hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Varfuri de munte in eter

Adrian Florescu YO3HJV

S.O.T.A. - (Summits On The Air - Varfuri de munte in eter) reprezinta un program pornit in anul 2002 de cativa radioamatori britanici, in beneficiul tuturor radioamatorilor (atat cei autorizati pentru emisie cat si cei care practica doar receptia- SWL).

Trebuie spus ca, desi acest program este in stransa legatura cu muntii, in special cu piscurile acestora, programul este astfel conceput incat sa faca posibila participarea oricui doreste acest lucru, nu numai pentru alpinisti sau montaniarzi incercati!

Premiile sunt acordate atat activatorilor (cei care urca muntii) cat si celor care realizeaza legaturile din amplasamentul fix de acasa (chaser).

In prezent, SOTA este pe deplin operational in multe tari din lume, fiecare tara avand propria Asociatie (dar nu cu personalitate juridica).

Fiecare varf operat aduce punte atat celor care urca pe el si il “activeaza” cat si celor care stabilesc legaturile radio cu activatorii.

Punctajul obtinut in urma contactului radio este in stransa legatura cu inaltimea varfului respectiv.

SOTA acorda premii participantilor, premii cu denumiri, cred eu, cel putin simpatice:

  • Mountain Goat” - Capra de munte;
  • Shack Sloth” - Radioamatorul trandav (HI).

    De asemeni, SOTA intretine pe site-ul propriu liste cu activatorii si “vanatorii” (chasers) de top.

    Trebuie spus ca SOTA nu este o asociere in sensul unei persoane juridice ci doar un program; nu exista "membri" ai SOTA ci doar "participanti". Programul este administrat de o echipa de radioamatori din Marea Britanie, alcatuita din Les Allwood-G3VQO, Gary Bleads-G0HJQ, Brian Carter-G8ADD, Roger Dallimore-MW0IDX, Jon Earnshaw-GM4ZFZ, John Linford-G3WGV, Tom Read-M1EYP precum si din Managerii regionali din fiecare entitate DXCC care a fost inclusa in program.

    In prezent au aderat peste 20 de entitati, printre care SUA, Norvegia, Marea Britanie, Franta, Slovenia, Cehia, Grecia si altele, noul venit cel mai interesant fiind Ducatul Lichtenschtein (activ de la 1 mai 2008 cu doar 11 varfuri inscrise). Cel mai mare numar de varfuri inscrise il are Germania, cu peste 3000!

    Va imaginati ce efort a presupus inventarierea celor peste 3000 de varfuri ale Gemraniei, mai ales ca aceste varuri sunt indexate cu coordonatele geografice obtinute prin GPS!

    Este pacat ca Romania, care are un potential deosebit pentru a activa in acest program nu este reprezentata! Din acest motiv, si impulsionat de faptul ca o multime de alte tari "bat" la poarta acestui program, am evaluat posibilitatile de a solicita includerea in program si am intrat in dialog cu Les Allwood, Managerul de program. Acesta a fost deosebit de amabil si m-a asigurat de tot suportul SOTA pentru includerea Romaniei in acest program.

    Primul pas pe care trebuie sa il facem este sa ne strangem la un loc cei care suntem pasionati de munte si de radioamatorism pentru a pune la punct lista varfurilor montane exigibile pentru program. Intrucat ideea nu este de a pune bariere insurmontabile in fata radioamatorilor, acest prim set de varfuri care vor fi incluse vor fi din toate categoriile, adica atat din cele accesibile si celor ca mine (mai cu kilograme in plus sau mai in varsta) cat si celor mai "caliti" in ascensiuni. Ideea principala este de a ne distra practicand acest hobby!

    Abordarea aderarii la programul SOTA trebuie sa fie profesionista, fiind necesara o oarecare munca birocratica legata de alcatuirea manualului asociatiei (ARM) si a instructiunilor de participare in program.

    Primul pas este deja facut si a constat in punerea la punct a unei zone de cooperare a celor care doresc sa sprijine acest program (web, lista de discutii). Va fi destul de dificila realizarea listei de varfuri exigibile intrucat, spre deosebire de tarile "civilizate", la noi hartile in coordonate absolute sunt mari secrete de stat asa ca va trebui sa ne bazam pe suportul montaniarzilor.

    Al doilea pas este organizarea districtelor YO in care activitatea SOTA va fi coordonata de manageri locali. Aici este de gandit ce si cum este mai bine...

    In fine, nu este usor, dar, cu atat mai frumoasa va fi reusita!

    Eu va astept cu o mana de ajutor, de rezultat urmand sa profitam cu totii, atat radioamatorii din tara cat si cei din strainatate care de abia asteapta sa apara o noua entitate SOTA!

    Site web de start: http://sota-romania.blogspot.com/

    Adrian Florescu YO3HJV

    Articol aparut la 10-8-2008

    9175

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (8)  

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2008-08-11 07:22:04 (ora Romaniei)
  • Suntem foarte interesati de SOTA, chiar ieri am vizitat pagina si am vazut ca esti in lista reprezentantilor de tara. Te vom contacta!
    Adrian, YO2BPZ

  • Postat de Marian - YO3GSK la 2008-08-11 13:56:15 (ora Romaniei)
  • Salut..........am acces la harti digitale foarte detaliate.....spunemi daca te pot ajuta cu ceva.

  • Postat de Ady - YO8AZQ la 2008-08-11 19:35:02 (ora Romaniei)
  • Salut!
    M-am confruntat cu problema hartilor si pentru porogramul cu insulele. Rezolvarea a venit de la YO9CUF care mi-a sugerat "google earth". E foarte bun pentru asemenea definiri. Nu e neaparata necesitatea unui GPS. E insa utila o oarecare cunoastere a zonei pentru a confirma situatii mai la limita ... Pentru muntii de aici din nord-est cred ca m-as putea ocupa eu, daca nu e necesar un termen prea scurt. Trebuie insa hotarate care sa fie conditiile privind definirea 'varfului'. O intalnire in direct ar fi utila, eventual daca nu macar o teleconferinta pe skipe intre cei interesati (se observa ca sunt si eu ...)! 73

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-08-11 21:11:54 (ora Romaniei)
  • Salut,
    Locul de pornire este link-ul de mai sus.
    Acolo am definit cateva linii de la care sa putem porni. Nu este nimic batut in cuie ci propuneri.
    Cat priveste graba, am estimat ca de abia la anul vom putea prezenta manualul de tara si incepe activitatea.

  • Postat de Vasile - YO3APG la 2008-08-14 09:54:20 (ora Romaniei)
  • Buna Adrian,
    Ma bucur ca ai dus la capat ideea cu S.O.T.A.
    Voi incerca sa te ajut si eu.
    Are dreptate Adrian - YO8AZQ trebuie o definire cat de cat clara a notiunii de varf. De ex Muntii Macin, pe langa Tutuiatul, mai au o multime de varfuri.Hi!
    Cred ca toti cei care urca in campionate sau fac expeditii radio pe anumite varfuri sa le raporteze la tine si functie de activitate sa fie omologate. Asa este la IOTA. Asa lucreaza si YO8AZQ cu insulele din YO. Tu sa le dai atunci un cod functie de masiv.
    Ramanem in legatura.
    73 de Vasile

  • Postat de Stefan - YO8RCW la 2008-08-14 20:01:38 (ora Romaniei)
  • Bun gasit!! Sper sa colaboram toti pentru indeplinirea acestui vis a lui Adrian! Noi activam in special in UKW 2 varfuri, Sandru Nare din masivul Nemira, 1648 m si Nemira! Sant foarte populate de radioamatori din Bacau, yo8CJT, 8RCW, 8RID, 8BSC ..etc

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2008-08-15 10:26:58 (ora Romaniei)
  • Stefan, nu este un vis al meu ci o oportunitate de a aduce Romania intr-un club destul de select cu un program in care ar fi de spus destul de multe! Din pacate insa, deocamdata, sunt destul de multi cei care sunt gata sa plece cu statia pe munte si deloc cei care doresc sa ajute la elaborarea documentului de baza. Primul pas este sa alcatuim o lista de varfuri, cu coordonate geografice. Cei cre merg pe munte sau locuiesc in apropierea muntilor ar fi de ajutor daca ar putea sa identifice varfurile, cu numele lor, pe Google Maps pentru a fi luate in evidenta.
    Pe pagina indicata in articol sunt regulile de inscriere a varfurilor si alte informatii utile, inclusiv un grup de discutii.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-08-24 00:46:52 (ora Romaniei)
  • Prea multa munca Adriane (sau Adriene ca sa citez stilul.Hi!)
    Buna initiativa dar ma intreb cine coleaza....

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Varfuri de munte in eter"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact