hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Un cadou de Pasti

Expresii si cuvinte uzuale in 45 de limbi ale lumii

Adrian Voica YO2BPZ

Realizata (in anul 1995) pentru radioamatori si cu radioamatorii, sper ca aceasta mica brosura sa fie un util ajutor in traficul DX,in legarea de prietenii, in obtinerea de QSL-uri si diplome interesante.

Acest utilitar nu are pretentia de a fi o lucrare stiintifica. S-a utilizat sistemul de transcriere in romaneste a limbilor straine (grafic, cele scrise cu caractere latine si fonetic cele scrise cu alte caractere).

Deoarece marea majoritate a limbilor scrise cu alfabet latin au foarte multe diacritice (limbile nordice, germana, ceha, slovaca, maghiara, turca, spaniola, portugheza, franceza, dar si … romana!) s-a renuntat la folosirea diacriticelor, care ar fi complicat mult frazarul, fara sa aduca foloase deosebite.

Chiar daca in trafic (sau pe un QSL) pronuntam (sau scriem) nu tocmai corect anumite expresii, pentru corespondent va fi o mare bucurie sa constate ca suntem interesati de limba ( si implicit de cultura) tarii lui si vom fi in mod categoric castigati!

Personal am fost deosebit de fericit ca dupa “Selamat tingall” si “Terima kasih” spuse intr-un QSO cu doua statii indoneziene sa primesc ambele QSL-uri direct,sau ca intr-un pailap al unei statii de limba araba sa fiu preluat preferential atunci cand m-am anuntat “ITHAN BPZ” in loc de “TWO BPZ”. Dar nu putine au fost momentele emotionante cand statii din lumea larga au raspuns saluturilor si controalelor mele in limba respectiva cu “Buna ziua” si “La revedere” spuse in limba romana, asa cum s-au priceput!!!!

Multumiri deosebite tuturor prietenilor radioamatori care m-au ajutat: ZS6CDS, VU2DK, EC3CIA, OZ1FRR, 4Z4BS, OH4RH, YC0DNK, YC0DPO, 9H1EY, JAI-9597, si in mod special regretatului Y O 3 P I, Mihail "Misu" Popescu, un mare pasionat al studiului limbilor lumii , plecat dintre noi in mod tragic, memoriei caruia inchin aceasta lucrare.

Multumiri deasemenea prietenului Fery, YO4PX pentru indicatiile date si pentru corecturile aduse lucrarii mele (engleza, franceza, germana, maghiara).

Multumiri si lui Ciprian, N2YO , caruia i-a revenit ”greul” de a face aceasta incercare a mea publicabila pe o pagina de Internet.

Tuturor,cu aceasta ocazie, DX-uri frumoase,dar mai ales “Sarbatori fericite” in liniste si pace!

Expresii si cuvinte uzuale in 45 de limbi ale lumii

Adrian Voica YO2BPZ

Articol aparut la 24-4-2008

35127

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Oproescu Gheorghe - YO4BKM (yo4bkm) la 2008-04-25 17:45:47 (ora Romaniei)
  • Dr Adrian,
    L-am descarcat, multumesc pentru cadoul de sarbatori. Mai aveam un exemplar, mi l-ai trimis personal, cel tiparit in 1995, dar acesta este mai comod de accesat, mai ales cand folosesc PC pentru traficul radio cu statia.
    Te felicit pentru preocuparile polivalente si-ti doresc tie, precum si celor ce au pus umarul sa iasa ceva util pentru multi, sarbatori fericite, bucurii si pace in suflet. 73 de Tavi, YO4BKM

  • Postat de Dan - YO9CWY la 2008-04-25 20:21:56 (ora Romaniei)
  • Un efort laudabil de a maximiza placerea unui qso. Imi facusem un mic ghid de conversatie in cateva limbi, dar a fost destul de greu. Multumim Adrian pentru noile posibilitati.

  • Postat de Borislav Marincovici - YO7BSU la 2008-04-25 21:26:32 (ora Romaniei)

  • Utila aceasta lucrare,pentru ca,daca tot
    ne intalnim cu radioamatori de pe tot mapamondul,o
    "buna dimineata" sau "buna seara" spusa in limba lor
    nu poate crea decat buna dispozitie.Si,bineinteles,
    mai multe QSL-uri.

  • Postat de Silviu - la 2008-04-25 22:07:37 (ora Romaniei)
  • Excelenta colectie de expresii uzuale, dar care poate fi imbunatatita. De exemplu in lb. sarba "Buna dimineata" este "Dobro jutro" iar "7" este "sedam".

    73

  • Postat de Nelutiu - YO8RXK la 2008-04-27 18:01:47 (ora Romaniei)
  • Foarte utila aceasta colectie ,atat pentru radioamatori ,cat si pentru alte categorii de oameni (specialisti etc) si la obiect ! Sanatate ,bucurii ,Hristos a inviat! 73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Expresii si cuvinte uzuale in 45 de limbi ale lumii"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact