hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Corespondenţă din Budapesta

Charles Simonyi HA5SIK: "M-a bucurat că am vorbit cu radioamatori de la bordul Staţiei Spatiale Internaţionale"

László Hadnagy YO5AEX

Pentru ziua de joi, 16 aprilie 2009, a fost programata intalnirea cu turistul spatial Charles Simonyi, la Colegiul National de Telecomunicatii "Puskás Tivadar" din Budapesta, cu radioamatorii si liceenii cu care a conversat prin radio de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS).

In curtea liceului era multa lume. Invitati din tara si strainatate, reprezentanti ai posturilor de radio si televiziune, ziaristi, radioamatori si elevi au asteaptat cu nerabdare sosirea oaspetelui. Toti cauta sa ocupe un loc cat mai bun pentru a urmari desfasurarea evenimentelor. Platoul din fata salii de sport a fost impodobit cu flori si au fost arborate drapelele statelor membre ale UE.


Platoul din curtea Colegiului Puskás Tivadar


Horváth László, Charles Simonyi si sotia Lisa

Din autorismul condus de fratele turistului spatial, coboara Charles Simonyi si sotia sa Lisa. Ei sunt intampinati de Dl. Horváth László (HA5PTL), directorul Colegiului. Se intoneaza imnul de stat si oaspetilor li se ofera traditionala paine si sare. Lui Charles Simonyi (HA5SIK) i se solicita declaratii, autografe, si i se ofera mici atentii din partea delegatiilor care participa la intalnire. Din partea MRASZ, Federatia Ungara de Radioamatorism, sunt prezenti Felber Gyula (HA1TJ) presedinte si Dallos László (HA7PL) secretarul uniunii.

Reusesc sa ma apropii de oaspete pentru ai adreasa o scurta intrebare pentru presa de radioamator.

- Ce mesaj transmiteti radioamatorilor?

- M-a bucurat foarte mult ca am vorbit cu radioamatori de la bordul statiei spatiale. Nu mi-am putut imagina pana acum, ca este atat de deosebita aceasta colectivitate a radioamatorilor, aceast mod de comunicare a marcat inceputurile Internetului. Am trimis imagini, aceste fotografii au aparut imediat pe Internet. Internetul si comunicatiile de amator au functionat impecabil impreuna.

Am mai apucat sa adresez oaspetelui un scurt multumesc. Am si fost dat la o parte de reporterii care ne-au inconjurat. M-am indepartat bucuros cu materialul pentru emisiunea "Hajdú QTC".


Charles Simoyi si Felber Gyula

Masa prezidiului la conferinta de presa

Recunosc vechi cunostinte in multime, pe Schmidt Petru YO6FCV si Bakó-Szabó László YO6CFB, care stau la rand pentru a se apropia de oaspete. Cei doi radioamatori romani au oferit un cadou lui Charles Simonyi din partea Sport Clubului YO6KNE din Miercurea Ciuc.

In scurt timp urmeaza conferinta de presa in sala de sport a liceului.

La masa prezidiului alaturi de Charles Simonyi si Lisa Simonyi i-au loc reprezentantii organizatorilor. Urmeaza o serie de intrebari, raspunsuri si cadouri. Printre altele i se ofera cosmonautului un tort ce reprezinta statia spatiala internationala si un dozimetru Pille.

La un moment dat aud intrebarea adresata de Schmidt Petru YO6FCV oaspetelui.

- Spre marea noastra bucurie, am reusit sa va contactam prin radio de la Miercurea Ciuc. V-as intreba daca ati fi de acord sa ne vizitati Radioclubul, binenteles cu familia?

- Multumesc pentru invitatie. Este o idee foarte buna. Nu am fost inca in Transilvania. De mult ma pregateam sa merg in Ardeal si sper ca voi realiza vreodata acesat lucru, mai ales la invitatia unui Radioclub. Ar fi o motivatie deosebita! vine raspunsul din partea oaspetelui.


Charles Simonyi la masina de "stins setea"

YO6CFB, HA5FQ, HA5OMM si YO6FCV

Dupa conferinta de presa care a durat o ora, oaspetele se intretine in curtea colegiului timp de un sfert de ora cu cei prezenti dupa care paraseste locatia. Dintr-o masina de pompieri, de "stins setea" oaspetilor li se ofera cate un pahar de bere. Pe mesele amplasate in curtea institutiei oaspetii pot servi fursecuri, sendviciuri, apa minerala si racoritoare.

Impreuna cu D-na Németh Márta HA5FQ, Sefa biroului de QSL-uri din Budapesta, am ramas sa povestim cu prietenii nostrii radioamatori de la Miercurea Ciuc. Am depanat amintiri placute, pe care le-am acumulat cu prilejul vizitei efectuate in urma cu trei ani in judetul Harghita.

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 3-5-2009

7931

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2009-05-05 17:37:28 (ora Romaniei)
  • "Pentru ziua de joi, 16 aprilie 2009, a fost programata intalnirea cu turistul spatial Charles Simonyi, la Colegiul National de Telecominicatii "Puskás Tivadar" din Budapesta, cu radioamatorii si liceenii cu care a conversat prin radio de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS)."
    Pacat ca nu a avut timpul necesar sa poata contacta si statii YO.
    Multumim pentru info.
    73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Charles Simonyi HA5SIK: "M-a bucurat că am vorbit cu radioamatori de la bordul Staţiei Spatiale Internaţionale""
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact