hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Mari concursuri, mari concurenti

De vorba cu Frank Donovan W3LPL

Ciprian Sufitchi N2YO

Indicativul W3LPL este unul din cele mai cunoscute in concursurile DX internationale. De mai bine de 30 de ani Frank Donovan organizeaza din amplasamentul sau, situat intr-o pitoreasca zona din statul Maryland, participari in cateva din marile concursuri DX anuale, la categoria "multi operator - multi transmitter" (pe scurt M/M, categorie de participare care permite unui numar nelimitat de operatori sa aiba in emisie in acelasi timp cate un semnal pe fiecare banda). De fiecare data obiectivul sau este acelasi: ocuparea primului loc.

Frank a fost ales sa faca parte din celebrul "CQ Contest Hall of Fame" in anul 1999. El a demonstrat ca nu trebuie sa fii milionar sa investesti in echipamente scumpe pentru a obtine rezultate exceptionale. O mare parte din aparatura de la subsolul casei sale este autoconstruita (in special amplificatoarele de emisie), in timp ce majoritatea pilonilor instalati au fost obtinuti din casari de la armata si alte institutii. Ferma sa de antene a fost proiectata de W3LPL cu multa atentie pentru obtinerea performantelor maxime in legaturile la mare distanta si pe directiile cele mai favorabile in concursuri.

Statia W3LPL s-a clasat pe primul loc in concursurile CQ WW DX si ARRL DX International de nenumarate ori. Frank a fost cel care a reusit pentru prima data sa obtine locul 1 in acelasi an la ambele editii fonie si telegrafie in CQ WW si de atunci a mai repetat aceasta perfomanta de cateva ori.

Frank Donovan este o persoana foarte volubila si se lasa foarte usor implicat intr-o conversatie tehnica. In dese ocazii impartaseste din experienta sa la conferinte si forumuri de radioamatorism, mai cu seama cu tematica legata de antene de unde scurte. La prima vedere poate parea o persoana foarte sobra, insa pe adevaratul Frank il cunosti numai daca participi in trupa W3LPL: un tip jovial, dedicat cu totul efortului de echipa, un entuziast care se bucura de fiecare reusita ca un copil.

Cu putin timp in urma am tinut sa-i pun cateva intrebari lui Frank, din partea Radioamator.ro

N2YO: Cand ati participat pentru data intr-un concurs la categoria multi/multi?

Prima mea experienta a fost cea de membru in echipa M/M PJ9T in concursul CQ WW DX CW in anul 1974. Primele participari ca organizator al unei echipe multi-multi au fost concursurile ARRL DX si CQ WW DX cativa ani mai tarziu, insa cu rezultate modeste. Prima victorie am inregistrat-o in editia 1982 a concursului ARRL DX - fonie.

N2YO: In ce concursuri este activ indicativul W3LPL in fiecare an?

CQ WW fonie/telegrafie si ARRL DX fonie/telegrafie

N2YO: Va rog sa enumerati cele mai importante rezultate pe care le-ati obtinut pana acum.

Cel mai important trofeu a fost primul loc pe Statele Unite ocupat la categoria M/M in ARRL CW DX 1982
De asemenea:
Sase rezultate pe locul 1 la M/M consecutive: CQ WW CW si SSB in 1987, 1988, 1989 si ARRL DX CW si SSB in 1988, 1989, 1990.
Sase victorii consecutive la categoria Single Operator pe SUA: CQ WW CW 1975, 1976, 1977 si ARRL DX CW 1976, 1977, 1978.

N2YO: Care sunt statiile cu care de obicei W3LPL se intrece pentru intaietate?

KC1XX si K3LR

N2YO: Cati operatori sunt in mod normal implicati intr-un concurs la categoria M/M de la W3LPL?

12-13

N2YO: Va rog sa enumerati cativa din "veteranii" participarilor in echipa W3LPL (radioamatorii cu cele mai multe prezente)

K1HTV, K1RZ, AI3M, K3MM, K3RA, KD4D, K4ZA

N2YO: Care este criteriul principal folosit la selectia membrilor in echipa?

1) Efortul in echipa
2) Rezultate excelente demonstrate in concursuri

N2YO: Ne puteti descrie pe scurt din ce se compune echipamentul radio de concurs la W3LPL?

Desigur!
Pozitia 160 m: Doua transceivere FT-1000MP, amplificator 1500 W cu 3-1000Z, sistem de antene verticale 4-square, ground plane in sfert de lungime unda, dipol inclinat in lambda/2, 8 antene Beverage, software CT
Pozitia 80 m: Doua transceivere FT-1000MP, amplificator 1500 W cu 3-1000Z, patru antene quad cu 2 elemente la 50 m inaltime, 8 antene Beverage, software CT
Pozitia 40 m: Doua transceivere FT-1000MP, amplificator 1500 W cu 3-1000Z, o pereche de antene sinfazate rotative de 3 elemente Yagi element fully la 30 si 60 m inaltime, 8 antene Beverage, software CT
Pozitia 20 m: Doua transceivere FT-1000MP, amplificator 1500 W cu 3-1000Z, trei antene sinfazate cu 5 elemente montate pe un pilon rotativ de 50 m inaltime, doua antene sinfazate cu cate 5 elemente montate in pozitie fixa pe directia Europei, antena rotativa Yagi cu 5 elemente instalata la 60 m inaltime, 8 antene Beverage, software CT
Pozitia 15 m: Doua transceivere FT-1000MP, amplificator 1500 W cu 3-1000Z, trei antene sinfazate cu cate 6 elemente montate pe un pilon rotativ de 45 de m inaltime, doua antene Yagi cu cate 6 elemente montate in pozitie fixa pe directia Europei, antena rotativa Yagi cu 6 elemente instalata la 60 m inaltime, software CT
Pozitia 10 m: Doua transceivere FT-1000MP, amplificator 1500 W cu 3-1000Z, antena Yagi cu 7 elemente instalata la 60 m inaltime, doua antene Yagi sinfazate cu cate 6 elemente montate in pozitie fixa pe directia Europei, antena rotativa cu 6 elemente instalata la 20 m inaltime, software CT

N2YO: Cine va ajuta de obicei sa intretineti aceasta statie?

Don K4ZA si diversi radioamatori locali, pentru cele mai multe activitati nu tocmai operatorii din concurs.

N2YO: Ce planuri de viitor aveti? Ma refer la piloni, antene, software si orice alt echipament.

Planul imediat este inlocuirea antenelor Yagi de pe pilonul de 60 de metri cu antene noi OWA pentru banda de 20 m.

N2YO: Va multumesc si va doresc succes in competitiile viitoare!


Text adaugat la 22 iunie 2008

N2YO: Exista un curent de opinie potrivit caruia resursele financiare constituie principalul obstacol in construirea unei statii radio M/M competitive si clasarea pe locuri fruntase in clasamente. Cam la ce sume, cu aproximatie, s-au ridicat cheltuielile pe care le-ati avut cu amplasamentul dumneavoastra?

Dupa cum se stie, terenul este foarte scump in apropiere de Washington DC ca de altfel in apropierea tuturor metropolelor, cum ar fi New York sau Los Angeles. Terenul pe care l-am cumparat eu in 1985 a fost mult mai accesibil ca pret, in jur de $100000. Se pot gasi proprietati mult mai ieftine in zonele rurale, adica la distanta mai mare de 100 km fata de orasele mari.

Intr-adevar, efortul pe care il presupune construirea unei statii M/M competitive este este mai mic daca sunt disponibile milioane de dolari, insa nu sunt necesari neaparat atat de multi bani. Cele mai multe statii M/M in SUA au fost construite cu bugete normale ham radio. Pretul constructiei poate fi diminuat prin folosirea echipamentelor second hand si a muncii pe baza de voluntariat. Conceptul nu e foarte diferit de cel al construirii unei case cu un buget limitat. Eu personal fac cea mai mare parte din activitatea de constructie si achizitionez materiale, in acest fel pastrand costurile mai mici.

O statie M/M poate fi construita cu piloni si antene second hand. Operatorii pot aduce cu ei transceiverele, computerele si amplificatoarele pe durata concursului in weekend. Astfel de statii pot fi operate cu cheltuieli minime. Cand am construit statia mea M/M in 1986, am facut-o in acest mod. Mi-am concentrat cel mai mult munca si cheltuielile pe antene si piloni. Operatorii isi aduceau propriile transceivere si amplificatoare (logul pe computer nu exista in 1986!).

Toti pilonii mei AB-105 sunt proveniti de la armata din casari, nu sunt scumpi si au o varsta destul de inaintata. Toate antenele mele Yagi sunt home made. Am investit in ele foarte multa munca, insa nu prea multi bani. Eu personal ma implic in munca de instalare a pilonilor si de realizare a antenelor, asadar aceasta parte este gratis!

Transceiverele mele sunt relativ ieftine: Yaesu FT-1000MP. Amplificatoarele de putere sunt home made, fiecare folosind un tub 3-1000Z, avand 1500 W output. Toate computerele utilizate sunt si ele provenite din casari, au fost gratuite. (N.Trad. Cel mai "perfomant" computer este un Pentium II, unul din calculatoare este 486, iar programul folosit este CT)

Imagine panoramica a campului de antene de la W3LPL. Imaginea este produsul unui colaj al mai multor fotografii.

Cateva antene....

Alte antene....

Si alte antene...

W3LPL si K4ZA montand antene Beverage in vederea sezonului competitional care se apropie

In fiecare an in cel de-al treilea weekend din iunie (sambata) W3LPL organizeaza un asa-numit "open house". Oricine este binevenit la aceasta traditionala intalnire si toata lumea are ocazia sa viziteze camera pentru trafic si ferma sa de antene. Se serveste gratar, hamburgheri, se bea suc si bere.

Frank W3LPL oferind radioamatorilor curiosi explicatii despre pilonii si antenele sale

Trofee expuse la loc de cinste

De la stanga: K3MM si KD4D operand pe banda de 40 m in concursul CQ WW DX CW 2007

Propagarea s-a inchis in benzile superioare.... De la stanga, in sensul acelor de ceasornic: WR3Z, W3ZZ, K4ZA, W3LPL, ND3A, K1HTV, AC6WI, N3OC, NI1N, KD4D, K3MM in concursul CQ WW DX CW 2007

In plan apropiat N3OC (cu mustata) si NI1N surprinsi in plin pileup in banda de 80 m in concursul CQ WW DX CW 2007

Frank W3LPL anuntand imediat dupa concursul CQ WW DX CW 2007 rezultatul obtinut pe celebra frecventa de 3830 kHz. In picioare de la stanga la dreapta: NI1N, N3KS, K3MM (cu spatele), KD4D, N3OC, K3RV, K4ZA. Jos de la stanga la dreapta: W3LPL, W3UR

Imagini de la evenimentul "W3LPL Open House" - 21 iunie 2008

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 20-6-2008

10758

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (34)  

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2008-06-20 21:54:04 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant! Am numarat 49 QSO in log incepind cu anul 2004. De cele mai multe ori W3LPL deschide si inchide banda. Un exemplu de studiat si de urmat. 73!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2008-06-21 09:25:15 (ora Romaniei)
  • Exista in Romania un singur radioamator cu asemenea posibilitati? Sigur nu. Nu trebuie sa fii milionar? Proprietatea lui W3LPL, costa cel putin 500.000 USD...

  • Postat de Ionut - YO9WF (yo9wf) la 2008-06-21 17:30:25 (ora Romaniei)
  • Vasile, dar nu trebuie sa o cumperi, o poti... mostenii hi!

  • Postat de Economistul - YOUSD la 2008-06-21 19:19:59 (ora Romaniei)
  • Totul si aici se rezuma doar la bani...foarte multi bani!Cum sa nu lucrezi tot ce misca avand zeci de antene pe zeci de hectare la zeci de metrii inaltime...pe care le opereaza zeci de oameni...La noi asa ceva nu au nici serviciile speciale!

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2008-06-21 20:55:16 (ora Romaniei)
  • Ce bine ca am si gasit explicatia si scuza: noi nu avem, deci noi nu putem... ca atare nici macar nu are rost sa incercam. As dori sa-i intreb pe negativisti cite exemple pot da de radioamatori care macar incearca sa se ridice la un nivel superior?? Cu asa mentalitait desigur ca ne meritam soarta de "si altii" in competitiile mondiale! Din pacate reteta succesului nu se rezuma la bani, altfel ar fi aplicat-o si unii de pe la noi. E o reteta mai complicata, care include, alaturi de investitii, si o mentalitate de cistigator, si dorinta de progres, si talentul, si cunostinte aprofundate, si capabilitatea de a construi o echipa performanta. 73!

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2008-06-22 02:19:52 (ora Romaniei)
  • Am studiat cu catva timp in urma pagina web si informatiile referitoare la amplasamentul lui W3LPL. In afara de realizarea tehnica, mi-a placut spiritul de chipa care insoteste acest faimos indicativ. De fapt este un radioclub cu profil de contesting. Insa eu percep ca totul vine nu din bunastare, ci din pasiune si seriozitate. Chiar din interviu rezulta ca inca mai sunt lucruri de imbunatatit si ca spiritul autocritic inca functioneaza la acest nivel de dotare. De altfel din scurtele QSO-uri desfasurate in afara concursurilor si din mesajele de pe internet, l-am perceput pe Frank ca fiind un tip foarte modest si generos. Imi amintesc ca acum cativa ani citeam cateva comentarii ale lui Bernie,W3UR (editorul Daily DX), care povestea ca locuieste in apropierea fermei de antene a lui W3LPL, iar in perioadele cand nu sunt concursuri mari, Frank ii mai “imprumuta” accesul la una din antenele sale (adica la intreg sistemul de antene de pe un pilon).. Asa, ca sa se simta si el “big gun”.. . Din pacate unele opinii exprimate aici, ma fac sa cred ca interviul a fost gresit perceput. Nu este neparat o etalare a “muschilor” altui radioamator ci, asa cum spuneam mai sus, doar un mod serios de abordare a hobby-ului nostru. W3LPL s-a concentrat pe ideea de contesting la categoria Multi-Multi. Dar pe noi cine ne impiedica sa abordam serios macar o banda din spectrul alocat radioamatorilor? Se pare ca, in YO, a fi radioamator, insemna sa achizitionezi o statie “de fabrica”, poate chiar de ultima generatie, iar in rest, acceptam ca se poate face suficient trafic "barefoot", cu 14AVQ, sau cu long wire. Aceasta “suficienta” poate fi multumitoare in plan individual, dar pentru comunitatea YO si imaginea pe care o transmitem in afara, este foarte pagubitoare. Cunosc multi radioamatori care au in magazii teava de aluminiu pentru cel putin un stack de doua monobandere pentru 15 sau 10 m. Sau detin tuburi finale si piese pentru cel putin 3-4 amplificatoare de putere. Si totusi traficul se desfasoara in continuare cu 100 W si cu antena verticala. Asa ca eu as sugera ceva mai mult spirit autocritic, ceva mai multa generozitate si spirit de echipa si candva poate ca vom fi chiar noi cei intervievati de catre Ciprian sau de un alt observator al fenomenului radio. 73! Alex, YO9HP

  • Postat de Marcel - YO4ATW la 2008-06-22 09:34:50 (ora Romaniei)
  • Oare cum se descurca iarna cu asa cimp de antene??

  • Postat de Ilie Matra - YO3BBW la 2008-06-22 10:07:44 (ora Romaniei)
  • Probabil ca asa ar trebui sa arate raiul radioamatorilor! Cu unele adaugiri in partea de frecvente mai mari, peste 100 MHz. Problema pe care mi-o pun eu este ce cabluri de RF foloseste si cit pierde pe ele, sint distante mari intre statii si antene. Mi-ar place si mie macar unul din piloni. Excelente observatiile lui Alex, multi avem "din ce" dar mai trebuie si "unde" si "cine" altele cum ar fi spiritul de echipa. 73' Ilie

  • Postat de costel - KG6NK la 2008-06-22 10:33:56 (ora Romaniei)

  • Pentru Ilie, YO3BVV,

    Mai mult ca sigur foloseste "Hard line " coax de 7/8 sau 1 inch care are perderi foarte mici in hf..
    However aceste coax costa can 9-15 usd m liniar...
    conectoarele sint cam 50 usd fiecare

    tot sistemul , adica ant , trx-uri, rotoare ,controloare , computere ar trebui sa coste intre 100.000 la 150.000 usd
    acest pret exclude terenul si casa..
    73 de kg6nk

  • Postat de Nedumeritul - la 2008-06-22 11:33:47 (ora Romaniei)
  • "El a demonstrat ca nu trebuie sa fii milionar sa investesti in echipamente scumpe"!!??.......adica cum? atunci sa le furi? cred ca ori ne ia de fraieri ori traducatorul nu a inteles ce vrea sa spuna

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2008-06-22 13:21:14 (ora Romaniei)
  • Daaaa... si eu cred ca traducatorul nu a inteles ce vrea sa spuna W3LPL! In fond, de unde sa stie N2YO limba engleza??? E admirabil cum anonimi care nu au nimic de-a face cu radioamatorismul (pentru ca altfel nu le-ar fi rusine de indicativul propriu) emit pareri apasate si cu gura plina despre un domeniu despre care nu au habar. Probabil ca le-a scapat fraza: "O mare parte din aparatura de la subsolul casei sale este autoconstruita (in special amplificatoarele de emisie), in timp ce majoritatea pilonilor instalati au fost obtinuti din casari de la armata si alte institutii.". Probabil ca, neintelegind "ce vrea sa spuna" nu au priceput ca bucati de hardline despre care vorbea Costel, capete de mosoare, se gasesc fara bani la marii instalatori de CATV. Dar sigur nu stiu ca marea investitie intr-un astfel de amplasament este nu neaparat in materiale, cit in munca nesfirsita pentru constructia antenelor, ridicarea lor, testarea si mai ales intretinerea pe parcursul anilor. Insa cu o echipa de 12-13 te descurci altfel, cind tot acest timp este donat fara bani de cei care vor beneficia de rezultatele muncii lor. Daca nedumeritii care bintuie acest site ar pune mina sa faca cite ceva, in loc sa ne binecuvinteze cu intelepciunea lor, ar afla toate astea pe calea cea grea, asa cum au facut-o toti cei care au incercat sa iasa din mediocritate intr-un fel sau altul. 73!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2008-06-22 18:04:17 (ora Romaniei)
  • Trebuie remarcat un lucru: Toate concursurile au fost castigate utilizand indicativul "de toata ziua" W3LPL... Nu indicativ special, nu prefix special, nu "vanity call"...!!!

  • Postat de Alt nedumerit - YYYYYY la 2008-06-22 18:06:26 (ora Romaniei)
  • La cat teren are banuiesc ca nu are prea multi vecini care se tem de radiatii,sau ca le strica terasa blocului!Radioamatorii din Ro trebuie mai intai sa se apuce de afaceri ca sa cumpere o astfel de locatie,sa aiba bani pentru materiale si mana de lucru,precum si pentru "obtinerea" autorizatiilor de constructie pentru asa ceva...Nu este asa ca este usor?...

  • Postat de Nelu Ilea - YO5CTZ la 2008-06-22 22:53:29 (ora Romaniei)
  • Undeva in judetul Bihor,recent am dat de un stalp identic cu cele de mai sus.Are 65 m inaltime, este suplu si are multe multe ancore.Ma intrebam al cui este si imi faceam ganduri sa-mi pun in viitorul apropiat macar trei antenute de uus pentru 24 de ore.Dupa o analiza rapida,am concluzionat ca ideea este absurda,implica cheltuieli financiare de domeniul visului.Oricum noi radioamatorii stim sa visam si frumos.yo3bbw are dreptate ca asemenea campuri de antene vom putea realiza numai in Rai.Fiecare radioamator ,in functie de gradul de virusare si posibilitatile financiar-materiale isi pune in practica visul radioamatoricesc.Suntem foarte departe de realizarile de mai sus si sincer sa fiu, cand vad asemenea imagini radioamatoricesti imi vine sa ma las definitiv de acest hoby.Norocul nostru ca uitam repede si o luam de la capat cu ceea ce avem.Din pacate,in proportie de 90% radioamatorii romani fac parte din patura sociala saraca iar cei care au bani multi si sunt milionari in valuta nu sunt radioamatori.La multi ani,tuturor radioamatorilor care poarta numele de Ioan sau Ioana!(24 iunie fiind "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul")

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2008-06-22 23:13:10 (ora Romaniei)
  • Da, ametitoare locatia...Comentariile si mai si. Nu uitati ca el este in SUA si noi in Romania. Nu stiu cine a zis ca la noi exista dar nu se face, parca Mihai. Si totusi. Articolul lui Mihai despre locatia lui YR7M. Este numai inceputul cred daca sanatatea il ajuta. Am urmarit evolutia locatiei lui. Ametitoare mai ceva ca la W3LPL care a inceput parca in 1974, aproape 24 de ani. Si totusi...Mihai arealizat numai cu operatorii de acolo ce a realizat, Ionut de care nimeni nu aminteste a inceput o locatie de concurs, cei din Suceava, din Constanta, Lugoj si altii pe care ii rog sa ma scuze daca i-am omis. EI CREAZA BAZA DE CONCURS. Ca un fapt divers, W3LPL aduna pentru un concurs mai usor operatori decat echipa noastra nationala. Haideti sa fim curajosi si sa recunoastem ca noi nu stim sa concuram in echipa. Intotdeauna vom fi carcotasi si nu vom da Cezarului ce-i al Cezarului. Cat despre raspunsul dat lui Ilie 3BBW, pentru cei care nu-l cunosc sa stiti ca e profesionist in domeniul radio si daca el s-a mirat la cable are de ce. Chiar sunt curios cat sunt pierderile la receptie pe antenele mai departate.

  • Postat de Ciprian Sufitchi - N2YO (n2yo) la 2008-06-22 23:26:54 (ora Romaniei)
  • Ieri s-a desfasurat intalnirea traditionala "Open House" la W3LPL, voi adauga in scurt timp cateva poze facute acolo. Am fost surprins sa aflu cat de multi radioamatori americani au citit (asa cum au putut) articolul. Cu aceasta ocazie i-am tradus lui Frank W3LPL comentariile aparute sub articol si l-am rugat sa adauge cateva cuvinte despre cheltuielile pe care le-a avut la constructia statiei sale. Puteti citi raspunsul sau in articol.

  • Postat de MATRIX - YOCOD la 2008-06-23 10:42:29 (ora Romaniei)
  • Excelent spus:"Suntem foarte departe de realizarile de mai sus si sincer sa fiu, cand vad asemenea imagini radioamatoricesti imi vine sa ma las definitiv de acest hoby.Norocul nostru ca uitam repede si o luam de la capat cu ceea ce avem.Din pacate,in proportie de 90% radioamatorii romani fac parte din patura sociala saraca iar cei care au bani multi si sunt milionari in valuta nu sunt radioamatori."
    Mihai,YOU WERE THE CHOSEN ONE!

  • Postat de Pit ,YO3JW - la 2008-06-23 10:45:37 (ora Romaniei)
  • Jos palaria in fata acestui om! Nu stiu ce putere financiara sta in spatele realizarii sale, dar a realizat un loc de "vis" pentru impatimitii concursurilor. Cat priveste indicativul W3LPL este deja bine cunoscut intre cei care lucreaza in concursuri. Cateva comentarii. 1 Fiind in W avea neaparat nevoie de o astfel de investitie. W nu este un indicativ care sa atraga statiile participante prin exotism si acest lucru este inlocuit de "forta" si "tactica". 2. Pentru a visa este nevoie si de suport financiar (eventual relatii!). Si eu am visat si visez, dar trebuie sa ma intand cat imi este plapuma. Trebuie insa inteles ca toti acei care trag la un loc in top depind de marea masa a celor care au antene verticale si/sau 100 de watti. Daca ar fi sa se bata intre ei ar avea cateva zeci sau sute de legaturi. 3. Pentru cei care au posibilitatile necesare este chiar pacat sa nu si le foloseasca, dar putina modestie nu strica! Pe ei ii numeri pe degete! 4. Pe de alta parte exista pe ici colo o sumedenie de lucruri "preluate" care stau de pomana din lipsa de entuziasti care sa vina sa puna "osul" la treaba sau din lipsa de interes a "proprietarilor". Apoi cate altele s-au dus la fier vechi!......... sa auzim de bine!
    73 Pit

  • Postat de Eu - YOYO la 2008-06-23 10:51:58 (ora Romaniei)
  • De ce evita sa spuna o estimare macar a costului total?...Apropos'cu ce utilaje se pot ridica piloni de 60m inaltime?...

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2008-06-23 11:23:07 (ora Romaniei)
  • In anul 1987 am "facut rost" si montat un pilon (de la liniile de inalta tensiune) in curtea Radioclubului Sibiu. Transportul de la locul unde se gasea pana la Radioclub (cca 120km) a fost asigurat de 4 (patru) platforme specializate pentru asemenea utilaje. A fost ridicat cu ajutorul a doua auto-macarale grele de la Electromontaj. Pilonul este montat pe patru picioare de beton ingropate la o adancime de 2,5m. Are o inaltime de 34m, platforma in varf, scara de acces. La data respectiva in magazia radioclubului se gaseau gata procurate materiale pentru construirea unui Quad cu 5 elemente ptr benzile de 40-10m, inclusiv un rotor. Bineinteles ca dupa 1989 nu s-a mai facut nimic. Dupa desfiintarea radioclubului, CSM Sibiu a incercat sa-l vanda unui post de radio. Un expert l-a evaluat la suma de 47.000 Euro. Nu s-a vandut intru-cat era prea dificil de demontat. Cine trece prin Sibiu, il poate admira si in ziua de azi.

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2008-06-23 11:24:31 (ora Romaniei)
  • PIT, poate ca cei care vreau sa faca baze de concurs in YO pot fi ajutati. Din cate am citit sunt in curs de preluare echipamente radio. Poate cei care incearca sa faca ceva pentru IARU ar trebui intrebati daca au nevoie de ceva de acolo si eventual ajutati cu ce au nevoie. Prea multe statii s-au vehiculat pe vanzari in loc sa fie folosite de membrii echipei reprezentative. M-am adresat tie deoarece dintre cei care au postat aici esti singurul care stiu ca face parte din CA si eventual poate sustine aceasta propunere.

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2008-06-23 13:56:22 (ora Romaniei)
  • As dori sa adaug cite ceva la comentariile de mai sus, fara o ordine anume. In ceea ce priveste pilonii si metodele de constructie, nu este nevoie de asa monstri ca cel descris de YO6EX. Inteleg ca asta a avut la dispozitie, insa pilonii ancorati(nu de sine statatori) sint mult mai eficienti. Asemenea piloni se produc si in tara. Ei se pot asambla fara utilaje de nici un fel, eu am folosit macarale de mina (gin poles) construite chiar de mine si care au ramas pe piloni pentru utilizari ulterioare. In ceea ce priveste materialele distribuite prin FRR, aceasta din urma are multe de explicat pe ce criterii s-au acordat aceste materiale si cum au contribuit ele la dezvoltarea radioamatorismului YO. Eu unul am vazut singurul efect palpabil, anume ca multe materiale au aparut la mica publicitate, intregi sau pe bucati. Mai stiu radioamatori care au depozitate antene performante, emitatoare etc. dar nu le pun in functiune din varii motive. Asa ca ramin la parerea mea ca, desi nu ne lafaim in conditii, am putea totusi sa facem mult mai mult daca ar exista vointa de a face si o oarecare cooperare la nivel local. Si, desigur, sprijinul FRR care este inexistent, dupa umila mea parere. W3LPL nu a citat o cifra exacta a investitiei doarece, pe de o parte, nimeni nu tine o evidenta exacta, iar pe de alta parte este irelevant, pentru ca chiar daca cineva ar pune la bataie suma respectiva, nu s-ar putea realiza o copie exacta a amplasamentului prezentat. Mult mai important este sa se inteleaga ca nu numai banii sint importanti, ci si dorinta de a face ceva si stiinta de a face acel ceva. O atitudine de tipul: "Nu am un milion de USD ca sa construiesc cel mai performant amplasament M/M din lume, ca atare nu ma apuc sa fac nimic" este nu numai contraproductiva, este pagubitoare pentru radioamatorism. Se pot face foarte multe cu foarte putin. Majoritatea avem rude la tara, in zone linistite dpdv RF, se poate incerca acolo ceva, cu sirme care nu coata nimic (se pot face antene directive performante doar din sirma, in special in benzile de jos unde sintem asa de deficitari). Transceiverul se poate aduce in portbagaj in fiecare week-end. Un liniar costa putin daca esti dispus sa-l construiesti singur. Si asa mai departe, lista de posibilitati este nesfirsita. Am citit o multime de comentarii negative, insa NICI UNUL care sa zica asa ceva: "Vreau sa fac asta si asta, am nevoie de ajutor, cine se ofera???" Altfel spus, e usor sa stai pe margine, cu fundul pe camasa, si sa-ti fringi miinile ca tu nu ai si deci tu nu poti... de parca celor care au realizat cite ceva le-a picat din luna... 73!

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2008-06-23 14:11:06 (ora Romaniei)
  • Si inca ceva: si eu si altii care poseda piloni (YO9HP, 4NA, 9WF si multi altii pe care nu-i mai amintesc aici) ar putea impartasi din stiinta lor cum se poate construi un pilon cu bani putini si munca multa. Exista chiar si planuri de piloni care se construiesc exclusiv din otel cornier si pentru care trebuie doar o ruleta, un flex, o bormasina si o cheie fixa. Dar cui sa spui toate astea? Celor care nu sint interesati cum se poate face, in schimb sint primii care comenteaza ca la noi nu se poate?? Ba se poate, domnilor, doar sa vrem! Pe de alta parte, nimeni nu ia in considerare forta ideii de asociere, eu am o casuta la tara cu ceva gradina, tu ai niste fier pe undeva, altul stiu ca are niste tevi de aluminiu, niste scule de mina imprumutam de undeva, hai sa face un mic club si sa construim o statie colectiva din ce avem cu totii pus la un loc. Singuri poate ca nu reusim, dar in echipa?? AStfel de idei mi-ar place sa vad discutate, nu vaicareli nesfirsite ca uite cum altii fac si noi raminem in urma, ca deh, numai din uitat si comentat nu creste nimic din iarba... 73!

  • Postat de alt carcotas - la 2008-06-23 15:24:19 (ora Romaniei)
  • Imi place sa citesc comentariile de pe acest forum ca si cele de yodx...Sunt continuarea de la emisiunile "Divertis Mall" pe timpul saptamanii.Avem un talent fantastic de a ne lua de bracinari cu statii si realizari gen W3LPL (oameni care-si"rup" oasele si punga pentru radioamatorism de zeci de ani)si nu suntem in stare sa facem nici cit vecinii nostrii din HA, OM, OK, YU.La noi cind s-a injghebat o statie de concurs mai acatarii s-au luat operatorii de mustati si s-au imprastiat ca potarnichile.Monser, lipsesc in primul rand liderii adevarati,onesti si dedicati,oameni cu viziune si autoritate .Lipseste o masa de operatori tineri dar rutinati in concursuri radio,OAMENI DE CARACTER, din care sa poti sa formezi echipe sudate, fara vedetisme si fitze.Daca esti lucid si auzi discutiile si mobilizarea dela IARU HQ iti dai seama ca exista doar o mana de valori individuale (individualisti inraiti hi!!)incapabili sa se supuna unei discipline si tactici de concurs.Hai sa pornim cu piloni FUNCTIONALI de 15- 20m,nu sa ne punem problema cat costa si cum se ridica ala de 60m.Raspunsul vi l-a dat YO6EX si mai sunt dupa stiinta mea , cel putin 3-4 exemple de acest gen in tara. Pamant ieftin pe coclauri exista destul in Romania, fier vechi a fost si va mai fi..Ba eu, indraznesc sa zic ca acum este mai usor din multe puncte de vedere realizarea unor constructii mecanice adecvate.Exista mult mai multe scule,materiale, multe firme de constructii cu utilaje de ridicat, nu e ca inainte.Asa cum pe muntii nostrii s-au realizat drumuri de acces pe daiboj pina sus la mama dracului,pentru X Y,Z,asa se mai poate aranja cu o cunostiinta, un coleg,o ruda ,o claca cu un utilaj de ridicat.La cate statii TRX s-au vandut numai pe acest site, exista deja o colectie splendida de "bibelouri" nepuse la treaba si tinute de fudulie pentru trafic YO in 80m.Imi place nespus teoria lui Pit, promovata de el de zeci de ani,mi-as permite s-o numesc "balenele si fitoplanctonul", dar la noi balenele sunt gonflabile umflate cu pompa dupa interese de moment si de gasca,harponierii au ragusit(unii au si chelit) de cand vorbesc la pereti caci matelotii sunt totdeauna mai"zmecheri si mai dastepti" iar comandantul balenierei se ocupa cu schimbul uleiului de balena pe butoaie de rom, contrafacut de oameni “deosebiti”.In schimb “fitoplanctonul” este din ce in ce mai putin, de culoare verde (de invidie),imbatranit si obosit de lupte intestine. Daca foloseam energia si mijloacele pe care le-am folosit pentru a ne dezbina, certa sau sapa unii pe altii pentru cauze nobile acu eram cel putin la nivelul tarilor vecine.In nici un sport ( hai sa zic si hobby) nu se poate ajunge la varf fara oameni de valoare si caracter, investitii si lideri.

  • Postat de Ilie Matra - YO3BBW la 2008-06-23 20:59:46 (ora Romaniei)
  • Stimate "alt carcotas" imi place analiza facuta, si indraznesc sa-ti fac o propunere: Pun la bataie un teren, nu atit de mare ca si cel al americanului, ba chiar mult mai mic, si hai sa ridicam pe el un pilon de 30 m cu un sistem de antene de scurte, pe care sa-l exploatam in comun, sub ce forma vrei dori. Dar am o conditie: Postezi aici indicativul exact, localitatea si numele si toata discutia mai departe o ducem la vedere, aici. Iti propun chiar sa conduci personal toata activitatea. 73'

  • Postat de Costel - KG6NK la 2008-06-23 23:59:50 (ora Romaniei)
  • Interesante comentariile. Aparent, comentariul meu despre cam cit a costat in ansamblu toat sistemul, a ridicat ceva intrebari...

    Well, ramin la cifrele spuse. Cind am estimat suma m-am gindit si ca towers nu sint noi , si ca poate a folosit CCTV hard line si am facut un estimate mic.

    Un singut tower complect, Rhon 45 de 60 m , nou, _echivalentele celor din poze _costa > 9000 usd. si sint 8 .Faceti inmultirea
    Sistemele de rotire a antenelor independent pe tower_si sint citeva antene care se rotesc independent_ sint >700 usd fiecare, cam atit costa si dispozitivul de ancorare a tower-ului, dar care permite towerului sa se si roteasca (si sint citeva dispozitive de acest fel pe un singur tower)... s.a.m.d

    -Pentru intrebare cu ce utilaje se ridica un stilp de 60 m ?de tipul celor folosite de el... Simplu cu o scula de 200 usd -, se numeste JINPOLE ....ca towerul se ridica sectiune cu sectiune(3 m sectiunea) cu fringhii si transpiratie si prieteni...
    -Pentru intrebarea de radiatie..
    Sint sigur ca nivelul este sub norma de "Controled field" asa cum este definita de FCC , dar pentru protectia lui nu are decit sa puna tablite avertizore la perimetrul propietataii ca intri in un "Controled field" de RF sa respecte regula.

    O alt problema interesanta care nu a fost discutata in comentarii, .. bugeul de energie electrica necesar ca totul sa functioneze_nu ma refer la pret/kwh ca nu stiu ratele de acolo_

    Mihai comenta in un articolul despre staia lui din yo, ca atunci cind a incercat sa lucreze simultan cu 2 QRO l-a lasat reteaua...si nu este singurul din yo care a patit asa ceve.. Am patit-o chiar si aici, personal, pina am instalat 240 si am trecut liniarul pe 240 V.
    In opinia mea fiecare pozitie de lucru_sint 6 poziti_ are nevoie de 3.5-4 kw necesari pentru QRO, trx etc..(numai QRO-ul cu randament de 55% ca sa scoata afara 1,5KW_lampa poate dublu_ are nevoie de aproximativ 3 kw DC imput.
    So, a trebuit sa instaleze retea speciala de forta ,tablou special de distributie, si retea cu prize speciale in casa, ca sa suporte acest consum , plus casa care are si ea nevoie de citiva KW(lumina, A/C cuptor de MW etc....)
    Si mai mult daca va uitati la poze atent nu se vad stilpii de retea asa ca banuiesc ca de la magistrala vine subteran ca sa nu aiba probleme de QRN...however instalatia subterna este mult mai scumpa ca cea aeriana

    Toate acestea fiind zise, cel mai important factor a fost tenacitate si efortul depus sa realizeze asa ceva..Pentru asta trebuie respectat si admirat.
    Cu tota puterea financiara, fara entuziasm, si dorinta de a realiza acesta statie de concurs totul ar fi ramas o pajiste frumoasa...

    Si in incheiere :norocos ca in acea parte a Americi oficialitatile te lasa sa inalti towers la 60 m, limita legala aprobata de FCC pentru Ham Radio Service. La mine nu te lasa mai mult de 18 M, asa ca nu pot pune 5 over 5 cu toate ca am antenele, hi....
    73 de Costel, KG6NK

  • Postat de alt carcotas - la 2008-06-24 13:53:59 (ora Romaniei)
  • Pentru dl.Ilie , YO3BBW.Sunt foarte onorat de oferta facuta.Avantajul unui anonim este faptul ca poate "palpa" creierul celui care-si declina,uneori zgomotos si agresiv indicativul si identitatea.Sincer sa fiu, am avut si citeva mari dezamagiri.In ceea ce va priveste,v-am urmarit neintentionat mesajele aici si pe alte site-uri si sunt absolut convins de seriozitatea,cunostiintele profesionale si buna dumneavoastra credinta.Exista insa citeva "mici" mari impedimente :Judecand dupa indicative,cred ca am fost cu lada de placaj in brate la Comisariatul Militar Judetean, dar si la filmul"Undeva , cindva " (Somewhere in Time,1980)cam in acelasi timp.Din frumoasa poveste de dragoste din film am retinut ca trebuie sa te intalnesti cu persoana potrivita la locul potrivit,la timpul potrivit.Desi stiu ca umblati mult prin tara (mai ales Ardealul),ne despart cam 200 mile,iar daca ne apucam acum , la varsta asta,sa facem ceva rezonabil pentru conditiile YO,riscam sa dam satisfactie rubricii "Am pierdut 2 oamenii deeosebiti..".Frank se bucura acum de roadele muncii de 20 ani.In rest nu cred ca v-ar fi foarte rusine cu mine.Sunt in Top100 in YODX US si am indeplinit UUS,lucrez tiligrafu' cu dreapta si microfonu' cu stanga,iar in urechi am instalat un procesor care-mi decodeaza binisor mesaje originale din W,F si DL. HI!! Activitatea profesionala (deh ! pensia trebuie si ea pregatita)si part time job'ul pentru a-mi ajuta sotia la jobul ei nu-mi permit sa activez cat as dori,dar am acces la o locatie cu deschidere radio aproape totala pe care pot monta o antena gen Spiderbeam,iar in zilele de weekend,singurele perturbatii radio sunt scanteile din brichete Hi!Pentru mine e cam destul,astept lucruri mari de la cei mai tineri.Alte vremuri, alte posibilitati, aratati , baieti, ce puteti !!

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2008-06-24 16:10:37 (ora Romaniei)
  • Mda... in sfirsit e clar pentru toata lumea cine ne binecuvinteaza cu intelepciunea sa, despre cum se poate construi un site M/M de performanta de virf: domnul "as putea monta un Spiderbeam... pentru mine e cam destul". Fara alte comentarii. 73!

  • Postat de Ilie Matra - YO3BBW la 2008-06-24 20:19:42 (ora Romaniei)
  • Multumesc de raspuns. Iti respect opinia chiar si sub acoperirea anonimatului, desi am fost educat sa-mi asum atit identitatea cit si faptele si opiniile personale, indiferent de consecinte, nu cu agresivitate ci cu hotarire. 73 tuturor.

  • Postat de Safriuc Vasile - YO5PEZ la 2008-07-02 18:38:32 (ora Romaniei)
  • Citez din "alt circotas" -"lipsesc in primul rand liderii adevarati,onesti si dedicati,oameni cu viziune si autoritate. Lipseste o masa de operatori tineri dar rutinati in concursuri radio, OAMENI DE CARACTER, din care sa poti sa formezi echipe sudate, fara vedetisme si fitze...." Da stimate "alt .." dar avem citcotasi, si de acestia nu ducem lipsa.

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2008-07-02 22:15:32 (ora Romaniei)
  • Pentru Vasile unraspuns e simplu. Avem lideri de cluburi care si-au adunat in jurul lor operatori tineri care impreuna au realizat locatii. Nu ca cea de la W3LPL, dar baze de concurs din care s-au luptat de la egal la egal cu GREII. Uitam toti de poate cel mai important factor (sau cum s-o fi numit el) - timpul "pierdut" de ei. Au lasat balta familii weekend-uri intregi pentru pasiunea lor. Cati dintre noi suntem gata sa facem asta? Poate e o intrebare retorica, dar asta e cheia succesului lui W3LPL ("parerea mea") renuntarea la timpul lui liber si lucrul in echipa. Cand vom fi in stare de asa ceva vom avea rezultate. Exemple sunt suficiente si in YO. Restul...e doar vorba. Cu oameni si in echipa se poate face totul.

  • Postat de Fane - YO8RCW la 2008-07-05 19:50:44 (ora Romaniei)
  • citind cu atentie am realizat ca un lucru nu vedem cu adevarat!!PUTEM DAR NU VREM! Si cine vrea il trag altii in jos, ca asa santem noi ..deocamdata.. invidiosi!! Sant cunoscut in Romania si multi lovesc in mine din diferite motive in diverse situatii. Dar o sa va spun aici la toti ca si noi putem realiza asa ceva, ne trebuie un singur lucru, foarte la indemana tuturor dar scump deoarece nu vrem sa il impartim intre noi, acel lucru e PRIETENIA! Am facut tot felul de "traznai" la viata mea dar visul meu e sa fac ceva pentru radioamatori sa demonstram ca putem. Am vizitat amplasamentul descris de Ciprian, am petrecut o seara acolo, am stat in casa acelui om si va pot spune urmatoarele: nu avem resursele lui finamciare dar cel mai important NU AVEM AMBITIA LUI! DAR.. EXISTA SOLUTII!! Eu personal pregatesc la Targu Ocna un amplasament deosebit! Sa vedem care si cum colaboreaza. Am 4 hectare de teren, care sant situate EXACT pe varful unui deal la 980 m! Am preluat de la armata 2 masini, una oficial.. alta mai greu.. am in stoc 4 trcv, Icom 781, FT 1000, Ft 920, Icom 775, Ft990, am 3 amplificatoare de 1,5kw, acum sant la capitolul construit casute si amplasat piloni! Deci dragi hami YO, care din voi aveti posibilitatea sa ma ajutati sa gasesc acesti piloni nefolositi pe care sa-i cumpar si sa-i montez acolo? YO6EX, acel pilon daca nu il folositi de ce nu-l puneti la dispozitie! La pret tadioa,atoricesc?? Si cineva spunea de alt pilon...undeva candva? Ajutatima sa-i gasesc si ma descurc eu sa-i trabsport! Stiu ca acum se vor gasi iar cativa care vor spune, iar Face Fane afaceri cu gunoaie.. sa-i lasam pe astia si sa ne apucam de treaba!! Ca sa nu uit, cablu de zeci de dolari metru eu am cumparat deja cre-o 400 metri de la GSA, deci se poate!! Astept sugestii si reclamati..hii..

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2008-07-07 20:28:06 (ora Romaniei)
  • Si eu inclin sa ma gandesc ca Mihai - yo3ctk....la noi MENTALITATEA are un rol primordial. Cu riscul de a fi dur cateva exemple din "ograda mea": La cota 1300m langa Baia Mare unde acum 50 de ani caram pe spate si cu carute aparaturile cu tuburi acum de cati-va ani radioclubul a obtinut un teren.....nu s-sa construit nimic. In anii 2002 in urma muncii mele drept rasplata am primit un conteiner marin pe care am insistat sa faca donatie la radioclub - nu a fost interes de aduce la Baia Mare - ba chiar am fost invinuit ca eu am sabotat transportarea conteinerul pe banii generosului DH0GMC. Am oferit posibilitati pt.club la turnul de parasutisti - am oferit munca proprie pt. antene - la a 50 de ani de aniversare activitati UUS in Maramures am oferit sa fac Camp.Nat.UUS din avion cu indicativul clubului si pt.care am primit si o sponsorizare tocmai din Ciocadia - Bengesti....nu s-a putut...asa ca am plecat de la club la alt club privat unde m-au primit si unde fara nici un ajutor initial au un teren la KN17UL unde acum incet incet se dezvolta radioamatorismul. Din pacate nu face parte din FRR pt. ca se cer bani de catre tot felul de organisme de stat pt. afiliere si formalisme. Orgolii - invidii - parveniri cu ori ce pret - minciuni si comportamente dictatoriale stapanesc ici-colo in YO....rezultatele se vad. Scuzati de "acreala" dar numai 5% am expus aici din durerile.
    73 de Miki

  • Postat de Mihai - YO8CYN la 2016-06-23 18:33:19 (ora Romaniei)
  • Pentru Fane, YO8RCW, un nr de telefon, stiu un pilon.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "De vorba cu Frank Donovan W3LPL"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact