hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Power-metru / SWR-metru digital

Emil Sandu YO7LUO

In urma cu ceva timp am realizat un asemenea dispozitiv bazat pe schema lui IK3OIL si prezentata pe site-ul acestuia si de care am fost foarte multumit. Zilele trecute, avind nevoie de un PIC16F876 pentru a testa un viitor analizor de antena, nu am avut de ales si a trebuit sa-l folosesc pe cel utilizat deja în SWR-metru. Avind nevoie si de acest aparat am cautat o alta schema care sa foloseasca un microcontroler pe care sa-l am la indemina in mai multe exemplare. În cele din urma, din multimea variantelor existente pe net m-am oprit la schema realizată de PA0EJH şi prezentată pe pagina de internet a unui club de radioamatori din Olanda (PI4ZLB -VRZA Zuid-Limburg Radioclub - Contestgroup ) care poate fi gasita la adresa următoare: http://www.pi4zlb.nl/

Schema este este prezentata mai jos:

Clic pentru varianta marita
Clic pentru varianta marita

In esenţă foloseşte un microcontroler de tip PIC16F88 şi un afisaj alfanumeric cu 2x16 caractere Compatibil HD44780, un amplificator operational dual de tip TS942, un stabilizator de 5V si alte citeva componente de uz general si usor de gasit. Se oferă şi o variantă de PCB foarte bine realizat:


Cablajul văzut dinspre partea cu cupru.

Precum şi un desen cu plantarea componentelor văzut prin transparenţă:

Deoarece amplificatorul operaţional TS942 nu prea este de gasit, se poate folosi un LM224 cu dezavantajul ca excursia acestuia de tensiune nu depaseste 3,5 V deci nu va putea fi folosit pentru indicarea unor puteri mai mari de aprox. 80W. In mod curent indicatia maxima a aparatului este de 144W, tensiuni mai mari la intrarea microcontrolerului punînd in pericol integritatea acestuia.

În ce priveşte traductorul pentru cele doua tensiuni de intrare ( directă şi reflectată ) pe site sint prezentate 2 variante -una pentru benzile de unde scurte şi alta pentru UKV. Deoarece pentru varianta de US erau necesare 3 toruri de ferita pe care nu le aveam, asa cum nu aveam nici un amplificator operational capabil sa functioneze cu o singură tensiune de alimentare şi să prezinte o excursie a tensiunii de iesire din " 0 " am decis sa folosesc montajul realizat anterior si care conectat direct la intrarile microcontrolerului s-a dovedit 100% compatibil. Prezint mai jos schema traductorului aşa cum a fost recomandata de IK3OIL precum şi cablajul imprimat şi dispunerea componentelor.

Pentru reglarea acestuia este necesară aplicarea unei tensiuni de prepolarizare celor 2 diode Shottky. Personal am folosit tensiune de +5Vstab. de pe placa microcontrolerului in locul celei de 12V care putea avea unele variatii ce puteau denatura rezultatele. Se conecteaza un multimetru digital la iesirea Vref şi se regleaza semireglabilul de 4K7 pina la obţinerea unei tensiuni de 5 mV. Dupa aceasta, se conectează o sarcine artificiala neinductivă în locul antenei si aplicîndu-se la intrare o purtătoare ( AM sau CW ) în banda de 28 Mhz de 10-15 W se încearcă prin rotirea trimerului de 60 pF, obţinerea unei tensiuni cit mai mici, preferabil 0V pe milivoltmetrul aflat la ieşirea Vref.

Daca este necesar se poate încerca si modificarea condensatorului de 82 pF paralel cu trimerul pîna la obţinerea unui minim al indicaţiei.

Cu acesta se pot conecta iesirile traductorului pot fi montate la cele 2 intrari de masura ale montajului cu PIC16F88. Pentru calibrarea acestuia este necesara folosirea unei sarcini artificiale la iesirea din SWR-metru si un Tx capabil sa livreze la ieşire o putere între10-100 W. Este preferabil să se foloseasca 20W aceasta fiind valoarea prestabilita. Procedura este următoarea: se aplica semnalul la intrarea aparatului si dupa citeva secunde se apasă tasta "set ", dupa care din celelalte 2 taste se modifică indicaţia afişajului pina aceasta corespunde cu valoarea puterii aplicata la intrare. Urmeaza o noua apasare a tastei "set " dupa care se cere confirmarea salvării în EEPROM a valorii masurate, se selecteaza " yes " după care cu o noua apasare datele sînt salvate intern si aparatul poate fi folosit.

Atenţie! Aparatul nu indica valori ale SWR mai mari de 5 - peste aceasta valoare aparatul indică numai " HIGH " dar oricum un SWR de 5 nu este utilizabil în condiţii de siguranţă. În cazul folosirii unui afişaj cu BL aparatul mai are facilitatea de a alimenta iluminarea acestuia numai la pornire şi in timpul cit are semnal la intrare pentru a reduce consumul inutil de curent in cazul alimentării din baterie.

Mai multe detalii despre traductorul de măsură se pot găsi pe pagina lui IK3OIL, adica la http://www.ik3oil.it/project_eng.htm.

Prezint mai jos şi 2 fotografii cu aparatul realizat de mine. Se observă că nu a mai fost montat AO şi componentele adiacente acestuia.

Precum şi o fotografie cu aparatul în timpul funcţionării

Mai jos şi realizarea traductorului în varianta IK3OIL. Menţionez că pentru acesta se foloseseşte cablaj imprimat dublu placat unde nu vor da găuri decit pentru terminalele conectate la masă, pentru a se preveni eventualele scurtcircuite cu carcasa pe care este aplicat direct plăcuţa cu montajul.

Softul pentru microcontrolerul PIC16F88 poate fi descarcat de pe pagina originală http://www.pi4zlb.nl/ selectînd în partea stinga tabul " ARCHIEFE " după care în partea stîngă a paginii se selectează fişierul dorit sau direct http://www.pi4zlb.nl/Archief/SWatt-F88-Rkal-Fin.zip

Menţionez că tot meritul acestor realizari este al autorilor, eu incercind numai sa atrag atenţia asupra unei realizări utile şi uşor de realizat de către radioamatori şi considerănd ca datorită faptului ca pagina iniţiala este în limba olandeză, aceasta este mai puţin sau deloc vizitată de către radioamatorii romîni. De asemenea in paginile respective se mai pot gasi si alte detalii de interes pentru cei care vor realiza acest montaj. Cei care doresc mai multe informatii ma pot contacta pe adresa de mail emilus@gmail.com

Emil Sandu YO7LUO

Articol aparut la 18-5-2009

47389

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (10)  

  • Postat de Remus - YO2CNH (yo2cnh) la 2009-05-18 14:16:04 (ora Romaniei)
  • Felicitari Sandu cea ce faci tu acuma i-mi aminteste de vremurile bune cand tot radioamatorul stia sa manevreze cu pricepere ciocanul de lipit multumita tie si altora ca tine simt ca merita inca sa exist ca radioamator YO.

  • Postat de nicu ciobanu - YO4AX la 2009-05-18 14:58:31 (ora Romaniei)
  • Felicitari ptr. articol Cautam de mult asa ceva si iata ca am gasit Cu multumiri . YO4AX ex YO4APE ''''73

  • Postat de Liviu - YO2LEO la 2009-05-18 17:08:14 (ora Romaniei)
  • Felicitari Sandu. Ceea ce faci tu este intreadevar pasiune.Ai prezentat cu lux de amanunte acesta schema care ne este utila tuturor.Felicitari!

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2009-05-18 21:23:09 (ora Romaniei)
  • Articol foarte util, Emil. Daca vei dori sa explorezi si sa imbogatesti in continuare acest proiect home made, iti sugerez sa adaugi si posibilitatea masurarii de "Peak Envelope Power" (PEP), extrem de utila in SSB. Subiectul figureaza pe mai multe surse, una din ele fiind de exemplu: http://vk1od.net/module/PepAmp/PeakAmp.htm . Succes in continuare la DX dar si la homebrewing. 73 de Morel, YO3/4X1AD

  • Postat de Florin Balan - YO7LBX la 2009-05-18 22:29:26 (ora Romaniei)
  • Felicitari Sandu,continua!

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2009-05-21 00:36:37 (ora Romaniei)
  • Un aticol interesant. Felicitari pentru realizare si prezentare. 73 de Adrian - YO9FRJ

  • Postat de Gabi - YO2MJM la 2009-05-22 14:22:35 (ora Romaniei)
  • Ce sa mai zic....esti tare domnule Sandu. Felicitari pentru realizare si articol si te asteptam cu alte noutati!
    73!

  • Postat de nelu - YO9CXA la 2009-05-28 19:48:25 (ora Romaniei)
  • acest swr/power a fost prezentat de mime acum 2 ani la Simpozionul National de la Campulung si functioneaza foarte bine in varianta lui ik3oil.Placile au fost reproiectate si se mai gasesc inca de vanzare la yo9hvp-Sorin. Varianta aleasa pentru 16F88 este buna si felicit pe Sandu pentru experiment. Cu stima yo9cxa-Nelu

  • Postat de Leo - (neradioamator) la 2009-12-05 16:14:32 (ora Romaniei)
  • vreau si eu un aparat ca asta pt o statie radio pe 27 MHz si sa imi spui si pretul

  • Postat de seredan pavel - YO2LFX la 2013-07-14 22:09:12 (ora Romaniei)
  • AM CITIT DE 2 ORI ARTICOLUL SI MI SE PARE FOARTE INTERESANT, SINGURA NEDUMERIRE ESTE CEA LEGATA DE CODUL HEXA PENTRU PIC.PRACTIC NU AM GASIT DETALII LEGATE DE PROGRAMAREA ACESTUIA. DACA ACEST LUCRU SE POATE OBTINE ALTFEL AS FI INTERSAT ORICUM, SAU POATE MODULAR DEPINDE DE OFERTA.AS DORI SA FIU CONTACTAT PE ADRESA DE MAIL SAU TELEFONIC : 0744786909

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Power-metru / SWR-metru digital"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact