hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Frecventmetru 3 GHz cu PIC16F84

Jean-Mathieu Stricker F5RCT

Cuvant inainte

"Rasfoind paginile" net-ului am gasit o realizare ce poate sta la loc de cinste in laboratorul unui radioamator. Un frecventmetru ce poate masura pana la 3 GHz (sau mai mult daca dispunem de prescalere adecvate). Pana aici nimic interesant.

Dupa ce veti intra in detalii, veti constata care sunt hibele deja binecunoscutului frecventmetru ce circula in YO, realizat cu acelasi PIC16F84. Ca de obicei, alegerea mea a fost facuta spre ajutorul celor ce doresc sa experimenteze mai sus de 432 MHz si doresc un aparat evoluat.

Foarta inteligenta mi s-a parut posibilitatea de reglare a bazei de timp folosind un semnal de televiziune.

Dupa sonda de masurare a puterii cred ca realizarea lui F5RCT este binevenita chiar daca pare mai complicata. Precizez ca voi nota cu n.t. comentariile personale facute in interiorul textului original. De asemeni niciodata nu voi incerca sa traduc ad-litera textul original, incercand sa il adaptez cititorului.Pentru cei ce doresc sa se delecteze cu textul original, recomand link-ul postarii originale a autorului. (http://f4avi.homelinux.net/freqpicf5rct.html).

Sa-i dam "cuvantul" lui F5RCT

Actualmente, constructiile pe baza de microcontroler sunt curente.Realizarea unui frecventmetru nu este totdeauna usoara daca vrem sa dispunem de precizie si timp de masura scurt.

Unele frecventmetre cu microcontroler (n.t. :a se vedea cel folosit curent in YO de exemplu),au de obicei o precizie reala ce nu depaseste 5-6 cifre semnificative in gama VHF/UHF (corectia predivizarii fiind obtinuta prin multiplicare inaintea afisarii).Cerem de asemeni unui frecventmetru sa acopere o gama de frecvente cat mai mare , de la cativa Hz la mai multi GHz.Frecventmetrul pe care il veti realiza, este special destinat laboratoarelor radioamatorilor ce lucreaza in inalta frecventa. El dispune de 3 game de masura:

  • Intrare de joasa frecventa si impedanta mare (1 MΩ//25 pF) intr-o banda de la 10 Hz la 2 MHz cu o sensibilitate mai buna de 10 mV si o rezolutie de 1 Hz.
  • Intrare de inalta frecventa de la 100 KHz la 60 MHz cu impedanta de 50 Ω si o sensibilitate de mai buna de -20 dBm (n.t. : 10 µW !) si o rezolutie de 1 Hz.
  • Intrare VHF/UHF de la 50 MHz la 2.9 GHz cu impedanta de 50 Ω si -20 dBm sensibilitate.Rezolutia este de 100Hz in UHF si de 10 Hz in VHF.

    Ultimele doua intrari sunt destinate masuratorilor radio, de exemplu a sintetizoarelor de frecventa.Cu cat urcam in frecventa cu atat rezolutia afisajului este mai importanta.Acest frecventmetru ofera 8 cifre la afisare, dar precizia lui, (n.t.: ca de altfel a oricarui frecventmetru) depinde de precizia cuartului folosit si de stabilitatea lui.

    Acest frecventmetru poseda doua atuuri suplimentare:

  • posibilitatea de comparare cu un semnal TV (n.t.: semnalul sincro al TVR este foarte precis controlat in frecventa si il putem folosi la calibrarea propriului cuartz asa cum vom vedea in cele ce urmeaza)
  • posibilitatea de a utiliza o sursa externa de referinta de 4 MHz.

    Principiul de masura

    Un frecventmetru ramane totdeauna un numarator de impulsuri pe perioada unei unitati de timp, generata de o baza de timp precisa.(n.t. se numara impulsurile de la intrare pentru o perioada de timp de 0.1,1 sau 10 sec. uzual, fiind apoi afisate).


    Fig. 1

    (n.t.: nu cred ca este necesara traducerea cuvintelor din fig.1 avand in vedere ca sunt destul de sugestive si in limba romana)

    Sinopticul de mai sus ilustreaza principiul de functionare. O poarta permite trecerea impulsurilor de la intrare pentru o perioada fixa, de exemplu o secunda ) ce provin de la secventiator.Precizia acestor impulsuri este de o mare importanta pentru obtinerea celei mai bune rezolutii. In frecventmetrul nostru, poarta principala este un integrat 74HC00 (NAND NU-SI logic).Impulsul de poarta este generat de catre microcontrolerul PIC care avand o structura de tip RISC (4 cicluri de clock pentru o instructiune) permite obtinerea unei durate foarte precise prin divizarea cuartzului. Numaratorul frecventmetrului este divizat in trei parti:

  • 3 celule de divizare externe realizate cu 74HC393 de 9 biti
  • prescalerul timer-ului 8 biti
  • timer-ul intern de 8 biti cu un bit de depasire

    Asa dar profunzimea de masurare este de 26 de biti ce corespunde in zecimal la 226E ^67108900. Aceasta permite afisarea a aproape 8 cifre de rezolutie , ultima fiind de fapt obtinuta prin calcul numeric. In practica, pe toate frecventele , ultima cifra semnificativa trebuie privita ca fiind relativa ,ea va cumula totdeauna incertitudinile de masura datorate : preciziei cuartzului (sau bazei de timp externe) si timpului de intarziere in deschiderea portii de intrare.

    Descrierea schemei

    Inima frecventmetrului este evident micocontrolerul PIC ce genereaza secventele, asigura afisarea , executa citirea in modul selectionat a intrarilor de masura. Pentru a economisi intrarile/iesirile gestionate de PIC, afisorul LCD foloseste 4 biti de date si doua semnale de control.Intrarile de selectie (RB4 si RB7) sunt tratate de catre intreruperi pentru a parasi masurarea in curs si a trece rapid in mod selectie.


    Fig. 2

    (n.t.: pentru cei ce au probleme in vizualizarea schemei, propun link-ul : http://f4avi.homelinux.net/realisations/freqF5RCT/plan.jpg unde detaliile sunt mai evidente. Spatiul editorial nu permite o rezolutie mai buna.

    In stanga schemei distingem foarte bine cele 3 intrari iar in dreapta oscilatorul de referinta de 4MHz, dispozitivul de numarare, PIC-ul si afisorul in partea de jos. Intrarea UHF este urmata de un amplificator de banda larga MAR6 pentru cresterea sensibilitatii prescalerului sub 200MHz. Prescalerul MC12079 Motorola (sau µPB1505GR produs de NEC) divizeaza cu 64 sau 128 in functie de starea logica comunicata de catre tranzistorul Q3 ce este comandat de la intrerupatorul S2.In mod VHF pentru frecvente masurate pana la 999MHz, prescalerul divizeaza cu 64 pentru un timp de masura de 4 sec. La frecvente mai ridicate in UHF, raportul de divizare este de 128 iar timpul de masura este de 1 sec. Acest compromis a fost necesar pentru a asigura precizie si rapiditate in masurare in functie de domeniul de frecventa ales.

    Intrarea HF este de asemeni amplificata cu NE592 (U5) ce este de obicei folosit in amplificarea semnalelor video.Iesire neutilizata a lui NE592 debiteaza pe reistenta R7. Semnalul amplificat este divizat cu 2 de catre U6.

    Intrarea de joasa frecventa seamana cu o intrare de osciloscop de inalta impedanta. Tranzistorul cu efect de camp Q1 este montat ca repetor.Diodele D2 si D3 protejeaza intrarea la supratensiuni.Tranzistorul Q2 amplifica semnalul furnizandu-l portii NAND U2D.

    Semnalele de la cele 3 intrari, converg catre selectorul de date U3 care, in functie de modul ales selecteaza intrarea corespondenta prin combinatia porturilor RA1 si RA0.Utilizarea unui circuit specific de comutare electronic, evita deformarile semnalului produse de un comutator rotativ mecanic.

    Semnalul de numarat soseste la poarta NAND U2B care permite trecerea lui mai departe pentru o durata de timp foarte precisa generata de PIC.Poarta urmatoare U2A serveste pentru a determina valoarea pentru numaratoarele externe U6B si U1. Aceasta poarta este folosita in timpul numararii dupa care PIC-ul trimite impulsuri complementare pana cand iesirea QD a lui U1A basculeaza. Acest principiu de numarare prin completare se aplica de asemeni PIC-ului pentru a determina valoarea prescalerului intern ce precede numarator-timer-ul intern.

    Oscilatorul de referinta este un cuartz de 4MHz a carui frecventa este ajustata de trimerul CJ1.

    Precizia de calare si deriva in temperatura sunt primordiale pentru rezolutia de afisare.Cu un cuartz bine calat la temperatura ambianta, precizia este de 1 la 10ppm adica in jur de 4-40Hz diferenta fata de precizia absoluta de 4MHz in modul joasa frecventa.Pentru a obtine mai multa precizie , putem sincroniza oscilatorul cuartz cu un semnal de 4MHz extern. Cand intrerupatorul S3 este inchis, poarta U2C este valida si permite trecerea semnalului extern.La iesirea ei gasim un semnal dreptunghiular care prin capacitatea C23 se regaseste la intrarea oscilatorului cu cuartz al PIC-ului.Modul acesta de cuplaj sincronizeaza cuartzul astfel incat sa poata fi calat pe 4MHz cand este decalat cu maxim 100Hz.

    Reglajul frecventei cuartzului ramane prima dificultate majora odata frecventmetrul realizat ! Daca dispunem deja de un frecventmetru industrial etalonat, injectam semnal din referinta acestuia la intrarea ce permite masurarea de 5 sau 10MHz si reglam trimerul CJ1 pana indicatia afisajului este corecta.

    Trebuie deci sa dispunem de o frecventa de referinta ! Cautand mai in detaliu, exista ceva ce toata lumea poseda : televizorul dumneavoastar ! Frecventa de sincronizare linii a imaginii este de exact 15625Hz. Cand butonul " reset " este mentinut in timpul punerii sub tensiune, PIC-ul intra in modul calibrare si genereaza un semnal periodic de 15625Hz in punctul de test TP1. Daca butonul este eliberat, reintram in functionare normala . Metoda de reglaj cu ajutorul televizorului va fi explicata in detaliu la sfarsitul acestui articol.

    Selectorul de mod S1 este un inversor cu 3 pozitii (pozitia centrala fiind izolata). Fiecare din pozitii corespunde uneia din intrari (JF/HF/UHF). Intrerupatorul S2 nu este activ decat in modul UHF : cand este inchis, raportul de prescalare se modifica la 64 si rezolutia de afisare trece de la 100Hz la 10Hz pentru toate frecventele inferioare la 999MHz (mod VHF) iar timpul de numarare trece in 4 secunde.

    Dioda D6 si conectorul JP2 sunt prevaute pentru o viitoare extindere cu prescaler de 10GHz de exemplu.

    Alimentarea intregului ansamblu este stabilizata cu un clasic 7805 ce permite la intrare o tensiune intre 8V si 10v.Montajul consuma 60mA dar o alimentare la retea este preferata celei cu baterii.Un mic bloc redresor poate fi adaugat. Afisajul este mai contrastant cand cursoru RJ1 este adus catre masa.

    Realizare practica


    Fig. 3

    Notati ca pe piata se gasesc doua tipuri de afisoare : LCD-urile numite TN (Twisted Nematic) si STN (Super Twisted Nematic) care sunt mult mai contrastante dar de doua ori mai scumpe !

    Circuitele logice trebuie sa fie de tipul 74HC, cele 74LS sau 74HCT nu convin aplicatiei !

    Punerea in functiune a prescalerului de 3GHz este destul de delicata, un montaj SMD cu cateva condensatoare ceramice este necesar. Intrarea lui MAR6 este marcata cu un punct de vopsea alba.

    De remarcat ca cele 4 conectoare RF sunt plasate pe aceeasi latura a circuitului imprimat. Aceasta permite in acelasi timp sudarea conectorilor conform figurii de mai jos.


    Fig. 4

    Conectorii sunt de tip BNC. Se pot folosi si cabluri pentru conectare evitand insa la intrarea UHF acest lucru.

    Afisorul este racordat printr-un cablu panglica multifilar de maximul 20 de cm. Pinul 1 al afisorului se gaseste in coltul din stanga sus. Afisoarele cu iluminare au doi pini suplimentari 15 si 16.

    Toate circuitele integrate sunt montate fara soclu cu exceptia PIC-ului in vederea eventualei reprogramari daca este necesar.

    Fisierul de programare HEX versiunea V1.2 se gaseste la adresa:

    http://f4avi.homelinux.net/realisations/freqF5RCT/frqpic12.hex

    Atentione ca alte versiuni nu sunt garantate de autor. Versiunea actuala este indicata la punerea sub tensiune a frecventmetrului prin afisarea mesajului " F5RCT VERSION1.2 "

    Daca veti realiza corect montajul el trebuie sa functioneze de la prima punere sub tensiune !

    La punerea in cutie este de preferat ca afisorul sa fie usor inclinat deoarece majoritatea afisoarelor LCD sunt neclare cand le privim de la inaltime.

    Intrarea de joasasa frecventa este foarte sensibila.Daca banda de fire ce furnizeaza date catre afisor trece pe deasupra acestei intrari, riscam sa citim o frecventa parazita diferita de zero.In acest ca este de preferata utilizarea unei ecranari cu o folie de cupru in forma de u care sa acopere ona de intrare a lui Q2.

    Reglaje

    Inainte de punerea sub tensiune, vom verifica pentru ultima oara montajul si cablarea comutatoarelor.

    Reglati RJ1 la masa pentru a avea contrast maxim.


    Fig. 5

    Aplicati alimentarea si verificati ca aveti in iesirea stabilizatorului 7805 , +5V.Verificati ca S3 este in poitia deschis.Afisorul trebuie sa indice zero KHz in JF, HF, UHF in functie de modul selectionat din S2. In mod UHF , un afisaj diferit de zero si instabil poate fi prezent in anumite cazuri (prescalerul poate oscila sau zgomotul lui este amplificat intern si divizat).


    Fig. 6

    Circuitul integrat stabilizator se incalzeste un pic dar nu este cazul sa va ingrijorati (il putem lasa in aer sau si mai bine il prindem de cutia frecventmetrului pe post de radiator).

    Curentul masurat pe prototip a fost de 55mA la o tensiune de alimentare de 12V. Reglati cum va place contrastul afisorului.


    Fig. 7

    Opriti alimentarea frecventmetrului si scurcircuitati S4 cu un " crocodil " de exemplu , dupa care realimentati. Afisorul LCD va aparea ca in imaginea de mai sus, un semnal dreptunghiular de 15625 este prezent la iesirea portului RB0 via TP1. Aveti acum doua posibilitati de reglare a frecventei de 4MHz care constituie baza de timp a frecventmetrului. Daca aveti un osciloscop, sincronizati baza de timp a osciloscopului cu semnalul furnizat la iesirea TP1 (sincro ext. la osciloscop), preluati un semnal VIDEO COMPOZIT de la postul TVR1 (n.t.) .Semnalul il puteti prelua de la mufa Peritel cu care este echipat televizorul dumneavoastara. El se gaseste la pinul 20 si pinul 19 pentru masa (atentie pe un cablu Peritel firele sunt incrucisate si la celalat cap de cablu le veti gasi la pinii 17(masa) si 19 (video).Observand pe ecranul osciloscopului varful de sincronizare, reglati CJ1 incercand sa reduceti miscarea acestuia de la stanga spre dreapta ecranului sau invers pana se stabilizeaza. (n.t. : este de preferat ca reglajul sa fie efectuat pe ZDF sau ARD pentru cei ce au TV cablu, posturile germane TV fiind pilotate cu oscilatoare foarte stabile.Eu cred insa ca si TVR primeste sincroniare de la INM sau are un oscilator de sincronizare cesiu sau rubidiu.Cele care sigur au astfel de sincronizari sunt cele numerice terestre care inca nu au patruns la noi)

    Daca nu posedati un osciloscop, o a doua posibilitate este valabila : legati semnalul de la TP1 la pinul 16 si 18 (masa).Semnalul astfel se aplica pinului de comutare rapida a semnalului video moduland pe ecran imaginea cu o banda neagra. Reglati CJ1 ca aceasta banda sa nu mai defileze si sa fie stabila. Acest mod de reglaj al oscilatorului este accesibil tuturor.


    Fig. 8

    In timpul reglajului o banda neagra se va decala spre stanga sau dreapta in functie de deriva cuartzului dumneavoastra. Scopul reglajului este de a impiedica aceasta defilare si de a o stabiliza. N.t. :Atentie in fig.8 este prezentat brochajul pentru celalalt capat al cablului , nu pentru conectorul din televizor !)


    Fig. 9

    Daca nu reusiti sa stabilizati frecventa, trebuiesc retusate valorile condensatoarelor de sarcina ale cuartzului C24 si C20.Adaugati 10pF in paralel cu fiecare din ei si observati daca defilarea este mai lenta.In caz contrar, desudati C20 si C24 si inlocuitii cu urmatoarele valori : C20=33pF si C24=18pF.Aceasta procedura va fi aplicata daca provenienta cuartzului este necunoscuta. (n.t. : daca nici asa nu reusiti schimbati cuartzul cu altul de aceeasi frecventa si repetati operatia.

    Masuratori efectuate

    Performantele masurate sunt excelente in sensibilitate . Raspunsul in frecventa la intrarea JF este foarte plat.Frecventa de taiere cea mai mare este dependenta de tranzistorul Q2 si de " sarcina sa R5. Sensibilitatea de intrare este legata de punctul de polarizare a lui Q2 care trebuie sa se plaseze la 2.5V pe colectorul sau. Daca tensiunea este mai mica mariti valoarea lui R19 pana reusiti sa obtineti 2.5V. Intrarea HF este voluntar limitata la nivelul frecventelor joase prin capacitatile de intrare (C17 si C27), dar aceasta nu o impiedica sa poata lucra la 10KHz cu un pic peste 220mV.

    Sensibilitatea intrararii UHF este legata de raspunsul in frecventa a preamplificatorului MAR6, incercarile aratand ca aceasta intrare permite lucrul pana la aproape 4GHz daca este respectata coaxialitatea la intrare !


    Fig. 10

    Lista componentelor

    Circuit imprimat fata suduri:

    http://f4avi.homelinux.net/realisations/freqF5RCT/botl.jpg


    Fig. 11

    Circuit imprimat fata componente:

    http://f4avi.homelinux.net/realisations/freqF5RCT/topl.tif


    Fig. 12

    (n.t : se salveaza imaginile .tif din locatiile specificate si se rescaleaza cu un editor de imagine)

    Plasarea componentelor


    Fig. 13

    http://f4avi.homelinux.net/realisations/freqF5RCT/place.tif

    Acest frecventmetru a fost realizat in numeroase exemplare, singurele probleme raportate de cei ce au realizat cablajul a fost suduri... uitate a fi facute in special pe fata de componente.

    Bibliografie

    - Documents et site web Microchip - www.microchip.com
    - Elektor 02/98
    - EDN 03/98

    Comentariul traducatorului

    Am selectat acest frecventmetru pentru seriozitatea prezentarii lui de catre autor si pentru calitatile frecventmetrului. Sper sa existe curajul de a-l experimenta si sa auzim de rezultate imbucuratoare. O mare problema o va reprezenta prescalerul propus.Exista insa solutii ! Daca aveti intrebari , le puteti posta in www.radioamator.ro si voi incerca sa va raspund in timp util.Unele componente pot fi inlocuite cu altele ce sunt gasibile in YO deci …La lucru ! Hi !

    Autorul a dezvoltat si versiunea ce foloseste baza de timp la 10MHz diferenta fiind evident soft-ul si PIC-ul utilizat 16F84A-04P care poate functiona si la 10MHz.

    Iata si versiunea hex necesara atunci cand doriti sa folositi in loc de 4MHz un quartz sau semnal extern de 10MHz.Numele fisierului este frqpic16F84A-04-10Mhz.hex

    Este evident ca unele solutii de aici pot fi folosite in frecventmetrele PIC deja existente, de exemplu sincronizarea exterioara, reglajul frecventei quartzului de 4MHz, intrarea de JF, etc.

    Copyright

    Autorul articolului F5RCT interzice comercializarea sub forma de kit a proiectului prezentat fara acordul sau. Adresa de contact a autorului este:

    Traducere si adaptare
    Florentin Margarit
    F/YO9CHO
    20.09.2008

    Jean-Mathieu Stricker F5RCT

    Articol aparut la 20-9-2008

    30584

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (24)  

  • Postat de octavian macovei - (neradioamator) la 2008-09-21 11:25:23 (ora Romaniei)
  • este o initiativa laudabila prezentarea unor astfel de lucrari. scheme,cablaje,asezarea componentelor. merita continuat.

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2008-09-21 19:54:29 (ora Romaniei)

  • Bravo Florentin,cred ca articolul este binevenit pentru hamii YO.Poate il voi construi si eu,trebuie sa studiez temeinic schema inainte .Faptul ca se lucreaza din ce in ce "mai sus",face ca acest frcv.sa fie necesar in orice "casa care se respecta"...hi. 73' si tine-o asa ! YO3ND

  • Postat de David Moldovan - YO5BTZ la 2008-09-22 07:01:39 (ora Romaniei)
  • In sfarsit un frecventmetru care merita a fi construit. Iti multumesc Florentin pentru traducere. Baza de timp merita toata atentia. Recomand sa fie termostatata. Pentru calibrare merita incercat a folosi semnale de frecventa etalon pe: 2,5MHz, 5MHz, 10MHz sau 15Mhz. Rusii (RWM) emit cu 4KHz mai jos dar semnalele lor sunt foarte puternice.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-09-22 08:40:09 (ora Romaniei)
  • O alta metoda de etalonare este utilizarea unui semnal provenit dintr-un receptor GPS. Desigur, este ceva mai costisitoare dar acest aspect este unul relativ: un receptor GPS este in jur de 50 EUR la momentul actual si poate fi "dresat" sa ofere mai mult decat o simpla localizare pe o harta. Cum spunea si YO5BTZ, mai pot fi folosite si semnale WWV din HF, extractia fiind insa un pic mai dificila.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-09-22 09:51:31 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru aprecierea alegerii.
    Pentru YO9BTZ, asa este, cuartzul pentru a-i imbunatatii stabilitatea termica trebuie termostatat.In general, cuartzurile comerciale de 4MHz sunt realizate in taiere de tip AT.Aceast tip de taiere impune o termostatare le 60 grd.C
    Referitor la calibrare, atentie, versiunea de soft prezentata in articol este cea de 4MHz!Pentru aceasta un semnal extern de 10MHz ar trebui dublat la 20MHz si divizat apoi cu 5 rezultand cei 4MHz.Operatiunea pare complicata dar, stabilitatea initiala se imbunatateste datorita divizarii.Poate fi incercat sincronizarea cu statiunile de timp din unde scurte dar dezavantajul este fluctuatia datorata propagarii si posibilelor interferente.Autorul a folosit sincronizare France Inter de exemplu.
    Mai curand, solutia propusa de YO3HJV este cea de explorat.Sistemul este curent folosit asigurand compensarea "imbatranirii" oscilatorului cu o mare precizie.La noi, in YO dupa cunostinta mea, Carol YO3RU a prezentat deja sincronizarea GPS la simpo.
    Ar fi interesant daca domnia sa ar publica rezultatele.
    Pentru cei ce au curajul experimentarii la frecvente ridicate, peste 432MHz exident stabilitatea de frecventa este cruciala.
    Cei ce doresc utilizarea versiunii de 10MHz sunt rugati sa contacteze autorul articolului pentru soft-ul corespunzator, schema ramanand aceeasi.
    73!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-09-22 20:57:06 (ora Romaniei)
  • A fost adaugat fisierul hex pentru cei ce doresc sa utilizeze 10MHz la pilotare.Multumim F5RCT!

  • Postat de Dan - YO6OMD la 2008-09-23 15:31:14 (ora Romaniei)
  • Care sunt dimensiunile cablajului?
    " Autorul a dezvoltat si versiunea ce foloseste baza de timp la 10MHz diferenta fiind evident soft-ul si PIC-ul utilizat 16F84A-04P care poate functiona si la 10MHz."
    PIC 16F84A-04P este la limita pentru versiunea de 10Mhz, preferabil de inlocuit cu PIC16F84A-20P
    Am construit varianta de pana la 35Mhz de acelasi autor si functioneaza excelent.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-09-23 15:40:16 (ora Romaniei)
  • Salut Dan, eu nu am cunostinta de varianta 35MHz...La telefon nu mi-a povestit despre o astfel de varianta.Utilizarea lui PIC16F84A-04 a fost aleasa penrtu pret este intr-adevar la limita dar dupa cele discutate cu autorul, toate PIC16F84A-04 testate au functionat fara probleme la 10MHz.Cu PIC16F84A-20P evident ca va functiona fara probleme la 10MHz.
    Dimensiunile cablajului sunt date de imaginile tif de la link-urile: http://f4avi.homelinux.net/realisations/freqF5RCT/topl.tif si http://f4avi.homelinux.net/realisations/freqF5RCT/place.tif
    se poate tine cont de ecartul standard de 2.54mm intre pinii CI la o eventuala rescalare.

  • Postat de Dan - YO6OMD la 2008-09-23 18:22:40 (ora Romaniei)
  • My mistake, este vorba de frecventmetrul de aici:
    http://66.196.80.202/babelfish/translate_url_content?.intl=us&lp=fr_en&trurl=http%3a%2f%2flpistor.chez-alice.fr%2fantan.htm

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-09-23 19:13:37 (ora Romaniei)
  • Dane, la link-ul tau este un...analizor pentru antene...nu frecventzmetru.
    F6BQU "Antan, a compact analyzer of antennas"
    Nu vad legatura.Mai verifica o data link-ul te rog.

  • Postat de Dan - YO6OMD la 2008-09-23 19:36:26 (ora Romaniei)
  • Frecventmetrul folosit de Antan :-), are link-ul in pagina, direct se gaseste la
    http://66.196.80.202/babelfish/translate_url_content?.intl=us&lp=fr_en&trurl=http%3a%2f%2flpistor.chez-alice.fr%2ffrqblucw.htm

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-09-23 19:48:04 (ora Romaniei)
  • Ok Dan, am gasit link-ul ce se refera la frecventzmetru:
    http://66.196.80.202/babelfish/translate_url_content?.intl=us&lp=fr_en&trurl=http%3a%2f%2flpistor.chez-alice.fr%2ffrqblucw.htm

    Este o versiune ce merita a fi evaluata in paralel , flexibilitatea fiind conferita de mai multe frecvente utilizabile in baza de timp.In acelasi timp trebuie comparat in ceea ce priveste precizia de afisare.Multumim de info.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-09-23 19:49:35 (ora Romaniei)
  • :-) se pare ca am postat aproape in acelasi timp.Hi!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-11-02 17:29:32 (ora Romaniei)
  • Parerea mea este ca a apus vremea constructiilor......
    Acesta ramane un articol dedicat studentilor la electronica e doresc sa epateze prin eruditie.Vezi http://www.referate.ro
    Trist........

  • Postat de Cristi - YO3FLR la 2009-01-02 12:59:52 (ora Romaniei)
  • Interesant proiectul....l-a abordat cineva din YO? Daca da, as fi interesat sa stiu de unde se pot procura circuitul prescaler si MMIC-ul. Multumiri anticipate!

  • Postat de Cristi - YO3FLR la 2009-02-17 18:08:31 (ora Romaniei)
  • Din pacate vad ca nu exista un raspuns in ceea ce priveste reproductibilitatea, cel putin in YO, poate doar autorul sau traducatorul.....multumesc oricum de informatie, dar cred ca abordez schema lui IK3OIL (a treia oara, a treia incercare cu succes HI)....contine componente mai facil de procurat. 73.

  • Postat de ducu - (neradioamator) la 2009-06-19 01:36:06 (ora Romaniei)
  • Am facut eu acest montaj, am incarcat fisierul.hex pt. varianta cu quartz de 4Mhz si NU FUNCTIONEAZA, mentionez de asemenea ca partea harware este bine facuta, deci fisierul.hex nu este bun.

  • Postat de Gavril Moldovan - YO5QAX la 2009-07-21 19:09:52 (ora Romaniei)
  • Am facut si eu acest frecventmetru mai mult din curiozitate decit din necesitate si a functionat de la prima incercare mai putin partea cu prescalerul pe care nu-l am, probabil ca-l voi inlocui cu unul de 1,3 Ghz de ex U664BRS.Hexul pt programare este in regula atit cel de 4mhz cit si cel de 10mhz

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-04-08 20:57:48 (ora Romaniei)
  • Cu mare intarziere, precizez ca prescalere pot fi recuperate din blocuri de canale de la televizoare mai vechi sau din receptoare satelit.
    MMIC-uri din LNC-uri satelit, amplificatorul de iesire.

  • Postat de florin - (neradioamator) la 2011-04-17 23:29:36 (ora Romaniei)
  • imi face deosebita placere sa pot sta de vorba cu voi dar din pacate timpul nu imi permite si nici nu am cunostinte f mari in aceasta meserie dar imi place f mult ce as dori sa va intreb ,am o statie luata de pe o masina de undeva in afara tarii dar tinand cont ca mam uitat pe net de ea a rezultat ca fiind exact ca cele de pe taxi cu toate ca am auzito lucrand in alta tara problema este daca se poate face sa lucreze in frecventa cum ar fi acestea care se pun pe tir pe turisme etc cu respect as discuta cu cineva care este in domeniu putem vb la tel afisat in cursul saptamanii nu sant pe net va multumesc 0721301224 florin

  • Postat de Cristi - YO3FLR la 2013-05-14 17:51:41 (ora Romaniei)
  • Am construit acest aparat si sunt extrem de dezamagit. Se blocheaza in starea "BF", plus ca masoara doar el stie ce, fie pe baza de 4 fie pe cea de 10 MHz. Intentia de publicare si traducere a fost buna, pacat ca nu a fost trecut si prin filtrul "letconului". Daca cineva l-a facut sa mearga corect as fi recunoscator sa imi arate si mie cum.

  • Postat de Cristi - YO3FLR la 2013-05-24 20:02:32 (ora Romaniei)
  • Sunt acum in masura sa spun pe deoparte ca sunt bucuros ca acest aparat functioneaza impecabil (si sa regret comentariile rautacioase), insa pe de alta parte, programul pentru 10MHz de pe acest site NU FUNCTIONEAZA. Am primit de la autor programul, versiunea 2.0 care a rezolvat problemele aparute. Asadar....un mic update nu ar strica, pentru cei ce aleg varianta pentru 10 MHz. Autorul F5RCT este extrem de amabil si dornic sa ajute pe cei care construiesc acest aparat.

  • Postat de carstea - YO9GUJ la 2014-01-15 16:07:25 (ora Romaniei)
  • schema arata foarte bine si ma tenteaza dar unde gasesc eu integratele in afara de pic si display?

  • Postat de Catalin - YO5PUY la 2015-05-30 19:05:12 (ora Romaniei)
  • Daca a mai gasit cineva greseli in proiectul PCB, daca mi-ar putea comunica, mi-ar fi de mare ajutor.
    Inca nu am terminat de analizat aparatul dar am gasit o problema in partea de PCB spate " Pinii 13 si 14 de la U2 sunt impreuna " cea ce e o greseala sa aplici +5V pe intrarea NAND B4 al integratului 74HC00.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Frecventmetru 3 GHz cu PIC16F84"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact