hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Societatea Romana a Radioamatorilor

Interviu

Adrian Florescu YO3HJV

La data de 15 octombrie 2008 a luat fiinta Societatea Romana a Radioamatorilor, asociatie non-guvernamentala, non-profit, organizata potrivit legii, ca persoana juridica romana. Pentru a afla mai multe despre aceasta organizatie l-am contactat pe domnul Adrian Florescu YO3HJV si i-am adresat cateva intrebari. Acesta a raspuns cu amabilitate.

Radioamator.ro: In viziunea dv, Societatea Romana a Radioamatorilor este o alternativa la Federatia Romana de Radioamatorism?

Adrian Florescu YO3HJV: In opinia noastra, a membrilor fondatori, Societatea Romana a Radioamatorilor poate fi privita ca o alternativa dar nu la Federatia Romana a Radioamatorilor ci la programul si posibilitatile acesteia din urma; FRR are ca principala preocupare activitatile sportive in timp ce noi ne propunem sa ne ocupam de celelalte activitati care au fost neglijate. In prezent, exista o multime de tineri si nu foarte tineri, pasionati de electronica si comunicatii, doua din conditiile a caror indeplinire poate conferi vocatia de radioamator. Ei bine, acesti tineri, de multe ori exceptionali in rezultatele preocuparilor lor, nu sunt "observati" si rasplatiti in lumea radioamatorilor desi aduc contributii valoroase! De asemeni, exista un adevarat "rezervor" de posibili radioamatori in randurile elevilor si studentilor.
Observam la ei pasiunea pentru comunicare si cautarea unei preocupari care sa le ofere deopotriva posibilitatea de socializare si cea de exprimare a valentelor creative. Nu in ultimul rand, ne dorim sa stabilim legaturi cu organizatii similare din strainatate mai mult decat la nivel declarativ.
Radioamatorismul astazi beneficiaza de un mare avantaj: Satul global. Ne si putem intalni nu numai auzi! Cand propagarea merge rau, poate ca trenurile si avioanele merg bine, nu?

RRo: Ce criterii trebuie indeplinite pentru a deveni membru al societatii?

YO3HJV: In principiu, oricine doreste sa faca parte din SRR, poate sa ne adreseze o cerere in acest sens. Avem o procedura de primire a noilor membri (procedura ce face parte din Regulamentul intern si care va fi publicata in scurt timp pe site-ul Societatii, www.asrr.org). Nu exista "criterii" ci "conditii".
In primul rand, doritorul (fie el persoana fizica sau juridica) trebuie sa isi exprime neechivoc acordul in acest sens. Solicitantul trebuie mai apoi sa achite taxa de inscriere si cotizatia. In situatia in care solicitantul este o persoana fizica, calitatea de radioamator nu este o conditie de primire in Societate.
Solicitam membrilor persoane fizice cazierul judiciar iar persoanelor juridice cazierul fiscal. Aceasta din urma solicitare nu trebuie privita ca o sicana ci mai degraba ca o dorinta de a sti cine ne intra "in casa".
Cei care doresc sa devina membri ai SRR pot sa ramana in continuare membri ai FRR prin intermediul cluburilor si organizatiilor din care fac parte. Din pacate, FRR nu poate sa devina membru al SRR intrucat aceasta din urma nu are activitate sportiva si, potrivit legii, FRR se poate afilia doar la organizatii similare. Dar nu intram aici in detalii! :-)

RRo: Care este taxa anuala de membru?

YO3HJV: Prin actele constitutive, SRR are posibilitatea de a atrage finantari atat de la membri cat si din alte surse. Pentru ca o societate sa poata functiona, este necesara stabilirea unui echilibru intre ceea ce membrii societatii ofera si ce se "intoarce" de la societate. Principiul este relativ simplu si se regaseste peste tot in jur si, in cazul Societatii Romane a Radioamatorilor, acest principiu trebuie privit in conjunctie cu scopul societatii care este promovarea si dezvoltarea radioamatorismului in Romania. Din acest motiv, ca membri fondatori, am stabilit urmatoarea structura de "taxe"-cum plastic v-ati exprimat:
Pentru persoane fizice:
-Taxa de inscriere in SRR=echivalentul in lei a 100 EUR; se plateste o singura data;
-Cotizatia anuala este de 1 leu/zi, adica 365 lei.
Elevii sunt scutiti de taxa de inscriere.
Pensionarii, cadrele didactice si studentii beneficiaza de reducerea cu 50% a acestei taxe de inscriere precum si a cotizatiei anuale.
Pentru persoane juridice (societati comerciale si/sau asociatii, fundatii, partide etc):
-Taxa de inscriere in SRR=echivalent in lei a 300 EUR;
-Cotizatia anuala este de 4 lei/zi, adica 1460 lei.

Prima cotizatie dupa inscrierea in SRR se calculeaza proportional cu perioada ramasa din anul respectiv.

RRo: Care ar fi, pe scurt, principalele avantaje de a fi membru al Societatii Romane a Radioamatorilor?

YO3HJV: "Avantajele" deriva din existenta unui suport in activitatile individuale: Societatea returneaza valoare sociala fiecarui membru si este in concordanta cu obiectivele acesteia. Membrii Societatii vor beneficia de acces gratuit la publicatiile acesteia, realizate de societate sau achizitionate din alte surse, vor putea participa la evenimentele organizate de Societate in conditii preferentiale etc. Paleta avantajelor este determinata de programele pe care le va desfasura asociatia noastra, acest moment fiind, inca, prematur pentru o dezvoltare. Ce va pot spune este ca avem cateva proiecte in evaluare si realizare:
-o "caravana" care sa prezinte radioamatorismul in mod interactiv in scoli si licee;
-realizarea unui club pentru copii, atat pentru electronica cat si pentru comunicatii si radioamatorism;
-realizarea unei platforme de comunicatii pentru radioamatori prin implementarea coordonata a unor noduri multifunctionale;
-lobby in vederea alocarii de noi frecvente accesibile radioamatorilor.
O parte din obiectivele noastre depind de reusita in obtinerea unui spatiu sau a unor alte bunuri in care sa dezvoltam aceste activitati (in special cele legate de electronica aplicata), altele sunt de imediata realizare ( initierea unor discutii cu ANRCTI pentru alocarea de noi frecvente si pentru recunoasterea dreptului de a avea antene pentru TOTI RADIOAMATORII, nu numai pentru cei care fac parte din RNU-FRR, cum este in prezent legislatia).
O consecinta directa a calitatii de membru este aceea ca vocea ta, ca individ ce apartine comunitatii radioamatorilor, va putea fi exprimata in mod direct si nu prin intermediari sau delegati. Nu stiu daca acesta poate fi inclus in categoria "avantajelor", dar cu certitudine este ceva diferit de ceea ce exista in prezent!
Ce as dori sa retina cei care doresc sa devina membri ai Societatii Romane a Radioamatorilor este ca suma de bani pe care o platesc acestei asociatii nu este, cel putin deocamdata, vazuta ca o sursa de finantare a programelor! Cotizatia si taxa de inscriere servesc pentru acoperirea unor cheltuieli curente si firesti: website, abonamente la reviste de prestigiu din straintate, cheltuieli de expeditie a corespondentei in format letric etc. In viitor vor fi cheltuieli si cu sediul Societatii precum si cu dotarea acestuia cu echipamente specifice (statii, antene).
Pentru derularea proiectelor avem in vedere obtinerea de finantare din partea sponsorilor privati, costurile acestora nefiind sustenibile din cotizatii in prezent.

RRo: Aveti in plan redactarea unei publicatii periodice? Daca da, ce periodicitate va avea? V-ati gandit la un titlu?

YO3HJV: Da. In acest moment, gestionarea unei publicatii "hard copy", adica pe hartie, este dificil de gestionat. Din acest motiv, publicatia va fi in format electronic. Potentialul de acces la publicatii in format electronic este ridicat in acest moment. Revista noastra, in format electronic, poate ajunge la membrii asociatiei si pe calea undelor, nu numai prin internet.
Exista programe care permit transmisiunea de date cu o viteza mai mare decat aveau, pe vremuri, modem-urile dial-up.
In locurile izolate si fara acces la internet, cu un calculator, o antena modesta si un receptor de unde scurte se poate receptiona revista noastra, in format .pdf, inclusiv cu continut grafic, intocmai ca o revista pe hartie.
Testele sunt incurajatoare iar SRR va suporta costurile de licentiere a programului ce urmeaza sa fie folosit. O parte din revista va fi accesibila public prin site-ul nostru de internet si intentionam sa platim articolele pe care le vom publica in masura in care acestea reprezinta contributii originale.

RRo: Cati membri are in acest moment Societatea Romana a Radioamatorilor?

YO3HJV: 3.

RRo: In afara de Bucuresti, exista la ora actuala filiale si sucursale in alte judete din Romania? Care este planul dv. de extindere a societatii la nivel national?

YO3HJV: Societatea de abia a fost infiintata. Inca sunt de parcurs o serie de etape "birocratice", primirea noilor membri nefiind, momentan, operanta. Imediat ce vom definitiva aceste mici "neplaceri necesare", vom incepe procedurile de inscriere a celor care deja si-au exprimat doritna de a deveni membri in SRR. Fireste ca ne dorim sa ne extindem, atat in tara cat si peste hotare. Intentia manifesta este cea de descentralizare si de deplasare a deciziei catre teritoriu, atat prin filiale (entitati cu personalitate juridica) cat si prin sucursale (entitati fara personalitate juridica).
Subliniez faptul ca, potrivit Statutului, Adunarea generala se poate convoca si prin mijloace electronice si ca este obligatorie prezentarea atat a ordinii de zi cat si a documentatiei care sta la baza acestei ordini de zi cu cel putin 30 de zile inaintea datei stabilite pentru sedinta, astfel incat membrii sa poata aprecia si decide in deplina cunostinta de cauza. Pentru ca suntem in secolul XXI, Statutul Societatii permite constituirea valida a Adunarii generale a Societatii si daca membrii sunt prezenti virtual ("mijloace de telecomunicatie in timp real si care pot asigura identificarea in afara de orice dubiu a participantului precum si a votului exprimat").
Procedand astfel, am incercat sa inlaturam principalul impediment in calea dezvoltarii teritoriale, anume: prezenta si votul in forul decizional al Societatii.
Ne-am dori ca Societatea sa fie perceputa ca fiind aproape de toti membrii sai, indiferent unde sunt acestia situati iar votul sa poata fi exprimat fara impedimentul costurilor generate de o deplasare.

RRo: Multi radioamatori sunt interesati cand adera la o organizatie de acest gen sa afle daca sunt oferite servicii de QSL. Are Societatea Romana a Radioamatorilor in perspectiva furnizarea de astfel de servicii catre membrii sai?

YO3HJV: Da, avem in proiect astfel de servicii. Probabil ca vom incepe cu serviciul de QSL Manager urmand sa dezvoltam si un birou QSL.
QSL manager este un serviciu similar celui de Birou, adecvat insa unui numar mic de membri. Deja am sesizat la cei care si-au exprimat interesul fata de SRR aceasta dorinta dar ei trebuie sa stie ca aceasta activitate este destul de costisitoare si necesita alocarea de resurse umane destul de consistente.

RRo: Unde trebuie sa se adreseze o persoana interesata pentru a afla mai multe despre societatea pe care o conduceti si eventual sa se inscrie?

YO3HJV: In primul rand este bine sa citeasca materialele referitoare la SRR disponibile pe site-ul www.asrr.org. Aici sunt deja publicate extrase din Statut precum si formularele de inscriere.
In curand va fi publicata si Procedura aferenta pentru transparenta. Aprobarea inscrierii noului membru este o formalitate simpla, fiind suficienta aprobarea din partea Consiliului Societatii. Pe scurt, se descarca formularul de pe site-ul Societatii. Acesta contine si o lista cu documentele necesare. Se completeaza potrivit instructiunilor si se ataseaza documentele cerute si se transmite in format electronic.
Cererea ( si unele dintre documente) trebuie, totusi, sa fie primita si in original. Consiliul aproba aceasta cerere. Site-ul este principala modalitate de a intra in contact cu Societatea Romana a Radioamatorilor si tot aici vor fi prezentate si modalitatile concrete prin care un viitor membru se poate adresa Societatii.
Pana atunci, exista adresa de e-mail: yo3hjv@gmail.com

In final si fara o intrebare expresa in acest sens, as dori sa mai precizez ca SRR nu isi propune sa concureze cu FRR! Am avut ocazia sa particip la sedintele CA ale FRR ca membru fara drept de vot. Am incercat sa "misc" ceva in sensul unei reforme, chiar si minore a acestei structuri. Din pacate, modul in care aceasta entitate este nevoita sa fie organizata si sa functioneze nu raspunde necesitatilor radioamatorismului, in opinia noastra, a fondatorilor SRR. Este nevoie de un alt tip de structura care sa permita fiecarui membru sa participe la viata asociativa; FRR este o organizatie a organizatiilor si nu a persoanelor; din acest motiv, radioamatorul individual se poate simti nereprezentat.
Nu in ultimul rand, aceste activitati sportive tind sa devina un mar al discordiei intre diferiti participanti sau intre participanti si organizatori precum si intre "galeriile" de suporteri. Credem ca, procedand astfel, radioamatorismul are de suferit!
Cum spuneam si mai sus, FRR are ca tinta activitatile sportive cu tematica de radioamatorism si nu radioamatorismul in sine; desi in Statutul FRR se regasesc multe alte obiective, ele beneficiaza de o atentie redusa din partea FRR si este de inteles: principala sursa de finantare este obtinuta de la bugetul de stat si trebuie justificata prin "competitii".

Radioamatorismul este mai mult o stare de spirit decat un sport!

Pentru Radioamator.ro,
Ciprian Sufitchi

Adrian Florescu YO3HJV

Articol aparut la 3-11-2008

11760

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (40)  

  • Postat de Nick - YO4RSS la 2008-11-03 19:37:04 (ora Romaniei)
  • Nu credeti ca la asemenea taxe destul de mari,e cam improbabil,ca sa aveti destui membri cotizanti.Mai ales,pentru cei,cu venituri modeste??.In rest, e aproape OK. 73 Nick

  • Postat de Nelu Ilea - YO5CTZ la 2008-11-03 22:32:01 (ora Romaniei)
  • Expresia finala din interviu m-a dus cu gandul la anul 2004 cand, doi radioamatori visatori din yo2, dupa o serie de "peripetii" au infiintat "OLD TMER`S CLUB-ROMANIA"Multi dintre noi am intrat in posesia diplomei de merit,diploma care pe multi, ne-a facut sa visam frumos la viitorul radioamatorismului.
    Acum,un tanar radioamator, medic de profesie, face un pas important in reorientarea si respectiv dezvoltarea radioamatorismului.Fiecare dintre radioamatori si nu numai, poate adera la SRR, bineinteles daca are cat de cat posibilitati financiare dar poate sa fie si membru al FRR.Consider ca nu este necesar sa se poarte discutii contradictorii pe acest subiect.Sunt sigur ca intr-un timp relativ scurt faptele si rezultatele vor"vorbi" Nu trebuie sa uitam ca orice inceput,este greu,dar un obiectiv maret nu poate fi obtinut si mentinut fara eforturi financiar-materiale.Felicitari Adrian in special pt.curajul de a demara o asemenea actiune!73 !Pace in suflet,tuturor!

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-11-03 22:41:54 (ora Romaniei)
  • Tu esti medicul Nelu?

  • Postat de Nelu - YO5CTZ la 2008-11-03 23:02:35 (ora Romaniei)
  • Negativ,imi cer scuze.Informatia a fost gresita din start.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-11-03 23:22:26 (ora Romaniei)
  • :-) Daca eram medic, emigram de muuuuult!

  • Postat de Noni - YO2DNO (yo2dno) la 2008-11-04 01:27:16 (ora Romaniei)
  • Neinspirat titlul. Sigla e identica cu cea a Societatii Romane de Radiodifuziune - SRR.

  • Postat de Catalin - (neradioamator) la 2008-11-04 06:58:47 (ora Romaniei)
  • Da, asa este cu titlul, adevarat de neinspirat ! FRR - Federatia Romana de Rugby. Succes draga Adrian.

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2008-11-04 07:47:32 (ora Romaniei)
  • Am sesizat inca de la inceput (anuntul despre infiintare) faptul ca sigla (literala) "SRR" apartine altei institutii, am crezut ca se va reveni ( desi juridic este destul de dificil!), azi am tastat http://www.srr.ro si am ajuns bineinteles, asa cum era de asteptat, pe pagina unei institutii de prestigiu, Societetea Romana de Radiodifuziune! (probabil ca fondatorii au sesizat acest lucru in momentul cand au uncercat sa creeze pagina web, care, din motive de "domeniu ocupat" a devenit ceea ce ar trebui sa fie si SRR, adica ASRR!
    Apoi, din cate stiu eu (nu am mai verificat acum!) siglele niciunei asociatii nationala ale radiomatorilor din lume nu se confunda! Si iata ca acum avem, la distanta de cateva sute de kilometri, doua SRR (Romania si ...Rusia!).
    Asta despre sigla!
    Am intrat pe http://www.asrr.ro imediat dupa anuntul initial despre infiintarea asociatiei (juridic cred ca este tot "asociatie") ca sa vad cine sunt membrii fondatori (asociati) si aflat ca sunt TREI radioamatori!
    Am asteptat cu nerabdare interviul promis de Ciprian si am aflat ca actualii membri ai asociatiei sunt TREI,(deci fondatorii) respectiv YO3HJV si doi "top secret"! M-am uitat si pe saiturile altor asociatii ( e drept ca nu nationale!) unde fondatorii sunt dati "in clar".
    In rest, am inteles ca asociatia se vrea si va fi "de elite", nu e pentru radioamatori ( sunt convins ca cel putin 5 din primii 10 YO elitisti in radioamatorism, nu prea sunt "elite" la bani!).
    Lasand la o parte aceste observatii facute fara nici cea mai mica rautate ( initial m-am bucurat - pana am citit "prevederile" referitoare la taxe si "elite"- la aceasta alternativa pentru radioamatorii nemultumiti de FRR), doresc SINCER succes deplin initiativei. Mai ales ca taxele si cotizatiile nu fac parte din Statut, ele putand fi facute oricand mai accesibile!).

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-11-04 08:17:08 (ora Romaniei)
  • O sa raspund pe scurt chestiunilor ridicate pana acum: Denumirea "Societatea Romana a Radioamatorilor" reprezentata prin initialele din denumire este, intr-adevar, aceeasi cu cea a radioului public, exprimata tot prin initiale. Sigla, care este un element grafic de identificare este complet diferita. Sigla care va fi inregistrata la judecatorie va fi complet diferita atat de cea a radioului public cat si de cele ale altor organizatii similare. Denumirea asociatiei a fost aleasa astfel incat sa reprezinte dezideratele membrilor fondatori. Putea la fel de bine sa se cheme "Asociatia Romana de Radioamatori pe Unde Scurte" dar aceasta denumire ne-ar fi reprezentat incomplet.
    Criticile referitoare la "taxe" cred ca sunt un pic exagerate intrucat suma nu este chiar atat de mare! La stabilirea ei am incercat sa apreciem cat suntem dispusi sa investim in pasiunea noastra comuna si apoi am redus suma cu mult. La aceasta suma redusa, am aplicat si reducerile pentru anumite categorii de membri.
    Problema "elitelor" a fost gresit exprimata si, din acest motiv, corectata in prezentarea initiala. Chiar dorim sa facem ceva pentru radioamatorism, sa depasim etapa actuala care este caracterizata de mici scandaluri complet neproductive pentru radioamatorism.
    Daca vom reusi sa "crestem", inseamna ca acest lucru se va datora tuturor celor care vor porni la drum alaturi de noi; daca nu, inseamna ca am gresit si ca nu am apreciat corect dar asta nu inseamna ca ne vom si retrage ci doar ca vom continua in aceeasi formula de trei!
    Am spus deja ca documentele societatii vor fi publice; momentul este determinat de parcurgerea unor etape prealabile cu nivel inalt de birocratie, necesara tocmai pentru ca acest proiect sa devina functional. Discutiile pe care acest demers le va starni vor fi, cu certitudine, extinse. Din acest motiv exista un site si un forum dedicat unde va invit sa le dezbatem. 73! de yo3hjv, Adrian.

  • Postat de Romeo - YO4RST la 2008-11-04 13:47:50 (ora Romaniei)
  • Buun! Intrebarea mea este: Ce servicii oferiti in acest moment pentru un membru care se inregistreaza si plateste cotizatie de maine si in ce conditii?

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2008-11-04 15:27:02 (ora Romaniei)
  • Am citit despre SRR prin intermediul altui site . Nu trebuie sa reprosam ceva in alegerea numelui numai pentru ca initialele se potrivesc cu ale unei institutii cunoscute , la fel si FRR are aceleasi initiale cu ale federatiei romane de rugby ( asa cum arata bine un alt cititor pe site ) hi ! . Initialele se utilizeaza intr-un context dupa ce au fost explicate la inceputul sau sfarsitul textului , indiferent ca sunt unice sau nu .
    O intrebare : ce relatii si propune sa aiba SRR cu organisme ca ITU , chiar si cu FRR , federatii ale radioamatorilor din alte tari , Ministerul Comunicatiilor , ANR , etc ? O sa aiba proiecte comune , se va implica in review-uri de regulamente , dezbateri , etc ? De ex. reprezentarea radioamatorilor romani in diferite organisme straine nu o poate face , deoarece este task-ul FRR . Bafta , Adrian ! ’73 Dan

  • Postat de George - YO9HSW la 2008-11-04 15:47:52 (ora Romaniei)
  • Am si eu o intrebare off-topic: articolul este scris de Adrian Florescu, YO3HJV care ii ia un interviu lui...Adrian Florescu, YO3HJV???

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2008-11-04 18:13:07 (ora Romaniei)
  • Referitor la cotizatia anuala pentru membrii acestei societati, fireste ca totul depinde de serviciile oferite. Dupa cum ne explica YO3HJV, daca e sa convertim in dolari americani, un membru nou va plati la inscriere $128, la care se vor adauga anual $127. Spre comparatie iata cat platesc eu anual pentru a fi membru in cateva cunoscute organizatii vocationale americane. Nici una nu percepe o taxa de inscriere.

    ARRL (asociatia nationala a radioamatorilor din SUA): $39, plus cate $8 pentru fiecare membru ARRL din familie

    AMSAT (club pentru amatorii de comunicatii prin sateliti de radioamatori): $44

    PVRC (club regional pentru amatorii de concursuri de radioamatori): gratis, insa trebuie indeplinite anumite conditii de eligibilitate

    SARA (club de radioastronomie de amator): $20

    NOVAC (club local de astronomie cu aproximativ 800 de membri): $30, plus cate $5 pentru fiecare membru de club din familie

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2008-11-04 18:54:25 (ora Romaniei)
  • Asteptam raspunsul lui Adrian Florescu: el a venit, dar NU a lamurit nimic!!!! Cei TREI au ramas tot CEI TREI necunoscuti! (si Adrian ii tine in continuare "secreti" ) Rusinos!!!! Ei, daca ar fi YO9HP sau WF!!!! Etaloane de bun simt! Dar asa "secretosi"....
    Iar cu SRR ce sa mai zic? Eu, ca si "nejurist" nu as fi facut in ruptul capului o astfel de enorma (si de neiertat) greseala! Mai ales ca ( asa cum am spus dimineata) este si sigla "literala" ( nu logoul, cum vrea sa ne "ameteasca " 3HJV) a imensei asociatii a radioamatorilor rusi "Soyuz Radiolyubitelei Rossii". O concuram cu TREI membri "necunoscuti"?????
    Si, zicea un bun si vechi prieten si "analist" intr-un mesaj particular ( bineinteles ca nu o sa-i dau numele!):"SRRul este un embrion mort chiar la concepere. Este visul unui nopti de vara al unui avocatc are dorind sa rezolve o problema a creat o alta problema fara sa rezolve nimic.
    Un embrion mort trebuie avortat si nu carat in continuare sperand in miracole si ca va prinde viata.
    SRRul are TREI membri si poate ca se va chiar dubla!
    Oare cum se va explica disparitia SRRului? Ca va dispare din lipsa de activitate si interes este absolut sigur!
    Chiar si un tsunami enorm de mare dispare in cateva zile dar mi-te o adiere usoara produsa de o asociatie de masa cu 3 membri!!!"
    Poate ca remarca este un pic dura, dar nu prea departe de realitate ( Adrian incerca sa o "scalde" cu elitele, dar sunt convins ca va fi un enorm succes daca intre "elitisti" se vor afla Gigi Becali, Dinu Patriciu si Ion Tiriac, nu YO0XXX, YO1YYY si alti "amarati" care dau cate 2 dolari pe obtinerea confirmarilor ( care nu mai vin!) de la alti "elitisti"!

  • Postat de Tony - YO3FXF la 2008-11-04 19:54:37 (ora Romaniei)
  • Pentru mine ar fi suficient sa mi se asigure dreptul de a avea o antena si... un birou QSL viabil...in rest...73!

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2008-11-04 23:02:47 (ora Romaniei)
  • Comentarii SUNT SI VOR FI,dar parca este prea mult sa stai la coada 1-2 ore pt cazier si 1 h sa il ridici.Am aceeasi ? ca YO4RST? Traind intr-o tara libera suntem LIBERI SA ALEGEM CEEA CE DORIM............FRR,SRR.......sau alta asociatie de profil.73's,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-11-05 10:43:49 (ora Romaniei)
  • :-) ...de aceea propuneam sa discutam pe un forum. Sunt prea multe de zis si scris.
    Dan> sa nu uitam Societatea Romana de Robotica!
    Ne propunem destul de multe dar nu este nici locul si nici momentul pentru detalii.
    Da, intentionam sa ne implicam in relatia cu institutiile interne si externe. De exemplu, deja am reactionat la intentia STS de a nu mai trimite echipamente casate catre radioamatori, exprimata printr-un proiect de regulament.
    O sustinere firava pentru recunoasterea "dreptului la antena" o au membrii RNU. Incerc sa evaluez posibilitatea de a modifica acest fapt. Suntem in discutii cu societati similare din alte tari (SUA, UK, Italia si Cehia). La ITU se cer anumite conditii pe care nu le indeplinim deocamdata. Proiecte comune? De ce nu?
    Adrian Voica> Am raspuns dar se pare ca nu ai citit raspunsul. Denumirea este aceasta. Problema elitelor este si ea explicata. In rest, este o problema de libertate de asociere si de expresie. Daca rezultatul demersului este ca FRR (fata de care, repet, nu avem nici dusmanii si nici adversitati) sa isi "reconsidere" locul in peisaj, cred ca cei castigati vor fi radioamatorii, indiferent de structura din care fac parte. Da, suntem 3. Da, inca nu se doreste o publicitate completa din motivele deja expuse. Si nici nu vad nici un motiv sa devenim pesimisti si sa cantam prohodul unui nou nascut! Inclusiv varianta de a ramane la 3 sau 6 membri este luata in calcul. Intentionam sa promovam proiecte si nu sa gestionam doar un buget.
    Ciprian> Chestiunea cuantumului cotizatiilor tine de mai multi factori, inclusiv de vointa membrilor. Din exteriorul asociatiei se poate spune orice dar din interior se si poate actiona. Si este nepotrivita comparatia cu ARRL din multe puncte de vedere. RSGB vrea 44 UK Pound de exemplu.
    Lari> Cerinta cazierului este stabilita prin Regulament intern. Acesta este inca in discutie si poate sau nu sa ramana ca atare. Forma finala va fi facuta publica.
    Probabil ca subiectul va mai genera discutii, din acest motiv propusesem ca ele sa fie mutate intr-un spatiu care sa permita extinderea si continuarea acestora intr-un mod mai structurat, propunere care este in continuare valabila. De altfel, voi raspunde acolo si nu aici la problemele ridicate.

  • Postat de Dan - YO8COK la 2008-11-05 12:36:51 (ora Romaniei)
  • Fara sa ating dreptul democratic de asociere si sa contest pe initiatori,cred ca radioamatorismul ar trebui sa devina cat mai individual,fiind un hobby si sa fie condus in activitatea sa numai de HAM SPIRIT si regulamentele concursurilor si a diplomelor.Asa cred eu!HI

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2008-11-05 14:16:29 (ora Romaniei)
  • Parerea mea este ca aceasta asociatie a inceput activitatea cu stangul. Fiind vorba de o asociatie care se vrea nationala, nu pot fi secreti membrii fondatori. In general o asemenea asociatie se face printr-un anuntz, catre totzi cei interesatzi, iar membrii fondatori sunt aceia care de la inceput se inscriu si sponsorizeaza intreaga activitate de constituire. Dupa inregistrarea juridica, cei care se vor inscrie ulterior, devin membrii cotizanti (simpli).
    Activitatile sunt mai mult teoretice. Spre exemplu biroul de QSL national este tratat superficial. Ori tocmai aceasta activitate este ceruta in mod expres de radioamatori, deoarece acesta este inexistent in YO. Referitor la numele asociatiei, cred ca denumirea prescurtata de SRR fiind la fel cu SRR rusesc, nu este un fapt care sa faca bine viitoarei asociatii, pe plan international. Sa nu mai vorbim si de SRR - Societatea Romana de Radio.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-11-05 17:05:40 (ora Romaniei)
  • Vasile, ni s-a parut mai bine sa infiintam organizatia si sa nu asteptam o suta de ani pareri pro si contr. Cei interesati se vor putea inscrie. Cat despre cheltuieli, e asa cum propui: au fost si sunt suportate de catre fondatori. Numele, acesta este. Nu suna bine? Cat despre superficialitatea cu care este tratat biroul QSL national, cred ca nu inteleg la cine se refera! SRR nu are inca asa ceva! Exista deja un astfel de birou. Cu acest raspuns pun punct aici. Doresc sa va multumesc pentru sfaturi si pentru sugestii, ele sunt intotdeauna binevenite si luate in considerare.

  • Postat de GUT TRAIAN - YO5OBU la 2008-11-05 18:59:24 (ora Romaniei)
  • Cu interes si curiozitate am citit acest articol sau interviu (anunt), imi place sa aud de noi forme de asociere a radioamatorilor ,toate bune si frumoase nu ma deranjeaja taxa de inscriere sau cotizatia ci faptul ca trebuie sa prezinti cazierul juridic .Am inteles din comentariile celorlalti participanti la discutii ca ar fi o asociere de elita dar eu cred ca acest cazier nu isi are locul (parerea mea)intre noi radioamatorii.
    Cu multa stima si respect.
    73 de YO5OBU TRAIAN

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2008-11-06 01:57:33 (ora Romaniei)
  • O stire astazi la TV: Presedintele Romaniei a acordat distinctie de merit pentru 16 jurnalisti de la SRR !

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ la 2008-11-06 07:30:57 (ora Romaniei)
  • Si totusi, cine sunt CEI TREI? Daca YO3HJV nu vrea sa ii "tradeze", poate ca ceilalti DOI se vor simti datori sa se "desconspire". Ii asteptam nu atat cu nerbdare, cat cu INTERES!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2008-11-06 13:56:48 (ora Romaniei)
  • Daca ati fi mai atenti ati sti cine sant fondatorii....dar nu aceasta este important. Important si semnificativ este dorinta de SCHIMBARE - dorinta care din pacate nu a fost si nu este luata in seama de FRR. Nu trbuie sa ne polarizam spre simpatia si antipatia unei sau onor persoane, esenta conteaza dupa cum simt si din comentariul YO5OBU - Traian care si el este putin scarbit de unele aspecte din MM strans legate de FRR!! "Somnul RATIUNII naste monstrii"- prea multa toleranta fata de mascarici fraudolosi - cameleoni si oportunisti in "marea familie al FRR... si aici vine SRR - aparitia lui seamana cu lupta interna a unui organism bolnav in care apar anticorpi in dorinta de vindecare. Initiativa curajoasa si cred ca de buna credinta....poate merita sa ne mai gandim inainte de a "demola" aceasta initiativa care sper ca la urma urmei "forteaza" in bine si FRR.

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2008-11-06 15:07:52 (ora Romaniei)
  • Absolut de acord cu Miki, si aici la noi au fost multe animozitati, cel putin formal zicem ca s-au stins, dar ramane intrebarea primordiala: cine sunt CEI TREI care lucreaza "din umbra"? Acum doua saptamani aici la noi, cand s-a aflat de constituirea SRR ( si a fost vizitata pagina respectiva)la un QTC local unul din radioamatorii prestigiosi ai judetului a spus ca este o "cacialma". Atunci nu am realizat ce ar fi insemnat asta, dar acum, prin sarguinta cu care sunt tinuti secreti initiatorii, chiar ma intreb: oare intr-adevar s-a constituit respectiva SRR sau este doar un proiect in testare? Voi continua sa intreb cine sunt fondatorii (si alte detalii constitutive) pana cand ori vom afla, ori ne vom plictisi intreband (AICI, ca aici se dezbate problema, nu prin alte locuri ascunse!).

  • Postat de Vasile - YO5BBL la 2008-11-06 17:06:30 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru initiativa. Este lucru mare daca TREI OAMENI gandesc la fel. De foarte multe ori nici doi nu o pot face. De obicei cand e vorba de trei oameni, numarul parerilor variaza undeva intre 6 si 12. O propunere: pe langa (sau in locul) cazierului judiciar sa se solicite viitorilor membri un CERTIFICAT DE ATESTARE A SANATATII MINTALE. Intr-o colectivitate de ELITE este mult mai periculos un individ bolnav mintal decat un radioamator care a facut puscarie pentru ca nu a avut autorizatie. Daca intra un bolnav mintal intr-un club, pleaca aproape toti ceilalti de acolo. Cunoastem cu totii exemple… si nu numai in activitatea noastra. Va doresc succes in gasirea de oameni curati in cazier, sanatosi “la cap” ,dispusi sa plateasca taxele cerute si sa va insuseasca ideile ! 73! de Vasile

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2008-11-06 23:59:36 (ora Romaniei)
  • Am tastat SANATATE MINTALA pe un motor de cautare. Am ramas impresionat de cate lucruri interesante am aflat. Mi-a placut in mod deosebit o fraza: " Nu ne alegem noi intamplarile care ne afecteaza." Ar trebui introdusa in scoli materia IGIENA MINTALA. Toata viata am lucrat in ture. Ma felicit ca am avut taria sa cer ajutorul unui psihiatru cand am constatat ca nu mai pot dormi decat 2-3 ore pe noapte si nu mai eram "eu" cel obisnuit. Sunt convins ca tara cea mai de viitor este aceea care are cei mai multi psihiatri cu cei mai multi "pacienti" care-i viziteaza ! Mai citeam ca specialistii elvetieni in genetica au gasit ca exista un grup de oameni care au o anomalie genetica ce-i face sa fie permanent dispusi spre depresie, cu performante slabe in viata (probabil aceia carora vesnic le "ninge si le ploua!"). Si ca au pus la punct masuratori de mare finete prin care acesti oameni primesc o substanta infima antidepresiva si devin absolut normali, vigurosi. Rog sa nu se simta nimeni dintre cititori vizat. Categoric putem fi o Societate puternica daca avem putin mai mult grija de noi. Succes Adrian !

  • Postat de Victor - YO6MP la 2008-11-07 15:45:37 (ora Romaniei)
  • infiintarea acestei structuri este o diversiune !!!!
    scopul ei este sa ne tina uniti in jurul FRR !!!!
    analizati anumite elemente si ve-ti vedea ca asa este !!!!
    ex: taxa inscriere, cotizatia, nu se cunosc membrii fondatori !!! si altele .
    Acesta este un razboi mediatic pentru diversiune !!! trebuie sa ni se cunoasca fiecaruia pozitia pe care o avem fata de FRR !!!! Diversiune tipica "ZVONAR" si "RASPANDAC" Aflati zvonarul si vedeti cine sunt raspandacii !!! Abea atunci stiti ce se doreste !!!! 73 Victor yo6mp

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-11-07 22:02:06 (ora Romaniei)
  • ................ce pot sa comentez.., pana acum: neutrii, pro, contra, si raspandaci....
    Mare e gradina lui Dumnezeu sau Alah sau Budha, sau...in fine, poate aici este si frumusetea.Succes Adrian!Sarcina grea, dar nu imposibila.Perseverenta ,conteaza.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-11-07 22:03:42 (ora Romaniei)
  • Atentie! Avem chiar si vizionari.Treaba bunaaaaaaaaaaaa!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2008-11-07 23:54:52 (ora Romaniei)
  • Ufff.....draga Victor cred ca trebuie o leaca sa re acordezi circuitele.....mai ales rezonante. Departe de mine sa jignesc dar in aceste timpuri usor alunecam spre apecte schizofrenice pentru ca am pierdut increderea, am pierdut speranta ca mai exista si oameni carizmatici - egoismul, trufia, minciuna si la urma miserupismul e in floare. In comentariul meu de mai inainte aparitia SRR am considerat sinonim cu lupta intre microorganisme care te pot bolnavi sau tamadui - adica un proces absolut natural si logic. Privirile - gandirea noastra nu trebuie sa fie atrase de intunecime si machiavelism ci de lumina de bunatate si speranta in bine dar pentru aceste deziderate trebuie sa si facem ceva si sa nu rontaim maraind oase imaginare. 73 de Miki

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2008-11-08 08:28:12 (ora Romaniei)
  • De acord DIN NOU cu Miki ( am mai fost odata pe 06.11 la 15.03), dar tot nu am aflat cine sunt CEI TREI! Eu voi intreba mereu , poate ca totusi se vor "indura" si vom afla!

  • Postat de Petrica - (neradioamator) la 2008-11-09 09:34:26 (ora Romaniei)
  • Am observat ca 2 radioamatori sunt cei mai porniti impotriva FRR ca structura sportiva!!! este vorba de YO6MT si YO4PX!!!
    Acum tot dansi sunt impotriva acestei noi socoetati, care se vrea o alternativa a FRR!
    La fel ca si conducatorul clubului care i-a legitimat pe cei 2, este vorba de YO2BPZ!
    Nu cumva totul este "de ochii lumii"!!!???
    Cred ca YO6MT si YO4PX sunt ceilalti 2 membrii fondatori! Cu salutari! Petrica Neradioamatorul!

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2008-11-09 13:35:20 (ora Romaniei)
  • Domnului "Petrica Neradioamatorul" (Oare asa sa fie mai Petrica?)ii raspund ca :1. Eu nu sunt conducatorul niciunui club ( de radioamatori, parasutisti sau ..de noapte!); 2. YO6MT nu este membru la YO HD Antena DX Grup Deva (clubul la care sunt eu membru), ci la CS Silverfox Deva (intr-un mesaj, el ma intreba pe mine cum a ajuns membru la acest club, dar te rog sa ma crezi ca nu am stiut cum sa-i raspund!). Nu as avea nimic cu o structura paralela (mai ales ca sunt -pe drept!- cotat printre cei nemultumiti de activitatea FRR), dar modul total "nejuridic" si "misterios" in care este pusa in scena aceasta infiintare ma intriga. Am spus ca voi intreba mereu ( pana voi obtine un raspuns sau, mai sigur, pana ma voi plictisi), cine sunt CEI TREI ata de banosi, care promit "elita" in schimbul unor taxe atat de mari ( ce nu sunt comparabile nici macar cu cele platite de "bogatii" americani- vezi detaliile date de N2YO referitoare la taxele la anumite cluburi/asociatii americane), fara sa dea mare lucru in schimb ( dupa cum poate ai aflat, daca ai citit, Biroul lor QSL NU VA FUNCTIONA din acesti bani, trebuie ALTII!).

  • Postat de Vasile - (neradioamator) la 2008-11-09 16:14:41 (ora Romaniei)
  • Cine va gestiona banii obtinuti? Cine sunt membrii fondatori? Cum puteti asigura transparenta in activitate? Ce castigam daca ne inscriem in societatea asta? Ce lucruri concrete ne puteti oferi?

  • Postat de vasilica - (neradioamator) la 2008-11-14 00:29:56 (ora Romaniei)
  • examinat,viitor radioamator.toate bune si frumoase dar stim din din vechime ca:unde e un roman e un hot, unde-s doi romani sunt doi hoti ,unde-s trei romani sunt doi hoti si un turnator.pe langa taxele fff mari si cazer sigur urmeaza CNSAS si apoi obligatia de a vira in contul ,,SRR" a cotei de 10% din impozitul pe salariu.automat ,,dragii mamii copilasi din trei cinci a-ti mai ramas".probleme contabile,achizitii,expedieri,chirii,logistica=salarii si ma intreb de unde?nu contest buna credinta a initiatorilor dar e ca si cu blana ursului din padure.oricum va urez succes,73 vasilica

  • Postat de mircea dreve - YO3FYI la 2008-11-16 20:40:00 (ora Romaniei)
  • Am ramas tot"romani",cum cineva vrea sa faca ceva bun,in loc sa fie ajutat se da cu pietre. Pina si la "rau-facatori" li-se da prezumtia de nevinovatie. Dca puteti ajuta faceti-o,,daca nu cautati-va alte "victime".

  • Postat de george - YO5OVM la 2008-11-23 18:26:50 (ora Romaniei)
  • 1. Niciodata nu am inteles de ce la constituirea unei asocieri oricare ar fi forma ei se cer BANI,si nu putini.
    2.Nu am gasit nimic nou (in comparatie cu FRR )care sa ma determine sa ma inscriu.
    3.De ce atita secretomanie in componenta membrilor fondatori?.
    La toate acestea raspund cu o deviza:DEZBINA SI STAPINESTE !.
    Totul este pornit de la nivel FRR pentru a distrage atentia de la neimplinirile federatiei.
    Toate cele bune si 73.

  • Postat de Antal - YO2MBA la 2008-12-03 05:03:01 (ora Romaniei)
  • Am citit mai târziu articolul şi comentariile pe care l-a stârnit. Când am văzut prima oară titlul pe site eram ferm convins că este vorba despre Societatea Română de Radiodifuziune, care în acele zile aniversa 80 de ani de existenţă. Din acest motiv l-am ignorat, l-am considerat bun de citit într-un eventual moment de plictiseală. Mult mai interesante au fost în acele zile poveştile vieţilor unor oameni de radio decât a organizaţiei în sine. Recent însă am aflat de la Ovidiu că este vorba despre cu totul altceva, alt SRR. Remarc şi eu ca şi unii antevorbitori că alegerea abrevierii SRR nu este cea mai inspirată. Va duce la greutăţi suplimentare în obţinerea credibilităţii şi crearea unei identităţi proprii. Din punct de vedere de marketing cred că este o greşeală această suprapunere de denumiri, departe de a inspira încredere. Pe de altă parte însă mi-a plăcut motivaţia alegerii cuvântului "societate" în loc de "asociaţie".


    Referitor la secretomania privind membrii fondatori... este un alt aspect al începutului de drum făcut cu stângul. Dacă există motive întemeiate pentru a ţine în secret cele două nume, atunci poate era o idee mai bună anunţarea înfiinţării asociaţiei după rezolvarea tuturor problemelor. Oricum acele nume sunt informaţii publice disponibile tuturor celor care ştiu să caute. Conform art. 8 alin. 1 din O.G. nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii: "Asociaţia devine persoană juridică din momentul înscrierii ei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor." Iar "http://www.just.ro/MeniuStanga/PersonnelInformation/tabid/91/Default.aspx" target="_blank">Registrul Naţional ONG" de pe site-ul ministerului de justiţie este public, oricine poate afla informaţii despre oricare ONG. Pentru cei care nu se descurcă în registrul de aproape 1200 de pagini, reiau aici principalele informaţii (copy/paste, inclusiv greşelile de înscriere în registru):

    • număr înregistrare în Registrul Naţional ONG: 7347/A/2008

    • număr înregistrare instanţă: 87/04.11.2008

    • număr încheiere: 194/14.10.2008

    • asociaţi/fondatori: Florescu Nicolae Adrian, Gora Edouard Gabriel, Fenyo Stefan

    • consiliu director: Gora Adouard Gabriel, Fenyo Stefan

    • scop: Promovarea si dezvoltarea redioamatorismului din Romania


    Despre taxă nu mi se pare prohibitivă pentru omul de rând, dar nici uşor acceptabilă. Înţeleg că trebuie să fie mai mare atât datorită numărului (încă) redus de membrii cotizanţi cât şi a preţurilor mari din România la utilităţi, aparatură, etc. Însă în condiţiile economice româneşti se va gândi omul de n ori înainte de a o accepta. Şi va cântări mult ceea "ce se întoarce de la societate". Iar o revistă cu circuit semiînchis nu cred că este de ajuns în epoca internetului. Care revistă necesită o cantitate enormă de muncă. Pentru aproape orice se va întreprinde este nevoie şi de bani, dar mai ales de foarte multă muncă. Şi nu văd cine va face această muncă, indiferent că sunt 3 membri sau 30. Lista de proiecte arată bine, însă fără resursele umane necesare punerii în practică se alege praful de ea. Poate ar trebui reanalizată oportunitatea unora, nu cred că alocarea de noi frecvenţe ar fi marea prioritate a comunităţii radioamatorilor români. Apropo, ceva în genul "Comunitatea Radioamatorilor Români" n-ar fi sunat la fel de bine ca şi "Societatea Română a Radioamatorilor"? Ar fi generat mai puţine discuţii.


    Având în vedere cele de mai sus, sunt puţin pesimist cu privire la viitorul acestei iniţiative. Însă timpul ne va arăta dacă asociaţia va avea o contribuţie constructivă la viitorul radioamatorismului românesc sau nu. Până atunci eu zic să nu fim răi şi să le dăm cel puţin "prezumţia de nevinovăţie", cum remarca cineva puţin mai sus.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-12-08 09:10:02 (ora Romaniei)
  • Draga Antal, ca o completare la ceea ce ai scris mai sus, as vrea sa arat ca atat statutul cat si actul constitutiv al societatii sunt prezente pe site inca din 25.11.2008. Accesul la acele documente este liber si nerestrictionat. In rest, ce era de spus a fost spus inca din interviul de mai sus. 73

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Societatea Romana a Radioamatorilor"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact