hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Acordati antena Hy Gain DX-88 in 3,5 si 7 MHz in intreaga banda

Gheorghe Andrei Radulescu YO4AUP

Noiembrie 2007

Ideea ii apartine lui OE5AN, si a fost publicata in 2004 la adresa urmatoare: http://www.oe5.oevsv.at/basteln_js/technik/afu_betrieb/antennen/dx88/dx88.htm

Articolul lui OE5AN in intregul sau se afla arhivat aici

Mi-a placut ideea, am pus-o in practica dar am realizat-o cu modificari. Deoarece articolul original este scris in limba germana si vorbitori de limba germana sint relativ putini in YO voi descrie subiectul in extenso.

Este cunoscut faptul ca antenele verticale scurte [7-9m] utilizate in 3,5Mhz au o largime de banda de 15-25 kHz pentru un SWR sub 2:1. [lucru verificat de mine pe antenele cu care am lucrat pina acum: 18AVT in anii1980-90 si DX-88 dupa 1995, ambele de la Hy-Gain] . Dupa ce am instalat o antena verticala care lucreaza bine de la 3,5 la 30 MHz am avut toate motivele sa fiu multumit. Faptul ca antena lucreaza foarte bine pe toate benzile dar mai ales faptul ca toate benzile sint pe un singur cablu sint factori care simplifica mult legatura dintre statie si antene. Omul este insa o fiinta ciudata care brusc devine nemultumit de faptul ca in 3.5 nu poate lucra decit pe o frecventa cvasi-fixa!!! Helmuth, OE5AN ofera o solutie: Condensator variabil pe trapul de 80m!!!

Solutia este aplicata la antena DX-88 care are trapul de 80/40m la baza antenei !

Cine nu cunoaste antena DX-88 de la Hy-Gain, sa dea click aici [manualul in format .pdf]

Trapul pentru 80 si 40 de metri este alcatuit din doua bobine avind in paralel doi condensatori cilindrici de 100pF capacitate maxima fiecare. Helmuth, OE5AN, propune inlocuirea unui condensator tubular cu unul variabil de 100pF cu 1,5mm distanta intre placi, actionat cu un motor de cc reversibil prevazut cu o demultiplicare care sa asigure la axul variabilului o viteza de rotatie de cca 360° pe minut. Alimentarea motorului este decuplata si filtrata, asa cum se poate vedea in desenele lui OE5AN. Aceasta constructie realizata de OE5AN impune refacerea acordului cu semnal mic la fiecare schimbare de frecventa prin citirea continua a SWR-ului si terminarea acordului la gasirea minimului acestuia Daca statia este echipata cu transmatch automat, acesta trebuie scos din functiune in timpul acordului in banda de 80 sau 40 m. ON5AN propune in textul articolului sau instalarea unui potentiometru care sa permita montarea unui voltmetru ca indicator de scala. Dumnealui insa nu a montat scala.

Avind in vedere ca selsinul este un traductor de pozitie eu am folosit doua selsine,astfel:

Un selsin este montat in Control Box si are un ac indicator pe rotorul care este liber si care este si scala aparatului. Un al doilea selsin care este amplasat sus pe antena, este montat monoax cu motorul de antrenare si cu axul condensatorului variabil. El este deci traductorul de pozitie. Axul selsinului urmareste pozitia axului condensatotului variabil, acordul antenei facindu-se astfel la rece, cu statia pe receptie, actionind motorul de cc intr-un sens sau in altul si urmarind pozitia pe scala de pe control box. [vezi Fig. 2-7-1 pina la Fig. 2-7-6 Cutia pentru CV+Motor +Selsin].

Selsinele utilizate sint construite pentru 115V la 400Hz. Daca selsinele se alimenteaza la alta tensiune sau alta frecventa sau alta tensiune si frecventa, trebuie respectata conditia ca inductia magnetica in miez cu noile valori de tensiune si frecventa aplicate sa fie aceiasi cu inductia magnetica pentru care a fost proiectat selsinul. Selsinele fabricate pentru 110V si 400Hz le alimentez cu o tensiune alternativa de 50 Hz. [reteaua noastra] Astfel deoarece frecventa este de 8 ori mai mica, [400:50=8], tensiunea de alimentare trebuie sa fie de 8 ori mai mica. Selsinele trebuie alimentate la 115:8=14.4V . Pentru alimentarea infasurarilor de excitatie ale selsinelor utilizez un transformator de retea cu sectiunea de 5 cmp [2.5x2cm] cu tensiunea in scundar de 16V [ procurat prin RRR (recuperare-reconditionare-refolosire)] Aceiasi tensiune este redresata si folosita la alimentarea motorasului de cc pentru actionarea condensatorului variabil.

Am utilizat un motor de cc cu tensiunea de alimentare de 24 V prevazut cu un reductor de turatie cu roti dintate si cu ax secundar iesit pentru actionare in ambele parti ale carcasei. Aceasta construcie a permis montarea variabilului intr-o parte a motorului si a selsinului in cealalta parte.

Motorul asigura la axul de antrenare o viteza de rotatie de 360 grade in 5 secunde. Aceasta viteza este prea mare pentru un acord fin in banda si de aceea, am redus tensiunea de alimentare pina la 5V. Aceasta tensiune este obtinuta din tensiunea alternativa de 16 V cu care alimentez selsinele, prin redresare si apoi prin stabilizare cu un stabilizator LM7805 in carcasa metalica montat pe radiator.

Izolarea fata de radiofrecventa a sistemului electromecanic se face bobinind 8-12 spire cu cablul de comanda pe un tor Amidon T300A-2 sau similar [ tor mare ca sa incapa 8 - 12 spire cu cablul de comanda al selsinelor si al motorului care are 5+2=7 fire]. Cutiile din material plastic sint prevazute cu presetupe de 13 mm pentru trecerea cablurilor.

Pentru functionarea corecta a antenei este necesara montarea unui sistem de contragreutati acordate. Am executat 4 seturi complete de contragreutati. Fiecare set este strins snur si este intins pe cite o undita din fibra de carbon Unditele sint fixate in cruce la baza antenei iar contragreutatile sint legate la antena. Contragreutatile au lungimile indicate de fabricant in manual.

Montajul si reglajul antenei se face asa cum este indicat in manualul elaborat de fabricant .

Lungimile condensatoarelor de acord au fost retusate in timpul acordului antenei pentru a plasa minimul de SWR in banda de radioamatori, asa cum se vede in diagramele ridicate in timpul acordarii antenei.. Citeva imagini a ceea ce am facut eu se vad in figurile urmatoare:


Fig. 1 Propunerea lui Helmuth, OE5AN - schema


Fig. 2-1 Trapul de 80 / 40 m modificat de YO4AUP - schema


Fig. 2-2 Ramine numai un singur condensator tubular


Fig. 2-3 Clema pentru conexiunea de la statorul condensatorului variabil la armatura interioara a condensatorului fix


Fig. 2-4 Gaura sub trap pentru cablul de comanda


Fig. 2-5 Cutia pentru CV+Selsin gata montata pe trap


Fig. 2-6 Cutia pentru CV+Selsin - Exterior


Fig. 2-7-1 Cutia pentru CV+Motor +Selsin - Interior


Fig. 2-7-2 Ansamblul monoax CV+Motor +Selsin


Fig. 2-7-3 Motorul cu reductor


Fig. 2-7-4 Selsin


Fig. 2-7-5 Condensatorul variabil cu scala montata


Fig. 2-8 Scala CV


Fig. 3-1 Baza antenei - schema


Fig. 3-2 Baza Antenei - gaura pentru cablul de comanda


Fig. 3-3 Soc RF gata de montat la baza antenei -tor Amidon T300A-2


Fig. 3-4 Soc RF gata de montat la baza antenei - torul este tinut numai de cablu


Fig. 3-5 Soc RF gata de montat la baza antenei - trecerile prin presetupe


Fig. 3-6 Soc RF gata montat la baza antenei


Fig. 4-1 Control Box - schema


Fig. 4-2 Control Box - ansamblu


Fig. 4-3 Control Box - vedere din dreapta


Fig. 4-4 Control Box - vedere din stinga


Fig. 4-5 Control Box - vedere din spate


Fig. 4-6 Control Box - vedere de sus


Fig. 5 Contragreutatile rulate


Fig. 6 Suportul contragreutatilor


Fig. 7 Contragreutatile montate pe casa


Fig. 8 Baza antenei pe casa


Fig. 9 DX-88 - 3.5 MHz full band - instalata pe casa


Fig.10 Banda de 3.5 MHz cu CV la 90 grade


Fig.11 Banda de 7.0 MHz cu CV la 90 grade


Fig.12 Banda de 10 MHz


Fig.13 Banda de 14 MHz


Fig.14 Banda de 18 MHz


Fig.15 Banda de 21 MHz


Fig.16 Banda de 24 MHz


Fig.17 Banda de 28 MHz

Acum, cind am vrut sa ridic diagramele swr pentru banda de 3,5 de la un capat la altul am realizat ca de fapt schema propusa de Helmuth, OE5AN, acordeaza banda de 3,5 numai pe un sector de cca 50° de grade din intreaga cursa de 180° a condensatorului variabil. Ar fi trebuit sa observ de la inceput ca un condensator variabil de 100pF intr-o capacitate totala de 200pF realizeaza o excursie de frecventa mult mai mare decit cea necesara pentru banda de 3.5 MHz. [se realizeaza 1,4 ori fata de necesarul de 1.1 ori]. Solutia corecta ar fi fost utilizarea unui condensator variabil cu o excursie de capacitate mai mica, care sa fie pus in paralel cu unul din cele doua condensatoare tubulare originale cu un condensator fix sau cu jumatate din al doilea condensator tubular original al antenei].

La aceasta data, cind variabilul de 120 pF impreuna cu tot sistemul de antrenare este montat, nu mi-a ramas decit varianta de a monta un condensator serie cu variabilul si un condensator fix in paralel cu cel tubular deja montat, care, toate la un loc sa asigure excursia de frecventa de la 3.5MHz la 3.8MHz pe intreaga cursa a condensatorului variabil. Condensatorul serie cu variabilul pe care l-am montat este cu izolatie de mica si are 356 pF la 6,3 kV fiind realizat din doi condensatori legati in paralel, 200pF +156pF, asigurind in serie cu variabilul o capacitate echivalenta variabila de la 32 la 90 pF.


Fig. 2-7-6 Condensatorul serie 356 pF la 6.3 kV

Am taiat condensatorul tubular ramas neutilizat la lungimea de 500 mm si l-am montat in pozitia originala. Acest condensator cu capacitatea reglabila in functie de lungimea tubului scoasa din condensator [cota B de la antena originala ] permite pozitionarea frecventei de 3500 kHz la cap de scala. Excursia de frecventa la care se ajunge cu montajul realizat ca mai sus este de 331 kHz, de la 3487 kHz pina la 3818 kHz. Schema finala a montajului realizat este urmatoarea:


Fig.18 Schema definitiva.

Desenul scalei [de fapt intreg panoul frontal al Control-Box-ului] se vede in figura urmatoare:


Fig.19 Scala Control- Box

Citeva diagrame masurate si reprezentate in acelasi grafic [multichart] pentru banzile de 3.5 Mhz. si de 7 MHZ sint de vazut in figurile urmatoare:


Fig.20-1 Banda de 3.5 MHz.


Fig.20-2 Banda de 7 MHz.

Citeva fotografii facute de YO4AYL in timpul montajului antenei si al operatiilor de reglare a frecventei de rezonanta in toate benzile, sint prezentate in incheierea acestui scurt articol:


Fig.21 Se ridica antena pe mast


Fig.22 Pe mast


Fig.23 Se descurca ancorele


Fig.24 Cu prima ancora


Fig.25 Se intind ancorele


Fig.26 Fixarea contragreutatilor


Fig.27 Socul pentru descarcare electrostatica


Fig.28 La trapul de 28 MHz.


Fig.29 La trapul de 21 MHz


Fig.30 La trapul de 18 MHz


Fig.31 La trapul de 14 MHz


Fig.32 Jos de pe antena.

Gheorghe Andrei Radulescu YO4AUP

Articol aparut la 15-3-2008

27373

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (11)  

  • Postat de Viorel - YO2MHJ la 2008-03-15 11:54:22 (ora Romaniei)
  • Interesant articol ,ma gandeam la aceeasi problema cu o antena Eco Asay 25AVT-in putinele date de spre ea care le-am gasit pe net se spune ca are banda destul de ingusta si ma intrebam cum pot sa o acord la un SWR mic in 3.5MHz.Multumesc pentru sfaturi cred ca articolul asta o sa ma determine sa achizitionez o verticala de genul asta.73!

  • Postat de Olimpiu Dimitriu - YO4WO la 2008-03-15 22:11:06 (ora Romaniei)
  • Ingenios si multa munca.
    Felicitari Gelu, 73!

  • Postat de NINI - YO3CCC la 2008-03-16 01:44:34 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru munca depusa. De fapt, ce nu face omul pentru radioamatorism? Felicitari de asemenea si pentru articol. 73! NINI

  • Postat de Vali - YO2LDC la 2008-03-18 22:52:16 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol si executia lucrarii! Abia acum realizez ce nu face omul ca sa aiba o antena si pentru banda de 80m. Desi performantele ei (in 80m)nu se pot apropia nici pe departe de ale unei antene full-size(eu doar in contragreutati am peste 1km de sarma), sunt sigur ca aceasta antena iti ofera si satisfacerea unui trafic decent in 80m.

  • Postat de rus adrian - (neradioamator) la 2008-08-25 18:12:45 (ora Romaniei)
  • nu ede fapt un comentariu dar asa dori daca se poate sa stiu daca pot folosi la o statie cb pentru un camion in loc de bobina de la baza care e destul de scumpa o bobina de inductie de la o masina si daca se poate unele indicatii despre cum as putea construi o antena manual destul de puternica si la emisie si la receptie.Va multumesc

  • Postat de NELU - YO3AOE la 2008-11-01 21:06:24 (ora Romaniei)
  • FOARTE MULTA MUNCA MIGALOASA! FERICITI CEI CU ACOPERISUL CASEI PLAT SI/SAU APROAPE ORIZONTAL!!! DAR CE NE FACEM CEI CU ACOPERISURI TUGUIATE SI ACOPERITE CU TIGLA VECHE SI FRIABILA? ORICUM,MULTE FELICITARI PENTRU REALIZARE,A CAREI COST AJUNGE CAM PINA LA UN SFERT DIN COSTUL ANTENEI. 73!-NELU

  • Postat de Alex - N2NNU la 2011-12-13 15:10:03 (ora Romaniei)
  • Daca eu as pune asa ceva pe casa, nevasta mea de 46 de ani ar divorta intr-o clipa :)

  • Postat de STEFAN - (neradioamator) la 2012-03-28 00:04:01 (ora Romaniei)
  • As dori si eu doua selsine, daca ma puteti ajuta.

  • Postat de STEFAN - (neradioamator) la 2012-03-28 00:04:56 (ora Romaniei)
  • As dori si eu doua selsine, daca ma puteti ajuta.

  • Postat de STEFAN - (neradioamator) la 2012-03-28 00:05:39 (ora Romaniei)
  • As dori si eu doua selsine, daca ma puteti ajuta.

  • Postat de STEFAN - (neradioamator) la 2012-03-28 00:07:40 (ora Romaniei)
  • As dori si eu doua selsine, daca ma puteti ajuta.Tel.0744988743

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Acordati antena Hy Gain DX-88 in 3,5 si 7 MHz in intreaga banda"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact