hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

SCALA DIGITALA CU MICROCONTROLER

Emil Sandu YO7LUO

Cu acordul lui Phil Rice - VK3BHR, va prezint in continuare o scala digitala cu microcontroler, foarte versatila si usor de realizat. Schema nu este noua, a mai fost prezentat pe internet o versiune asemanatoare de catre OM3CPH, de asemenea de catre IK3OIL o versiune mai evoluata, toate variantele avind la origine aplicatia AN592 prezentata de catre Microcip. Fata de versiunile anterioare, aceasta foloseseste un PIC16F628 in loc de PIC16F84, care deja nu se mai fabrica si se gaseste din ce in ce mai greu si la un pret aproape triplu.

De asemenea frecventa maxima pina la care poate fi folosit PIC26F628 este de 50 MHz, dar cu reducerea sensibilitatii poate fi folosit pina aproape de 70 MHz.

Un alt avantaj dupa parerea mea este ca in cazul folosirii ca scala digitala, valoarea offset-ului se inscrie prin simpla conectare la BFO si aplicarea unei comenzi de memorare a frecventei acestuia. Aparatul va afisa LSB sau USB in functie de starea pinilor de selectie. Schema este urmatoarea:

Precum se poate vedea, este sufficient de simpla pentru a putea fi realizata de oricine are putina experienta in domeniul microcontrolerelor. Aparatul realizat de mine arata in felul urmator:

Inainte de punerea in functiune este recomandata o ultima verificare a corectitudinii montajului si a prezentei tensiunii de 5 Vcc. Dupa care se poate introduce PIC-ul in soclu ( daca acesta a fost plantat anterior, ceea ce este recomandabil ). De asemenea semireglabilul de contrast va fi pozitionat cu cursorul aproape de masa pentru ca vizibilitatea caracterelor pe lcd sa fie sigura sigura. Daca aparatul funcioneaza, se intrerupe alimentare pentru a fi calibrat. Pentru aceasta se conecteaza un oscillator cit mai stabil cu frecventa cunoscuta la intrare si se alimenteaza aparatul cu pinul 10 conectat la masa. Pe display va fi afisata frecventa si mesajul " CAL " . Se incearca un reglaj fin al indicatiei din semireglabilul de 33 pF ; daca acesta este insuficient se conecteaza la masa pentru timp scurt, unul din pinii 12 sau 13 pina la obtinerea indicatiei corecte. Prin decuplarea de la masa a pinului 10, modificarile sint stocate in EEPROM-ul intern iar dupa o noua repornire, aparatul este gata pentru folosirea ca frecventmetru cu citire directa. Pentru folosirea ca scala sint necesari urmatorii pasi :

Se conecteaza la masa pinul 11 si/sau pinul 12 pentru a selecta una din cele 3 valori de FI posibil a fi memorate. La intrarea aparatului se conecteaza BFO-ul cu frecventa corespunzatoare. Prin conectarea la masa a pinului 10 valoarea FI este memorata intern.

Operatia se face pentru fiecare din cele 3 valori ale FI dorite.

Pentru folosire se conecteaza la masa pinul corespunzator valorii FI dorite ( pinul 12 pentru valoarea inferioara a BFO iar pinul 13 pentru cea superioara ).

Pinul 11 conectat la masa su lasat liber realizeaza functia ADD/SUBSTRACT .

In functie de tipul LCD-ului folosit ( cu un singur rind sau cu doua rinduri de caractere ), se conecteaza la masa sau se lasa in gol strapul din pinul 18.

Fisierul sursa poate fi descarcat de aici http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/~rice/newfm/fm2.009 , urmind ca in functie de microcontrolerul folosit PIC16F84 sau PIC16F628 sa se faca modificarea in fisierul .asm indicata la inceputul acestuia. Dupa compilare fisierul hex obtinut va fi inscris in microcontroller folosind unul din multele versiuni de programator existente. Personal folosesc un programator tip JDM pe portul serial iar ca soft cunoscutul IC Prog. Aparatul trebuie sa functioneze imediat daca nu s-a strecurat vre-o eroare la montaj sau la inscrierea hex-ului in microcontroler. Fata de schema prezentata eu am plantat cite o rezistenta de 4,7 K intre pinii 10-13, am marit socul din collector la 100 de microH si am folosit un LCD de tip BL la care am conectat in serie cu alimentarea iluminatului o rezistenta de 3,3 ohmi. De asemenea in functie de tranzistorul folosit este recomandabila modificarea rezistentei de 10 k notate cu steluta pentru obtinerea unei sensibilitati cit mai bune.

Aceasta poate fi mai buna de 100 mV pentru o frecventa mai mica de 30 MHz, cu cresterea frecventei sensibilitatea putind ajunge la 300 mV pentru 65 MHz.

Mai multe informatii inclusiv o versiune care permite conectarea unul prescaler precum si un fisier hex gata compilat pot fi gasite pe pagina lui Phil : http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/~rice/newfm/newfm.html caruia ii adresez inca odata multumirile mele pentru permisiunea de a scrie acesta prezentare.

De asemenea daca doreste cineva va pot oferi si o varianta de cablaj dar acesta este realizat cu o versiune veche, de DOS, a programului Tango PCB .

Pentru cei care doresc si alte alte informati pot fi contactat la emilus ( at ) gmail.com .

Emil Sandu YO7LUO

Articol aparut la 17-10-2008

19952

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (15)  

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-10-17 23:11:39 (ora Romaniei)
  • Treaba buna! Tine-o asa.Cat mai multe aricole la obiect.73!

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2008-10-18 17:33:43 (ora Romaniei)

  • Bravo,Florentin ! Continua sa informezi radioamatorii YO cu cat mai multe date tehnice referitoare la montaje electronice,mai ales daca le-ai si realizat.Este un inceput bun si trebuie sa o tii tot asa! 73' YO3ND

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2008-10-18 17:35:17 (ora Romaniei)

  • Scuzeeeeeeee ! era bravo,Emil ! Scuzeeeeeeeeee !

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2008-10-19 18:23:31 (ora Romaniei)
  • INTERESANT ARTICOL,ESTE FOARTE BINE CA APAR SI DIN DOMENIUL TEHNIC.FELICITARI DOMNULE.

  • Postat de Cristi - YO8RZE la 2008-10-20 14:27:53 (ora Romaniei)
  • Felicitari Emil pentru prezentarea frecventmetrului. L-am realizat cu ceva timp in urma, in varianta cu prescaler si merge bine.
    73` si la mai multe articole!

  • Postat de DAN ANTOHI - YO8RWA la 2008-10-31 21:20:40 (ora Romaniei)
  • TARE ASI DORI AMANUNTE FOARTE SERIOS MA INTERESEAZA ACEST SUBIECT TNX 73 111

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-11-02 17:21:06 (ora Romaniei)
  • Pentru YO8RWA:
    Dane,ce amanunte doresti?Articolul este cat se poate de clar......

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-11-07 22:08:37 (ora Romaniei)
  • Dane, revin (plictisitor...), spui ca ca esti foarte interesat.Ce lipseste din articol, poate iti dam o mana de ajutor.Pe bune!Nu fi timid.

  • Postat de stan gheorghe - YO8TAS la 2008-12-14 08:26:56 (ora Romaniei)
  • Schema este interesanta, am realozat-o si functioneaza perfect.Personal am experimentat vreo sase montaje diferite preluate de pe net. Exista o schema la care m-am oprit si care mi-a dat satisfactii deosebite. Avantajul acesteia consta in faptul ca, fara nici o modificare a amontajului, se pot folosi doua softuri diferite : unul care are sapte frecvente intermediare ce pot fi selectate de operator si un altul in care operatorul poate interveni din exterior asupra "eprom datta".Se pot modifica setari cu privire la : FI, tip display, functionalitate etc. Din pacate, neavand permisiunea autorului, nu pot posta schema aici, dar daca este cineva interesat de jucarie, cu cea mai mare placere la dispozitie, fie pe e-mail :yo8tas@yahoo.com, fie pe mess : ID :yo8tas, aproape zilnic, intre orele 22.30....2.00

  • Postat de YO8RWA-DAN ANTOHI - YO8RWA la 2009-01-05 20:07:46 (ora Romaniei)
  • AM VRUT SA AFLU UN PRET SI POSIBILITATE DE LUAT DIN PACATE SUNT LEGAT FINANCIAR DE YO8RCW SUNT PE TARLAUA LUI VISEZ DE VREO 30 DE ANI SA-MI FAC MACAR O SINCRODINA HI HI HI !!!!MESAJUL ESTE PTR. YO9CHO ABIA AZI AM GASIT AICI SUNT TOTAL NOVICE IN MATERIE DE NET 73 !!!!!

  • Postat de Toader Marius - YO7BBE la 2009-05-25 01:40:24 (ora Romaniei)
  • Salut stimabililor,unii dintre Dvs. ma cunosc personal Hii..!inclusiv autorul. Schema intradevar nu numai ca este interesanta dar foarte aerisita si mai usor de operat. Dar din anumite....motive,nu toti cei interesati o pot realiza. Ar fi si mai interesanta,(aceasta schema) daca autorul(sau alt contructor)...talentat,cu permisiunea autorului,ar posta pe NET, placa cu circuitul imrimat, care se poate realiza numai in conditii,mult mai mult decat AMATORICESTI. In ceace ma priveste ma intereseaza ,eventual costul unei realizari integrale (si definitive) Hii....! Cu multumiri si 73-iuri ! de la acelas cunoscut HAM. 7bbe.

  • Postat de ionut - (neradioamator) la 2009-06-13 21:42:15 (ora Romaniei)
  • excelent pentru cei care inca iubesc electronica pentru mine este fantastic felicitari si multumesc

  • Postat de Victor - YO3IMW la 2012-06-06 04:08:53 (ora Romaniei)
  • Puteti actualiza link-urile cu fisierul sursa de pe pagina lui Phil ?
    Sunt interesat de o asemenea scala digitala.....

  • Postat de Papp Mihaly - YO5BIL la 2013-03-25 15:41:13 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol.
    Din pacate nu am reusit sa accesez lincurile pentru fisierul sursa.
    Cum as putea obtine sursa?
    Multumesc.
    73
    Misi

  • Postat de Marius - YO6RK (yo6rk) la 2013-10-06 12:35:16 (ora Romaniei)
  • O simpla cautare pe google folosind cuvintele cheie Phil Rice VK3BHR ne trimite pe noua lui pagina gazduita la google. Link pentru articolul original, cat si pentru hex-ul (gata compilat pt 16F84) se gaseste la https://sites.google.com/site/vk3bhr/home/fm2 . Acolo este si codul sursa unde prin comentarea unei linii, se poate folosi 16F628 (evident dupa compliarea fisierului). Evident, cautand iar cu google se poate gasi si un hex pt 16f628 ce asteapta numai a fi pus la munca :)

    73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "SCALA DIGITALA CU MICROCONTROLER"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact