hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

ATV sau... cum incepem?

Emisia in 23 cm

Florentin Margarit YO9CHO

Continuam seria de articole, adresate pentru inceput strict utilizatorilor. Presupunem ca am demarat receptia si a venit momentul sa intram in... emisie.

Deja sistemul nostru de receptie este functional si verificat, sa vedem deci de ce avem nevoie pentru a completa statia noastra.

Avem doua posibilitati:

1. Daca am facut economie si preamplificatorul nostru este simplu fara releu, fie achizitionam unul, fie instalam o a doua antena care va fi antena de emisie.

2. Daca am achizitionat un sistem in care preamplificatorul dispune de un releu coaxial, putem folosi aceeasi antena si la receptie si la emisie.

Sa analizam pe rand cele doua situatii :

1. Configuratia cea mai simpla pentru aceasta varianta este urmatoarea:

In aceasta varianta avem nevoie de o sursa video ce poate fi:

-Camera TV alb-negru sau color
-Un aparat de fotografiat digital ce are posibilitatea de a livra semnal video
-Mira TV
-Orice alta sursa video complex de tip PAL (preferabil), ca fiind sistemul utilizat la noi in tara dar si in unele tari din afara.

De asemeni putem utiliza sunet-ul captat de la un microfon . Cele doua semnale audio si video sunt trimise intr-un modulator AV care la iesire va furniza un semnal ATV cu modulatie de frecventa ce poate fi trimis direct in antena sau si mai bine la intrarea unui amplificator de putere si apoi in antena.

Constatam aici ca suntem nevoiti ca in aceasta configuratie sa folosim o a doua antena pentru emisie.

Ca sa putem folosi o singura antena, avem deci nevoie de comutarea ei la intrarea de receptie sau de emisie.

Preturile acestor tipuri de relee sunt destul de ridicate fiind dependente de gama de frecvente , puteri traficate, firme, etc.

Astfel de relee sunt in general dificil de gasit pentru amator, de preferat ca ele sa fie achizitionate de la targuri de profil din afara. Deoarece dorim ca umila noastra prezentare sa fie cat mai completa, iata cateva tipuri puse in vanzare de WIMO :

Personal as opta pentru CX-800 N care functioneaza pana la 2 GHz, dar cred ca trebuie cautat ceva la puteri mai mici (100W) , care sa aiba o buna izolatie, >30dB si pierderi de insertie sub 0.5dB. Ramane in seama celor interesati sa ne semnaleze si noua posibilele surse.

O varianta eleganta este folosirea unui comutator de tip PIN de putere, de exemplu cel vandut de firma www.giga-tech.de tip MD 004 H ce functioneaza intre 1,2 GHz - 1,3 GHz acceptand 25W la un pret de 20.20 Euro ce este un pret mai mult decat acceptabil, datasheet-ul il puteti vedea in urmatorul link : MD004H

Evident ca toate aceste suplimentari cer din partea dumneavoastra eforturi suplimentare de aceea, pentru cei prevazatori care au achizitionat preamplificatorul cu releu coaxial situatia este mai relaxata….

2. Pentru cei prevazatori, schema bloc a sistemului poate fi urmatoarea :

Sigur ca structura pe care o prezentam este o structura de baza la care pot aparea automatizari, etc.

Am ramas dator cu preturi referitoare la modulatorul ATV si amplificatorul de putere. Sa vedem propunerile :

Iata din nou WIMO cu modulul de emisie si eventual controlerul aferent:

Acelasi pret ca si receptorul ATV-RX23 de 58.09 Euro, acompaniat sau nu de controler la emisie pret 93.01 Euro.

La partea de amplificator de putere, putem ramane la puterea de baza a modulului care este de de 50mW (cu posibilitatea de a realiza legaturi la 1-5Km ) sau utilizarea unor module amplificatoare de puteri mai mari pentru DX. Aici, ne vom referi la downeastmicrowave unde gasim mai multe oferte:

Personal as opta pentru 2330PACK ca fiind suficient, pentru un bun debut.Asta ar insemna in jur de 123 Euro aproximativ.

Ca o concluzie, partea de emisie ne-ar putea costa la final : 58.09 Euro +123 Euro = 181.09 Euro

Schemele electrice ale modulelor emisie-receptie AV si modurile de conectare le puteti gasi aici: Scheme electrice

Speram ca am clarificat un pic piata ATV si in articolul urmator vom trece la realizarile practice. Aceste articole, ce urmeaza, se vor adresa CONSTRUCTORILOR, adica celor ce au timp si placerea de a incerca sa realizeze singuri sistemul ATV dorit.

De asemeni, pentru cei interesati, modulele ce le-ati vazut prezentate la frecventa de 1.2 GHz, exista la preturi similare si la frecventa de 2.3 GHz. Am considerat util pentru inceput, trecerea la experimentarea si posibilul DX in 1.2 GHz avand in vedere ca o mare parte a radioamatorilor YO, lucreaza curent pana la 432 MHz si sporadic in 1.2GHz unde se poate deschide competitia.

Acelasi 73!... ATV-istic tuturor.

Florentin Margarit YO9CHO

Articol aparut la 22-7-2008

11682

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Florin Cretu - YO8CRZ la 2008-07-25 06:59:43 (ora Romaniei)
  • Florentin, felicitari pentru articol ca si pentru intreaga serie dedicata ATV-ului. Nu stiam de switch-ul PIN MD004H,.... multumesc pentru idee! 73 de Florin

  • Postat de dorel revnic - (neradioamator) la 2008-07-25 14:51:21 (ora Romaniei)
  • felicitari florin!ma bucur ca cineva se ocupa de ceva nou.sper ca articolul sa atraga cit mai multi adepti din rindul celor tineri.ex yo3dbm..ve3btt

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-07-25 18:01:48 (ora Romaniei)
  • Draga Dorele ...(stii, in Romania este un spot publicitar foarte cunoscut cu unul Dorel care joaca bine),sa-l lasam totusi pe VE3BTT sa se odihneasca , nu crezi ca ar fi mai inteligent din partea ta ?
    Succes in Windsor!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-07-31 13:12:12 (ora Romaniei)
  • Dragii mei, inainte de plecarea in "Marile Vacante" (Hi!), am facut un scurt bilant si am ajuns la aceeasi concluzie cu unii din interlocutorii mei.A continua acest sir al articolelor despre modul de lucru ATV este (din pacate o pierdere de timp de ambele parti autor-cititor).
    Sper ca pentru unii radioamatori mai tineri acest mod de lucru sa devina o pasiune.
    Multumesc celor ce au citit cat si celor celor care au comentat(uneori a fost o buna incurajare de a continua), multumesc in special lui Ciprian care cu amabilitate a asigurat aparitia lor.
    Cu stima tuturor:
    73!

  • Postat de IMI - YO2LTF la 2008-08-16 12:12:53 (ora Romaniei)
  • Ma bucur sa vad aceasta serie de materiale despre ATV... Sper sa fie abordabile de catre copiii de la cluburi si palate.
    Succes...urmarim cu interes,73"

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "ATV sau... cum incepem?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact