am montat antenele, (un vertical pentru 28 Mhz şi un Inverted V pentru 14 Mhz - tnx YO8THG) şi o antenă Omega pentru 144 Mhz. Pe masa standului am montat TS 850S , generatorul de ton, bug electronic, 3 handy pe 50 mhz, Alinco DR 135, handy ptr 2 metri, ( tnx YO8RGS/I0 şi VK4WT ) etc.

Mare a fost bucuria copiilor când puneau mâna pe cheia telegrafica şi ascultau melodia punctelor şi liniilor, când, cu cele 3 aparate pe 50 Mhz comunicau între ei, ascunşi dupa copaci sau maşini, când, în ciuda concursului din 14 Mhz, găseam câte o statie cu care efectuam legături radio şi auzeau semnalele radioamatorilor din Rusia, Italia, Spania sau Grecia...

Am fost vizitaţi de Danuţ, YO8BPY, domnul primar al Oraşului şi un domn Deputat care au zăbovit mult timp la standul nostru, amintindu-şi de perioada armatei făcută la transmisiuni. Manipulatorul a fost testat de multe ori nu doar de copiii ci şi de oameni care cu lacrimi în ochi îşi aduceau aminte de zilele armatei. S-au oferit QSL-uri personale, la stand având şi o frumoasă colecţie de QSL-uri.

Următoarea acţiune, 13-19 Iulie, tabără de radiocomunicaţii la Coşna judeţul Suceava, unde intenţionăm să avem un curs intensiv de radiocomunicaţii la sfârşitul căruia participanţii să susţină examen pentru autorizaţie. Dacă cineva poate să ne ajute cu un pilon telescopic de 10 metri sau mai înalt şi un cort mare de armată pe care să-l folosim la asemenea acţiuni vă rămânem recunoscători. Cei ce vor să ne viziteze în această perioadă, sunt bineveniţi. Cazarea va fi la cort, şi intenţionăm, (dacă vom găsi fonduri) ca in fiecare zi să avem ca invitaţi câte un specialist in radiocomunicaţii ( campion la telegrafie, câştigători de concursuri YO, oameni cu experienţă în domeniu). Intenţionăm să montăm o antenă piramidă pentru 80 metri, inverted V-uri, verticale, Yagi şi Omega pentru 2 metri. În fiecare dimineaţă şi seară vom fi prezenţi în banda de 80 metri şi dorim să fim acţivi în toate modurile de lucru clasice şi digitale.

A consemnat YO8CYN, Mihai - Roman

Mihai Enea YO8CYN

Articol aparut la 1-7-2009

8615

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2009-07-01 11:55:23 (ora Romaniei)
  • Initiativa laudabila.
    Dar noi asteptam ca YO8CYN sa ne relateze despre activitatea lui in Vanuatu (YJ).

  • Postat de Tarata Nicolae-Corneliu - YO3AIS la 2009-07-01 16:15:21 (ora Romaniei)
  • Sincere felicitari.Domnul sa va ajute in aceasta frumoasa activitate.Un exemplu de urmat,regret ca noi din YO3,care avem situatii materiale si financiare bune NU ne inplicam.Tuturor celor ce s-au inplicat le transmit un salut,73.Nicu.3867

  • Postat de niculae ion - YO9CEB la 2009-07-01 22:24:35 (ora Romaniei)
  • sincer sa fiu sicere felicitari si mult succes la promovarea radioamatorismului rominesc

  • Postat de Kuchta Petru - YO8CDQ la 2009-07-01 23:02:30 (ora Romaniei)
  • Cred ca in articol s-a strecurat o mica greseala si anume: vizitatorul a fost Danut YO8BPK si nu YO8BPY cum s-a scris.Poate a participat si YO8BPY,eu nefiind de fata.In rest,laudabila initiativa organizatorilor pentru acest eveniment desfasurat in aer liber. 73' Petrica YO8CDQ

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2009-07-02 21:38:25 (ora Romaniei)
  • Excelenta ideea organizatorilor de a populariza hobby ul nostru in fata concetatenilor din urbea lor si in special a tinerilor.73's Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Dican Tiberiu - YO5BXI la 2009-07-03 00:21:03 (ora Romaniei)
  • Oameni simpli, initiative laudabile. Felicitari Mihai!

  • Postat de Nicu ALMASI - YO7HUZ la 2009-07-10 18:45:16 (ora Romaniei)
  • Sincere felicitari organizatorilor, intre ei si exploratorilor, din Pascani. Fotografiile si prezentarea in general sunt foarte edificatoare pentru munca si pasiunea puse in beneficiul copiilor si tinerilor.
    Va marturisesc ca, aflati inca la inceput de drum noi, cei de la Radioclubul Cozia, si din unitatea de cercetasi radioamatori Phoenix, am invatat foarte multe din prezentarea actiunii dv. atat lectia de educatie civica in general cat si cea de radioamatorism in special.
    In perioada 17-19 iulie vom fi la Calimanesti - Arutela, la o intalnire ce dorim sa devina traditie, vom incerca sa stabilim legatura cu statia din tabara dv. de la Cosna daca am retinut bine.
    Cu prietenie,
    Nicu
    yo7huz

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Lecţie deschisă de radioamatorism"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact