hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Sugestii pentru imbunatatirea activitatilor competitionale romanesti

Florian Bratu YO9GJX

Deoarece o lunga perioada de timp am lucrat in numeroase concursuri atat interne cat si externe si am observat foarte multe diferente si mai ales nereguli in ceea ce priveste concursurile YO, vin cu cateva comentarii si propuneri. Am luat nota de eforturile deosebite depuse de unii dintre noi (pentru unii fraieri) gen YO3JW, YO9HG, DL5MHR si altii de a crea un model de standardizare pentru concursurile romanesti, efort inutil din punctul meu de vedere atata timp cat nu se stabilesc anumite criterii de coordonare care sa implice si o anumita impunere (a nu se citi dictat) obligatorie din partea FRR .

In primul rand concursurile interne YO sufera de o boala numita neseriozitate.Defectele si metodele de organizare ale acestora sunt extrem de diverse insa cele mai frecvente se pot corecta usor cu oarecare bunavointa. Un obicei dea dreptul mizerabil este schimbarea regulamentului concursului de la an la an ori chiar mai des, uneori aiuritor dea dreptul in timpul desfasurarii acestuia. Observati concursurile mari gen IOTA, WPX, CQWW etc. de cate ori au schimbat regulamentul de la aparitia lor? Altele constau in implicarea statiei organizatoare in clasamentul general (luand automat locul intai Hi) unul din motive fiind justificarea unor posturi si salarii oricum mizerabile ca sa poata suplini lipsa coloanei vertebrale, regulamente de concurs stufoase si complicate inutil de tipul sumei dintre nr. de frunze de patrunjel din supa si nr. de perechi de mocasini ale Irochezilor cu picior de lemn avand ca multiplicator satelitii lui Jupiter, complicand calcularea manuala a totalului -e totusi concurs radio si nu de matematica. Asta ca sa nu mai pomenim de felul in care se corecteaza logurile primite si anuntarea, din cand in cand chiar, a clasamentului general cam la un an diferenta ori de loc. Diplome sau premii VAX. Uitativa in ochii unui copil cat de mult se bucura la primirea unui mic premiu, chiar o diploma care-i reflecta efortul in acest fel justificat. Nu pot crede ca un club ori individ ce organizeaza un concurs nu au capacitatea de a tipari, imprima, Xeroxa etc. o nenorocita de diploma chiar alb negru. Luand in seama numai cele de mai sus orice tentativa de folosire a unui program de logare electronica devine un moft si un efort inutil iar de standardizare nici nu mai poate fi vorba. Acestea pe langa multe altele duc la reducerea numarului de concurenti si sila noilor veniti de a lucra in competitiile interne, la fiecare concurs concurentii fiind cu mici exceptii aceeasi. Prin urmare vin cu cateva propuneri care sper sa inspire cu ceva pe cei ce organizeaza activitatea competitionala.

  • Stabilirea unui forum sau liste de discutii de tip "masa rotunda" unde sa fie invitati toti organizatorii de concursuri anuale.Ar putea fi organizat atat pe NET pe pagina FRR cu amabilitatea lui N2YO, cat si pe radio, macar bilunar.
  • Realizarea pentru fiecare concurs a unui regulament eficient, simplu si mai ales stabil, organizatorul luandu-si angajamentul sa nu-l modifice pe o perioada mare de timp, minim 10 ani si anuntarea realizatorilor de programe "contest log" despre aceasta.
  • Prevederea obligatorie ca statia sau statiile organizatoare sa nu participe la clasamentul general ci pe un clasament si categorie separata.
  • Obligativitatea statiei organiztoare de a prezenta rezultatul general intr-un termen limita de la incheiera competitiei, sa zicem 30 de zile, cred suficient pentru a corecta niste loguri.
  • Desi tine totusi de bun simt, premierea macar prin diplome a primelor trei locuri la fiecare categorie.
  • Trimiterea logurilor electronice intr-un singur format, Cabrillio, ADIF, TXT etc.(ce se va hotara in urma discutiilor) pentru se putea realiza un program de arbitraj automat care efectiv sa functioneze.

    Ar mai putea fi si multe altele dar cele de mai sus sunt cred de importanta mai mare.Odata discutiile incheiate se pot clarifica si gasi solutiile adecvate, sper inaintea publicarii calendarului competitional 2005. Cele de mai sus reprezinta opinia mea personala si sunt doar cateva observatii si sugestii. Sper sa reusim sa ne organizam si sa reintram in normal. Pana atunci singurele competitii YO in care mai am de gand sa particip sunt campionatele nationale si internationale organizate de FRR.

    Florian Bratu YO9GJX

    Articol aparut la 26-7-2004

    9034

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (1)  

  • Postat de Pit - YO3JW la 2004-07-27 00:33:28 (ora Romaniei)
  • Salut.....Florine si tu ai dreptate....Sa luam ideea cu modificarile. Exista o hotarare a Consiliului de Administratie care stipuleaza ca organizatorii sunt obligati ca pana la 01 octmbrie sa depuna la FRR toate modificarile ce se fac pentru concursurile anului urmator. Pentru aducerea la indeplinire a acestei hotarari singurul angajat al FRR, secretarul acestei ar trebui sa respecte acest lucru. Cine face anunturile de modificare? Cel care tine QTC-ul saptamanal, tot secretarul general al FRR. Deci daca nu respectam propriile noastre decizii, ce pretentii avem de la altii'
    Tot CA a hotarat ca relatiile cu FRR se fac in scris, cu inregistrarea tuturor acestora atat la sosire cat si la raspuns. Oamenii nostri nu au invatat ca e benefec de a te adresa in scris. Le este mai comod sa dea telefon sau sa zica la QTC. Vorbele zboara.....
    YO9HG a realizat un program simplu care merge pe orice calculator pentru trimiterea "standardizata" a rezultatelor. Am anuntat acest lucru prin revista. Dar aceste rezultate ajung tot la FRR unde acelas om ar fi trebuit sa le trimita inapoi si sa ceara primirea lor "standardizata". Dar acest lucru ar fi dus la lipsa de material la QTC !
    Tot la capitolul "standardizare" s-a solicitat tot prin revista ca datele privind membrii sa respecte o anume forma...toje cucu...Stabilirea unui forum sau liste de discutii de tip "masa rotunda" unde sa fie invitati toti organizatorii de concursuri anuale.Ar putea fi organizat atat pe NET pe pagina FRR cu amabilitatea lui
    N2YO, cat si pe radio, macar bilunar. Ideea este salutara , dar eficienta este discutabila. Organizatorii vor face cum doresc,caci ei nu participa la acest forum. La YODX@yahoogroups.com sunt vreo 100 de participanti, prea putin pentru a fi ceva reprezentativ...
    Realizarea pentru fiecare concurs a unui regulament eficient, simplu si mai ales stabil, organizatorul luandu-si angajamentul sa nu-l modifice pe o perioada mare de timp, minim 10 ani si anuntarea realizatorilor de programe "contest log" despre aceasta.
    Acest lucru artrebui sa fie obligatoriu! Dar ce te faci cu acea idee ca nu se accepta ingradiri in exprimare, libertatea de opinie si etc...
    Prevederea obligatorie ca statia sau statiile organizatoare sa nu participe la clasamentul general ci pe un clasament si categorie separata.
    Aici ma simt cu musca pe caciula ca in acest an am reusit sa fiu pe locul I la Concursul Bucuresti. Dar ideea nu este cea a statiei organizatoare ci a regulamentului care de multe ori avantajeaza o anume statie.La un arbitraj neutru, electronic, nu ar trebui sa fie probleme, daca intra toti in aceeasi oala!
    Obligativitatea statiei organiztoare de a prezenta rezultatul general intr-un termen limita de la incheiera competitiei, sa zicem 30 de zile, cred suficient pentru a corecta niste loguri.
    Poate ca acest termen artrebui sa curga de la sosirea ultimului log trimis in perioada de trimitere stabilita de organizator. Cine nu a trimis, pa, la revedere, nu ne rugam saptamani sa ne parvina logurile...
    Desi tine totusi de bun simt, premierea macar prin diplome a primelor trei locuri la fiecare categorie. Ia r ma simt cu musca pe caciula! De vrea 3 luni tot plimb discheta cu diplomele si inca nu am reusit sa le printez. Aici exista iar o hotarare a CA care prevede, cel putin pentru cele organizate de FRR, ca premierea sa se faca intr-un cadru festiv.
    Cele de la concursul Bucuresti vor fi prezentate la Satu Mare. Promit!
    Trimiterea logurilor electronice intr-un singur format, Cabrillio, ADIF, TXT etc.(ce se va hotara in urma discutiilor) pentru se putea realiza un program de arbitraj automat care efectiv sa functioneze.
    Aici va trebui sa decida toti. Nu este suficent de a trasa o directiva. Fiecare format are avantaje cat si dezavantaje. Organizatorii vor trebui sa se implice sau sa zica ca vor loguri numai pe hartie. Dar sa se stie din capul locului cum e !
    Cele de mai sus reprezinta opinia mea personala si sunt doar cateva observatii si sugestii. Asa este si sunt binevenite. Din pacate oamenii nostrii inca nu au invatat ca pot sa-si spuna(scrie) parerile si cred ca nu sunt ascultati. E adevarat sunt idei si idei. Ce te faci daca cineva vrea 20 de categorii diverse dupa culoare vantului de toamna....
    Am rugat organizatorii de la Satu Mare sa rezerve o sala pentru cei care vor sa discute despre concursuri, arbitraj si fise lectronice, diverse legate de programe de concurs. Astept raspunsul celor de la Satu Mare. Sper sa nu vina prin YO3! Nu de alta, dar mai sunt 3 saptamani si programul nu este cunoscut....
    73
    Pit

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Sugestii pentru imbunatatirea activitatilor competitionale romanesti"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact