hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Povestea unui campionat mondial IARU

Echipa Romaniei YR0HQ in banda de 10 m telegrafie

Dan Burlacu YO3FF

Febra concursului ne cuprinsese din vreme. Purtaseram corespondenta telefonica, ne-am si intalnit de cateva ori, in legatura cu punerea la punct a lucrurilor pana in cele mai mici detalii, asa incat la ora H totul sa fie gata si doar de cafeluta de start sa avem grija.
Dar "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ"...

Sosit in QTH cu doua zile mai devreme, aveam ca prima sarcina verificarea noului soft (pentru mine cel putin la acea data) de CT, versiunea 10.00 pentru DOS si WINDOWS. Speram sa functioneze prima varianta, "DOS"-ul, pentru ca in cea de a doua nu-mi puneam sperante, eu posedand pentru "distractia" aceasta doar un vechi Pentium sub Windows 95, nasit la vremea lui de Ciprian, N2YO! N-a fost sa fie, asa ca am apelat la colegul de echipa, Relu - YO3CDN, care-mi daduse si softul, sa vina la Boteni / DB cu sculele sale, inclusiv echipamentul de UUS pentru DX Cluster.

Zis si facut, sambata dimineata il ghidam pe Relu prin radio, mai apoi prin telefon sa ajunga mai lesne in QTH. Odata reunita echipa de 10M CW, am trecut la definitivarea ultimilor detalii, Relu "chinuind" un Laptop cu unprogram de pachet, eu imperuna cu gazda trecand un F9FT in polarizare V pe directia Bucuresti.

Prima surpriza a fost ca doar o singura data am reusit sa accesam un DX Cluster via YO3KXL, toate celelalte incercari dupa caderea link-ului, dand gres. Nu-i nimic ne-am zis, mergem mai departe! Cu o ora inainte de inceperea concursului, vine a doua mare surpriza : monitorul meu, un Funay mititel, nu se sincorniza cu "XP"-ul lui Relu... Puteam desigur lucra cu o varianta mai veche de CT, impreuna cu batranul meu Pentium, dar gandindu-ne cata munca se depune la centralizrea fisirelor, cu coversii de formate in fisiere de tip Cabrillo, am zis ca trebuie sa gasim alta solutie.

Dar imi surade imediat o idee... ce-ar fi sa apelam la o ruda dintr-o localitate apropriata care stiam ca poseda o "tehnica de calcul" in folosul copiilor mai apropriata de zilele noastre decat a mea ? Asa se face ca l-am sunat pe nepotul cu pricina, propunandu-i sa ajute intr-un fel "echipa nationala" pentru ca e bai mare daca nu avem monitorul lui fratesu' pe masa .... Acesta nu sta prea mult pe ganduri, programeaza telefonul mobil pentru "conferinta", iar dupa o discutie in trei, cererea noastra fiind acceptata, iata-ne pe un drum de tara la o temperatura de 34*C parcurgand cei 10 Km cu o viteza de 20 - 30 Km/h. Regretele lui Relu de a nu fi pus in portbagaj si monitorul sau nu faceau doua parale! Bineinteles ca am luat si "XP"-ul cu noi pentru a verifica functionarea monitorului la fata locului, dar si pentru a inlatura urma de indoiala ce plutea in urma discutiei telefonice despre motivul si necesitatea imprumutarii unui monitor.

Insa startul se apropie cu pasi repezi, decidem ca eu sa intru primul in foc, Relu ocupadu-se mai departe de link-ul cu YO3KXL-2. Resimt lipsa pauzei totale inainte concurs, ma " incalzesc" mai greu, dar totul intra in normal si QSO-urile incep sa curga sacadat, noi facand cu schimbul cam din "suta in suta".

In jur de 19:00LT banda este afectata de descarcari electrice, prevestitoare de rau ..... Ne adaptam din mers situatiei, dar pe la 21:12, apare Sf. Ilie ( ca doar suntem aproape de 20 iulie ), ce face o plimbare cu "Carul de foc" pe deasupra locatiei, tunand, fulgerand si dand frau liber potopului! Cad si cativa bulgari de ghiata dar totul culmineaza cu oprirea curentului!! N-a c-am pus-o ..... asta ne mai lipsea ..... Gazda profeteaza ca in astfel de situatii intreruperea poate dura si doua zile! Ne alarmam, iesim pe terasa sa admirand focul de artificii, alceva mai bun de facut pe intuneric ne gasind in lipsa unui generator auxiliar.

Dar Dumnezeu are grija de supusii sai si in scurt timp ne face sa-i strigam gazdei: "profetii" neimplinite Costele! Ne repezim in camera si iar "pornim tehnica", asa cum ii place sa spuna unui impatimit al telegrafiei si bun prieten - Sile, YO3AAJ.

A plouat, in reprize, toata noaptea. Descarcarile electrice te faceau sa-ti iei castile de pe urechi, dar aparatura nici nu puteam concepe ca se poate defecta . Rezistam impreuna si in conditii infernale, la 22:23, ne chiama prima statie din America de Sud PY7RP. La miezul noptii o descarcare puernica face sa cada din nou retaua pentru o secunda, calculatoarele sunt resetate instantaneu insa fara urmari. Repornim aparatura dar statii noi apar tot mai rar. Dupa ora 02:00LT nu s-a mai putut lucra nimic. Facand un tur de orizont, am putut auzi la ora aceea doar doua statii: DA0HQ si statia oficiala a vecinilor nostri din Sud care chemau in van ..... Ciudata propagare!

Eram la legatura nr. 425 cand, la ora 06:04LT suntem chemati de JA2JXB si sperantele unui scor bun renasc, tinta de 1000 de QSO-uri in banda 10M parca ne suradea, dar cu o floare nu se poate face primavara, nu-i asa ? Duminica dimineata au aparut o multime de statii, participarea europenilor fiind una de exceptie.

Spre sfarsitul concursului s-a deschis propagarea si catre NW, fiind chemati de cateva statii americane, gratie postarii statiei noastre pe Dx Cluster. Am aflat dupa concurs de la Adrian, YO3APJ, si recunosc, am incercat un sentiment mandrie cand am citit ca doar doua statii se auzeau din Europa in acel moment, de final de concurs .... Prea tarziu insa!

Am ramas placut surprinsi de forta "mosului", un SB 220 si de supletea Quadului, care au rezistat cu brio!

Observatii finale:

  • Propagarea in 10M nu a fost prea grozava.
  • Participarea statiilor din afara Europei a fost slaba (exceptie cele rusesti).
  • S-au efectuat 837 de QSO-uri, dintre care 20 legaturi duble, cu un multiplicator de 50 (25/25).
  • Concursul a fost afectat de conditiile meteo: furtuna, ploaie torentiala, insotita de descari electrice puternice.

    Statistica continentala arata astfel:
    CW Statii Procent [%]
    N.A. 14 1,7
    S.A. 2 0,2
    Europa 763 91,2
    Asia 53 6,3
    Oceania 1 0,1

    Multumim celorlalti coechipieri pentru efortul depus in concurs, multa sanatate si la reauzire in 2005!

    Dan Burlacu YO3FF

    Articol aparut la 19-7-2004

    8470

    Inapoi la inceputul articolului
  • Nu exista comentarii postate.
    Comentarii (0)  

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Echipa Romaniei YR0HQ in banda de 10 m telegrafie"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact