hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Microundele coboara in scurte

MOT-ul in alimentatoarele pentru tuburi

Gheorghe Andrei Radulescu YO4AUP

Dupa acest titlu urmeaza in mod firesc intrebarea: Ce este MOT-ul ? Raspuns: MOT-ul [Microwave oven transformer] este transformatorul din cuptorul cu microunde din bucataria sotiei care, sa o recunoastem, ne lasa sa ne jucam prin casa cu tot felul de chestii.[Informatii multiple despre MOT -uri ni le pune la dispozitie prietenul gogoloi daca il rugam sa caute 'MOT' sau 'microwave oven transformer'] Multe cuptoare cu microunde din casele noastre, ale rudelor, ale prietenilor sau ale vecinilor nostri au implinit o venerabila virsta la care proprietarii le-au pus gind rau, adica vor sa le schimbe cu unul nou. Si asta nu pentru ca nu ar mai functiona, dar dupa 15 ani, s-au cam imbicsit, si poate nici mecanica din plastic nu prea mai functioneaza la deschisul usii. Dar 'electrica' si 'electronica' sint in stare de functiune. Citeva repere dintr-un cuptor cu microunde pot fi reutilizate in echipamentele de radioamator. Primele imagini sint preluate dupa cele oferite de gogoloi intr-o cautare rapida pe subiectul enuntat]

Orice cuptor cu microunde are urmatoarea schema de principiu:


Fig. 20 Schema unui cuptor cu microunde

Din aceasta schema ne pot interesa urmatoarele repere: transformatorul, dioda recuperatoare si filtrul antiparazit de pe alimentarea de la retea.

Indiferent de fabricant, MOT -ul arata ca in figurile urmatoare:


Fig. 21 -1 MOT


Fig. 21 -2 Infasurarile MOT ului.

Tensiunea in secundar este intre 1800V si 2300V in functie de puterea cuptorului [1800V la cuptoarele mici de 650-700W, 2100V la cele de 900W si 2300V la cele de 1300W]. Cuptoarele de putere mai mare, folosesc in plus fata de schema din Fig. 20 un condensator de 8 - 15 µF, nepolarizat, pentru a aduce factorul de putere mai aproape de 1 [MOT -ul produce in sarcina un defazaj mare intre tensiunea si curentul din primar].

Diodele recuperatoare au in general tensiunea inversa de 12 - 15 kV si curentul direct de 350 - 500 mA. Fisele tehnice ale citorva modele de diode sint aici: CL01-CL08, CL01-12, HVR1x3,4 [click pe indicativ pentru vizualizare fisa tehnica]. Aceste diode sint perfect utilizabile in practica radioamatoriceasca, cu conditia incadrarii consumatorului in parametrii admisi de dioda.

Cum am ajuns la MOT ? Simplu ! Aveam in memorie o fotografie si o intrebare fara raspuns:


Fig. 22 Cit de mare este alimentatorul ?

Dupa 15 ani de exploatare s-a stricat mecanismul de deschidere a usii cuptorului cu microunde din bucatarie. A tinut destul avind in vedere faptul ca acest mecanism era facut din plastic. Am cumparat altul si l-am dezmembrat pe cel vechi, am facut documentarea cuvenita in internet despre MOT -uri si m-am convins ca aceste transformatoare pot fi folosite in alimentatoarele de inalta tensiune pentru liniarele cu tuburi. Am dat sfoara in tara ca am nevoie de un cuptor cu microunde scos la reforma. L-am primit din vecini, si m-am apucat de treaba. Am scos cu mare grija infasurarea de filament care a devenit inutila [are aproximativ 3,3V la 3.5 A]. Apoi, cu si mai multa grija si migala am scos ambele sunturi magnetice. Aceasta lucrare trebuie facuta cu multa atentie pentru a nu deteriora izolatia infasurarilor transformatorului. Sunturile se scot prin batere cu un dorn fasonat dupa marimea ferestrei ocupate de sunturi. Alimentatorul meu trebuia sa asigure inalta tensiune cu orice valoare intre 2,5 si 4 kV la un curent de 500mA, tensiunea de filament de 5V la 15A, tensiuni continue de 12V si 24V pentru semnalizare, relee si ventilatoare. Schema electrica a alimentatorului este urmatoarea:


Fig. 23 Alimentator 2,5 kV - 500mA . Schema.

De observat ca cele doua MOT - uri au infasurarile primare legate in antifaza iar redresarea se face intr-o schema clasica de redresare dubla alternanta. Fiecare MOT asigura o alternanta la 0,5 A la sarcina nominala. Infasurarea de filamente este impartita in mod egal pe cele doa transformatoare, cite doua spire si jumatate pe fiecare MOT. Infasurarile sint bobinate in sensuri contrare, cu o singura bucata de cablu litat de 4 mm? izolat in PVC, astfel ca la cele doua capete se regaseste suma celor doua tensiuni, adica 5 V. Este necesar sa se taie bucata de cablu din care se face infasurarea de filament putin mai lunga decit ar fi necesar si sa se masoare tensiunea de filament in sarcina nominala si sa se corecteze numarul de spire cu cit este necesar pentru o tensiune corecta [corectia se face la sfert de spira . Mot -ul are 1 spira pe volt !!!]. In fotografiile urmatoare infasurarea de filament are izolatie de culoare maro. Restul de elemente nu necesita comentarii deosebite, schema fiind clasica. Partea cea mai grea a electronicii este tinichigeria asa ca folositi cu incredere cutia cuptorului cu microunde pentru liniar. Incape si redresorul cu MOT -uri si lampa cu toate anexele. O singura restrictie ramine si aceasta este inaltimea lampii. In rest spor la treaba!!! In final citeva fotografii care pot fi sugestii pentru cei ce incearca sa folosesaca MOT


Fig. 24 Carcasa unui cuptor cu microunde - ansamblu


Fig. 25 Carcasa unui cuptor cu microunde - detalii


Fig. 26 Filtru antiparazit pentru 15 A


Fig. 27 Doua MOT - uri si releul RI-13


Fig. 28 Placa MOT - vedere din fata


Fig. 29 Placa MOT - vedere de sus


Fig. 30 Placa MOT - vedere din spate


Fig. 31 Placa MOT - vedere dinspre releu


Fig. 32 Placa MOT - Detelii montaj releu


Fig. 33 Placa MOT montata in cutie


Fig. 34 Redresorul gata.


Fig. 35 Redresorul de 12 si 24 V


Fig. 36 Redresorul in cutie

73! de YO4AUP, op Andrei

Gheorghe Andrei Radulescu YO4AUP

Articol aparut la 17-4-2009

26186

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (26)  

  • Postat de Adrian, - YO5BFJ (yo5bfj) la 2009-04-17 08:58:26 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant. Nu stiam atatea despre un MOT. Eu am folosit un MOT numai pentru tensiunea anodica la 2 GI7b (evident respectand limita de curent a MOT-lui) si functioneaza de 2 ani fara probleme. Este o solutie ieftina, rapida si eficace. Felicitari Andrei! Daca fiecare am face cate ceva pentru radioamatorism (asa cum faci dumneata) fara sa ne pierdem in polemici sterile nu ar mai fi atatea probleme intre noi.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-04-17 10:42:10 (ora Romaniei)
  • Stilul caracteristic "yo4aul", felicitari!! Recent am cumparat si eu din talciocul local un MOT, cu gandul la un final. Robustetea si realizarea profesionista parca iti pune pe tava solutzia aceasta ieftina si la indemana. La refolosirea cutiei cuptorului...uite nu m-am gandit!!
    Realizarea ta si prezentarea aceasta, vor fi de mare ajutor ptr noi...iar cuptoartele vechi vor deveni foarte pretzioase ptr HAM-ii nostrii!
    PASTE FERICIT 73/dx

  • Postat de george - YO4ASV la 2009-04-17 13:52:05 (ora Romaniei)
  • Felicitari.De mare ajutor pentru cine vrea sa faca un final cu tuburi.doua mari avantaje:posibilitatea de a procura un transformator cu cheltuieli minime si dimensiunile finale ale redresorului/finalului.

  • Postat de Asofie Eugen - YO8BGD la 2009-04-17 18:35:08 (ora Romaniei)
  • As fi curios cat este curentul de mers in gol al unui MOT. Cica ar fi in jur de 500mA. Deci 110 W la mers in gol per bucata. Daca e asa mi se pare cam mult. Dar solutia este rapida si practica.Mult succes.

  • Postat de gheorghe andrei radulescu - YO4AUP la 2009-04-17 19:42:54 (ora Romaniei)
  • lui alex,yo5amf. alta data m-ai botezat, acum imi schimbi indicativul.... dar nu conteaza, ma bucur ca ti-am dat o idee. cum a fost in canada?
    Hristos a inviat! sarbatori fericite. andrei

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2009-04-17 21:37:13 (ora Romaniei)
  • Bun articol, "a toate dataor de idei".Hi!(atentie la HV!)
    M-ar fi bucurat insa daca se petrecea si fenomenul invers: "Scurtele urca in microunde", sincer sa fiu inca prefer "urcushul".
    Felicitari pentru articolele tehnice pe care le scrieti.In domeniul constructiilor am senzatia unei mari "saracii" sau poate este o falsa impresie.Radioamatorul este totusi un experimentator, un cautator.Se pare insa ca acest cautator devine pasare rara si dispare o data cu variatiile climatice (adica nu prea se adapteaza).
    Astept cu placere si alte articole de la dumneavoastra.Succes!

  • Postat de Marius - YO2LHD la 2009-04-17 22:14:05 (ora Romaniei)
  • folosesc un trafo asemanator la un final cu gi7b.
    Tensiunea in gol era cam mare 2200v,asa ca am facut o priza prin intreruperea unei spire din stratul 4,numarat de la exterior spre interior.Am reusit sa scot priza la 1670Vac,redresat merge ok!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2009-04-18 14:11:31 (ora Romaniei)
  • lui Andrei: hi hi scuze ptr "botez", probabil ma gandeam la calgary... dar cu prima ocazie fac cinste, ca la botez...
    dar apropo de trafuri: tu stii cumva ce rost aveau shunturile magnetice? ( ca eu n-am gasit nicaieri...)
    Tu ai realizat deja un astfel de alimentator. M-ar interesa la aceste transformatoare: caderea de tensiune la ce valoare se ridica de la regimul mers in gol, la regimul de sarcina maxima (500mA)?
    tnx/73

  • Postat de Kuchta Petru - YO8CDQ la 2009-04-18 20:43:56 (ora Romaniei)
  • Bun articol,dar tensiunea de 5000 de volti este foarte mare si periculoasa la care se adauga si o armata de condensatori. Pe mine m-ar interesa cum se scoate o priza cam la 1000 de volti pentru ca aceasta tensiune este mai domestica ,deasemeni si piesele aferente sint mai usor de gasit.In rest urez succes celor care mai au apetit pentru a construi cite ceva. 73' Petrica YO8CDQ

  • Postat de iulian - YO8CRU la 2009-04-18 22:33:03 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol! Este un material tipic radioamatoricesc! Trebuie trecut la rubrica "asa da"!...de inventat, de publicat, de incercat sa ajungem din urma pe cei buni! Cele mai frumoase ganduri...Sarbatori fericite! 73!

  • Postat de Marius - YO2LHD la 2009-04-18 22:38:21 (ora Romaniei)
  • ptr yo8cdq:priza am scos-o astfel,in partea superioara a secundarului,cu grija am ridicat o spira si am taiat-o in doua.priza am scos-o in stratul 4 numarind de la ext spre interior!
    tensiunea dupa redresor variaza intre 1950v in gol si 1800 key down!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2009-04-18 23:32:36 (ora Romaniei)
  • Splendid ! Frumos cadou de iepuras pentru cei care nu stiau de acest MOT. Nici eu nu stiam ca-l cheama MOT. Un articol de o excelenta valoare practica. Draga Gelu, ti-ai spalat pacatele (hi) cu formulele matematice si cu graficele din alte articole. Ai observat? Unii comentatori ti-au multumit, si au spus ca au sa-si faca timp sa studieze mai in profunzime formulele si graficele. Articolul de fata se citeste pe nerasuflate si ridica pretul de piata al cuptoarelor nefolosite! Mai demult, am intrebat la un atelier de reparatii electrocasnice, iar un amabil, mi-a spus ca e cam o regula ca daca se strica cuptorul, deobicei e magnetronul cel care se defecteaza, ia curent mare, gospodina nu stie ce s-a intamplat, insista, si atunci se arde si trafo. Deci concluzia este, asa cum spui, sa cautam cuptorul abandonat din alte motive decat defectarea electrica. Interesanta treaba cu suntul magnetic. Un absolvent de electrotehnica ne-o poate spune. Cred ca shuntul acesta este cauza consumului in gol de care vorbeste 8BGD (spira in scurt, nu?). Multumim inca o data pentru cadoul de sarbatori ! 73 !

  • Postat de George - YO9HSW la 2009-04-18 23:52:16 (ora Romaniei)
  • Aceste transformatoare sunt concepute pentru o functionare de scurta durata. Ca atare densitatea de curent admisa este destul de mare, iar bobinajul subdimensionat. Un asemenea transformator se va incalzi destul de mult chiar si in regimul de mers in gol. Poate la cele fabricate de anumite firme lucrurile stau altfel, eu nu am probat.

  • Postat de Blujdescu D. - YO3AL la 2009-04-19 21:47:32 (ora Romaniei)
  • Pentru YO8BGD: Curentul de mers in gol al oricarui transformator prezinta un foarte pronuntat defazaj inductiv. Deci puterea calculata de Dvs.este gresita. Ca sa stiti puterea de mers in gol ar mai trebui sa cunoasteti si rezistenta echivalenta de pierderi, sau macar factorul de putere.

  • Postat de Blujdescu D. - YO3AL la 2009-04-19 21:53:41 (ora Romaniei)
  • Pentru YO5AMF: Shuntul magnetic provoaca o crestere a reactantei de scapari intre infasurari, deci o reducere a curentului de scurtcircuit a redresorului si a celui de pornire la rece a filamentului klistronului Ambele efecte sunt utile si in cazul PA, dar din pacate caderea de tensiune in sarcina poate produce nelinearitati importante.

  • Postat de Pisti - YO5OYR la 2009-04-19 21:55:01 (ora Romaniei)
  • pentru yo2lhd Salut.Tocmai aveam in plan pentru un final pe 2m cu gi7b alimentarea cu un mot,spune -mi daca e nevoie de ventilator de racire pentru mot sau nu.73 Pisti Sarbatori fericite

  • Postat de Ovidiu Pascan - YO8TPP la 2009-04-19 22:27:34 (ora Romaniei)
  • Dupa 30 minute de functionare in gol MOT-ul este fierbinte dar inca poate fi atins. Suntul magnetic trebuie inlaturat. Cred ca mot-urile de firma ar putea fi utilizate daca sunt ventilate, MOT-urile recuperate din cuptoarele ce se vind in ultima vreme la superoferta prin marele magazine...nici o sansa.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2009-04-20 00:22:05 (ora Romaniei)
  • Salut cu respect aparitia printre comentatori a Domnului inginer Blujdescu, YO3AL ! Regret ca viata nu mi-a oferit sansa de a va fi fost subaltern. Despre inginerul Puiu Blujdescu se vorbea ca despre un zeu-fachir. D-voastra ati pus la punct o metoda de a deschide tuburile electronice de foarte mare putere epuizate, de a le reactiva catoda, de a le inchide la loc si a le reface vidul !!! Economii foarte mari. In valuta ! Poate ne povestiti candva despre toate acestea. Scuze pentru interventia in afara subiectului. Va salut cu respect si va doresc multa sanatate ! Mircea = yo4si.

  • Postat de Gheorghe Andrei Radulescu - YO4AUP la 2009-04-20 08:58:26 (ora Romaniei)
  • lui Alex, yo5amf si celor care au intrebat despre regimul in gol si in sarcina: s
    pentru studiul regimului dinamic al unui tub 4-400 in schema g2daf am folosit acest alimentator cu mot-uri. in acel articol sint inscrise toate valorile masurate[tensiuni, curenti etc]. 73! Hristos a inviat! Andrei

  • Postat de Gabriel - YO2MJM la 2009-04-20 21:14:31 (ora Romaniei)
  • Excelenta idee,felicitari un articol complet!! Vin cu o nelamurire. De pe aceste transformatoare se pot scoate spire pina la 800- 900v deoarece as incerca sa alimentez 4 GU50 . Credeti ca s-ar putea realiza acest lucru ???

  • Postat de MARIAN - YO9FMP la 2009-04-21 06:48:50 (ora Romaniei)
  • Eu am construit un liniar cu gu 43b la care anodica 2600 v este luata de la untrafo de cuptor cu microunde de 1500w.
    Am pus pe el un ventilator mare si i-am scos suntul magnetic.
    L-am folosit in emisie peste 2 ore in telegrafie si nu s-a incins/functioneaza f bine desi multi m-au convins ca nu va fi asa ce se va arde dupa 30 min de functionare

  • Postat de Traian - YO9FZS la 2009-04-22 13:06:28 (ora Romaniei)
  • Felicitari! Totusi, care este valoarea curentului de mers in gol al acestor transformatoare? Ce diametru de sarma este utilizat in secundare si ce rezistenta prezinta secundarele?
    73! Traian

  • Postat de Bebe - YO3APO la 2009-04-22 20:51:08 (ora Romaniei)
  • Am rezolvat problemele curentului de mers in gol, supraincalzirea cat si voltajul excesiv in secundar in felul urmator:
    In spatiul creat prin inlaturarea shuntului magnetic am bobinat pina la umplere (bineinteles, cu o foarte buna izolatie, mai ales inspre partea secundarului) conductor de acelas diametru ca cel din primar, pe care l-am conectat in serie (si in faza) cu primarul. In felul acesta au scazut curentul si supraincalzirea la mersul in gol precum si voltajul in secundar, in schimb caderea de tensiune in sarcina e putin mai mare dar inca nederanjanta daca electroliticii din filtru au valori suficient de mari. E drept ca bobinatul a fost un chin dar consider ca merita.
    73!, Bebe YO3APO / WA3APO

  • Postat de Traian - YO9FZS la 2009-04-23 10:26:24 (ora Romaniei)
  • http://www.hawk.ro/tr/MOT/ Daca este ventilat, MOT nu se arde. MOT este construit cu cea mai maaaaare economie posibila (cele mai noi sunt cu conductor din aluminiu!) iar in functionarea normala miezul este foarte aproape de saturatie si devine extrem de fierbinte, inclusiv la mersul in gol. La unele modele este specificata ca temperatura maxima admisa 200 C. Din testele mele facute in urma cu un an (2 buc., MOT noi, cumparate ca piese de schimb destinate unui cuptor performant cu dublu flux specificat la 3200W input si 1850W putere de uU, cele mai mari si mai scumpe gasite in lista productorului respectiv), curentul de mers in gol este de numai 0,2A la 90V dar de 1,7...1,8 A la 220V in primar, iar in numai 15...20' minute de mers in gol miezul atinge aprox. 70 C, ceea ce confirma marea economie realizata in constructia MOT. Rezultatele sunt asemanatoare cu cele obtinute la http://www.johansense.com/eldon%27s%27%20Home%20Page_files/pdf%27s/NN-S567BA.pdf (de observat curentul de mers in gol la 117V: 4,8 A !!!). Cu ventilatie buna (testat cu ventilator centrifugal!) exemplarele testate au rezistat la 1 kW sarcina rezistiva continua (o ora). Am mers si mai departe si am deconectat capatul secundarului de la masa si l-am izolat. In mod surprinzator, la aceste exemplare izolatia rezista la 10 kV (60uA) fara probleme ceea ce ar permite utilizarea lor cu redresare dubla alternanta. Foto la http://www.hawk.ro/tr/MOT/ . Problemele principale sunt diametrul foarte redus al conductorului din secundar (0,2...0,25 mm) si in consecinta rezistenta exagerata a secundarului ceea ce conduce la un comportament dinamic mai putin corespunzator pentru QRO liniare de calitate, precum si caldura degajata. Temperatura ridicata si caldura degajata nu sunt o problema atat pentru transformator cat pentru electroliticii de filtraj. Adaugarea de spire in primar rezolva problema curentului de mers in gol dar reduce tensiunea in secundar, care la majoritatea MOT este intre 2000 si 2400V in gol. Alte solutii sunt inserierea primarelor sau comutarea in primar prin PTT. Trebuie tinut cont de varietatea MOT, ceea ce face ca parametrii si calitatea lor sa fie mult diferite de la un model la altul (inclusiv puterile si tensiunile in secundare, puterile de uU specificate pentru cele de consumer sunt intre 500 si 900W). Extragerea sunturilor nu se poate face mereu fara riscuri. Oricum, MOT sunt absolut si net inferioare unui transformator dedicat pentru anodica in QRO si atunci am renuntat la idee. Singurele lor avantaje sunt pretul si dimensiunile compacte.

  • Postat de geo - YO9BSF la 2009-05-03 17:41:24 (ora Romaniei)
  • am citit cu atentie comentariile cu privire la
    MOT: am cateva observatii in urma testelor facute
    -Igol este foate mare(1,8A)functie de putere
    incalzirea este exagerata daca se are in vedere
    folosirea indelungata,(consum inutil de energie
    mai ales si daca este ventilat)
    am testat legarea in serie a doua MOT
    Igol a scazut la 180ma (functie de putere)
    valori comparabile cu ale unui traf normal
    Uiesire scade la jumatate pe traf dar fiind doua buc si inseriind secundarele se obtin cca 2000v
    au fost lasate sa functioneze in gol 2ore iar temperatura miezului scazuta(evident sunturile au fost scoase)valorile de mai sus sunt masurate pe exemplarele mele

  • Postat de dragos - YO3IVA la 2009-05-06 10:11:16 (ora Romaniei)
  • felicitari pt articol , eu chiar m am apucat sa construiesc un liniar cu un MOT si cautam mai multe info , e foarte bun articolul si de asemenea si comentariile sunt de mare ajutor

    73 de yo3iva

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "MOT-ul in alimentatoarele pentru tuburi"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact