hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Sauditul

Florian Bratu YO9GJX

Numele OSCAR: Saudi-OSCAR 50
Numarul OSCAR: SO-50
Codul international: 2002-058C
Numarul Norad: 27607
Nume comun: Saudisat-1C
Porecla: Sauditul
Lansat la data de 20 decembrie 2002 de la cosmodromul Baikonur cu o racheta Dnepr
Eliptica: la apogeu 713 Km iar la perigeu 603 Km
Tipul: microsatelit, ca dimensiuni un cub cu latura de 25cm in greutate de 10 Kg
Organizatia: King Abdulaziz University for Science & Technology

Satelitul are in componenta mai multe module experimentale printre care si un transporder FM pentru radioamatori fiind practic un repetor in spatiu.
Transporderul in modul V/U - J cu uplink in 2m si downlink in 70cm

# Frecvente: Uplink- 145,850 MHz cu ton de 67Hz
# Downlink- 436,795 MHz

Modulul contine si un timer de 10 minute ce trebuie armat cu un ton de 74,4 Hz.

Iata ordinea de operare. Pentru a activa repetorul, daca la aparitia la orizont nu se aude nici o statie emiteti pe 145,850 cu un ton CTCSS de 74,4 Hz minim doua secunde apoi apelati pe aceeasi frecventa cu un ton de 67 Hz. Ideal ar fi sa folositi doua statii separate pentru a va controla prin ascultarea propriului semnal. Odata pornit transporderul ramane activ timp de 10 minute, iar in caz ca auziti deja lucrand alte statii nu mai e nevoie de reactivare. Receptorul are o sensibilitate de -124dBm si o banda de trecere de 15 Khz, semnalul audio este filtrat si trimis modulului de emisie ce are o putere de 250mW. Antena de receptie este u 1/4 vertical montata in coltul de sus al satelitului iar cea de emisie de acelasi tip este asezata in partea de jos si inclinata la 45 grade.

Satelitul prezinta insa mai multe ciudatenii si am lucrat pe el ceva mai greu, in timp descoperind cateva trucuri ce il fac mai usor abordabil. In primul rand trebuie retinut ca atat la emisie cat si la receptie polarizarea e liniara si nu circular dreapta ca la marea majoritate ceea ce face ca cei cu antene clasice montate pe pilon chiar cu urmarire sa aiba perioade mari de blackout si sa-l poata accesa ceva mai dificil, in acest caz fiind avantajati cei cu antene portabile si care folosesc statii separate la emisie si receptie, controlul prin ascultarea propriului semnal fiind vitala datorita unei alte ciudatenii ce tine de efectul dopller datorat unei dereglari in softul pasarii. Mai jos in tabelul de frecvente vedeti ca in timp ce frecventa de emisie trebuie pastrata constanta cea de receptie are o variatie mai mare de 10 khz.

RX                          TX
145.845 	      	       	436.805
145.850 	      	       	436.805
145.850 	      	       	436.800
145.850 	      	       	436.795
145.850 	      	       	436.790
145.850 	      	       	436.785
145.850 	      	       	...........
145.850 	      	       	436.780

In caz ca folositi la softul de predictie controlul automat al frecventei statiei dezactivati optiunea deoarece e o prostioara valabila numai in cazurile ideale si la cei de tip HEO. O alta problema tine de miscarea satelitului in spatiu. In mod normal orice obiect are trei miscari clasice, cea de deplasare si cea de altitudine date de eliptica plus miscarea de spin. Datorita unor efecte stranii observate in schimbarea polarizarii dupa multe studii si discutii pe diferite forumuri s-a ajuns la concluzia ca satelitul are si o a patra miscare, o usoare rotire peste cap, pregnanta la anumite treceri. Ca exemplu in timpul unui apel sau legaturi va auziti semnalul cu S9 si clar distinct, apoi incet scade spre S6 si se aude distorsionat. In acest caz pastrand directia rotiti usor transversal antena de receptie uneori chiar cu aproape 180 de grade pana auziti semnalul clar si puternic acest lucru fiind posibil numai celor ce folosesc antene portabile sau fixe fara rotoare, cu combinatii de antene cu polarizari stanga- dreapta tip turnstil, quadrifilar helix etc. In caz ca efectuati operatia afara feritiva de ochii vecinilor deoarece miscarile seamana cu cele din dansul ploii prezentat pe canalul Discovery si exista sanse sa va treziti pe cap cu echipa SMURD. Excelente ca suporti sunt tipul de trepiede astronomice cu monturi azimutale si ingradire cu surub lung ce permite si rotirea rapida peste cap.

Fenomenul de intrerupere a transporderului este ceva mai rar si apare la cateva treceri uneori zile sau saptamani si se produce cand amprenta satelitului ajunge deasupra Arabiei Saudite ceea ce denota ca oprirea se datoreaza echipei de control de la universitate, pe langa transporderul pentru amatori acesta mai are si cateva module stiintifice.

Cam astea ar fi problemele principale dar efortul merita in special datorita sensibilitatii deosebite la receptie pe el putandu-se lucra la extremele orizontului desi fiind putin mai dificil de abordat numarul statiilor e ceva mai redus, fiind populat la extrem cand AO51 este oprit sau trecut in 23 sau 13cm.

Sauditul poate fi urmarit in timp real la aceasta adresa: http://www.n2yo.com/?s=27607

Multa bafta si sper sa ne auzim pe SO50!

Florian Bratu YO9GJX

Articol aparut la 13-10-2008

9313

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-10-14 07:58:35 (ora Romaniei)
  • Florin, efectul Doppler nu este datorat unei "dereglari in softul pasarii" ci este o caracteristica a semnalelor emise de corpuri in miscare. Iar decalajul diferit in cele doua benzi nu se datoreaza unei "ciudatenii" si este un fenomen ce tine de fizica pura.
    Iata expresia matematica a efectului Doppler: f = f0(v + vo)/v este formula, unde v este viteza de propagare, Vo viteza relativa a sursei si fo frecventa originara. Se observa cum, frecventa relativa f este direct proportionala cu frecventa originara. Decalarea de frecventa datorata efectului Doppler este mai mare la frecvente inalte, ergo, diferenta de frecventa datorata efectului doppler este mai mare in banda de 70cm decat in cea de 2m la sursa existenta pe acelasi obiect in miscare. Mai precis, este cam de doua ori mai mare.

  • Postat de David - (neradioamator) la 2008-10-14 12:39:34 (ora Romaniei)
  • Interesant !
    Un avocat care s-a prins de treaba cu efectul Doppler, si plus, stie si formula. Acelasi avocat care a sesizat chestia cu linia de 50 ohmi, dupa detectorul schottky, la sonda detectoare de RF. Se pare ca intre cei care sufla in microfoane, schimba indicative cu doua litere ( ca altfel tusesc ) si se cred destepti, sint si tipi care gindesc !

  • Postat de Florin - YO9GJX la 2008-10-14 13:46:46 (ora Romaniei)
  • Scuze!!! Cred ca m-am exprimat gresit, oricum multumim pentru lectia de fizica. Ciudatenia nu este efectul Dopller ci dupa cum vezi (trebuia citit tabelul de frecvente)faptul ca in 2m frecventa ramane aceeasi, ca si cum n-ar exista efectul in cauza in timp ce in 70 decalajul este peste masura de mare in raport cu alti sateliti similari. Ex: AO51, AO27, FO29, Delphi...etc, defectul in cauza aparand dupa ce echipa de la sol a reincarcat softul ultima oara. Cred ca ar trebuie comentat articolul strict de catre aceeia care mai si lucreaza pe acolo, YO2DNO, YO2LGE, YO2LZP, YO9GVN etc. Daca va plictisiti va astept pe SO50 dar CONCRET!!!
    .................................................
    ,, eternitatea se construieste in piatra, nu in vorbe" - Confucius.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-10-14 14:26:04 (ora Romaniei)
  • Florin, hai sa lamurim o chestie: Frecventa de emisie nu TREBUIE pastrata constanta! Banda de trecere neobisnuit de mare (ceea ce sugereaza demodulator FM cu PLL), de 15kHz face ca driftul la uplink sa fie mai putin important, ducand la o imunitate sporita fata de efectul doppler. La downlink, drift-ul este relativ normal. Am urmarit si eu discutiile pe marginea fenomenului dar sa stii ca nu imi dau seama cum un soft poate accentua efectul Doppler! Tine de fizica nu de SW. Posibil ca aceasta accentuare sa aiba drept cauza efectul cumulat al spin-ului, desi ma indoiesc! Turatia ar trebui sa fie mult mai mare decat suporta satelitul. Imi pare rau ca numai cei care "lucreaza" satelitul au drept de comentariu! Stii, am incercat sa lucrez deseori sateliti dar era o statie din YO9 care da cu putere foarte mare astfel incat eu, cu statia mea modesta, nu reusesc sa lucrez.
    Pentru David: ce sa fac... daca nu am clienti, stau si pierd vremea pe net! Cat despre formula Doppler, mai am niste manuale de fizica din liceu si mai dau cu ochii pe acolo! hi hi.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-10-14 14:44:06 (ora Romaniei)
  • PS: +/-10 kHz este un drift normal pentru un satelit in 70cm! +/-12,5kHz este inca in limite normale, mai ales daca sistemul de receptie este cu un S/N bun. Asta inseamna ca il poti decela la elevatii mai mici, in capetele zonei orbitale "utile" avand si drift-ul mai mare.

  • Postat de mihai - YO9GVW la 2008-10-26 17:43:33 (ora Romaniei)
  • mai putina gargara teoretica ,academica si mai mult trafic. La reauzire PE MINUNATII SATELITI
    daca aveti cu ce ..... MIHAI yo9gvw campina...

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-11-02 17:22:54 (ora Romaniei)
  • Hm....eu zic Mihai ca fara teorie mergem in pustiu.....Tu ce parere ai?

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Sauditul"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact