hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Simpo YO 2004 Satu Mare

vazut de YO2LDC

Valentin Ghita YO2LDC

Sunt putine ore de cand m-am intors de la Simpozionul National de la Satu Mare si nu am putut sa nu va impartasesc din impresile mele. Cu toate ca Satu Mare este asezat in N-N-Vestul YO-ului am luat hotararea acum catva timp de a merge la Simpo 2004 mai ales pentru invitatia adresata mie de Miki, YO5AJR, de a construi un GP full-size pt banda de 160m pe stalpul de 86m aflat la periferia orasului Baia- Mare. Evident ca au fost mult mai multe motive de a ma afla la Simpo 2004. Astfel ca vineri dimineata cu noaptea in cap am plecat la drum insotit de un elan devastator si de XYL-ul meu Olga, YO2LOC, precum si de George, YO2CED. Drumul l-am acoperit repede dar portiunea dintre Oradea si Satu Mare este inca in lucru (ultima data acum 10 ani cand am fost la SM era tot in lucru, hi!) astfel ca cei ~445 km au fost acoperiti in 6 ore. La intrare in SM am luat portabila si cu ajutorul organizatorilor aflati in incinta simpozionului am ajuns foarte usor la locul de intrunire. Care era asezat pe drumul catre Baia-Mare intr-un parc imens alaturi de tabara scolara a elevilor si de strandul termal. Un loc mirific dupa care multe orase tanjesc. De fapt pe durata Simpozionului locul a fost inchiriat de la tabara scolara a MTS (sau cum ii mai spune acum, hi).

Formalitatile de cazare au decurs repede datorita profesionalismului organizatorilor care au tinut evidenta participantilor pe calculator in ordinea cererilor de cazare. Astfel ca am ajuns in camera noastra din minihotelul taberei in mai putin de o ora de cand am sosit. Pretul platit a fost de 250. 000 lei/pat/noapte de persoana iar cei care au optat si pentru masa festiva au mai platit 300. 000 lei. Daca as fi optat pt camera comuna de ~10 paturi as fi platit doar 150. 000 lei/pat/noapte. Am zis atunci in nestiinta mea ca e cam mult pentru o masa festiva dar sambata noaptea mi-au iesit vorbele pe nas din cauza abundentei hranei care nu mai incapea in stomacul meu pacalit de imensitatea aperitivului, hi!

Am plecat in jurul orei 14 la Miki, YO5AJR, am facut antena, ne-am oprit in noul qth al lui dupa care ne-am intors la ora 22 la Simpo. Povestea antenei altadata, insa. Promit!

Cert este ca inca de cu seara au inceput sa se adune baietii din toate regiunile tarii. La un moment dat eram o gloata impestritata de culturi din toate regiunile YO-ului vorbind despre acela hobby comun: radioamatorismul. Sublim si totusi adevarat. Povestile nu au contenit decat tarziu in noapte doar atunci cand oboseala drumurilor parcurse si-au pus pecetea peste fruntile participantilor descretite acum de bucuria vederii la fata a corespondentului la a carui fizionomie doar iti dai cu presupusul, hi!! Prima noapte a trecut neasteptat de repede, grabita poate de bucuria revederii cu vechii amici de taclale radioamatoricesti.

YO4BII, YO3BL, YO3JW, YO2LDC, YO5AXB
De la stanga la dreapta:
YO4BII, YO3BL, YO3JW, YO2LDC, YO5AXB
YO4BII, YO5AJR, YO5OND, YO2LOC, YO2LDC
De la stanga la dreapta:
YO4BII, YO5AJR, YO5OND, YO2LOC, YO2LDC

La ora 10 sambata am fost deja la Casa de Cultura a Sindicatelor din centrul orasului (aflat la 30 de minute de mers lejer de strand) adica acolo unde se vor tine lucrarile Simpozionului 2004 si al Concursului National de Creatie Tehnica 2004. Inca de la intrare am observat buna organizare si mesele imense unde isi inghesuiau "marfa" ofertantii. De fapt talciocul a fost un concurent serios pentru lucrarile simpozionului , multi participanti preferand sa cumpere decat sa asculte. Evident ca au fost multe de ascultat.

Totul s-a intamplat dupa urmatorul scenariu:
1. YO5OBP, Szabolcs Olah - Cuvant deschidere.
2. YO5AT, Iosif Cuibus- O viata dedicata radioamatorismului. Momente din istoria radioamatorismului satmarean. Realizari proprii. Sky-Lark un club al performantelor.
3. YO7FT, ing. Niculescu Virgil presedintele federatiei- Cuvant de salut. (nota personala-am observat ca nu a fost invitat in prezidiu decat tarziu sa patroneze aceste lucrari asa cum se cuvine, dar poate ca ma insel)
4. YO3APG, ing. Vasile Ciobanita secretarul federatiei- Radioamatorism Traditie si modernitate. Actualitati si tendinte in radioamatorismul YO.
5. YO5QCT, YO5CBX, YO5DGE, YO5OZC- Modificari la statia KN1E
6. YO5CST- Statia KN1E de la YO5KLD
7. YO4GRH- Radiocomunicatii prin satelitii de radioamatori
8. YO5OCZ- Programe si tehnici de lucru in concursurile UUS.
9. DL6NDJ- Antene fractale.
10. DL3KWF si YO3APJ- prezentare Simpo Frederichshafen 2004
11. YO5OEE- utilizarea microcontrollerelor in aparatura de radioamatori.
12. YO5AVN- Creativitate, brevetare si protectie intelectuala.
13. YO3APG- Campionatul Mondial Iaru. Istorie si actualitate.
14. YO9GPH-Clubul YO-YL
15. YO2BOF-Din realizarile proprii-demonstratii practice cu Pic-uri.
16. YO3CCC-Prezentare lucrari personale
17. Premieri la diferite competitii
18. Cluburi de radioamatori. YODX, YO YL, OTC-YO. Discutii. Sterile(nota mea)

Toate aceste lucrari chiar s-au prezentat dar nu neaparat in aceasta ordine (am mai fost si eu pe la talcioc ca tat omul, hi!) Oficiul de prezentator l-a avut YO3APG, Vasile, care l-a indeplinit in modul cel mai elegant posibil ajutat de frumoase expuneri in Power Point pe un proiector profesional.

Anul acesta a fost primul an in care cei care arbitrau Simpozionul de Creatie nu si-au expus si arbitrat singuri produsele. Evident ca a fost primul an in care locul I a fost dat altcuiva decat sefului comisiei de arbitrare. Consider ca YO5BLA ar face mai bine a vanda in continuare condensatoare in vid pe care se chinuia sa-l vanda la SM (radioamatorii stiu de unde, hi!) decat sa fie in varful comisiei de arbitrare. Tot YO5BLA a fost cel care sub privirea mea si a altora a cerut lui Vasile, YO3APG, decontarea cheltuielilor pt simpo. La care Vasile fara cuvinte a scos portofelul din buzunar si a platit acea cheltuiala. Oare toti membri CA au venit pe gratis la SM ? Sau mai bine intreb daca mai e cineva cu astfel de pretentii dezvoltate si acceptate de-a lungul a multor simpozioane. O intrebare la care nu vreau raspuns.

Totusi exponatele au fost intr-un numar mult mai mic decat in alti ani. Dar nu sustin ideea de a mai avea nevoie de un rau necesar (adica de a se mai avea nevoie din lipsa de participanti de oficiile membrilor comisiei de arbitrare in randul participantilor). Audienta a fost acaparata aproape total de YO5OEF, Boby, cu amplificatorul sau cu GU43B. O lucrare superba in fata careia celalalte lucrari bune de altfel au palit de invidie, hi! Am scheme si poze cu respectiva lucrare si vi le pot trimite relativ repede prin mail daca exista cerere. Locurile la cele 3 sectiuni sunt urmatoarele:

US

  • Loc 1 YO3BY- amplificator 400w
  • Loc 2 YO5OEF- amplificator 1, 5 kw cu GU43B. Aici trebuie spus ca din lipsa celor 6 participanti locul 1 nu-l va ajuta prea mult la obtirea titlului de maestru al sportului.

    UUS

  • Loc 1 YO2QC –transceiver 3 benzi: 6m, 2m, 70m. A fost singurul participant din pacate.

    Anexe

  • Loc 1 YO5OEE- frecventmetru digital programabil 50hz-1, 2 GHZ
  • Loc 2 YO7BBE- antena helix pt 2m
  • Loc 3 Receptor gonio pt 144 MHz. Cu rusine spun ca nu stiu indicativul.
  • Loc 4 Receptor gonio pt 3. 5 MHz. Cu aceiasi rusine spun acelasi lucru.

    La modul de jurizare ar fi multe de spus dar nu vreau sa fiu subiectiv.

    Din participantii straini cu indicativul de YO (dar nu si cu sufletul) ii mentionez:

    WB2AQC-George care de fiecare data nu se dezice de obiceiurile lui bune benefice pt radioamatorismul YO: a donat reviste, carti, sepci si un numar mare de HandBook-uri 2004.

    OE3BCA-Csaba, OM8CA-Geza, HG0PNG- Miclos, HA9CE- Barna, HA0KA- Istvan, OE3AAS-Rudi, HA0MM-Gyozo. Deci alaturi de cei ~250 de participanti din YO ne-am bucurat si de prezenta internationala. Dupa ora 15 ne-am deplasat in incinta strandului pentru o noua serie de convorbiri pe teme comune. La ora 18 ne-am adunat destui pentru a dezbate problema spinoasa a clubului OTC-YO care este pe cale sa se infiinteze. Au fost auzite cuvinte mari, unele grele dar asa este la inceput de drum. O sa va scriu despre asta altadata. Totul a fost insa stins de o damigeana cu vin de exceptie pusa in calea conflictului cu dibacie de organizatori. De aici am plecat direct la masa festiva organizata ca o nunta. Adica s-a dat mancare din belsug pe tot parcursul noptii. Ai fost nevoit sa mai iai si pauze doar pentru a elibera plamanii de atacul vertical al stomacului. Au fost ~140 de suflete aici. Muzica a fost aleasa binisor acoperind preferintele regionale ale participantilor. Eu m-am dat batut pe la 3 noaptea dar s-a stat pana la 5 dimineata. Din punctul acesta de vedere totul a fost mai mult decat perfect. S-a simtit doar lipsa premiilor mari oferite cu generozitate de sponzori( daca nu credeti venit la Lugoj 2004 si o sa constatati singuri). Evident ca treaba asta nu a deranjat pe nimeni organizatorii intrecandu-se pe sine in toate domeniile. Daca imi este permis as putea spune ca cel mai bun lucru care s-ar putea face in legatura cu locul de desfasurare al simpozionului national ar fi acelea de a il face numai undeva in centrul tarii ca se se bucure toti din YO de el. Este nepermis ca numarul participantilor sa fie de doar ~250 ca sa nu mai vorbim de numarul exponatelor in Concursul de Creatie Tehnica. Evident ca asta nu e vina organizatorilor pentru care am toata stima si respectul. Am plecat din SM pe o ploaie mocaneasca inceputa inca de cu noaptea si care nu s-a oprit decat la Oradea cand alaturi de YO5BRZ, Paul, in locatia oradenilor de IARU 2004 160m, ne-am facut planuri pt viitor. Va voi povesti de asta altadata.

    Cert este ca acest simpozion a fost unul dintre cele mai reusite la care am fost eu prezent in YO iar aceasta nu dovedeste decat faptul pe care Viorica, YO9GPH, l-a consemnat atat de perfect in expunerea ei: "Daca dragoste nu e, nici radioamatorism nu e".

    Sanatate si DX-uri.

    Valentin Ghita YO2LDC

    Articol aparut la 24-8-2004

    11362

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (3)  

  • Postat de Vasile Ciobanita - YO3APG la 2004-08-25 14:26:46 (ora Romaniei)
  • Ce se mai poate adauga la cele spuse cu atata talent de Vali - YO2LDC?


    Poate doar faptul ca organiyatorii principali din randul gazdelor au
    fost YO5OBP + sotia si fiiul, YO5OFH +sotia + tatal, YO5OCP, YO5AT si
    familia Zetea.


    Printre sponsori trebuie amintit si YO8OT care a adus acolo ca in
    fiecare an 60 litri de vin.


    Simpo 2005 va fi la Mangalia.


    YO5AT a preyentat o expozitie extraordinara cu aparatura realizata de-a
    lungul anilor.


    A fost prezenta si firma ANICO di HA care cauta colaboratori in YO. De
    aici a venit HA0MM un mare DX-man si Campion Mondial. Discutiile cu el desi
    scurte, au fost foarte interesante.


    Lucrari la Campionatul de Creatie foarte putine. YO3HCV si colegul s-au
    retras.


    Am prezentat cei drept rapid, dar un numar mare de sliduri, care au
    aratat situatia Campionatului RADIOSPORT organizat de IARU in perioada 1977 -
    1985 si apoi Campionatul MONDIAL IARU - 1986 - 2004.


    Pe fiecare an am aratat castigatorii, punctele, participantii YO.


    Din pacate putin din cei care au facut parte din echipa YR0HQ -
    2004 au fost in sala. Mentionez pe YO2LDC, YO5AIR, YO5BRZ, YO5OEF si inca
    cativa.


    Oricum eu voi completa aceste sliduri si voi trimite celor
    interesati acest material.


    De fapt toate expunerile, mai putin cele ale lui YO9GPH si YO5AVN
    au fost in Power Point si stau pe un CD la dispozitia celor interesati. S-au si
    facut cateva copii la Satu Mare.


    Relativ la faptul ca am dat ceva bani lui YO5BLA. Nu este nimic secret. Fiind acolo un Campionat de Creatie Tehnica
    trebuia ca arbitrii sa primeasca un mic barem. Asa ca am platit cate ceva. Lui 5BLA transportul, lui 3RO si 7AQF camera.
    Eu personal de exemplu, nu prea avand bani personali sau la FRR pentru a deconta o parte din cheltuieli, m-am oferit sa conduc echipa CSTA
    Bucuresti la concurs , echipa care cu exceptia lui YO3BY mi-a facut... oarece figuri.


    Pe 8 septembrie - ora 14.00 vom avea o noua sedinta a Consilului de Administratie si acolo vom discuta mai amanuntit despre toate
    activitatile si competitiile desfasurate in ultima perioada.

    La Satu Mare pe langa Campionatul National de US, Cupa Martisor s-au premiat si castigatorii concursului PSK-31 editia 2004. Bucuria a fost
    mare caci YO4GDP, castigatorul unui trofeu frumos a fost chiar in sala.


    Succes tuturor in YO HF DX Contest.


    Cu deosebit respect
    Vasile - YO3APG

  • Postat de Adrian YO3HJV si Edi YO3HCV - la 2004-08-25 17:55:00 (ora Romaniei)
  • Stimati radioamatori,



    Am citit materialul postat de dl. Valentin Ghita, YO2LDC si, in mare, cam asa stau lucrurile. In cele cateva randuri ce urmeaza vom incerca sa aducem ceva lamuriri si din perspectiva noastra, ca participanti la ceea ce s-a dorit a fi un eveniment sportiv de amploare pe tema raioamatorismului. Cand spunem “a noastra”, ne referim la doi membri din echipa CSTA Bucuresti, YO3HCV, Edi si …colegul YO3HJV, Adrian, care au facut oarece “figuri”.

    Departe de noi dorinta de a justifica aceste “figuri” sau de a cauta responsabili. Ne asumam in intregime deciziile luate pe parcursul concursului, prezentand un punct de vedere personal. Punctual, prezentam cateva elemente, fara comentarii:

    1. CONCURSUL DE CREATIE TEHNICA

    Intr-adevar, acesta a fost primul an in care comisia de arbitrii a Campionatului national de creatie tehnica nu si-a premiat creatiile. Aceasta insa nu a impiedicat-o sa aiba o atitudine ermetica si total dezinteresata fata de lucrarile expuse. Vineri seara, la satul de vacanta ne-am inscris cu urmatoarele lucrari:

    UUS: Radiomodem de mare viteza 76,8 Kbps. Conceput si realizat in intregime de catre noi, YO3HCV si YO3HJV, aceasta realizare urma sa fie prezentata de catre Edy, YO3HCV, datorita prevederilor din regulamentul de concurs care interzice prezentarea de lucrari colective. Radiomodemul functioneaza in banda UHF si permite o rata maxima de transmisie de 76,8 Kbps. Dimensiuni comparabile cu un pachet de tigari. Astfel de creatii ar permite apropierea de ceea ce se intampla in tarile CE unde exista retele de packet radio de mare viteza.

    US: Detector de camp slab de radiofrecventa De asemeni conceptie si realizare originala, de echipa. Inscris la prezentare, Adrian YO3HJV. Detectorul sesizeaza campuri de radiofrecventa in gama testata 50Hz-10Ghz, 2dbm de la o distanta orientativa de 2 m, pentru toate modurile de transmisie, inclusiv CDMA si DSSS. Realizat cu componente Analog Devices. Desigur, exista si varianta cu EFD 106, dar sub alt nume…

    DIVERSE: Dispozitiv de secretizare a convorbirilor prin canal vocal
    Deja v-ati obisnuit: proiectat si realizat tot de echipa noastra. Dimensiuni: 2cm/3cm/3mm. Prezentat de YO3HJV. In mod cert, nu este o lucrare destinata utilizarii in regim de amator. Am inclus-o pentru ca noi credem ca orice proiect marca "Made in Romania" merita promovat

    Toate lucrarile au fost realizate folosind metode moderne de proiectare si realizare, tehnica SMT. Radiomodem-ul a castigat locul intai la etapa pe Bucuresti.

    A doua zi de dimineata, sambata deci, la ora 9.30, conform regulamentului, ne-am prezentat la Casa de cultura cu montajele inscrise in seara precedenta. In sala de concurs, se afla dl. presedinte al juriului, fost premiant cu coronita al concursului de anul trecut. Acesta studia, vizibil impresionat, un transceiver ATV pe 10 GHZ, prezentat de un coleg din YO5. Dupa care a plecat prin alte parti, fiind vazut pe la talcioc, unde studia intens echipamentele SH expuse. Dupa 3 ore de dezinteres (sau de jurizare intensa, din alta perspectiva), cei 3 participanti ignorati (3 !) au decis ca e cazul sa mearga sa se ocupe si de altceva decat de taiat frunza la catzei. Ne cerem scuze, insa nu stiam ca trebuie sa venim in numar de cel putin 5 in echipa, dat fiind ca simultan trebuia sa fim in mai multe locuri ( avand grija si de echipamentele noastre ) si teleportarea din pacate nu ne este chiar la indemana. Dovada stau fotografiile digitale cu fisier EXIF intact, care atesta si ora, si goliciunea salii. Le putem pune la dispozitia doritorilor.

    Nu intelegem de ce intreaga activitate a radioamatorilor din Romania, din punct de vedere al creeatiilor tehnice la acest campionat, este comasata in doar 3 categorii US, UUS si Diverse. Am fi curiosi in ce categorie s-ar incadra un transceiver experimental DSSS ( spread spectrum sub nivelul zgomotului ), pe care, prin amabilitatea d-lui Vasile Ciobanita il vom publica in curand in revista Radiocomunicatii.

    Legat de organizare, transparenta si comunicare: Cu doua saptamani inainte de data concursului am solicitat de la organizatori, pe e-mail, un regulament. Nici pana azi nu am primit un raspuns. Le punem la dispozitie logurie serverului pentru a atesta acest lucru, precum si un spatiu hosting in cazul in care problema a avut cauze tehnice..

    Asadar, sa recapitulam: La concurs s-au inscris mai multe lucrari decat a observat dl. Valentin Ghita (domnia sa, suntem convinsi, a descris ce a vazut la o ora destul de inaintata), lucrari aflate in avangarda activitatii de constructie in radioamatorism. Organizarea concursului a fost, evident … deficitara. Se mentine, in continuare un vadit dezinteres pentru creatie, fiind favorizate alte domenii, cum ar fi amintirile si istoria veche si inceputurile radioamatorismului. S-au retras 3 (trei) participanti si nu doi. Toti trei prezentau lucrari de varf.

    In cadrul simpozionului urma sa fie facuta o demonstratie practica de comunicatie de date la viteza mare la o distanta de aproximativ 1 km, in conditii de arhitectura urbana, cu doar 10mW !

    2. SIMPOZIONUL YO

    Lucrarile s-au desfasurat in paralel si nu in serie cu alte doua evenimente: Concursul de creatie tehnica si talciocul (deh, balcanic, multe fiare, preturi mari, produse antice). Reamintim ca desi transmisiile paralele sunt de viteza mai mare decat cele seriale, participantii nu sunt totusi niste calculatoare dornice de a achizitiona datele cat mai rapid. Nu putem stimati organizatori oricat ne-am dori sa fim omniprezenti.

    Pliantul simpozionului, care descria programul comunicarilor, nu cuprindea si lucrarile noastre desi pentru prezentare am mobilizat ( din punctul nostru de vedere ) un suport considerabil ( echipamente, finante, nopti pierdute cat si lasarea nevestelor acasa la Bucuresti ) . Probabil, credem noi, organizatorii nu au mai avut loc pe acel pliant, sau nu au fost informati. Mai degraba a doua varianta este plauzibila, din moment ce, in pofida discutiilor cu seful de echipa, nici nu am fost chemati sa scoatem o vorba. Materiale erau pregatite, inclusiv in format Power Point. Ne vom interesa daca exista si alte campionate in HA, YU, etc si vom face demersurile pentru a participa acolo in viitor.

    3. TALCIOC
    Dorim sa facem o cuvenita corectura. La targ au participat DOUA firme. ANICO din HU si HCV Grup din YO3. Din partea acesteia din urma, am impartit, gratuit, folii PNP pentru realizarea cablajelor prin transfer termic si am prezentat produsele firmei noastre. Nu intram in detalii intrucat nu dorim sa facem aici reclama. Suntem multumiti de schimbul de experienta cu colegii din HA

    4. CHELTUIELI
    Datorita situatiei critice a fondurilor FRR, dorim sa anuntam ca firma HCV Grup va suporta cheltuielile ocazionate de participarea celor doi “retrasi” din Bucuresti. Totodata multumim d-lui Vasile Ciobanita, seful echipei CSTA Bucuresti pentru sprijinul si increderea acordata prin invitatia de a participa la acest campionat.

    In incheiere dorim sa invitam pe cei care au lucrari valoroase sa le trimita la e-mail: office@hcv.ro urmand sa primeasca spatiu de expunere pe site-ul acesti firme, http://www.hcv.ro">www.hcv.ro . Tot aici, veti gasi in curand si lucrarile retrase de la campionatul din acest an. Si pentru a nu fi acuzati ca nu venim cu propuneri constructive, sugeram organizatorilor urmatoarelor editii diversificarea categoriilor de concurs, in asa fel incat sa nu se mai ajunga la situatii in care o antena sa concureze cu un transceiver… Dorim sa multumim d-lui Toto YO7FT si doamnei Iana YO3LCA(?) pentru placuta companie din zilele simpozionului.

    Cu stima, Edouard Gora YO3HCV Adrian Florescu YO3HJV

  • Postat de vasi staruiala - YOR1592 la 2004-09-26 07:07:14 (ora Romaniei)
  • Nu am ce comenta!!! va transmit multe salutari si multe realizari in continuare!!!!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Simpo YO 2004 Satu Mare"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact