hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

INTERFATA UNIVERSALA (CONTROL BOX) PENTRU ATU AH-4

Gaspar Delfavero-Cristian YO2LGX

Pentru cati dintre radioamatori (in special pentru cei care locuiesc in orase, la bloc) instalarea unei antene reprezinta o problema? Dar pentru cati lucrul pe mai multe benzi nu este posibil din cauza ca nu au antene adecvate?....sigur pentru multi. O solutie la indemana ar fi instalarea unui Long Wire de lungime oarecare, dictata de regula de configuratia spatiului disponibil. Acest tip de antena are un avantaj major, si anume se alimenteaza la un capat (de obicei fereastra camerei unde se afla shack-ul radio), prezenta ei in peisaj este discreta, scapam de inesteticile cabluri coaxiale care atarna in dreptul ferestrei si de cele mai multe ori starnesc curiozitatea veciniilor. In plus antena LW poate acoperi o gama de frecventa foarte mare cu rezultate bune daca este adaptata corespunzator.

Foarte bine, dar cum adaptam o astfel de antena care prezinta o impedanta variata in toata gama HF?...Adaptarea cea mai buna o putem face cu un cuplor de antena automat (ATU) montat afara, chiar la punctul de alimentare al antenei, astfel avem certitudinea ca pe cablul coaxial nu exista unda stationara (pierderea este minima) iar transferul de energie catre antena este maxim. Mai toate brand-urile consacrate fabrica asemenea cuploare de antena (de exemplu: FC-40 YAESU, AT-300 KENWOOD, EDX-2 ALINCO si AH-2, AH-3 sau AH-4 ICOM) dar problema e ca acestea sunt destinate a lucra doar cu echipamentele respectivei firme, ceea ce reprezinta un impediment in momentul cand ne hotaram sa schimbam transceiverul. Acest neajuns poate fi eliminat prin utilizarea unei interfete intre ATU existent si orice tip de transceiver.

De ce AH-4?...pentru ca se comanda relativ simplu, acopera o gama de frecventa suficent de larga (3,5...54MHz) pentru un LW de minim 7metri, radiaza maxim 350mW in timpul efectuarii acordului (nu deranjam un QSO in curs pe a carui frecventa facem acordul), transceiverul "vede" in timpul acordului un SWR de 1:1,1 (protejeaza finalul), puterea necesara pentru acord este de 5...15W (tipic 10W, iar daca puterea depaseste 15W sau este mai mica de 5W atunci AH-4 refuza sa faca acordul!), poate fi scos din circuit prin simpla intrerupere a alimentarii (lucru necesar cand se face receptie pe o alta banda decat cea pe care e acordat emitatorul).

Schema de baza pentru interfata de comanda lui AH-4 este cea prezentata in figura de mai jos:

Schema este relativ simpla si contine 3 optocuplori si componentele discrete aferente (montarea diodelor de protectie este obligatorie!). Optional, daca transceiverul are o intrare de control ALC (majoritatea rigurilor moderne au asa ceva, iar plaja de control standard acceptata este de 0....... - 4V), aceasta se poate utiliza pentru a forta transceiverul sa-si micsoreze puterea de iesire la 10W pe durata efectuarii acordului, eliminandu-se astfel necesitatea de a efectua manual aceasta operatiune mentionata la punctul 1 din procedura urmatoare.

Procedura de acord (pentru varianta prezentata mai sus) este urmatoarea:

  1. se seteaza transceiverul in modul CW cu puterea de iesire de aproximativ 10W
  2. se apasa butonul "START" (pe perioada acordului led-ul rosu se va aprinde)
  3. cand led-ul rosu se stinge inseamna ca acordul este realizat. In acest moment se poate seta transceiverul la puterea dorita si in modul de lucru dorit.

OBSERVATIE: Tunerul isi pastreaza acordul doar atata timp cat este alimentat.

Conectarea interfetei se face conform notatiilor din figura, cu mentiunea ca la transceiverele care au incorporata functia "Keyer" pentru CW acesta se va dezactiva si se va seta corespunzator folosirii unui manipulator normal astfel incat pe perioada acordului sa se emita purtatoare continuua.

Inainte de a utiliza interfata, se poate face o proba de functionare la "rece". Cu interfata alimentata (fara a conecta AH-4 si transceiverul), se face un strap intre conectorul START si KEY.In mod normal doar led-ul verde sta aprins. Cand se apasa butonul "START" led-ul rosu se va aprinde si va ramane asa chiar dupa eliberarea butonului. Led-ul rosu se va stinge dupa desfacerea strapului. Se va repeta operatia de mai sus si cu strapul conectat intre KEY (conectorul pt AH-4) si KEY+ (conectorul pentru transceiver). Dupa ce se confirma functionarea, se poate conecta interfata la echipamente si folosi ca atare.

O versiune mai complexa, care contine si generatorul de tensiune negativa pentru controlul ALC-ului si este personalizata pentru echipamentele YAESU FT-857D / 897D este prezentata in schema de mai jos. In aceasta varianta, pasul 1 de la procedura de acord de mai sus se executa automat. Generatorul de tensiune negativa este realizat cu un C.I. MAX232N, care scoate la pinul 7 o tensiune negativa fata de masa, aceasta este stabilizata cu o dioda zener de 5V, de pe care se culege tensiunea negativa de valoare dorita cu ajutorul unui semireglabil. Personal am gasit pentru ALC valoarea de -3,6V ca fiind in regula, dar aceasta poate varia de la caz la caz. Tensiunea negativa aplicata la borna ALC este invers proportionala cu puterea de iesire a TRX-ului, valoarea finala a acesteia trebuie sa corespunda unei puteri de iesire in plaja 5...15W pentru toate benzile de lucru (altfel AH-4 refuza sa faca acordul). Acest generator de tensiune negativa intra in functiune doar pe perioada realizarii acordului datorita modului in care se comanda tranzistorul PNP prin care se realizeaza alimentarea montajului. Deci conditia de putere mica va fi valabila doar in acest moment, dupa ce acordul a fost facut puterea revine automat la valoarea setata.

Pentru controlul transceiverului FT-857D / 897D se foloseste conectorul ACC de pe panoul din spate al TRX-ului. Acesta este o mufa Jack ce 3,5mm cu 3 terminale (stereo) si are urmatoarea configuratie:

Inelul din mijloc are functia de TX REQ (default), adica in momentul in care este conectat (tras) la masa forteaza trecerea pe TX a transceiverului care va emite o purtatoare continuua (CW) indiferent de modul de lucru in care este setat transceiverul.

Procedura de acord in acest caz este foarte simpla si se rezuma doar la o apasare de buton fara a executa alte manevre: se apasa scurt (circa 0.5s) butonul START, led-ul rosu se va aprinde (se face acordul), cand led-ul se stinge (acordul este realizat) si se poate emite! Durata acordului poate varia de la 1s la maxim 10s.

Trebuiesc evitate buclele de masa, care apar de regula atunci cand tunerul si transceiverul sunt alimentate din aceiasi sursa! Daca apar intoarceri de RF acestea pot fi eliminate cu ajutorul unor socuri de mod comun montate direct pe cablu de comanda si/sau alimentare, dar si alimentarea tunerului (interfatetei) din alta sursa (de 12Vcc/1Amp) poate rezolva aceasta problema.

Daca tunerul nu poate realiza acordul, acest lucru va fi semnalizat de led-ul rosu care lumineaza in timpul acordului de doua ori (se aprinde, se stinge scurt, apoi se aprinde din nou). Acest lucru apare din cauza ca puterea transceiverului este in afara plajei de 5...15W.

La FT 857D (cel putin exemplarul pe care a fost testat) am observat ca pentru o tensiune U alc fixa de -3,6Vcc puterea de iesire este de aproximativ 10W in toate benzile mai putin in 7MHz, unde Pout=15W, iar in 50MHz unde Pout=5W ceea ce reprezinta capetele limita de putere acceptata de AH-4. Asadar reglajul tensiunii U alc este destul de critic daca se doreste acoperirea tuturor benzilor. Daca acest lucru nu este posibil, atunci se regleaza semireglabilul astfel incat sa se poata acoperi in conditii bune gama de 3,5...30MHz, iar pentru 50MHz se va inseria cu semireglabilul de 10K, o rezistenta aditionala de aproximativ 1K (intre dioda zener si semireglabil) suntata de un comutator, astfel incat acordul pe gama 3,5...30MHz se face cu comutatorul inchis, iar pentru 50MHz cu el deschis (comutatorul deschis introduce rezistenta aditionala in serie cu semireglabilul ceea inseamna o tensiune U alc mai mica rezultand o putere mai mare-suficenta cat sa se incadreze in plaja 5...15W)

Concluzii:

Funcionarea interfetei este ireprosabila si nu am sesizat vreo problema, functioneaza excelent cu toate tipurile de transceivere testate (FT-450 si FT-857D).

De obicei folosesc un ICOM 756-PRO, la care AH-4 se conecteaza direct, dar acum pot utiliza orice tip de transceiver cu acest antenna tuner folosind interfata prezentata mai sus.

Gaspar Delfavero-Cristian YO2LGX

Articol aparut la 23-3-2009

12714

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de TOCACIU EMIL - YO5OET la 2009-03-23 12:38:06 (ora Romaniei)
  • EXCELENT! UN ARTICOL DE NOTA 10.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2009-03-25 15:02:04 (ora Romaniei)
  • Excelenta realizare Cristi! E bine ca se mai construieste in YO! Combinatia ATU-LW este imbatabila, mai ales in benzile joase. Imi place ideea de a folosi pe post de invertor circuitul MAX232. Eu as fi folosit un mic acumulator de 9V pe baza de LiIon (Format 6F22) cu care as fi generat acea tensiune negativa intrucat consumul este infim. Brava!

  • Postat de Andy - YO2LXB la 2009-03-26 19:07:06 (ora Romaniei)
  • Super articolul si cred ca la indemana oricarui radioamator procurarea pieselor.cat despre realizator..il cunosc foarte bine...chitibusar,tipicar,migalos...ceea ce isi propune nu ramine neterminat(HF-302/vers1,2), alte montaje si un trcv cu sinteza DDS in toate benzile inghesuit intr-o scatula de CB(100*100*25)...asta da rabdare......Succese si pe viitor...Andy

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "INTERFATA UNIVERSALA (CONTROL BOX) PENTRU ATU AH-4"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact