hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Dayton 2009

Interviu cu Richard Garriott W5KWQ

Ciprian Sufitchi N2YO

Richard Garriott W5KWQ este o figura legendara in industria de jocuri pe calculator, atat ca programator si autor de jocuri, cat si ca producator si om de afaceri in domeniul software. El a fost cel de-al saselea astronaut privat de la bordul Statiei Spatiale Internationale, intre 14 octombrie si 24 octombrie 2008.

Ca si tatal sau Owen Garriott, W5LFL, care a fost primul radioamator care comunicat din spatiu cu alti radioamatori in timpul misiunii STS-9 a navetei spatiale, Richard fost un deosebit de activ operator radio, a efectuat experimente orbitale si a desfasurat numeroase activitati educative. Richard a fost cel mai prolific operator ham radio intr-o misiune de scurta durata (mai mica de 15 zile). A efectuat mai mult de 500 de legaturi radio, a transmis o mie de imagini SSTV si a operat zeci de ore de radio-packet. De asemenea a desfasurat conferinte interactive cu numeroase scoli si licee in timpul trecerilor sale orbitale in cele zece zile de activitate in spatiu,

Pentru activitatea sa ca radioamator in cadrul misiunii spatiale private si pentru intensa actiune de promovarea a radioamatorismului in randul celor tineri Richard a primit diploma anuala pentru realizari deosebite (Special Achievement Award) la Hamvention - Dayton 2009.


Owen Garriott (W5LFL) la AMSAT Banquet
privind cu melancolie catre fiul sau

Richard Garriott (W5KWQ) la AMSAT Banquet
povestind despre aventura sa spatiala

Richard Garriott a fost invitat special la multe activitati care s-au petrecut la Dayton in perioada 15-17 mai 2009. Printre ele s-au numarat transmisii TV in direct, prezente la standurile ARRL si AMSAT, semnarea de autografe, cuvantari tinute la forumuri si altele.


Standul AMSAT de la Hamvention

Desi programul a fost foarte aglomerat, Richard a gasit ragazul sa raspunda la cateva intebari pentru Radioamator.ro. Interviul s-a desfasurat la data de 16 mai 2009, la ora 2:45 PM.

N2YO: Trei dintre cei sase astronauti care si-au platit biletul pentru a zbura in spatiu pe Statia Spatiala Internationala, anume Shuttleworth, Simonyi si Garriott sunt intr-o stransa legatura profesionala cu domeniul software. Ce semnificatie dati acestei afinitati cu dorinta de a fi astronaut?

W5KWQ: Parerea mea este ca legatura trebuie vazuta ca fiind dincolo de software si domeniul de activitate este ingineria. Daca analizati si alti astronauti, de pilda Ansari sau Olsen, veti constata ca ei au in comun domenii tehnice in care sunt specialisti. Eu cred ca ingineria este profesia pe care au cei mai multi dintre cei care au calatorit privat in spatiu. De asemenea, multi dintre cei care au fost fascinati de calatoriile spatiale inca de la varste fragede, de cele mai multe ori devin ingineri sau oameni de stiinta. De aceea are sens ca reciproc, dintre cei de profesie ingineri, multi sa fie interesati de zborurile spatiale.

N2YO: Totusi ingineria sofwtare, in domenii cum ar fi de pilda Unix sau jocurile pe calculator, pare sa aiba o pondere mai mare printre cei care au ajuns in spatiu...

W5KWQ: De fapt as putea sa vin chiar mai multe exemple, deci pot spune ca sunt de acord cu aceasta constatare. Elon Musk, fondatorul Paypal dezvolta in acest moment Space X [Space Exploration Technologies Corporation] si construieste un vehicul care sa fie in masura sa ajunga la Statia Spatiala. Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com este implicat si el in constructia de vehicule spatiale. John Carmack, autor al jocurilor Doom si Quake, unul dintre competitorii mei si de asemenea prieten, construieste acum rachete sa zboare in spatiu. Deci recunosc ca pare sa existe o foarte clara suprapunere intre entuziastii explorarilor spatiale si profesionistii domeniilor software.

Fragment video din interviul cu Richard Garriott
Video pus la dispozitie de VE3GNO

N2YO: Imaginile SSTV de la bordul Statiei Spatiale au fost trimise folosind un dispozitiv special. In cateva cuvinte, ce a fost acel dispozitiv pe care l-ati folosit?

W5KWQ: Este vorba de Visual Communicator VC-H1 facut de Kenwood care a inlocuit un microfon cu webcam incorporat. El se conecteza la transceiverul de la Statia Spatiala care este un Kenwood D700 si cand butonul PTT este apasat deschide un canal de comunicatie prin care se trasmite SSTV imaginea digitala capturata.

N2YO: Toate imaginile de la bord le-ati transmis folosind VC-H1?

W5KWQ: Nu, numai cele care au fost luate live prin hublourile Statiei Spatiale. Celelalte imagini statice, care au fost scanate in prealabil inaintea activitatii spatiale au fost transmise de pe un laptop folosind un software specializat conecat si el la transceiverul Kenwood D700.

N2YO: In timpul activitatii ham radio de pe Statia Spatiala ati realizat mai mult de 500 de legaturi bilaterale cu diversi radioamatori. Ce frecvente ati folosit, va mai amintiti?

W5KWQ: Am folosit in general frecventele simplex standard pentru asemenea legaturi, cu downlink 145,800 MHz, usor diferite pentru trecerile deasupra Europei si Statelor Unite. In unele cazuri pentru legaturile facute cu cateva scoli, am folosit canale private, cu frecvente prestabilite.

N2YO: Activitatile radio pe care le-ati efectuat au fost planificate pentru cele mai eficiente treceri deasupra zonelor populate?

W5KWQ: Cea mai mare parte din traficul radio de la bordul Statiei Spatiale a fost planificat si aceasta mai ales pentru ca trecerile radio si cele destinate fotografiilor se petrec de obicei in acelasi timp. Pentru fotografii era necesar sa fiu exact deasupra obiectivelor, in timp ce pentru legaturi ham radio puteam fi usor decalat fata de obiective. De aceea preferam ca activitatea fotografica sa aiba prioritate asupra activitatii de radioamator in anumite situatii la trecerea peste zone populate.

N2YO: Pentru traficul radio ati avut anumite zone sau tari pe care le-ati vizat cu prioritate pentru realizarea de legaturi?

W5KWQ: Nu, am intentionat sa realizez contacte cu toata lumea. Am constatat ca operatori ham radio exista peste tot in lume, insa evident densitatea acestora este mai mare deasupra Europei sau coastei de est a Statelor Unite. La trecerile pe deasupra centrului Africii sau centrului Americii de Sud am gasit foarte putini radioamatori. Am realizat legaturi chiar si la trecerile peste cele mai neobisnuite locuri, de pilda deasupra sudului Oceanului Pacific unde sunt foarte putini locuitori pe cele cateva insule de acolo, chiar la ore foarte dificile, de pilda 3-4 dimineata, ora locala. Era suficient sa fac o singura chemare, ca mi se raspundea imediat, desi in prealabil in banda era liniste.

N2YO: Dintre cele 500 de legaturi, ati numarat cate tari diferite ati lucrat?

W5KWQ: Nu le-am numarat inca, insa cu aproximatie ar trebui sa fie in jur de 28-30 de tari.

N2YO: Care a fost echipamentul radio folost pentru legaturile bilaterale FM?

W5KWQ: Kenwood D700, care se afla montat la bordul Statiei Spatiale. Exista doua statii radio, una este Ericsson si cealalta Kenwood D700, care a fost inlocuita cu doar putin timp inainte de a ajunge eu acolo.

N2YO: Ati lasat dispozitivul SSTV Kenwood VC-H1 pe Statia Spatiala la intoarcerea pe Pamant?

W5KWQ: Da, Michael Fincke [comandantul Expeditei 18] a folosit VC-H1 dupa ce am plecat.

Daca Space Adventures ar vinde bilete catre Luna, ati cumpara unul?

W5KWQ: Daca mi-as putea permite, da. Insa Space Adventures chiar vinde bilete catre Luna. Avem un contract cu Roscosmos in Rusia pentru o misiune circumlunara, fara aselenizare, dar biletul costa aproximativ 100 milioane de dolari si nu am aceasta suma. Mi-am cheltuit toti banii in prima mea misiune spatiala.

N2YO: Are Space Adventures vreun candidat pentru aceasta misiune catre Luna?

W5KWQ: Da, avem deocamdata un client serios, insa avem nevoie de inca doi sau trei inainte de putea planifica aceasta expeditie.

N2YO: Ati avut in considerare pentru misiunea de pe Statia Spatiala o iesire in spatiu?

W5KWQ: Da, bineinteles. Am sperat sa fie programata o iesire in spatiu cat am fost in aceasta misiune, si din pacate nu s-a putut planifica asa ceva inainte. Dar daca as avea ocazia sa ajung din nou in spatiu, sper sa pot iesi in spatiu.

N2YO: A mai iesit pana acum vreodata in exteriorul modulului spatial vreun cosmonaut privat?

W5KWQ: Nu, niciodata.

N2YO: Daca ati avea ocazia, ati mai plati aceeasi suma ca sa ajungeti din nou la Statia Spatiala Internationala?

W5KWQ: Categoric. Sper sa pot ajunge pe orbita intr-un zbor privat, care va fi mai ieftin. Sunt convins ca si zborurile suborbitale vor fi mai ieftine, iar cele orbitale vor costa mai putine milioane de dolari fara de acum.


In timpul interviului...

N2YO: Una din activitatile planificate in timpul zborului spatial a avut o latura educativa, ati stat de vorba cu copii de la mai multe scoli. Ati folosit serviciul de amator pentru aceste legaturi?

W5KWQ: Intr-adevar, am avut 12 sau 13 astfel se mese rotunde cu copii de la diverse scoli si la toate acestea cu o singura exceptie am folosit sistemul ham radio. Pentru o conferinta cu Challenger Center am avut un link in banda S pus la dispozitie de NASA.

N2YO: Cum s-au desfasurat aceste conferinte radio? O trecere radio nu permite decat aproximativ 10 minute pentru intrebari si raspunsuri.

W5KWQ: Nu am suficiente aprecieri pozitive pentru echipele ARISS de pe tot mapamondul care nu numai coordoneaza exceptional relatia cu Statia Spatiala, dar sunt in contact cu scolile, elevii, instaleaza aparatura radio sau creeaza canale de comunicatie cu statii radio aflate la distanta, instruiesc elevii in vederea conferintelor in asa fel incat sa poate sa comunice rapid intrebarile pe care le au pentru a primi raspunsuri din spatiu.

N2YO: Ati avut ocazia sa raspundeti la intrebari dificile puse de elevi?

W5KWQ: Bineinteles. Una din intrebarile care mi s-a parut interesanta si pe care as dori sa o pun si cititorilor Radioamator.ro a fost daca este cald sau frig in spatiu. O alta a fost ce se intampla atunci cand incerci sa aprinzi un chibrit in spatiu sau in Statia Spatiala.

N2YO: La cate intrebari ale elevilor puteati raspunde in timpul unei singure treceri?

W5KWQ: As spune, cu aproximatie, cam 20 de intrebari.

N2YO: Richard Garriott, va multumesc foarte mult!

W5KWQ: A fost placerea mea sa raspund la intrebarile acestui interviu!


... si dupa interviu

Multumiri speciale trebuie adresate lui David Sumner K1ZZ, Chief Executive Officer al ARRL, Rosalie White K1STO, Program Manager al ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) si Frank Bauer KA3HDO, NASA Chief Engineer for Exploration Systems pentru programarea acestui interviu. Frank KA3HDO a fost ales in acest an sa faca parte din CQ Amateur Radio Hall of Fame.

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 25-5-2009

9237

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-05-25 13:11:50 (ora Romaniei)
  • Un interviu interesant, care lamureste complexitatea activitatii la bordul statiei, care numai intr-o parte este de radioamator...hi si sorry... motiv pentru care, legaturile sunt programate din timp.
    Felicitari Ciprian ! radioamator.ro este foarte bine apreciat, daca dl Richard Garriott W5KWQ, ti-a acordat acest interviu !!!

  • Postat de Sorin - YO7CKQ la 2009-05-25 15:18:55 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant material !
    M-a uimit asocierea dintre fascinatia calatoriilor spatiale din tinerete, inginerie si oamenii de stiinta. Eu am fost atras de fizica, electrotehnica si tehnologie in liceu, am fost inscris intr-un club de parasutism si am dorit sa devin pilot. In final, am intrat cu 10:00 la Electronica si am ajuns doar inginer in industria de comunicatii :-)) Ca radioamator am facut trei QSO-uri cu astronautii si am urmarit ISS-ul intr-o conferinta cu copii din Europa Multumim pentru traducere.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2009-05-26 00:01:28 (ora Romaniei)
  • Felicitari Ciprian pentru articol!Sunt astfel lamurite si anumite "neclaritati" legate de comentariile de la una din intrebarile saptamani.Hi!
    Succes in continuare.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2009-05-26 19:58:45 (ora Romaniei)
  • http://www.richardinspace.com/index.cfm?fuseaction=Multimedia_Gallery.welcome&albumid=066933CB-19B9-BA51-EEE224ADD77BC0F2&typeid=060A2E79-19B9-BA51-EE1A0CCF37084B95&media=5&page=1#items

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2009-05-26 20:03:42 (ora Romaniei)
  • In general, imi face plcere ca, atuncinci cand fac comentarii vis-a-vis de activitatile radioamator sa nu "rumeg" foarte mult (vezi magarul lui Buridan".
    http://www.richardinspace.com/index.cfm?fuseaction=Multimedia_Gallery.welcome&typeid=060A2E79-19B9-BA51-EE1A0CCF37084B95&albumid=060AA196-19B9-BA51-EEC1C439A223F0C3&media=1

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2009-05-26 20:05:06 (ora Romaniei)
  • http://www.richardinspace.com/index.cfm?fuseaction=Multimedia_Gallery.welcome&typeid=060A2E79-19B9-BA51-EE1A0CCF37084B95&albumid=060AA196-19B9-BA51-EEC1C439A223F0C3&media=2

    Cu acest link, incei "comentariile.Stay actif!

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2009-05-26 22:58:53 (ora Romaniei)
  • Nu pot spune decat ca AM FOST PLACUT IMPRESIONAT DE ACEST INTERVIU.Mai ales ca unul din obiective a fost sa comunice cu elevi din scoli si licee.FELICITARI CIPRIAN. Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Interviu cu Richard Garriott W5KWQ"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact