hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

O solutie simpla

Sorin-David Nimara YO7CKQ

In unul din amplasamentele mele autorizate am instalat un FT897D si un tuner automat fabricat de MFJ, modelul 993B. Pentru HF folosesc o antena filara lunga de aproximativ 43 metri, care se apropie cel mai mult de un inverted L. Ea are o priza de pamint pentru protectia electrostatica, cu un singur electrod, si pentru RF un sistem de 5 radiale montate deasupra solului. Sistemul imi permite, functie si de propagare, sa lucrez cu 100 wati toate continentele, inclusiv buna parte din expeditii. Pentru V/UHF am montat o antena triband Diamond X6000.

Amplasamentul sus mentionat se gaseste intr-un cartier de case, la o distanta de 1200 metri de un site al S.N.R.-ului unde se afla in serviciu un emitator de MA pe 558 Khz, cu putere de virf de 400 KW.

La putina vreme dupa instalarea echipamentului am constatat aparitia unor fenomene stranii:

- cind comutam in V/UHF, portul de HF raminind legat la AT, acesta sesiza schimbarea impedantei portului si pornea procesul de acordare al antenei. Instrumentul de bord indica o putere de virf de 0.7 wati cu frecventa de 558 KHz captata de la postul de radio, care era interpretata ca putere reflectata din antena. Probabil ca puterea indicata nu este foarte exacta, avind in vedere ca se afla departe de limita inferioara (1.8 MHz) pentru care este proiectat echipamentrul.

In procesul de acord, AT producea zgomotul specific de relee care era intrerupt periodic de mesajul "SWR SWR SWR" in CW, pentru a semnaliza ca nu reuseste adaptarea. Extrem de suparator si eram nevoit la fiecare operatiune de VHF sa intrerup alimentarea de CC.

- apoi am constatat cu stupoare ca puterea de iesire in V/UHF varia rapid in ritmul modulatiei de la postul de radio MA din vecinatate, fapt confirmat si de partenerii de QSO-uri locali. Practic nu puteam sa lucrez corect decit dupa deconectarea completa a antenei de HF. In aceea perioada unul din operatorii locali m-a rugat sa-i testez un FT 897D, proaspat cumparat din Franta. Se manifestau exact aceleasi fenomene.

Incercind sa eradichez fenomenul am montat socuri pentru modul comun pe toate cablurile de legatura, atit coaxiale cit si de CC. Fara rezultate notabile.

Am facut niste masuratori simple mutand antena intre porturi si apoi cu o sonda de RF avind ca indicator un LED. Asa am constatat ca, din constructie, FT 897D are o slaba izolare intre portul de HF/50 MHz respectiv V/UHF. Niste socoteli simple arata ca aceasta izolare este undeva la 33 dB +/-.

Puterea RF, totusi considerabila ca nivel, captata de la postul de radio MA ajungea la portul HF al transceiverului si de aici la sistemul de masurare al SWR pentru etajul final de V/UHF. Posibil prin cuplaj capacitiv sau datorita traseului curentilor de masa. In acest fel puterea la iesire varia in ritmul modulatiei MA.

Am socotit ca cea mai buna solutie ar fi montarea unui circuit rejector, direct la intrarea in AT. Circuitul paralel trebuie acordat pe frecventa perturbatoare, 558 KHz, blocind traseul pina la senzorul de masura al SWR din tuner, si mai departe, in circuitele de protectie de la FT 897D. Circuitul are impedanta mare la frecventa de rezonanta; pentru restul benzilor de radioamatori are comportament capacitiv fara sa afecteze esential acordul.

Am optat pentru un miez toroidal AMIDON, tip FT82-43 care era disponibil. Dupa cunoscuta formula a lui Thomson, pentru o capacitate tipica de acord de 1 nF bobina trebuie sa aiba 81 µH. Miezul susmentionat are un AL tipic de 470+/-20% µH/sp2, si inductanta dorita poate fi atinsa cu 13.5 spire.

Datorita particularitatilor constructive din MFJ993B am ales ca circuitul sa fie montat in interior, foarte simplu, direct intre borna "wire" si conectorul SO239 de la "antenna 1" prin intreruperea puntii instalate aici.

Condensatorul este cu mica de 1000 pF/ 1000 volti. Este necesara ajustarea rezonantei cit mai exact pe semnalul de rejectat. Se face pe receptie directa cu FT-ul pe 558 kHz si atenuatorul cuplat. Antena externa este inlocuita cu un fir in interior de 3...4 metri. Pe perioada acordului semnalul in S-metru trebuie adus undeva la S9 pentru a putea fi observate usor variatiile. La aceasta frecventa o spira +/- pe tor sau un condensator de acord diferit cu 100 pF+/- schimba frecventa de rezonanta cu 30 Khz. Cu rabdare se cauta un minim minimorum. Aceasta modificare duce la disparitia completa a celor doua fenomene suparatoare, ansamblul functionind excelent in toate benzile.

Cu totul intimplator, luni de zile mai tirziu, am descoperit pe internet aceasta problema sesizata si de unul din constructorii de tunere, LDG http://www.ldgelectronics.com/products.php?cID=1&pID=9&v=2 . Si, de asemenea pe grupul de discutii pentru FT 897D de pe YAHOO.

In concluzie, o particularitate constructiva la FT 897D, care trebuie cunoscuta si avuta in vedere la instalarea antenelor.

73s

P.S. cu echipamentele de mai sus am facut citeva mii bune de QSO-uri in toate benzile, in afara concursurilor. In ciuda proximitatii cu emitatorul MA merita mentionat ca, nici o data nu am detectat spurii in benzile de radioamatori, chiar si in 1.8 MHz.

Sorin-David Nimara YO7CKQ

Articol aparut la 15-7-2008

12916

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Catalin - (neradioamator) la 2008-07-16 16:28:27 (ora Romaniei)
  • Da,instalarea unui astfel de circuit este o solutie foarte buna, cunoscuta ca fiind ieftina, simpla si eficienta prin instalarea un filtru "dop" - circuit LC paralel - care la rezonanta pe frecventa sa de acord, are impedanta ridicata si se opune trecerii semnalului RF cu respectiva frecventa, in afara acesteia circuitul LC paralel prezentand impedanta foarte mica, putand fi considerat drept "sarma", lasand libera calea celorlalte semnale RF. Solutia este aplicata si-n aparate radio comerciale, pe traseul de antena ptr. a rejecta semnale nedorite, frecventa oglinga (imagine), etc. Altfel, referitor la atenuarea de - 33dB (minus) poate este considerata suficienta, daca echipamentul nu functioneaza simultan in ambele domenii HF si VHF/UHF, daca ar fi astfel cred ca proiectantul ar fi conceput un filtru duplexor care ar fi asigurat - 60 dB, intre porturile respective. Dupa cum spuneti, traseul RF nedorit poate avea si alte cai interne, evident nedorite si descoperite ulterior in exploatare. Din pacate, ptr. a asigura un pret mic si succes de piata = comercial, producatorii fac rabat si concesii la proiectare si realizare, deoarece la amatori merge si asa-la aceasta categorie de pret. La categorii de produse cu pret ridicat cat si la aplicatii profesionale, cred ca aceste manifestari apar mai greu sau deloc.

  • Postat de Nelu Ilea - YO5CTZ la 2008-07-16 19:10:52 (ora Romaniei)
  • Frumos articol si "faina"realizare practica.Sper ca posesorii de de FT897D din YO, sa apeleze, cu incredere in viitor, la posibilele dvs servicii de profesionist.(unul dintre ei sunt si eu).Altfel, articolul nu-si avea rostul!!Cu stima si respect:yo5ctz-Nelu Ilea-Zalau/sj.73&88

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2008-07-19 12:44:10 (ora Romaniei)
  • Interesant articol Sorin,se vede ca ai pregatire in domeniul comunicatiilor.Sa auzim de bine,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2008-07-20 20:25:37 (ora Romaniei)
  • Salut Sorin , felicitari pentru realizare si calcule ...... '73 , yo3gh, Op. DAN

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2008-07-22 10:41:49 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol si aplicatie Sorin. 73''s de Adrian - FRJ

  • Postat de Nelutiu - YO8RXK la 2008-07-22 11:30:41 (ora Romaniei)
  • Articolul dumnevoastra este unul bun si dezvaluie inca o data una dintre teoriile maiestrului Murphy , iar in cazul lipsei acelui filtru ,,dop'', erau necesare o suta de alte presupusuri ! Apropos , cand un articol in revista prezentand o costructie radio originala , deoarece FT-urile , si AAT-urile, nu va mai dau ragaz de constructii , ei ce ziceti?

  • Postat de Elvis - YO7MCN la 2008-07-23 21:10:53 (ora Romaniei)
  • Am pe masa FT897D,iar unul din "vinovati" este Sorin.Pot sa spun ca mi-a recomandat exact ce mi-as fi dorit...asa ca articolul de mai sus l-am citit cu mult interes.Sorin, multe salutari de la Turnu Severin,tare as vrea sa ne si cunoastem intr-o zi !!!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "O solutie simpla"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact