hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Dayton 2009

Din nou despre ARRL si principalele probleme cu care se confrunta

Interviu cu David Sumner K1ZZ

Ciprian Sufitchi N2YO

La editia 2009 a targului expozitional Hamvention de la Dayton i-am solicitat un nou interviu lui David Sumner K1ZZ, care ocupa in continuare cea mai inalta pozitie executiva in ARRL (American Radio Relay League). Interviul anterior fusese luat la Dayton in anul 2006 si el fusese consemnat la hotelul Crowne Plaza. In acest an am stat de vorba cu K1ZZ chiar in mijlocul tumultosului stand al ARRL (ARRL Expo) in ziua de sambata 16 mai. Si de aceasta data am vrut sa aflu care sunt subiectele cele mai fierbinti in asociatia radioamatorilor din Statele Unite.

Ciprian Sufitchi (N2YO): Stam de vorba din nou, dupa exact trei ani, despre ARRL si principalele probleme cu care se confrunta. Cele mai importante tematici erau pe atunci atragerea de noi adepti catre radioamatorism, in special dintre cei tineri, necazurile pricinuite de BPL si altele. Credeti ca in ultimii ani problemele cele mai importante au ramas aceleasi?

David Sumner (K1ZZ): In primul rand ma bucur ca ne revedem si ca am ocazia sa raspund intrebarilor unui nou interviu pentru Radioamator.ro. Eu cred ca principalele probleme cu care se confrunta ARRL sunt in continuare neschimbate. In domeniul atragerii tinerilor catre ARRL cautam in continuare solutii mai bune de rezolvare, nu sunt pe deplin multumit de rezultatele obtinute. Cu privire la subiectul BPL, am avansat foarte mult, si am determinat cerintele tehnice industriale sa specifice evitarea benzilor de radioamatori. De asemenea, am avut succes si in instantele judecatoresti la procesele pe care le-am avut cu FCC, asa incat FCC a trebuit sa revina asupra unor decizii referitoare la BPL. Suntem incantati de asemenea ca BPL nu a avut succesul asteptat pe piata si interferentele existente sunt mult mai reduse decat in cazul in care BPL ar fi cucerit piata economica. Acum avem o noua problema care se numeste "Smart Grid", importanta in Statele Unite, care implica un management dinamic al energiei electrice in reteaua nationala. Aceasta este un concept in care BPL are o serie de aplicatii. Noi nu ne-am opus nici odata impotriva BPL, ci impotriva interferentelor produse si de aceea trebuie sa fim vigilenti ca interferentele identificate sa nu se produca inca o data in acest sistem.

N2YO: Referitor la atragerea de noi membri in ARRL, din cate stiu organizatia are in momentul actual mai bine de 150000 de membri...

K1ZZ: Mai exact 155000...

N2YO: Va multumesc pentru corectie. Din informatiile pe care le aveti, acest numar este in crestere, scadere, este stationar?

K1ZZ: Este in crestere.

N2YO: Panta cresterii numarului de membri este mai mare sau mai mica de decat era anticipata?

K1ZZ: Cred ca este conforma cu previziunile noastre. Am avut un varf in jurul anului 1995 dupa care o usoara descrestere, dar acum observam o crestere de 3,3% in 2007, aproape 1% in 2008 si pentru 2009 ne asteptam la o crestere de aproximativ 2%. Cu alte cuvinte cresterea este destul de lenta, dar in directia cea buna.

N2YO: Referitor la BPL, ati prezis acum 3 ani in interviul anterior ca in 5 ani BPL va fi doar o amintire. Va mentineti aceasta predictie?

K1ZZ: Sistemele BPL nu au avut succesul scontat si nu au progresat prea departe. Exista la ora actuala doar 5000 de clienti ai serviciilor BPL in Statele Unite. Un exemplu de esec pe care BPL l-a avut este in Manassas, statul Virginia unde a dat faliment din punct de vedere comercial. Municipalitatea orasului a trebuit sa preia controlul pentru a putea pune la dispozitie servicii pentru locuitorii acestui oras. La aceasta ora serviciul depinde de platitorii de taxe din Manassas si presupun ca in viitorul apropiat va inceta sa existe atunci cand conducerea orasului va decide sa nu investeasca bani publici in acest proiect.

N2YO: Se vorbeste in presa despre un proiect de lege HR-2160 care va veni in sprijinul radioamatorilor din SUA pentru acordarea de anumite drepturi la instalrea de antene. Ce este acest proiect de lege, cine l-a initiat, cum are putea beneficia radioamatorii din SUA atunci cand doresc sa-si instaleze antene si cam cat timp ar putea dura pana cand proiectul sa devina lege?

K1ZZ: HR-2160 este ultima initiativa a ARRL care adreseaza o problema acuta, anume restrictiile existente in contractele private pe care proprietarii de imobile trebuie sa le respecte. In multe zone din Statele Unite atunci cand cumperi o casa nu ai de ales si trebuie sa accepti anumite restrictii care afecteaza proprietatea pe care o cumperi, de pilda restricii la instalarea unor antene exterioare. Pozitia noastra este ca avand in vedere aceste limitari, nu putem fi pregatiti pentru comunicatiile de urgenta, daca nu putem avea antene cu performante rezonabile acasa. Operand din portabil, mobil sau cu antene ascunse nu se poate asigura antrenamentul de zi cu zi necesar pentru a dobandi si mentine indemanarea de operatori pentru a o putea pune in valoare in folosul publicului. Am avut intotdeauna probleme pentru a promova aceasta idee in legislatie, deoarece este vazuta ca o interferenta cu contractele semnate intre persoane fizice cu firmele de tranzactii imobiliare. In septembrie 2008 uraganul Ike a afectat coastele statului Texas. Unul dintre congresmenii din Camera Reprezentantilor, Sheila Jackson-Lee din Houston facea o vizita la centrul operatiunilor de urgenta si a intalnit o serie de radioamatori care realizau comunicatii de urgenta. Doamna Jackson-Lee a fost foarte impresionata de activitatile pe care le efectuam si a fost ulterior contactata de ARRL pentru a sustine initiativa aceatei legi. HR-2160 va necesita ca DHS (Department of Homeland Security) sa intocmeasca un studiu asupra impactului pe care il au restrictiile, cum ar fi cele din contractele imobiliare, asupra pregatirilor radioamatorilor pentru situatiile de urgenta. Prin urmare Jackson-Lee a introdus acest proiect la care au aderat si alti 6 membri ai Congresului. Legea nu are o conotatie politica, avem sprijin atat din partea Democratilor cat si din cea a Republicanilor. Procesul este abia la inceput, proiectul fiind anuntat abia acum cateva saptamani. Am avut ocazia saptamana trecuta sa fiu in Washington DC si sa multumesc personal d-nei congresman pentru sprijinul pe care ni-l acorda. D-na Jackson-Lee mi-a explicat motivele pentru care ne-a oferit suportul si am fost foarte satisfacut de ceea ce mi-a relatat.

N2YO: Cat timp estimati ca va dura procesul pana cand proiectul va deveni lege?

K1ZZ: Proiectul a fost inaintat Comitetului de Energie si Comert din Camera Reprezentantilor deoarece are legatura cu telecomunicatiile, insa noi speram ca va ajunge la Comitetul Homeland Security datorita studiului care trebuie intocmit. Inca se mai negociaza care dintre comitete va prelua proiectul in continuare. Procesul este sofisticat si din pacate nu toate proiectele de lege ajung sa treaca de Congres. Comisiile urmeaza sa analizeze daca legea merita sa mearga mai departe, amendamente vor fi necesare pentru ca ea sa avanseze, vor fi poate necesare negocieri si compromisuri. Proiectul are un termen de doi ani pentru a fi analizat de Congres. Daca legea nu este adoptata pana la sfarsitul anului 2010, proiectul se anuleaza si procedura trebuie luata de la capat. Este deci foarte dificil de prezis cat timp va lua pana vom avea aceasta lege sau macar daca va avea succes.

N2YO: In cea mai optimista varianta, cand credeti ca radioamatorii americani vor putea invoca aceasta lege atunci cand vor avea de instalat antene pe proprietatea lor?

K1ZZ: Deocamdata legea prevede doar efectuarea unui studiu. Urmatorul pas este ca studiul sa traga concluzia ca restrictiile actuale restrang resursele radioamatorilor pentru siguranta publica. In continuare va trebui ca Congresul sa comunice FCC (Federal Communications Commission) sa ajusteze reglementarile pentru a rezolva aceasta problema. In cea mai rezonabila variata ceea ce noi putem astepta este ca in contractele de proprietate imobiliara sa se specifice permisiunea instalarii de antene "rezonabile" in functie de conditiile specifice. Ce este "rezonabil" depinde de situatia concreta. Evident, daca ne gandim la zonele cu densitate mare de locuitori nu ne putem astepta sa avem piloni inalti in spatele casei, nu este "rezonabil" in acea situatie. In acelasi timp va fi greu de inteles de ce o antena verticala sau tip bucla nu ar fi permisa in aceleasi conditii. Prin urmare impactul legii va depinde de la caz la caz.

N2YO: In comunitatea ham radio din Romania se dezbate deseori oportunitatea finantarii activitatilor de radioamator din fonduri publice. Cum ar fi mai bine, dupa parerea dv, banii sa vina de la stat sau din venituri interne, private?

K1ZZ: Prima mea vizita in Romania a fost in 1974 si desigur situatia era diferita, oficialitatile din domeniul radioamatorismului YO cu care am avut dialog erau strans legate de structurile de stat. Daca este bine ca nu ca fondurile sa fie publice? Stiti fara indoiala ca ARRL este in intregime finantata din fonduri private, nu avem nici un sprijin guvernamental si ne convine aceasta situatie. In acest fel noi putem fi critici fata de institutiile de stat atunci cand este cazul, ceea ce ne da liberatate. Pe de alta parte, noi ca radioamatori desfasuram o serie de activitati care in mod cert sunt in beneficiul publicului, deci daca ar exista ocazia in diferita alte tari ca statul sa sprijine financiar asemenea actiuni, nu vad nici un motiv de a nu accepta o colaboare. Fiecare tara este diferita datorita istoriei pe care radioamatorismul a avut-o in trecut. Personal cred ca un anumit suport guvernamental este adecvat, insa el difera functie de specificul acelei tari.

N2YO: Legat de intebarea anterioara, care sunt principalele surse de venit ale ARRL si care sunt cele mai importante cheltuieli?

K1ZZ: Cea mai importanta sursa de venit a ARRL este cotizatia de membru. Bugetul ARRL este de aproximativ 14 milioane de dolari pe an. Un pic mai mult de 5 milioane provin din cotizatii, aproximativ 3 milioane din vanzarea de publicatii, 2,8 milioane din reclamele facute in publicatiile ARRL. Alte venituri provin din anumite servicii pe care le oferim sau din investitiile pe care ARRL le-a facut. Cheltuielile sunt in cea mai mare majoritate ocazionate de revista QST, salariile pe care trebuie sa le platim celor 108 angajati, cei mai multi dintre acestia fiind implicati direct in producerea de venituri. Alte cheltuieli, cateva procente din buget, sunt destinate reprezentarii ARRL la nivel federal. Incercam sa echilibram balanta de venituri si cheltuieli, in unii ani avand mai mult succes decat in alti ani. Anul trecut am inregistrat usoare pierderi.

N2YO: O alta dezbatere din comunitatea YO este reprezentativitatea in cadrul asociatiei nationale, care sa fie individuala sau prin cluburi, asa cum este acum cazul Federatiei Romane de Radioamatorism. Care dintre solutii credeti ca este mai buna?

K1ZZ: Aceasta depinde din nou, de fiecare tara. Am vazut ambele variante functionand foarte bine. Din experienta personala stiu ca in multe tari radioamatorul este membru al unui club local, iar clubul este membru al asociatiei nationale de radioamatori si acest model pare sa functioneze destul de bine in locurile pe care le cunosc. Exista multe feluri in care radioamatorul este reprezentat in relatia sa cu structurile de conducere din organizatia nationala. In ARRL fiecare membru are dreptul sa voteze pentru un director si exista 15 astfel de directori in organizatia noastra. Deci membrii individuali nu au o influenta directa asupra decizilor luate de ARRL, dar au o influenta indirecta prin intermediul oficialilor alesi. Directorii acorda multa atentie membrilor din divizia pe care o reprezinta pentru ca acestia trebuie sa fie sprijinti cu voturi si in continuare. Prin urmare, desi membrii ARRL sunt membri individuali ai organizatiei noastre, ei nu sunt in mod direct implicati in deciziile luate la nivel inalt. In alte tari, de pilda in Marea Britanie membrii RSGB au ocazia sa-si exprime opiniile, desi nu pot vota pentru fiecare decizie in parte. Oricare dintre aceste modele pot functiona foarte bine, totul depinde de bunele intentii care exista in tara respectiva.

N2YO: Ultima intrebare: ce parere aveti despre prezenta vizitatorilor la Dayton Hamvention in acest an, pana in acest moment?

K1ZZ: Nu am date certe deocamdata, acum fiind cea de-a doua zi de activitati aici la Dayton, insa parerea mea este ca prezenta este mai buna decat se anticipa anterior. Datorita problemelor economice, era de asteptat ca numarul celor care sunt in masura sa vina aici sa fie un pic mai mic in acest an. Ieri am avut cea mai buna zi din toate editiile Hamvention de pana acum si sunt in continuare foarte optimist.

N2YO: Credeti ca participantii sunt mai mult sau mai putin interesati astazi de standurile ARRL?

K1ZZ: Avem un flux constant de vizitatori catre zona ARRL Expo, printre care si multi membri ARRL, fiecare avand intrbari specifice, de pilda cum poate avea la acces la "Log of The World" (LoTW) si asa mai departe. In general participantii par a fi satisfacuti si angajati activ in cele ce se petrec la standurile ARRL.

N2YO: Va multumesc.

K1ZZ: Cu mare placere.

********

Informatii suplimentare:

David Sumner K1ZZ - o surta biografie
Despre tehnologiile "smart grid"
Municipalitatea din Manassas (Virginia) preia controlul asupra sistemului BPL local
Documentul oficial HR-2160
Comunicatul de presa al ARRL referitor la proiectul de lege introdus in Congres
Evolutia proiectului de lege HR-2160
Raportul anual al ARRL (2008)
ARRL Expo la Dayton 2009

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 27-6-2009

7974

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Marius - YO2LHD la 2009-06-27 14:32:19 (ora Romaniei)
  • Faina treaba interviul! Asa mai aflam si noi care sint problemele altor radioamatori si diverse cai de rezolvare a lor. Cel mai interesant lucru mi s-a parut iniativa legislativa legata de posibilitatea montarii antenelor. Deja si in yo acesta problema a devenit spinoasa,stiu din proprie experienta! HI!HI!
    73 si multumiri ptr. tot ce faci,draga Ciprian!

  • Postat de mihai - YO3HUI (yo3hui) la 2009-06-28 00:18:50 (ora Romaniei)
  • Aceiasi problema o sustin si eu.O lege in favoarea antenelor, si o mai buna colaborare cu autoritatile statului ptr. voluntariat in caz de calamitati,dezastre,si ptr un mediu mai curat.

  • Postat de David Moldovan - YO5BTZ la 2009-07-01 08:10:39 (ora Romaniei)
  • Am citit in aceasta dimineata articolul si-l apreciez ca fiind foarte bun si binevenit ca de altfel toate articolele scrise de Ciprian. Multumesc Ciprian. Imi permit sa introduc un scurt citat dupa K1ZZ: "am avut succes si in instantele judecatoresti la procesele pe care le-am avut cu FCC...". Oare cata apa va mai trece pe Dunare pana cand voi auzi ceva asemanator de la mult iubita noastra FRR? 73 de YO5BTZ!

  • Postat de Valericã Costin - YO7AYH la 2009-07-01 09:08:18 (ora Romaniei)
  • Interviul arata ca problemele radioamatorilor din USA si din Romania sunt similare. Si opinia mea este ca FRR trebuie sa intreprinda ceva similar referitor la dreptul radioamatorilor de a-si instala antenele. Sper ca domnul Ciobanita sa posteze un comentariu referitor la aceasta problema. Anexele la articol sunt, deasemenea, interesante. Recomand FRR ca raportul anual al activitatii sa fie redactat in stilul “Raporului anual al ARRL”!
    Multumiri pentru articol!

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2009-07-02 21:41:01 (ora Romaniei)
  • Am citit cu placere articolul. 73's ,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Din nou despre ARRL si principalele probleme cu care se confrunta"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact