hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

PUNTE SWR / CUPLOR QRP PENTRU ANTENĂ ÎN JUMĂTATE DE LUNGIME DE UNDĂ ALIMENTATĂ LA UN CAPĂT

Steve Yates AA5TB

Traducere: Valerică Costin, YO7AYH
Articolul original se găseşte la: http://www.aa5tb.com/coupler.html


Cuplorul la lucru


Vedere frontală


Vedere în interior


Vedere de aproape în interior

Antena mea favorită este o antenă monoband, portabilă, în jumătate de lungime de undă, alimentată la un capăt (end fed halfwave antenna ). O astfel de antenă necesită un cuplor care să poată face posibilă conectarea coaxialului cu impedanţa caracteristică de 50 ohmi la impedanţa ridicată a antenei, care este în jur de 2500 ohmi. De câţiva ani eu am folosit un circuit pe care l-am confecţionat din componente de dimensiuni relativ mari, componente pe care le aveam în cutia mea cu vechituri. Totuşi, pentru lucrul în portabil a fost nevoie de un circuit de cuplare cu dimensiuni mult mai mici. Pentru confecţionarea cuplorului am apelat tot la cutia mea cu vechituri unde am găsit câteva condenasatoare variabile încapsulate de dimensiuni mici, din cele care au echipat aparatele de radio de buzunar şi care pot fi găsite în aproape toate aparatele de radio portabile analogice cu tranzistori (Mitsumi Polyvaricons). Ele nu sunt destinate a fi utilizate în circuitele de emisie, în care apar tensiuni ridicate şi nu eram sigur că va rezista la tensiunea ridicată de RF care apare la terminalele circuitului acordat din cuplor. Dar pentru că ştiam că nu voi folosi nivele ridicate de putere (voi lucra în QRP ) mi-am zis că trebuie să încerc. Circuitul lucrează perfect la puterea de 5 W, dar l-am utilizat chiar şi la 20 W fără probleme. De fapt în timpul unui test de emisie la puterea de 20 W, pentru un interval de timp de câteva minute, nimic nu s-a defectat şi nu am detectat încălzirea nicunei componente. Această constatare indică eficienţa ridicată a circuitului. Este evident că circuitul pentru măsurarea SWR-ului, descris mai jos, necesită rezistori (R1-R3) de putere mai mare, capabili să manipuleze 20 W. Schema electrică de principiu este următoarea (Schematic Diagram):

Schema electrică de principiu a punţii SWR / cuplor pentru antenă Schema de mai sus prezintă o punte rezistivă pentru măsurarea SWR-ului. Pentru indicarea SWR-ului este utilizat un LED. Avantajul acestui circuit este că el prezintă totdeauna o adaptare relativ bună cu emiţătorul indiferent de valoarea raportului de undă staţionară către antană (SWR). Multe aparate QRP nu au încorporat nici-un fel de circuit de protecţie şi din acest motiv ele pot fi distruse din cauza unei valoari ridicate a SWR-ului.

Pentru evaluarea SWR-ului puneţi comutatorul S pe poziţia "SWR" şi apoi emiteţi doar purtătoarea. Se ajustează condensatorul variabil până când se obţine un minimum de strălucire al LED-ului. De obicei LED-ul este complet stins. În anumite proiecte am văzut încorporat un potenţiometru pentru ajustarea iluminării maxime a LED-ului, dare eu am constatat că nu este necesar, deoarece chiar şi la puterea de 5 W el era rotit la maximum, fiind scos din circuit. Singura precauţie este să ne asigurăm că rezistoarele R1-R3 pot disipa în total toată puterea emiţătorului. Rezistori dimensionaţi pentru 5 W va fi mai mult decât suficient pentru o putere maximă QRP de 5 W.

Cuplorul cu antena constă dintr-un transformator cu miez toroidal de tipul FT-82-63. Primarul L1 are două spire, iar secundarul L2 are 14 spire, ambele înfăşurări fiind din sârmă de cupru emailat cu diametrul 0.64 mm. Bobina secundară L2 împreună cu condensatorul variabil C3 formează un circuit acordat. La o putere emisă de 5 W şi la o impedanţă în punctul de alimentare al antenei în jur de 2500 ohmi, tensiunea maximă de RF care poate apare la bornele condensatorului C3 este 112 V (valoare de vârf). Bobina de cuplaj L1 este utilizată pentru convertirea impedanţei de 50 ohmi a liniei de transmisie la impedanţa ridicată a antenei. Eu încerc de obicei să obţin un raport al numărului de spire de 10:1 dar, datorită constrângerilor dictate de obţinerea rezonanţei pentru o poziţie centrală a domeniului de acord al condensatorului variabil nu am obţinut mai mult de 7:1. Acest raport permite deci o transformare a impedanţei de la 50 ohmi la 2450 ohmi (72 x 50 = 49 x 50 = 2450). Cu acest raport al numărului de spire cuplorul a funcţionat bine. Numărul optim de spire pentru bobina L1 l-am determinat experimental şi am găsit că în primar sun necesare 2 spire. Am conectat la bornele cuplorului un rezistor cu rezistenţa de 2.4 kohmi şi am ajustat numărul de spire pentru a obţine un maximum de putere disipată în rezistor - o adevărată probă de "fum". În timpul acestui experiment am constatat că dacă raportul impedanţelor nu era corect, puterea se disipa în miezul toroidal, în loc să se disipe în rezistor. Odată ce raportul corect al numărului de spire a fost găsit, s-a încălzit numai rezistorul. Deasemenea, verificând raportul de undă staţionară în tensiune (VSWR), în poziţia de operare, cu ajutorul analizorului de antenă MFJ-259B, am constatat că avea valoarea 1:1 în situaţia în care raportul impedanţelor era corect pentru o impedanţă de ieşire dată. La linkul următor este descrisă cea mai bună metodă de ajustare a acestui cuplor: How to Make An End-Fed Halfwave Antenna Work.

Acest circuit a fost optimizat pentru banda de 20 m deşi fără nici-o schimbare el poate fi folosit şi pentru benzile de la 30 m la 17 m.

Poate aţi observat că nu am prevăzut nici-un conector pentru împământare. Puteţi opta pentru adăugarea acestui conector, dar pentru că eu l-am folosit numai în portabil, nu am optat pentru conexiunea la pământ, din motivele descrise pe pagina de web End-Fed Halfwave Antenna.

Poate fi folosită orice fel de carcasă. Eu am optat pentru una transparentă ca să pot arăta cu uşurinţă prietenilor mei cum este făcut cuplorul.

Din fotografiile prezentate mai sus se pot vedea cu uşurinţă transformatorul cu cele două bobine şi condensatorul variabil, dar restul componentelor nu sunt prea vizibile. Am lipit împreună două plăcuţe cu circuit imprimat cositorite, pe care am construit puntea pentru măsurarea raportului de undă staţionară (SWR). În felul acesta am asigurat pentru toate componentele un plan de pământ. Comutatorul S din schema de principiu este de fapt un buton cu revenire. Plăcuţele cu circuit imprimat lipite împreună au fost fixate pe terminalele butonului şi ale conectorului BNC de intrare. Se poate vedea LED-ul de culoare verde care indică SWR-ul.

Autorul descrie în final modul în care a făcut eticheta de pe panoul frontal.

Steve Yates AA5TB

Articol aparut la 15-6-2009

13086

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de George - YO9HSW la 2009-06-15 17:55:05 (ora Romaniei)
  • Felicit autorul traducerii pentru efortul depus. Insa consider ca este bine a se experimenta si a se scrie un articol pe o tema oarecare. Articolul nu are o valoare intrinseca prea mare din punct de vedere teoretic sau practic incat sa merite sa fie tradus. Imi aduc aminte de o carte despre antene HF scrisa de un amator roman. Nicaieri nu se specifica bibliografia sau ca ar fi o traducere. Peste ani am avut surpriza sa descopar cartea sovietica plagiata pe plaiurile mioritice. Inutil sa mai spun ca pana si desenele erau copiate la "indigo". 73!

  • Postat de Valericã Costin - YO7AYH la 2009-06-15 21:05:39 (ora Romaniei)
  • Pentru George, YO9HSW. Admit ca acest articolul nu are o valoare deosebita, dar am vrut sa traduc toate articolele care au legatura cu articolul “Antena in jumatate de lungime de unda alimentata la un capat”, articol care poate fi gasit la linkul http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=571 . Toate aceste articole au fost scrise de domnul Steve Yates, AA5TB, in urma experimentarilor pe care dumnealui le-a efectuat. 73!

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2009-06-15 23:07:18 (ora Romaniei)
  • Interesant,apoi dupa cum vezi dr. om. George montajul a fost si probat de autor,este simplu dpdv tehnic,............acum majoritatea RADIOAMATORILOR achizitioneaza totul construit de fabrica.73s ,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de George - YO9HSW la 2009-06-16 17:20:20 (ora Romaniei)
  • @YO7AYH - Nu era vorba de vreun repros, munca dvs. este admirabila si trebuie respectata si incurajata. Ceea ce doream sa spun este ca preferam ca un ham YO sa experimenteze ceva si sa publice rezultatele asa cum procedeaza YO4AUP si altii. Observ ca bunul meu amic Lari si-a facut un obicei din a posta la fiecare articol felicitari catre autor(i), hi. 73!

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2009-06-16 23:03:01 (ora Romaniei)
  • Fara sa fiu ironic la adresa prietenului meu George,YO9HSW, munca acestor oamneni trebuie cumva incurajata,banuiesc ca lecturarea materialelor respective si postarea pe forum a parerilor noasre,inclusiv ,,aceste felicitari'' in opinia mea sunt UN SEMN DE RESPECT PENTRU MUNCA LOR.Georgica baiatule asta ar insemna ca nimeni sa nu mai scrie nimic aici......,daca luam in considerare micile tale ironii.Cei care ma cunosc isi dau seama de seriozitatea mea si NIMIC NU MA POATE SCHIMBA ACUM LA 49 DE ANI.Sa o tineti tot asa si sa ,,umpleti mereu site ul cu articole'' dragi colegi radioamatori.ACELASI Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de George - YO9HSW la 2009-06-17 15:35:35 (ora Romaniei)
  • Dr. OM Lari, dupa cum am invatat de la radioamatori cu vechi state si de la ELMER, insignifiantul "hi" folosit de mine are o anumita semnificatie in limbajul 'breslei'. Probabil nu l-ai observat si astfel se explica tenta ironica pe care in mod gresit ai sesizat-o in replica mea. 73!

  • Postat de Cezar - YO8TLC la 2009-06-18 12:01:18 (ora Romaniei)
  • Multumiri autorului pentru seria de articole. Am construit si eu recent un antena tuner pentru EFHWA dupa schema Fuchs: http://www.qrpproject.de/UK/multifuchs.htm .
    La testele fara conexiune la masa(contragreutate) a circuitul paralel rezultatele au fost sub asteptari. Voi urma procedura de acord a lui AA5TB si voi publica rezultatele. Cu conexiune la masa si o contragreutate la intamplare am lucrat Europa cu 5W si controale 579-599. Mai trebuie testat...73!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2009-06-20 01:01:21 (ora Romaniei)
  • Observati? Steve Yates, AA5TB parca scrie o carte de dragoste. Impresia asta mi-a facut-o citirea articolelor lui. Cred ca asta a simtit si YO7AYH cand a tradus tot ce a scris Steve despre antena in jumatate de lungime de unda alimentata la un capat. Cu putere redusa. Steve este indragostit. Si scrie despre dragostea lui. Ne spune cum procedeaza ca relatia lui cu iubita sa mearga bine. Mai vreau articole si traduceri in acest ton. Cred ca acestea atrag mai mult tinerii, decat paginile pline cu formule.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "PUNTE SWR / CUPLOR QRP PENTRU ANTENĂ ÎN JUMĂTATE DE LUNGIME DE UNDĂ ALIMENTATĂ LA UN CAPĂT"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact