hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

ANALIZOR DE ANTENA CU OSCILATOR PROPRIU

Istvan Keresztes YO5OYR

What we are trying to prove is next to your radio, the most important part of your station is the antenna. Many years ago, an old-timer said, "For every dollar you spend on a radio, you should spend two dollars on your antenna." That is also true today. You can do more to improve your signal strength with antennas than you can ever do by increasing your power. Having the ability to make contacts on a particular antenna doesnt mean it works well! Any antenna will make contacts, but your signals will be stronger on some antennas than on others. In addition, some antennas hear better than others.
Jim Abercrombie, N4JA

Desi cred ca toti intelegem ce vrea sa spuna Jim, pentru conformitate traduc in mare: Cel mai important lucru dupa radio este antena. Un vechi amator acum multi ani a zis: pentru fiecare dolar cheltuit pentru statia radio ar trebui cheltuiti 2 dolari pe antena. E un adevar si azi. Poti obtine mai mult perfectionand antena decit crescand puterea. A reusi QSO-uri nu inseamna ca antena lucreaza bine. Toate antenele pot face QSO-uri dar semnalele difera de la o antena la alta deci unele lucreaza mai bine decit altele.

Avand in vedere ca cele de mai sus sint adevarate si faptul ca mai sunt multi dintre noi cu chef de experimentari si constructii atat in domeniul antenelor cat si in cel al montajelor, chiar daca au pe masa un aparat industrial va propun un antena-analizor simplu dar folositor in reglarea antenelor de unde scurte aparut intr-un numar mai vechi de Radiotecnika din HA. Montajul a fost construit si testat de mine si masurind deltaloop-ul si inverted V-ul de care dispun la ora actuala rezultatele erau cele pe care le stiam deja de cind s-au montat antenele. Alte teste inca nu am facut.

Atasez mai jos schema lui HA5BK si cablajul proiectat de mine la repezeala, fara prea multe notari de componente, schema fiind simpla cred ca cei interesati se vor descurca in identificarea componentelor sau isi vor proiecta singuri cablajul.

Dupa cum se observa, sunt 2 oscilatoare 3-10 MHz si 10-30 MHz comutabile cu K2. Autorul schemei HA5BK folosea pentru indicarea frecventei scala mecanica (gradatie in jurul condensatorului variabil). Personal eu am folosit un frecventmetru digital ramas disponibil de la unul din transceiverele mele la care ulterior am schimbat VFO-ul cu DDS. Semnalul intra pe o punte unde unul din bratele puntii poate fi setat la 50 sau 75 de ohmi in functie de preferinta cu K4.

Pentru ca masuratoarea sa fie cit mai exacta trebuie ca nivelul semnalului sa fie cit mai stabil pe toata gama, problema rezolvata simplu cu AGC-ul pe alimentare cu BC 107, BFY 34 si daca e nevoie corectia manuala cu P1.

Rezistentele si condensatoarele din punte sa fie de calitate, cele de 100 de ohmi riguros egale si cu pelicula metalica la fel ca si cele de 25 si 50 ohmi.

Semireglabilul P2 in pozitia 1 a lui K3 foloseste la calibrarea instrumentului. Intr-o pozitie medie a lui P1 se regleaza acesta pe un semn marcat pe instrument cam la 80% din scala la punerea in functiune a montajului si nu se mai umbla la el. Fiecare masuratoare va incepe intotdeauna cu calibrarea aparatului aducand acul instrumentului pe acest MARKER cu P1, la frecventa de masurare dorita.

In pozitiile 2 si 3 al lui K3 se fac masuratorile, in pozitia 2 se regleaza cu P3 cap scala infinit iar in pozitia 3 cu P4 cap scala 3 pentru citire mai exacta a SWR, la punerea in functiune a montajului si nu se mai umbla la ele.

Etalonare: Scala se poate etalona in ohmi pentru indicatia impedantei antenei de masurat si/sau in SWR care va indica coeficientul de unde reflectate pe care-l va produce antena pa conectarea la 50 sau 75 de ohmi ales cu K4.

Pentru etalonare se procedeaza in felul urmator:

Se calibreaza instrumentul facand corectia indicatiei instrumentului pe MARKER cu P1 la frecventa dorita in pozitia 1 a lui K3. Pentru calibrarea in ohmi a scalei se comuta pe unul din pozitiile 2 sau 3 a lui K3 (indiferent dar se va insemna ca intotdeauna in aceeasi pozitie sa se citesca impedanta in care s-a facut etalonarea) si se pun la borne diverse rezistente cunoscute intre 20 si 800 ohmi cu pelicula metalica insemnand pe instrument valoarea aratata.

Pentru etalonarea in SWR se face din nou calibrarea ca mai sus, se comuta pe 50 sau 75 de ohmi in functie de preferinte si stiind ca de exemplu 50/5 50/4 50/3 50/2 50/1, la fel si 50x5 50x4 50x3 50x2 50x1 produce SWR de 5 4 3 2 1, cu rezistente cu pelicula metalica de asemenea valori (10, 12.5, 16.6, 25, 50, 250, 200, 150, 100, 50 ohmi) conectate la bornele instrumentului, gradam scala instrumentului, la fel si pe scala de 75 ohmi cu multipli si submultipli de 75. Partea de impedanta sub 50 va fi mai ingramadita.

Folosirea aparatului se poate face in 2 moduri:

1. Masurarea impedantei sau SWR-ului produs de o antena pe o anumita frecventa: se conecteaza antena, se regleaza frecventa dorita se face calibrarea, se comuta pe una din scale si se citeste impedanta sau SWR-ul, putand astfel dimensiona transformatorul de care e nevoie pentru adaptare.

2. Se cauta frecventa pe care antena prezinta impedanta de 50 sau 75 de ohmi. Se pune comutatorul pe impedanta dorita (50 sau 75) se regleaza frecventa urmarind indicatia instrumentului pentru a indica valoarea impedantei. In functie de indicatia instrumentului se vor face corectiile necesare la geometria antenei, punctului de alimentare, apropiere de sol etc sau dupa o verificare si cu un dipmetru a dimensiunii antenei pentru a o aduce la impedanta dorita la frecventa aleasa. Atasez prezentului articol schemele cablajul si poza aparatului care functioneaza la mine. Pentru eventualele nelamuriri stau la dispozitie la scewsrl@yahoo.com.

Istvan Keresztes YO5OYR

Articol aparut la 23-6-2008

15206

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Ilie Matra - YO3BBW la 2008-07-04 09:41:00 (ora Romaniei)
  • Unele scheme sint ca vinul, pe masura trecerii timpului sint mai bune. Acest montaj ar merita facut pentru ca este simplu, bine gindit functional si foarte util. Cred ca nici cerintele impuse cablajUlui imprimat nu sint grele, ar putea fi facut pe o placa de incercari, cu piese la indemina in orice casa de radioamator. Multumiri lui Istvan, YO5OYR pentru preluare si publicare,
    Ilie YO3BBW

  • Postat de vio - YO4GM la 2009-02-20 13:42:25 (ora Romaniei)
  • Rog dimensiunile cablajului,condensatorului variabil si ale carcasei montajului.73!Vio.20.02.2009

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "ANALIZOR DE ANTENA CU OSCILATOR PROPRIU"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact