hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Lecţie deschisă de radioamatorism

Mihai Enea YO8CYN

Duminică 8 iunie, într-un cadru natural (parcul municipal Roman) şi vreme frumoasă, peste 1000 de copii împreună cu părinţi, învăţători sau diriginţi de la şcolile din Roman au putut descoperi tainele radioamatorismului. Acţiunea, denumită " Orăşelul Copiilor ", organizată de Asociaţia " Exploratori pentru viitor" în parteneriat cu Spitalul Roman, Ambulanţa, Centrul Antidrog, Poliţia, Pompierii, Biserica Adventistă din Roman, Jandarmeria şi alte instituţii, a prilejuit familiarizarea copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani cu funcţionarea principalelor instituţii ale unui oraş european.

Astfel, la umbra copacilor, copiii au trecut rând pe rând pe la Primărie, unde erau înscrişi în grupe de câte 4 - 8 pe un paşaport colectiv de participare la acţiune, primind în acelaşi timp şi buletinul de cetăţean al oraşlui din partea Poliţiei - Evidenţa populaţiei. Apoi trebuiau să treacă pe la standurile celorlalte instituţii, unde li se explicau cu ce se ocupă, ce se întâmplă în acele locuri. De ce grupe de mai mulţi copii? Pentru a-i stimula să lucreze în echipă. Spiritul egoismului îşi pune amprenta din ce în ce mai mult asupra copiilor din păcate.

Astfel, în fiecare echipă exista câte un reprezentant specializat ca să spunem aşa pe diferite discipline. După ce li se explicau în detaliu activităţile fiecărui atelier, copiii trebuiau să răspundă la întrebări iar pe baza răspunsurilor primeau puncte pe paşaport, puncte ce puteau fi transformate în acţiuni la Bancă, cu are apoi puteau cumpăra fructe, dulciuri sau jucării de la supermarket. Aş vrea să subliniez pricipalele ateliere de lucru ale Orăşelului: Primărie, Poliţia rutieră şi Evidenţa populaţie, Casa de Cultură, Banca, Farmacia, Filarmonica, Institutul meteo, Observatorul astronomic, Club alpin, Jandarmeria, Palatul telefoanelor sau Centrul radio, etc... Încercaţi să vă închipuiţi bucuria copiilor care puteau urca în maşina Poliţiei şi porni sirena sau explora sistemul radar, care se puteau juca cu furtunul pompierilor, privi poate pentru prima dată printr-un telescop cerul senin, sau învăţând să dea primul ajutor la salvare, etc...

Centrul radio sau Palatul telefoanelor a fost coordonat de subsemnatul care a instalat între 3 copaci un deltaloop pentru benzile superioare şi o antenă verticală pentru banda de 2 metri. Dotarea radio: TS 850S pentru unde scurte, Alinco DJ 180 (tnx F8DGI), Icom W2E, dual band (tnx I0/YO8RGS), Standard C108 (tnx F-YO8RCM). Graţie concursurilor din această zi dar şi propagării bune pe toată perioada zilei, copiii, dar şi unii profesori şi părinţi au stat perioade mari de timp lângă staţie, ascultând QSO-urile în fonie. Bucuria a fost extraordinară când, într-o echipă era prezent un băiat care mi-a spus că el ştie limba Japoneză.

Tocmai atunci în 28 MHz am reusit să ascultăm un japonez iar copilul Kazu, a tradus tot ce a înţeles, spre uimirea tuturor celor prezenţi. QSO-urile în limba italiană şi spaniolă erau la căutare pentru că mulţi copiii au fost în vacanţe în aceste ţări şi cunosc limba. Am prezentat copiilor câte ceva din tainele şi frumuseţile radioamatorismului, alfabetul morse, alfabetul fonetic internaţional, codul Q, trafic radio în toate benzile, mai ales în banda de 2 metri (tnx băieţilor din Roman - YO8GN, YO8RZE, YO8RZP, YO8RFX care de la pescuit lua microfonul în mână pentru a face legături demonstrative şi YO8SYW care a fost în video prezentă). Pe un laptop au putut vedea secvenţe din marile expediţi. Cu verticala de 2 metri şi numai 1W am reuşit să deschidem repetorul pe 432 MHz din Bacău, dar...băieţii erau în concursuri şi în această bandă nu am reuşit nici un QSO. S-a lucat în SSB şi CW în 14, 24 şi 28 MHz (în 21 nu am reuşi să acord antena cu tunerul automat al aparatului).

Mare le-a fost bucuria copiilor putând să ţină o statie radio (cum numai poliţiştii au - spuneau ei), să îşi spună numele fiecare în cadrul legăturilor demonstrative sau să...bată SOS la manipulatorul şi generatorul de ton. Colecţia de QSL-uri i-a motivat să petreacă mai mult timp decât la alte ateliere, având ocazie să admire frumoasele cărţi de confirmare din Japonia, recunoscând statuia libertăţii, sau alte monumente sau centre istorice de renume. Revistele Radiocomunicaţii şi Radioamatorism, Radio REF, Dubus, CQ Magazine şi altele au fost frunzărite de aproape fiecare copil, dar şi de adulţii interesaţi de radio şi electronică. Am descoperit părinţi care au brevet de telegrafist din armată şi încă le mergea mâna la morse, sau vreo 5 care au făcut cursuri de pregătire pentru autorizaţie la Radioclubul Central dar...valul evenimentelor a făcut ca pasiunea să nu mai fie finalizată, însă acum cu bucurie îşi reaminteau expesii din codul Q, etc.

Sper ca imaginile să surprindă bucuria copiilor la acest atelier sau Centru radio şi mai sper ca mulţi dintre aceşti copii, la toamnă să se înscrie, aşa cum au promis şi ei şi părinţii lor, la cercul de radiocomunicaţii de la Clubul Copiilor Roman.

Mihai Enea YO8CYN

Articol aparut la 14-6-2008

9200

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2008-06-15 08:52:44 (ora Romaniei)
  • E extraordinar! Numai asa ne putem face cunoscuti in societate. Altfel ( asa cum am mai spus-o in cateva randuri) toate realizarile noastre ( multe de exceptie!) raman cunoscute doar de un cerc restrans de "initiati". Sunt convins ca in urma acestei activitati vor apare articole de presa si reportaje de televizune, cel putin in mass-media locala. Noi la Deva avem o buna colaborare cu mass-media, si am reusit ca astfel de actiuni ( in special cele din 2007 si 2008 dedicate Zilei Mondiale a Radioamatorismului - 17 aprilie) sa se finalizeze cu articole de presa, reportaje de televiziune, participarea in direct la o emisiune de televiziune (17 aprilie 2007 - One TV) si una de radio(15 aprilie 2008 - Big FM). Sincere felicitari lui Mihai si radioamatorilor care l-au ajutat!!! Speram sa auzim de cat mai multe astfel de actiuni!

  • Postat de Sorin - la 2008-06-15 11:13:18 (ora Romaniei)
  • Bravo Mihai ! foarte frumoasa intitiativa. Cu totii ar trebui sa luam exemplu.

  • Postat de Florentin - F/YO9CHO la 2008-06-15 12:23:06 (ora Romaniei)
  • FELICITARI!
    Iata o actiune ce poate revigora radioamatorismul.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2008-06-15 17:08:47 (ora Romaniei)
  • Felicitarile mele , o reclama superba radioamatorismului .... '73

  • Postat de Georgescu Viorel - YO2MHJ la 2008-06-16 09:02:42 (ora Romaniei)
  • Felicitari,frumoasa initiativa-in tineret sta toata speranta noastra ,daca putem sa aducem o parte din ei alaturi de noi este un mare castig.73!

  • Postat de ELY - YO3AAS la 2008-06-16 13:26:01 (ora Romaniei)
  • Felicitari !!! C.A. al FRR....nota bene!!!

  • Postat de Aurel Chiruta - YO9FNR la 2008-06-16 17:57:31 (ora Romaniei)
  • excelenta idee, mihai! si , mai ales, modul in care a fost pusa in practica.si noi incercam sa facem cate ceva pe aici pentru radio si radioamatorism, dar actiunea ta e cu totul deosebita.poate imi explici si mie cum de ai reusit sa mobilizezi toate aceste autoritati pentru o zi si o ora anume.cred ca a fost o munca fantastica.dar si rezultatele si bucuria unui lucru bine realizat ti-au adus satisfactie.sper ca nu te superi daca "furam" ideea. deja ma gandesc la 1 iunie 2009 sa putem realiza si noi ceva in felul acesta.inca o data sincere felicitari si ...pe mai departe ! 73 !

  • Postat de dan - YO5DAS la 2008-06-20 22:53:23 (ora Romaniei)
  • Educativ si frumos...Frumos si educativ!Felicitari,Mihai OM!
    73s Dan

  • Postat de VASILE COSTACHESCU - YO8RGS/I0 la 2008-06-26 15:25:48 (ora Romaniei)
  • Felicitari Mihai, o activitate ca asta nu cred ca a fost facuta in Roman niciodata,cel putin pana cand am plecat eu de acolo in 1999. Felicitari din nou si cred ca nu vei pierde ocazia sa faci si alte manifestari simile. 73 de YO8RGS/i0(Latina-ITALIA)

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Lecţie deschisă de radioamatorism"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact