hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Dayton 2008 - O alta perspectiva

Daniel Sandu VE3GNO

Si uite asa in fiecare an in luna mai se intampla Dayton Hamfest, anul trecut am avut privilegiul de a merge pentru prima data, asa ca anul asta stiam daja lectia. Rezervarea de hotel am facut-o din primele zile ale anului sa fiu sigur ca nu voi rata si pentru a "prinde" un pret bun la cazare. Joi dimineata pe 15 mai am plecat din Mississauga, Ontario unde locuiesc acum, cu masina pregatita si "echipata" cu un IC706MK2G cu antene de HF si VHF/UHF, statia programata pe frecventa simplex nationala (145.520 MHz) si cu repetoarele din zona Dayon, OH programate. Drumul a durat 7 ore, cu cat ma apropiam de Ham-Mecca densitatea de RF crestea…interesant, daca te uitai la numerele de imatriculare ale masinilor puteai invata lejer geografia continetului.

Masini de toate tipurile din Texas si California pana la cele din statul Oregon si Florida, practic toata America a fost conentrata intr-un mic oras din MidWest unde odata pe an se umple de nebuni.

Asadar urma sa ma intalnesc cu Ciprian N2YO si cu Cristi YO7LCB. Imediat dupa ce m-am cazat am sunat pe Cip si pe seara ne-am revazut dupa mai bine de 5 ani, ultima data intalnindu-ne la YO3KPA la Palat. Vorbind de Palat mi-a parut tare rau ca Sandy - YO3ND nu a putut veni cu noi la Dayton, poate la anul viitor ne vom coordona.

Si a venit si momentul deschiderii. Flea Market s-a deschis la 8 dimineta urmand ca vendorii din interiorul arenei sa se deschida la 9 a.m.

Asadar am avut o ora timp pana sa se deschida arena sa vizitez talciocul cu mici vendori din toata America si Canada. Intr-o margine a talciocului trona un imens StepIR beam ca un semna ca acolo se inampla mult RF.

Pentru amuzament si distractie va prezint mobilul:

Buuun, sa trecem la lucruri mai serioase, s-a facut de ora 9 si s-a deschis Hara Arena, structurata pe 5 mari zone. In pretul biletului primesti si o lista cu vendori si la ce boot sunt asezati, foarte utila pentru a ii localiza. Interesul meu anul acesta a fost sa studiez mai bine cei 5 mari producatori de transceivere: Icom, Yaesu, Kendwood, Ten-Tec si Elecraft care au intrat pe piata in ultimii ani cu modele DSP. Surpriza a fost sa intalnesc pe Herr Hiberling, designerul si ownerul celui mai scump transceiver de radioamatori existent pe piata cu perfomante mult peste ceilalti competitori. PT-8000 are perfomate deosebite fiind construit in spiritual Rohde & Schwartz.

Am avut sansa sa stau de vorba mai bine de jumatate de ora abordand exclusiv subiecte tehnice, o experienta interesanta. PT8000 inca nu e complet terminat, Heiberling mai are de lucru la partea de DSP, insa analogica este gata, la ora actuala exista mai bine de 100 exemplare livrate si este de asteptat in urmatorul mai livreze inca 300.

De la Hiberling am trecut la Yaesu. Fiind posesor de FT-2000 am stat ceva de vorba cu Mr. Mikio Maruya, Executive VP la Yaesu si cu Jerry Darby.

Cu Jerry Darby N6UME am avut o placuta discutie technica despre viitoarele dezvoltari de DSP firmware pentru noul FT-2000 care sa corecteze functionarea AGC-ului si a DNF-ului. Se pare ca acum in debugging si updates este FT-9000 iar undeva in a doua jumatate a anului spre septembrie, octombrie va veni si o actualizare pentru seria FT-2000 si FT950. Am povestit multe despre filtre roofing, adaptari si aptari, Jerry este Technical Support Engineer la Yaesu si am aflat multe despre istoria FT-2000. Trecand de la Yaesu am mers la Icom pentru a proba pe viu IC-7700/7800.

Ciprian N2YO a fost placut surprins de IC-7800 cu un receptor digital linistit si cu multiple functionalitati pe masura pretului. Interesant si IC-7700, la un pret mult mai accesibil, cu functionalitati similare cu cele ale IC-7800. Sunt multe de povestit de era DSP in receptoarele HF, in domeniul militar sunt pe piata de multi ani, pe zona de radioamatori inca sunt la inceput, complexitatea softului este mare si sunt inca cu mici probleme (bugs).

Trecand de la Yaesu la Ten-Tec, am ascultat cu atentie vestitul Orion II, o scula interesanta insa nitel cam neergonomica, dispunerea butoanelor si a functiilor mi s-a parut cel putin curioasa.…Ciprian a avut ocazia sa il testeze intr-un concurs avand aceeasi parere despre ergonomia statiei.

Iarasi o abordare avangardista a fost prezentarea SDR-5000, probabil cu sau fara voia noastra asta e viitorul si e doar o chestiune de timp sa migram de la o conceptie clasica orientata pe hardware catre o abordare preponderant software, aici ar fi multe de spus.

Din nefericire la fel ca in ultimii ani Kenwood nu a venit cu nimic nou pe zona de HF, sunt zvonuri ca ar iesi totusi in anii viitori cu ceva nou, deocamdata doar zvonuri si nimic concret. Interesant mi s-a parut Elekraft, o companie mica cu o abordare avangardista, ramane de vazut cat vor rafina ideea in viitor.

Trecand in zona liniarelor am fost foarte surprins sa vad Tokyo High Power HL-2.5, un solid state foarte compact si fortos, 1930 W keydown dintr-un liniar de 26 Kg. Am stat ceva de vorba cu technicianul de la THP, a incercat in fel si chip sa-l arda, fara success, au evoluat mult la protectie, totul este controlat de microprocesor iar protectiile sunt ultrarapide, singura problema…pretul destul de piperat.

Mergand in zona solid state Distronix a venit cu vestitul solid state de 2500 W, foarte robust construit si mult mai mare decat al colegilor de la Tokyo High Power insa pe o tehnologie mai veche. Si in zona solid state, aparitia tranzistoarelor LDMOS de puteri foarte mari si tensiuni de alimentare ridicate schimba arhitectura ampificatoarelor facandu-le mult mai compacte si ceva mai usoare, de remarcat THP are cca 60 lb. si ca dimensiuni se apropie de cele ale FT-1000MP, fiind construit doar cu o pereche de tranzistoare LDMOS ARF1500, prin comparatie cei de la Dishtronix merg inca me module fazate cu surse de tensiune mai joasa (48V) care se "simt" in greutatea echipamentului.

Mergand mai departe din zona finalelor spre zona de audio am avut placerea de a ma intalni cu Bob Heil, fostul sunetist de la Eagles cu un success imens in procesarea audio. Un om cu totul deosebit, am stat cuminte si am ascultat prelegerea despre propagare si arhitectura audio a echipamentului.

Surpriza a fost ca fostul om tehnic de la Yaesu si nu numai Chip Margeli, K7JA acum lucreaza la Heil Sound, o achizitie de forta a lui Bob care sigur va aduce plus valoare businessului.

Sunt multe de spus despre vendori si trendurile actuale in echipamentele dedicate pentru radioamatori, insa partea poate cea mai interesanta a hamfestului sunt conferintele si prezentarile, din pacate este imposibil sa participi la toate asa ca am ales contest forum, DX forum si SDR forum. In viitor o sa dedic articole separate acestor topicuri, aici poate sta valoarea Dayton Hamfest. Seara in general in cele 3 zile de hamfest se organizeaza "serate tematice" eu am ales impreuna cu Ciprian AMSAT Banquet si Contest Dinner, interesante amandoua, am avut posibilitatea sa ma intalnes cu greii radioamatorismului, maestru de ceremonii sa fie pentru contest dinner fiind K1AR. Tot la serata contest am avut supriza sa "vad" voci celebre... W3LPL, K3LR, K5ZO, K3EST, practic tot ce "bubuie" in marile contesturi erau acolo. O experienta de neuitat, pentru cei care vor avea sansa sa vina la Dayton Hamfest anul viitor puteti face rezervare la banchetul contestmanilor la adresa www.contestdinner.com. Tot la contest dinner m-am intanit cu big boomers din afara continentului american, OE6MBG, 4X6ZK, UN7MM. cativa membri ai expeditiilor 5A7A, VP6DX, TX7C etc.

Am lasat pentru ultima zi vizita la standul ARRL unde am avut o surpiza enorma sa ma intalnesc cu radioamatori din YO si cu K1ZZ - Chief Executive Officer, Executive Vice President, si Secretar al ARRL. Uitandu-ma in jurul standului ARRL (enorm) era prezent si un stand al RSGB, JARL, RAC, DARC…si in sinea mea ma gandeam , ce-ar fi sa vedem in viitor si un stand al FRR-ului,…cine stie?


De la stanga la dreapta:
Ciprian N2YO/YO3FWC, Daniel VE3GNO/YO3GJC, George WB2AQC, David Sumner K1ZZ, Cristi YO7LCB

73's de VE3GNO/YO3GJC

Daniel Sandu VE3GNO

Articol aparut la 6-6-2008

10052

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (9)  

  • Postat de Vazian Victor - YO7DO la 2008-06-06 10:17:33 (ora Romaniei)
  • In sfarsit, o alta perspectiva! Incepusem sa cred ca Dayton-ul s-a reprofilat pe shepci.

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2008-06-06 15:47:02 (ora Romaniei)
  • Multumesc Daniel pentru articol. Intr-adevar, o perspectiva mai interesanta asupra a ceea ce s-a intimplat la Dayton. As fi in mod special interesat de o dezbatere asupra a doua din subiectele atinse: receptoarele DSP si Heil, deoarece as dori sa compar impresii cu cei care folosesc produsele respective. Poate ca Ciprian, daca citeste aceste rinduri, va gasi o cale... 73!

  • Postat de Daniel - VE3GNO la 2008-06-06 16:28:24 (ora Romaniei)
  • Salut Mihai
    Intr-adevar, DSP-ul a starnit multa valva anul asta la Dayton, uite-te aici:
    http://www.hamsdr.com/dnld.aspx
    Parerea mea este ca suntem la cativa ani distanta de o implementare decenta a unui DSP care se se compare cu analogicul (e cam greu sa compari mere cu portocale...:-)) insa eu m-am hazardat sa migrez spre FT2K fiind convins ca e cam prea devreme. De la Dayton am venit cu MU-TUNE-urile pentru FT2K, sunt in teste cu ele, oricum diferenta e enorma in concursuri, in trafic normal nu se simt sau sunt aproape marginale diferentele. Cat despre Heil...eh...aici e si un pic de arta, din nefericire nu prea mai am cu cine sa fac exerimente (dupa ce YO3GNO SK..el era mare maestru la procesarea de sunet, cu mult knowledge in spate), ca o regula generala w2ihy 8 band eq +EQplus au devenit accesorii standard la high endurile de la Heil, daca ai ocazia anul viitor sa vii la Dayton ar fi super, le poti testa pe viu inclusiv setarile, ei avand standul vis a vis de heil...eu am stat vreo ora cu Bob si ne-am jucat (adica mi-a tinut o lectie) de cum se seteaza sistemul si ce trebuie urmarit in a obtine un sound optimal pentru contest vs DX hunting vs ESSB.Poate pe viitor in masura timpului as incerca sa public niste teste audio in diverse configuratii), ar fi o dezbatere interesanta.

  • Postat de George - WB2AQC la 2008-06-07 06:26:55 (ora Romaniei)
  • Reportaj foarte interesant si util. In articolul "Dayton 2008" stiind ca va urma o descriere a noutatilor tehnice, nedorind sa fiu redundant, m-am axat pe multe alte aspecte vazute acolo. Desi expunerea mea a prezentat zeci de fapte diferite, se pare ca un cititor a retinut doar ca Yaesu a donat radioamatorilor YO o droaie de sepci, care de altfel au fost foarte apreciate de beneficiari. Daca omul are o memorie slabita sper ca macar s-a uitat la poze ceace nu cere un efort intelectual prea mare. Oare cat a inteles din articolul tehnic de mai sus?

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2008-06-07 09:12:10 (ora Romaniei)
  • Sigur Daniel, si eu sint foarte reticent fata de tehnologia DSP. La YR7M sintem echipati cu transceivere FT1K la care DSP sta off in timpul concursurilor. Imbunatatirea cea mare a venit de la filtrele roofing inguste care fac diferenta. De aceea am mizat in continuare pe analogic si am cumparat recent un FT920 ca echipament de rezerva, dupa ce am studiat atent si noul FT950 si alte modele. Are o schema de receptor decenta iar ieri a sosit coletul cu filtrele optionale, inclusiv roofing de 4kHz. Probabil ca diferenta de calitate intre DSP si analogic nu este asa de mare in traficul obisnuit, insa traficul de concurs e extrem de solicitant pentru receptor si nu vad cum tehnologia DSP actuala ar putea face fata. Poate ca ai dreptate cu cei "citiva ani" dar eu nu as baga mina in foc. 73!

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2008-06-07 09:16:21 (ora Romaniei)
  • Revin. Iar in privinta Heil am unele dubii serioase in privinta calitatii produselor. Noi folosim casti Proset si pedale marca asta si am avut probleme cu fiecare. Sint convins ca Bob Heil stie meserie in privinta tehnologiei de sunet, insa daca productia e tot in BY isi strica singur marca. 73!

  • Postat de Daniel - VE3GNO la 2008-06-07 13:18:40 (ora Romaniei)
  • Mihai
    Roof-ul de 4 khz va schimba enorm receptorul, eu cu w5vin am facut multe teste legate de roof la ft2k, vezi me mods.dk, daca vrei iti trimit si niste poze cum l-am pus (in fata celui original), cat despre heil...eu am w2ihy 8band eq+EQplus...o mica uzina de sunet, e greu de setat, la casti am ramas fidel vechilor casti kenwood ...:-))

  • Postat de Borislav Marincovici - YO7BSU la 2008-06-07 17:54:10 (ora Romaniei)
  • Dayton Hamfest la superlativ.Salutari realizatorului articolului pe care il felicit pentru
    fotografii si celor pe care am avut onoarea sa-i intalnesc in internet-K1ZZ,WB2AQC,N2YO.Sanatate si sa auzim de bine!

  • Postat de Ion Rusovici - YO3JF la 2008-06-12 16:22:25 (ora Romaniei)
  • Felicitari Daniel! Excelent articol, m-am bucurat foarte tare citindu-l si privind pozele! Ai reusit perfect sa redai parfumul de hamfest! 73, cu bine si pe curand!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Dayton 2008 - O alta perspectiva"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact