hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Noua pagina cu amplasamente radio YO

Ciprian Sufitchi N2YO

Radioamator.ro lanseaza astazi noua pagina cu amplasamente radio YO. Desi utilizarea ei ar trebui sa fie foarte intuitiva si sa nu necesite explicatii suplimentare, iata pe scurt noutatile introduse.

Pagina foloseste hartile puse la dispozitie de Google Maps API, de unde rezulta pentru cei familiarizati functionalitatea specifica hartilor Google. Tipul hartii implicite cand pagina este incarcata este "Terrain", care include mai multe detalii legate de relief decat localitati si drumuri sau imagini din satelit. Cu toate acestea, tipul hartii poate fi schimbat din butoanele care se afla in coltul din dreapta sus. Harta contine in partea din stanga sus un control care permite marirea sau reducerea scalei hartii (zoom in/out). Acelasi efect poate fi obtinut si cu butonul-rotita de la mouse, pentru cine foloseste la calculator un asemenea mouse. Un dublu clic oriunde pe harta determina centrarea hartii pe acel punct si reducerea scalei cu o unitate (zoom in). Harta poate fi "trasa" in orice directie tinand in prealabil butonul stanga al mouse-ului apasat.

Pe harta sunt reprezentate amplasamentele radio, care pot fi repetoare VHF [V], repetoare UHF [U], noduri packet radio [PR], noduri Echo Link [EC] si balize [B]. Pe baza informatiilor detinute, amplsamentele marcate cu verde sunt in functiune, iar cele marcate cu rosu nu functioneaza. Detalii suplimentare pot fi obtinute facand clic pe aceste iconite. In caseta alba care se deschide se gasesc informatii despre frecventa de intrare/iesire, canal, QTH locator, acoperire etc.

In urma clicului pe iconitele verzi sau rosii se va putea observa un dreptunghi albastru transparent situat la baza amplasamentului. Acesta este careul de amplasament (potrivit sistemului Maidenhead), de pilda KN15KV. Iconita este plasata in centrul acestui careu.

Daca informatiile despre amplasament sunt incorecte, puteti apasa pe "Actualizati" si veti ajunge la un formular pre-completat cu datele existente, in care puteti opera modficari si trimite datele pentru actualizare la webmaster.

Un clic facut oriunde pe harta (in afara iconitelor care reprezinta aplasamentele) va deschide o caseta care cuprinde coordonatele geografice ale punctului de pe harta, impreuna cu QTH locatorul acelei pozitii.

Imediat sub harta se gaseste un link care permite tiparirea listei repetoarelor. Aceasta poate fi de folos celor care se deplaseaza prin tara si nu au acces internet.

O alta pagina noua lansata tot astazi este "Determinarea QTH locatorului". La baza este tot o harta tip Google. Functionalitatea suplimentara este data de caseta de cautare din stanga in care se poate introduce numele oricarei localitati din Romania. Numele poate fi doar partial introdus, fiind intoarse rezultate mai multe (cel mult 25) dintre care se poate alege localitatea dorita, cu un simplu clic.

Acest clic deschide o caseta in care se gaseste QTH locatorul si coordonatele geografice. Ca si la harta amplasamentelor radio, un clic executat oriunde pe harta va deschide o caseta care cuprinde coordonatele geografice ale punctului de pe harta, impreuna cu QTH locatorul respectivei pozitii.

Comentarii si sugestii sunt binevenite.

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 8-5-2009

12363

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de GEORGE LEVITCHI - YO8RAG la 2009-05-11 07:20:30 (ora Romaniei)
  • TOATE FELICITARILE PENTRU CE FACETI SI CUM AJUTATI RADIOAMATORI ROMANI.FELICITARI D/LE CIPRIAN.73.73.

  • Postat de kiss vasile - YO5ODU la 2009-05-11 09:51:30 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru realizare deosebit de util ,mai ales pentru cei ce calatoresc sa afli in ce zona cu ce frecventa poti ajunje la repetorul cel mai apropiat.
    73'Vasile

  • Postat de Marcel - YO5CAY la 2009-05-15 09:39:04 (ora Romaniei)
  • O pagina foarte utila si frumos realizata. Un singur comentariu am: frecventa de intrare pt repetoarele UHF este gresita, shiftul este de 7.6Mhz nu de 1.6Mhz. 73

  • Postat de Fatol Alexandru - YO5CCX la 2009-05-24 16:28:49 (ora Romaniei)
  • Asa cum zice Vasile ,sunt f. utile(repetoarele.hi hi ).Un mijloc util de a face comozi pe o seama de radioamatori,aici , ma refer in special la Clujeni,de multe ori ajutor rapid ptr. cei ce au nevoie.Cu stima draga Cip si cu multumiri ptr. ajutorul dat de fiecare data. 73's Alex

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Noua pagina cu amplasamente radio YO"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact