hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

FT-2000 un transceiver de tranzitie?

Daniel Sandu VE3GNO

Cand mi-am pus intrebarea asta m-am gandit sigur nu la o tranzitie economica ci la probabil ultima generatie hibrida analogic-digitala. R&D-ul la acest model a inceput prin anii 2000 si de-a lungul timpului a suferit multe revizii si discutii interminabile. In ultimii doi ani am avut ocazia sa dezbat problemele, punctele slabe si punctele tari are acestui aparat cu multi radioamatori iar impreuna cu Charlie Mazoch W5VIN si Adam Farson VA7OJ/AB4OJ, George W2VJN am inceput sa investigam un "performance enhancement" pe zona analogica. De asemenea impreuna cu Jeff Blaine AC0C am inceput sa adaugam in jurul lui diverse accesorii de conectare si captura alternative si complementare la DMU.

Pentru inceput va prezint modificarile aduse circuitului analogic - roofing filter si primul mixer

Asadar "roofing" filter - de ce? De ce nu?

Pe undeva ii dau dreptate lui Costel KG6NK care zice ca roofing filter e un mod de a asunde problemele de performata. Este un punct de vede, insa ce avem de-ales. In 99% din cazuri probabil modificarile care le-am adus la FT2000 nu sunt vizibile in orice conditii, insa in concursuri in special in CW modificarile aduc avantaje semnificative. Cum se manifesta mult hulitul IMDDR? In CW incep sa apara statii "fantoma" prin produsele de intemodulatii intre doua semnale F1 si F2, de ex Fghost= 2xF2-F1 sau combinatii de genul 3xF2-2xF1 etc. Yaesu in designul original nu cred a avea prevazut cuplarea la un DMU extern si in ultima clipa au venit cu optiunea asta. Din acest motiv designul pare facut usor "genunchi" in 69.455MHz (prima FI) din iesirea transformatorlui de la mixer au "cules" cu un capacitor de 10pF- enorm (C1334) semnal pentru DMU mare gresala (reparata in FT950 care a aparut mai tarziu) consecinte au schimbat impedanta la iesirea mixerului nu mai e 50 ohm si deci dezadaptarea de impedanta = IMDDR

La FT950 si-au dat seama de problema si precum se vede au "adaugat" un splitter sa distribuie "civilizat" semnalul pe o ramura la bateria de roofing filtere si pe cealalta ramura la DMU


FT950

OK let's start

Cazul 1

Pentru cei care nu intentioneaza sa foloseasca DMU-ul. Ideea este de a restabili impedanta de 50 ohmi la T1021. Modificarea este simpla, si consta in taierea unui traseu si eliminarea din circuit a trimerilor de la filtrele de 3KHz si 6 KHz, aceste trimere au fost introduce in circuit pentru a adapta impedanta de intrare a roofing filterelor (care nu sunt nici ele chiar 50 ohmi )

Cazul doi

In cazul in care totusi vreti sa beneficiate de avantajele DMU-ului atunci lucrurile se complica. Solutia pe care am gasit-o a fost inserarea unui spliter de la minicircuits 50 ohms 2/1. Pentru a fi sigur ca la iesirea mixerului este pastrata impedanta exacta de 50 ohmi am pus in fata spliterului un diplexer (tnx lui KG6NK pentru suportul logistic ) si din iesirea diplexerului am intrat in spliterul PCS 2-1. Mentionez ca prezenta diplexerului nu este absolut necesara insa nu strica. Avantajul spliterului minicircuits este "port isolation" de 20 dB si S1/S2 3.4dB...ceva mai multe despre PCS2-1 gasiti aici:

http://minicircuits.com/pdfs/PSC-2-1.pdf

Pentru mai multe detalii legate de diplexere si ceva teorie gasiti aici: http://www.qrp.pops.net/dip2.asp

OK deci cum procedam

Pasul 1

PCB-ul are 3 straturi (cel putin) si din nefericire traseele care trebuie izolate sunt in tratul din mijoc. Asadar se scoate PCB-ul cu grija si se scoate shield-ul sub care sta mixerul cu pricina.

Cam asa arata in manualul de service:

Si cam asa e in realitate:

Un traseu "ascuns" pe stratul din mijoc trebiue izolat (cel care face legatura intre T1021 si releu).

Pasul 2

Pe a doua "ramura" se scoate C1334 -10pF si rezistenta de 47 Ohmi, in locul rezistentei de 47 Ohmi se pune un capacitor SMD de 1nF pe post de DC block

Si cam asa arata layoutul initial:

OK acum aveti nevoie de o pereche de maini de chirurg.

Trebuie taiat traseul care face legatura intre iesirea mixerului cu releul RL1019 .

Pentru a conecta diplexerul si spliterul am folosit cabluri coaxiale miniatura superflexibile (puteti gasi in laptourile cu card wireless integrat, sunt folosite la conectarea antelelor interne cu cardurile miniPCI sau miniPCI express.

De asemenea am pus un attenuator de 10 dB pe iesirea spliterului pe ramura care duce semnalul la DMU amplifier

Dupa operatie arata cam asa:

Se pune inapoi shieldul:

Urmatoarea etapa este insetia roofing filterului "experimental" de la Inrad

Am ales sa inserez filtrul facut de Inrad (multumiri lui George W2VJN) in locul celui original de 3 KHz (care e similar cu cel de 6 KHz)

Cam asa arata schema de "insertie" a noului roofing filter:

De remarcat impedanta de intrare mare pa MOSFET-ul dubla-poarta, din acet motiv am inserat rooful lui George profitand de T1040 care ridica impedanta de 50 ohmi a roofului la 200++ ohmi cat este impedanta pe MOSFET (roof-ul de la Inrad are 50 ohms IN-OUT). Am taiat traseul care cupla rooful original de T1040 si am cuplat noul roof.

Si cam asa arata operatia:

Si cam asa arata rezultatele:

15 KHz stock roofing filter:
2 Kkz frequency spacing 69 dB
3 Khz frequency spacing 97 dB
5 Khz frequency spacing 98 dB

6 kHz stock roofing filter (fara transformator de intrare):
2 KHz frequency spacing 71 dB
3 Khz frequency spacing 97 dB
5 Khz frequency spacing 96 dB

Inrad roof: 2 KHz frequency spacing 82 dB
3 Khz frequency spacing 104 dB
5 Khz frequency spacing 106 dB

Interesanta e diferenta enorma intre "6KHz" Yaesu roof si Inrad 5 KHz roof (11dB este enorm la 2Khz !!!!)......o explicatie pe care mi-a dat-o Adam este asa zis-ul passive IMD, un fenomen frecvent care apare in genul de filtre utilizate de Yasu (si Icom).

Cam asa arata cele doua filtre

Inrad:

Si asta e stock 6 KHz roof vorba veche... cateodata marimea conteaza :)

In viitor voi prezenta si cum am cuplat softul PowerSDR cu receptorul digital Sofrock si modului IQSoft transformand mediocrul DMU intr-un real time spectrum analyzer.

73's de VE3GNO/YO3GJC Daniel

Daniel Sandu VE3GNO

Articol aparut la 4-6-2009

11765

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2009-06-04 22:43:47 (ora Romaniei)
  • INTERESANT ARTICOLUL,bine documentat si multumim autorului pentru efortul depus.73's,
    Lari,ALEXANDRIA,YO9CSM.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2009-06-04 22:43:48 (ora Romaniei)
  • Bine c aveti voi scule de 3k pe care sa le hacuiti! Pai, mai Daniel mai, nu stii ca asemenea agregate se tin aici cu "mileul" pe ele si se sterg de praf odata pe saptamana? :-D Cum sa exfolieze careva cablajul ala multistrat, Doamne feri-ma!

  • Postat de daniel - VE3GNO la 2009-06-05 00:39:34 (ora Romaniei)
  • Adi...m-am tavalit de ras...mileu...de cand n-am mai auzit de de cuvantul asta :-)) Mai era moda si cu covorul pe pereti cu doamna pe sofa in neglijeu, delfinul de sticla cu mingea pe bot, maieul peste burta si partida de table din fata blocului 73''s VE3GNO

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-06-05 11:42:20 (ora Romaniei)
  • felicitari pentru descrierea operatiei pe "cord deschis"...hi ! Pentru a incepe o astfel de modificare iti trebuie mult curaj, indemanare (cel putzin sa fi depanator de telefoane mobile...) si scule adecvate. Cand toate aceste conditzii sunt indeplinite, mai pui si intrebarea: cat am dat eu pe scula asta?
    Dar este benefic faptul ca sunt oameni curajosi si desteptzi, care sapa adinc in probleme, le descopera deficientele in functzionare si le pune pe tava fabricantului, care le va imbunatatzi (vezi icom746pro).
    un weekend placut tuturori!

  • Postat de Valericã Costin - YO7AYH la 2009-06-05 22:42:32 (ora Romaniei)
  • Un articol interesant. Multumiri pentru prezentare! Si eu am realizat ceva asemanator. La linkul http://www.qth.com/inrad/RadComReview.pdf am citit un articol scris de Peter Hart, G3SJX, referitor la introduerea unui roofing filter în transiverul FT-1000MP MV. Articolul m-a convins si de aceea am achizitionat un roofing filter de la Inrad, pe care l-am introdus in transiverul meu FT-1000 MP MV, cu scopul de a putea lucra fara sa fiu deranjat de semnalele colegilor din QTH. Nu am avut echipamentele necesare ca sa masor performantele transiverului dupa introducerea filtrului, dar apreciind dupa “ureche” am constatat o imbunatatire semnificativa. Acum pot lucra pe o frecventa apropiata de un semnal puternic fara sa fiu deranjat. La introducerea filtrului m-am ghidat dupã instructiunile de la Inrad, pe care le-am gasit la linkul http://www.qth.com/inrad/FT1000MP-IF-Mod-Manual-rev.pdf .

    Am efectuat, deasemenea, si imbunatatirile recomandate de Tom, W8JI, la linkul http://www.w8ji.com/ft1000mk_v.htm. Este adevarat ca am avut emotii la repornirea transiverului, dar, in final am rasulfat usurat, totul a fost in regula. Nu-mi dau seama de imbunatatirile aduse transiverului dar, sunt bucuros ca am facut modificarile propuse de Tom.

    Eu lucrez mai mult in fonie. Am constatat ca din cauza benzii de trecere de numai 2.4 kHz a filtrelor SSB este dificil sa receptionez, trebuie sa fiu foarte atent la semnalele receptionate ca sa inteleg ce se transmite. Cred ca va trebui sa inlocuiesc filtrele cu banda de trecere de 2.4 kHz cu filtre cu 2.8 kHz.

    La linkul http://www.nu9n.com/images/mkvmods1_0.pdf este un articol excelent, de 84 pagini, in care se propun o serie de imbunatatiri ale transiverului FT-1000MP MV. Pentru a realiza cele propuse in articol sunt necesare materiale, dispozitive si echipamnete pentru masuratori de precizie. Ma multumesc doar cu modificarile pe care le-am prezentat mai sus. Inca odata, miltumiri pentru articol! Cu salutari, Valerica Costin

  • Postat de Berni - YO2CMI la 2009-06-10 13:41:19 (ora Romaniei)
  • Fain articol. Dar sincer sa fiu nu am curajul sa fac aceste modificari la trcv-ul meu.
    Ma intereseaza ce versiune soft folosesti pentru procesor/DSP. Ai remarcat vreo imbunatatire dupa update ? Multumesc. 73

  • Postat de Daniel - VE3GNO la 2009-06-10 20:35:56 (ora Romaniei)
  • Bernie, eu acum sunt pe Main 01.42 si EDSP 11.53 (cross releases, versiunea Jan 1st la main si ultima pe EDSP) cu urmatoarele setari in CW pe STEEP cu BW-300Hz. Daca vrei exista un forum de discutii tehnice ft2000_new pe yahoo groups axat pe bug fixing si testari. Daca nu poti avea acces (din cate stiu e forum inchis) da-mi un mail si iti fac o invitatie.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "FT-2000 un transceiver de tranzitie?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact