hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

MFJ 929 - un accesoriu util

Sorin-David Nimara YO7CKQ

In vara lui 2008 ma pregateam sa merg in concediu, cu familia, in SV3 si doream in aceasta perspectiva, sa fiu activ si in HF de la hotel. Am hotarit sa-mi completez echipamentul cu un AT automat care sa fie usor si compact, sa permita conectarea directa a unei antene filare si sa aibe o plaja de acord cit mai larga in zona impedantelor mari. Dupa studierea atenta a pietii, dar avind in urma si experienta favorabila a utilizarii la statie a unui MFJ 993B, am hotarit sa cumpar un MFJ 929, care corespundea cerintelor mele, in mare masura.

Manualul aparatului poate fi studiat aici : http://www.mfjenterprises.com/Product.php?productid=MFJ-929

Vreau sa subliniez unele aspecte interesante :

- acorda automat impedante de sarcina intre 6 si 1600 ?, in toata game de 1.8-30 Mhz la puterea maxima de 200 wati RF
- 20000 de memorii nonvolatile organizate in 4 bancuri de cite 2500 pe fiecare port de antena.
- Afisaj digital de 16X2 caractere care permite citirea directa a SWR calculat, putere, frecventa de lucru, valorile L si C la acord, in mai multe formate. Acest afisaj este un mare plus si usureaza mult navigarea prin meniuri si modificarea diverselor setari.
- Indicator audio ( in CW ) pentru diferitele regimuri.
- Releele sint certificate pentru 10 milioane de actionari mecanice.
- Permite comutarea manuala a celor doua porturi de antena.

Acordul se bazeaza pe utilizarea a trei subroutine ( algoritmi ):

- InstantRecall cauta in memorie daca frecventa pe care se lucreaza a fost utilizata anterior. Gamele radio sint impartite in segmente de 0.1% din frecventa centrala si datele de acord sint stocate. Ele pot fi restaurate in citeva milisecunde.
- IntelliTune masoara impedanta complexa a antenei si face un calcul rapid al celor mai potrivite componente LC.
- AdaptiveSearch determina calea de test cea mai rapida. Daca acordul nu reuseste alege o alta cale ( strategie ) de acord.

Mi s-a parut interesant ca aparatul are posibilitatea de auto-test evaluind afisorul, butoanele de control, memoria EEPROM, circuitul audio si sistemul de power-down. Exista posibilitatea de a testa individual cele 19 relee care fac comutarile elementelor de acord. Exista in plus si un meniu pentru calibrarea frecventmetrului digital ( precizie de citire 1 Khz ).

Dar cel mai interesant, exista un meniu care permite calibrarea SWR si power-metrului digital. Spun asta, pentru ca in ultimii 15 ani de utilizare de echipamente industriale, am observat diferente semnificative intre indicatiile diverselor aparate.

Am comandat deci aparatul la firma Microsat Technology care l-a livrat exact in termenul promis, cu doar o saptamina inainte de plecare. La despachetare am avut surpriza sa constat o serie de probleme, de natura mecanica, care sint cumva caracteristice produselor MFJ. Capacul superior nu se inchidea complet, avind niste gauri decalate cu 3 mm. Circuitul imprimat care sustinea afisorul si butoanele de comanda a cazut in urmatoarele minute, neavind strinse suruburile complet. Studiind constructia interna am constatat insa ca circuitele imprimate sint insa de cea mai buna calitate, cu componente SMD.

Aceasta ar conduce la concluzia ca, pentru produsele de inalta tehnicitate, MFJ este doar manager de proiect, placile fiind realizate in alta parte, la stadarde actuale. Am asamblat aparatul si am constatat ca mergea perfect .Placa de baza din MFJ 929 este folosita, cu minime modificari si la modele MFJ 927 si MFJ 928. Citeva observatii in urma unei inspectii vizuale, interne:

Cele 19 relee utilizate sint de tipul JZC-32FCZ05DC12 si sint prevazute a lucra la 5 amperi si 250 volti AC, in contradictie cu manualul care le certifica la 10 amperi si 1 KV. Am incercat sa investighez problema, dar din pacate, toate fisele .pdf de pe internet sint in limba chineza.

Adaptarea impedantelor in gama 1.8-30 Mhz este realizata de o retea LC de mare eficienta construita dintr-un banc de 8 inductante si unul de 8 condensatoare, toate comutate cu relee capsulate. Bancul de condensatoare poate realiza maximum 3900 pF in 256 de trepte distincte si un releu suplimentar il comuta catre TX sau ANT functie de raportul impedantelor. Primele doua capacitati, de 2000 si 1000 pF, sint realizate cu condensatoare individuale, iar restul prin inserierea de cite doua bucati.

Sa nu uitam ca, in conditii limita, la 200 wati RF pe 1600 ?, condensatorii vor suporta o tensiune de peste 500 volti.

Bancul de bobine poate realiza maximum 24 µH tot in 256 de trepte distincte. Pentru reducerea pierderilor, 6 inductante sint realizate pe miezuri din pulbere de fier AMIDON tip T94-2 si T106-2. Sirma de bobinaj este din CuEm de 0.8 mm.

Alte doua inductante din banc sint realizate in aer,cu 4 respectiv 6 spire, cu sirma de CuAg de 1.25 mm. Sa nu uitam ca in conditii limita, 200 wati RF pe 6 ?, bancul de inductante este strabatut de un curent RF de aproape 6 amperi. In aceasta zona, traseele de legatura intre relee si inductante au intre 3 si 5 mm latime. Tot in aceasta arie este plasat un releu suplimentar care comuta cele doua antene ANT1 ( coax si filara ) si ANT2 ( numai coax ).

Un alt aspect are trebuie remarcat este modul in care sint realizate conexiunile la masa. Desi cei trei conectori SO239 sint plasati pe acelasi panou metalic ( spate ) au fost prevazute totusi trei conexiuni separate la masa, cu sirma din CuAg de 1.25 mm. Ele se inchid intr-o zona a cablajului imprimat in care traseul de masa are 10 mm latime si, tot aici, a fost plasat un surub de conexiune la carcasa.

Acest traseu de masa se continua pe partea stinga a placii, avind o latime de 5 mm, pina in zona bancului de condensatori. Pe aceasta latura sint plasate alte patru suruburi de legatura la sasiu. Bancul de condensatori ( care are in permanenta un terminal la masa ) are un traseu de legatura de 5 mm latime tot catre partea stinga a placii. In toata aceasta zona, in care circula curenti de RF mari, am numarat peste 30 de treceri metalizate de pe o parte pe alta a placii, pentru scaderea impedatei. In acest fel sint reduse inductantele parazite ( deci si pierderile ) si limitata circulatia curentilor de RF in cutie. De remarcat ca microcontrolerul principal si alte circuite conexe sint amplasate opus, pe partea dreapta a placii, ferite in acest fel de curentii RF si supratensiuni.

Masurarea raportului de unda stationara se face cu o punte clasica BRUENE compensata capacitiv, omniprezenta in produsele MFJ, usor de remarcat in apropierea conectorului " TRANSCEIVER ". Capsa metalica de pridere suplineste segmentul de cablu coaxial cu tresa la masa, doar la un capat !

Observati sonda RF pe un tor FT50-43 bobinat bifilar, rezistenta de shunt de 68 ?, socul de 100 µH pentru componenta continua, diodele detectoare si condensatorul ceramic pentru compensarea capacitiva.

Alimentarea cu curent continu (13.8 V si 850 mA maximum ) se poate face in doua feluri. Pe panoul din spate este prevazut un conector de 5.5 mm pentru alimentare locala externa. Sau, se poate transmite alimentarea la distanta prin cablul coaxial de legatura cu transceiverul. In aceasta situatie la transceiver trebuie introdus un cuplor special, suplimentar ( MFJ 4116 ).

Componenta de RF este separata cu o baterie de trei condensatoare de 10 nF/1KV in paralel, pentru a face fata curentului ridicat. Apoi este prevazut un soc de RF care duce alimentarea pe placa de baza. Aici au fost prevazute mai multe condensatoare SMD de decuplare, socuri pe ferita FB1 si FB2, dar si doua diode cu Si, D36/D38, pentru separarea alimentarii externe de cea din cablu. Pentru preluarea regimurilor tranzitorii in CC, a fost plasat un electrolitic de 2200 µF/25 V.

Pe panoul din spate este amplasat si un conector RJ45, cu 8 pini, pentru interfata cu transceiverul. Aceasta necesita un cablu special si permite interfatarea cu toate transceiverele actuale produse de cei patru mari producatori. Avantajul principal al interfetei consta in acordarea antenei prin apasarea unui singur buton de pe rig si reducerea puterii ( in procesul de acord ) la 10 wati. Lucru care asigura o buna protectie, in egala masura si rigului si tunerului. In mod deliberat eu nu am folosit aceasta interfata. La transceiverul meu, un IC7000, unul din pinii conectorului pentru AT extern este legat direct la micropocesorul intern. Lucrul cu antene filare aduce adesea un potential ridicat de RF pe sasiu, lucru care poate conduce la defecte catastrofice.

Am confectionat din rezistoare cu film metalic de 100 ?/2 wati doua sarcini artificiale de 10 ? si 1500 ? ( comparabile cu limitele gamei de acord ) si am facut teste in toate benzile, cu o putere RF de 20 wati. Am constatat cu placere ca acordul reuseste in conditii limita. Acordul se poate face cu minimum 4 wati ( nu am reusit sa reduc mai mult ). Incercind sa evaluez posibila utilizare din portabil cu alimentare la baterie, am testat tensiunea minima de lucru. Ea este de 10.5 volti si daca se scade mai mult, AT-ul este deconecteaza si furnizeaza mesajul " turn power off ". Manualul nu explica clar daca releele sint de tipul " cu zavorire " sau standard. Am masurat curentul de alimentare consumat ( la 14.4 volti ) care se incadreaza intre 130-400 mA, functie de configuratia releelor, o valoare ridicata totusi pentru lucrul la baterie. Deci sint relee clasice !

Manualul spune ca aparatul are protectie daca SWR>3 si puterea de peste 75 de wati ( trece in bypass ). In perioada urmatoare ( cind din comoditate am facut acordul cu toata puterea de nenumarate ori ) am constatat ca aceasta protectie lucreaza in mod efectiv si este, dupa parerea mea, un mare plus.

Dupa o saptamina de lucru din QTH-ul propriu aparatul a ajuns impreuna cu familia, la Tolo in Peloponez. L-am instalat impreuna cu restul aparatelor ( ICOM IC7000 si DM330MVT ) in balcon. A fost conectat la o antena filara de aproximativ 30 de metri. Toti producatorii de AT cer imperativ conectarea la un pamint de RF de impedanta cit mai mica. Putini sint fericitii care pot realiza asa ceva ! Eu am gasit acolo o balustrada metalica, in lungul balcoanelor, de peste 35 de metri pe care am folosit-o ca si GROUND. Aparatul adapta antena fara probleme in toate benzile !

O data memorate valorile optime de acord, este suficienta transmiterea a doua linii in CW, la o viteza de 18-20 de WPM, ca acordul sa reuseasca complet. In mod cert este dificil sa faci o comparatie obiectiva intre algoritmii de acord ai diferitelor AT. Exista o certitudine, la 929 ei isi fac treaba foarte bine !

Balconul este un mediu de operare ostil: in timpul zilei pe linga temperatura ambianta de 26 de grade se afla in bataia soarelui pina la orele 1300. Si RF din plin pe sasiu ! A functionat impecabil si mi-a permis sa realizez peste 500 de QSO-uri in 4 continente. Aparatul este folosit acum, aproape zilnic, din QTH-ul propriu fara cea mai mica problema.

In concluzie, MFJ 929 este un aparat proiectat corect, prietenos in exploatare, fiabil, care ofera satisfactie in trafic si isi merita deplin banii.

Sorin-David Nimara YO7CKQ
Maestru al Sportului

Articol aparut la 14-2-2009

16154

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de NEGRUT NICOLAE - YO2IC la 2009-02-15 10:14:58 (ora Romaniei)
  • Care-i adresa pentru a putea fi comandat?,si cat costa.Sa-l folosesti sanatos multi ani de acu inainte. 73! Nicu.

  • Postat de jim - YO6AJI la 2009-02-15 18:55:28 (ora Romaniei)
  • POATE ERA INTERESANT O SCHEMA BLOC !

  • Postat de Adam Grecu - YO8BIG la 2009-02-16 12:09:19 (ora Romaniei)
  • Articol interesant si pe intelesul tuturor. Multumim Sorin!
    Pentru eliminarea RF de pe sasiu in conditiile de lucru aratate (in general cand se lucreaza cu antene filare - in concediu), cea mai buna solutie este legarea la surubul de masa al AT-ului a unei sarme izlolate de lungime lambda /4 pentru fiecare banda de lucru - "aruncata" peste balcon. Am spus in conditii de concediu, pentru ca acasa manunchiul de sarme se poate completa cu bobina variabila plus condensator si atunci rezultatele sunt remarcabile. Incercati!

  • Postat de Berni - YO2CMI la 2009-02-16 15:13:49 (ora Romaniei)
  • Interesant articol, bine documentat.
    Cum se comporta IC-7000 la temperaturile mai ridicate din SV, trcv-ul insusi fiind un mare generator de caldura ( probabil de la TCXO ) ? 73.

  • Postat de Sorin - YO7CKQ la 2009-02-17 09:27:22 (ora Romaniei)
  • Salut si multumesc pentru raspunsuri si mesajele personale.

    YO2IC: exista mai multe posibilitati in YO pentru a comanda aparatul dar, pentru mine, cea mai convenabila a fost la Microsat Technology prin YO3HCV.

    YO6AJI: schema bloc se gaseste in manual, pe link-ul indicat. Am cautat, dar nu am gasit schema electronica pentru o analiza mai amanuntita.

    YO8BIG: personal nu am incercat sistemul dar am avut corespondente particulare ( in urma aticolului despre M.T.F.T. ) cu alti operatori care utilizeaza metoda si spun ca sistemul lucreaza OK...

    YO2CMI: ca si fratii mai tineri ( IC 706, 706MK II si 706 KM II G ) si 7000 este destul de cald in exploatare. Cumva este si normal consumind 1.7 amperi pe receptie. In primele doua zile de trafic intensiv in CW, am redus puterea la 70 wati RF. Am stat tot timpul cu ochii pe panoul de masuratori. Destul de rar se ajungea pe termometru la doua trei liniute rosii. Daca am vazut ca nu sint probleme am crescut la 100 wati RF. Nici un incident in exploatare timp de 10 zile si regimul de QSO dupa QSO.

  • Postat de Tony - YO3FXF la 2009-02-17 15:38:18 (ora Romaniei)
  • Alternativa in aceias gama de pret ar fi ATU LDG AT200 PRO pe care il utilizez frecvent de cca 1 an de zile fara absolut nici o problema!

  • Postat de Sandor - YO6PES la 2009-02-17 20:53:46 (ora Romaniei)
  • Felicitari. Functioneaza foarte bine si in Mobil eu folosesc MFJ 292 de 2 ani in Mobil si acasa, si tot cu aceas statie si sant foarte multumit. 73.

  • Postat de Cristi - YO8RZE la 2009-09-04 15:00:14 (ora Romaniei)
  • De astazi sunt si eu fericitul posesor al acestui minunat AATU de la MFJ (tnx Adrian,YO9BVF). Meritul principal il are Sorin, YO7CKQ, care mi-a oferit detalii suplimentare si comparatii, din experienta proprie, cu alte produse similare. Am fost placut surprins sa constat ca releele din tuner sunt de 10A si nu de 5A cum sunt in aparatul autorului. Cum se mentioneaza si in articolul de mai sus, un lucru imbucurator este si faptul ca puntea SWR si powermetrul se pot calibra. Un alt plus este SELF TEST-ul pe care aparatul il poate face cu indicarea (daca e cazul) a etajului unde gaseste probleme. Si testul releelor (fiecare in parte din cele 19 poate fi testat din butoanele de pe panou!!!) este extrem de util. Recomand aparatul celor care nu au posibilitatea de a-si instala antene acordate pe fiecare banda dar si celor care lucreaza din portabil. 73`s tuturor de la Cristi, YO8RZE!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "MFJ 929 - un accesoriu util"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact