hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

In vizita la campioni

Marius Iacob YO2LHD

In urma cu ceva timp am primit din partea lui Nelu-YO2LEA, invitatia de a participa alaturi de echipa YO2KBK in unul din marile concursuri de UKW de peste an. Din pacate fiind foarte ocupat cu jobul si casa am tot amanat onorarea invitatiei. Dupa campionatul international YO de UUS, concurs in care am participat cca 12 ore realizind 120 QSO-uri si in care am monitorizat indeaproape YO2KBK, plus ca aveam liber de la job pe 1 si 2 sept, m-am hotarit, voi da curs invitatiei. Citeva telefoane la YO2LEA pentru stabilirea detaliilor si astept cu nerabdare ziua Z.

Simbata 1 septembrie, ma trezesc cu noaptea-n cap si la 08.00 deja "se-nvirte roata". La 9 fara un pic, fac o vizita matinala lui YO2IS, stam 5 minute de vorba si mai departe. Echipa de soc ma astepta deja, la iesirea din Timisoara spre Lipova fac un prim qso cu ei, mai stabilim ce sa mai cumpar din civilizatie si incet incet ma apropii de Lipova, statiune cunoscuta in special datorita apelor minerale din zona. Traversez si Lipova, sint tare dezamagit de calitatea drumului prin oras, parca ar fi oras fara…primar, cer scuze lipovenilor), drumurile pline de gropi, nu tu indicator nimic, ma opresc intreb si reusesc dupa ce ma invirt cu masina de vreo 2 ori sa ajung la "drumu mare" Arad-Deva. Alta viata, macar asta e asfaltat super, dar dupa 10 km trebuie sa-l parasesc.Tot cei bun se gata repede! Intru pe drumul spre Şiria si dupa vreo 10 km ajung la Ghioroc, amplasamentul lui YO2II. Nu pot sa nu ma opresc pe la el si cu regret ma anunta ca nu poate urca la site-ul de contest fiind ocupat foarte tare. Mai stam de vorba imi arata ultimele realizari in materie de EME si cu mare regret ma sui in masina si din nou la drum.

Deja sint monitorizat de "sus" de la Şiria, primesc ultimele indicatii sa nu ratez urcarea si vestea, nu prea buna, ca ultimii 5 km pina sus ii voi parcurge in cca 20 minute. Nu prea imi venea sa cred dar din pacate asa a fost, drumul urca destul de zdravan la inceput apoi panta se mai inmoaie dar calitatea lui lasa muuult de dorit .

Vorba lui Nelu, parca mergi pe o albie de riu secat !!!! In sfirsit se termina si ultima proba de foc a drumului, ajung sus unde sint intimpinat de Nelu si Feri-YO5OED cu... bere si palinca. Imi place traditia locului !!!


Echipa de concurs

Dupa stingerile de maini imi montez cortul, mai povestim despre ale noastre si Feri ne invita la un "bogracsos" facut de el cu o seara inainte. O chestie delicioasa, am aflat mai tirziu ca era facuta din carne de vita combinata cu coada de vita, era asa bine facut ca ti se topea carnea in gura !!!

Cu vreo 2 ore inainte de a incepe concursul primim o vizita deosebita: mai multi radioamatori din Arad si Pecica, profitind de vremea buna au venit intr-o scurta plimbare pina la Şiria. Atmosfera super de veritabil field-day!


Filed Day in toata regula!

Incet se apropie si ora de start a concursului, Nelu preia ostilitatile, dar dupa cca 10 minute ma invita sa operez la statie. Primesc din mers citeva indicatii si incet, incet logul incepe sa se umple, statii de la distante tot mai mari se fac auzite.

Dupa vreo 2 ore predau stafeta telegrafistilor, eu fiind mai slab pregatit la acest capitol, Nelu secondat de Nicu-YO5ALI. Trag tare si ei, reusesc dupa ceva stradanii sa porneasca si programul de concurs, va fi folosit doar pe post de manipulator automat, dar a fost si asa de mare ajutor.

Feri preia si el stafeta, mai face citeva qso-uri, dar pe la 23 fiind foarte "obosit", abandoneaza concursul in favoarea sacului de dormit. Din nou preiau tura la statie, mai primesc ceva indicatii de la Nelu dupa care si el se duce la somn urmind sa-i dau desteptarea pe la 02:15. Treaba merge ok, apar si italienii in log, ceva statii OK1… de la peste 800km distanta, dar dupa ora 1:00 numarul statiilor lucrate scade vertiginos, probabil multi s-au dus la culcare. Asta urmeaza sa fac si eu, ii dau desteptarea lui Nelu si ma indrept spre "birlogul" (cortul) meu.


Şiria 2007

Noaptea destul de racoroasa pe la 4 ma trezesc tremurind de frig, ma bag cu totul in sacul de dormit si mai apuc o tura de somn pina pe la 6:30. Ies din cort, frig destul de patrunzator, fuga in incinta statiei si acolo, surpriza il gasesc pe Feri chemind din greu dar fara prea mare succes doar citeva qso-uri pe ora, dar asta e.

Se face in sfirsit ziua de-a binelea si toti cautam primele raze de soare sa ne mai incalzim putin. Facem si o aruncare cu privirea, jos in vale e ceata, la noi senin, se vad frumos Apusenii, munti de care ma leaga amintiri frumoase.

Dar gata cu contemplarea peisajului si din nou la treaba. Pina in prinz lucram cu schimbul se aduna legaturi tot mai multe in log si deja ne facem planuri sa depasim 300 de qso-uri. La prinz Fery ne serveste inca o portie de bogracsos delicios, mai completam cu ceva dulciuri si incepem sa adunam corturile. In ultimele 2 ore de concurs, asa cum stiam din experienta facem multe qso-uri, vesticii nemaiavind ce lucra intorc antenele si spre est. Ultimele apeluri se fac la ora 17.00 CFR si gata cu concursul. Incepe adunarea echipamentului, incepem cu cablu de alimentare, vreo 300 si ceva de metri, dupa aceea demontam antenele si toate acesoriile, umplem masinile si pe la 19:00 o luam din loc. Din nou proba de foc cu drumul ca o albie de riu secata, dar parca mai usor decit la urcare, deh gravitatia ne ajuta. Dupa ce ajung la asfalt merge mult mai bine. Masina inghite kilometru dupa kilometru, traversez Lipova, din nou drumul acela imposibil, bine ca se termina repede, cu lectia invatata nu ma mai ratacesc prin oras. Dupa vreo 30 de km reusesc de deschid repetorul de la Semenic1/22/2008.

Aici dau de amici din Timisoara, si parca timpul incepe sa treca mai repede. Le povestesc despre experienta de la Şiria, planuri de viitor si multe altele. Trec si de Timisoara, deja ma simt acasa, dar mai am de trecut un mic hop, de la Recas (40 km de Lugoj) incepe o ploaie torentiala, care ma insoteste pina la acasa. Intunericul si ploaia deasa ma obliga sa reduc viteza pina la 25-30 km/h, dar in final ajung si la Lugoj.

In 10 minute sint acasa, un dus fierbinte si somn de voie fara vise pina a doua zi la 6:30 cind ceasul ma aduce in lumea reala!

Asa am vazut si simtit de-a lungul celor 2 zile cit am fost impreuna cu YO2LEA, YO5ALI si YO5OED.

Abia astept viitorul concurs,poate IARU 432 & up, cine stie...

In final citeva ceva din ce s-a lucrat de la Şiria in concurs:

-16 tari: ER, HA, OM, YU, YO, OK, LZ, 9A, S5, T9,UR, OE, DL, I, SP, Z3 ;
-QSO-uri la peste 700km 20, multe QSO-uri intre 500 si 700 km
-ODX: IW4BET/P JN54FG-907KM
-RIG : ICOM IC-251 + preamplificator MGF1302; antena 4*11 elemente F9FT si final 1*4CX250B 350 W out maxim.

Marius Iacob YO2LHD

Articol aparut la 23-1-2008

9483

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (18)  

  • Postat de Arhanghelul Mihail - YO3 la 2008-01-23 14:06:29 (ora Romaniei)
  • Ok articol.
    Si cu toate astea comunicatia din Ciresarii mi se pare de 100 de ori mai incitanta si mai aducatoare de satisfactii decit ce se face acum la distante de 1000x mai mari cu scule profesionale.
    Poate sint eu nostalgic dar radioamatorismul a murit. A ramas doar un mutant profesional 100% unde singurul efort e sa apesi pe ptt si sa gavaresti.

  • Postat de YO2 - la 2008-01-23 15:07:52 (ora Romaniei)
  • Ciresarii sunt fictiune, pe cand acest articol descrie ceva real. Marius, bun articol. 73

  • Postat de yo2 ,,bis,, - la 2008-01-23 15:35:53 (ora Romaniei)
  • Daca cei din YO3 ar avea si ,,inaltime,,atunci ar fii buni pina si in frcventele inalte! altfel ramin ....mitici sau arhangheli! ...Care ii fruntea?.. care ii coada? daca si la un articol de bun simt arhanghelii ....p ...au pareri! ...agronomice! 73! si LA MULTI ANI! PT. TOTI! - ne arhanghelii- din yo3!

  • Postat de Arhanghelul Mihail - la 2008-01-23 21:22:25 (ora Romaniei)
  • Nu am auzit vreodata vreun ardelean care sa nu vb de mitici. In inchipuirea lor, miticii sint vinovati de toate relele pamintului. Lumea fara mitici ar fi mai buna si toti ar bea nectar si ar mirosi flori toata ziua. Yo3 va trage la remorca pt ca altfel nu ati avea directie.

    Ce am scris era o parere personala. Daca simti nevoia sa ma critici, ok. Daca vb de mitici e clar ca dialogul e inutil.
    Ciresarii e o carte dar nu e fictiune.

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2008-01-24 07:13:54 (ora Romaniei)
  • Foarte frumos reportaj de "field day", stil alert si condimentat! Ma bucur ca Marius arata aici (inclusiv ilustrat cu poze) ce inseamana lucrul in cooperare! Feri, YO5OED este de mult timp prezent la majoritatea actiunilor de la Siria, l-am vazut acum si pe Nicu,YO5ALI (nici Marius nu e "de-al casei"!).
    Este extrem de neplacut ca in comentarii se deviaza atat de mult de la subiect, ajungandu-se pana la polemici interregionale ( sau provincie vs. Capitala!), dar si mai neplacuta este (in continuare!) ascunderea sub anonimat!(Toate comentariile de pana aici sunt anonime!) Urmaresc de mult timp comentariile "Arhanghelului Mihail", ele sunt de cele mai multe ori argumentate, pertinente, destul de des "revolutionare"? De ce ii e frica sa se prezinte "in clar"?

  • Postat de Arhanghelul Mihail - YO3 la 2008-01-24 11:32:53 (ora Romaniei)
  • Observ ca anonimatul meu e mai important si mai "deranjant" decit ceea ce vreau sa transmit in cadrul postarilor mele.
    E clar ca imi argumentez parerile si de cele mai multe ori intru in conflict cu diversi "ingusti" care s-au obisnuit cu status quo-ul actual din radioamatorism si pt care schimbarea reprezinta ceva imposibil aproape. Profit de acest post pt a spune ca demersul privind scaderea gradului de dificultate a examenelor ESTE O MARE GRESEALA. Interesul nu e sa ai radioamatori multi dar prosti ci putini dar care sa stie ce vorbesc iar electronica si radiotehnica sa fie domenii fara secrete pt ei.Nu dificultatea examenelor este cauza pt care nu exista aspiranti ci politica lipsa a FRR de promovare si sprijinire a radioamatorismului in general.
    Pt a ajunge la expeditii gen Siria, trebuie sa fii pasionat si motivat. E clar ca un incepator sau aspirant oricit de pasionat ar fi trebuie motivat pt a persevera.Cine mai face asta in ziua de azi? Cum spuneam, radioamatorismul a murit.

  • Postat de YO2 - la 2008-01-24 13:35:58 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul a murit...
    Nu pot decat sa-l citez pe Mark Twain: 'zvonurile privind moartea mea sunt exagerate...'. Radioamatorismul ( ca si toata lumea dealtfel ) e in continua schimbare ( deh dialectica ). Trebuie sa ne adaptam vremurilor. 73.

  • Postat de Elvis - YO7MCN la 2008-01-24 14:27:29 (ora Romaniei)
  • Salutare Adrian,frumos articol si mai ales relevant.Dar mai ales frumos titlu "In vizita la campioni"-dar nici tu nu esti departe doar ca esti modest,esti unul din aceia care tace dar face.Cit priveste "anonimii" nu-i mai bagati in seama...nu vedeti ca varbesc "de dincolo"?

  • Postat de Elvis - YO7MCN la 2008-01-24 16:54:47 (ora Romaniei)
  • Cu scuzele de rigoare,in acelasi timp citeam si ce a scris YO2BPZ,de aceea am gresit numele(oricum se apropie sarbatorile de PASTI!!!).

  • Postat de Adrian Voica - Y la 2008-01-24 17:33:12 (ora Romaniei)

  • Pentru Toni: Am avut si eu de suferit in urma parerilor personale postate prin anumite locuri pe aceasta pagina, dar nu voi renunta la a ma semna de fiecare data! Cand este ceva atat de grav ca pagina nu suporta, nu voi scrie!

  • Postat de Valericã Costin - YO7AYH la 2008-01-25 09:50:58 (ora Romaniei)
  • Felicitãri grupului de radioamatori care au realizat aceastã “expeditie”! Chiar si în situatia în care nu ati fi realizat nici-o legãturã radio initiativa voastrã este de apreciat. În una din pozele postate am observat si trei copii. Ce bucurosi or fi fost!? Cu salutãri, Valericã Costin

  • Postat de Nelu Ilea - YO5CTZ la 2008-01-25 11:56:21 (ora Romaniei)
  • Sincere felicitari, colectivului de radioamatori din Arad si Pacica, pentru ceea ce fac in domeniul radioamatorismului si in mod deosebit in uus.Este un exemplu, demn de urmat, in special de catre noi cei din districtul 5.Speram intr-un an radioamatoricesc mai bun! Ce ati spune de un MARATON UUS (50;144;432;1296 Mhz)lunar,incercand sa asiguram continuitate in domeniul uus si nu in ultimul rand atragerea tinerilor in randurle noastre? Cu respect . Nelu Ilea. yo5ctz

  • Postat de Nelu - YO2LEA la 2008-01-29 14:58:10 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru articol Marius! Ne-a facut deosebita placere sa te avem operator in IARU VHF.Nelu - 5CTZ multumim pentru felicitari, facem si noi ce putem cu echipamente modeste,poate in acest an o sa reusim sa terminam sistemul de 6 antene BQH12 pentru 144 si finalul de 1K.
    Va doresc numai bine.
    73`s Nelu - YO2LEA

  • Postat de Marian - YO3GSK la 2008-02-05 14:56:04 (ora Romaniei)
  • FELICITARI DOMNILOR.
    Tin sa precizez ca comentariile........inutile gen poetic anti radio..........sau politice anti FRR se pot face pe bloguri.......ORICUM NOI ROMANII AVEM DARUL DE A STRICA PETRECERILE ETC....... 73

  • Postat de Doru Zaslo - YO2AMU la 2008-02-19 12:18:34 (ora Romaniei)
  • Excelenta ideea lui YO5CTZ pentru un maraton lunar care,dupa parerea mea,ar revigora activitatea in UUS. Felicitari lui Marius pentru articolul de mai sus si fotografii.Comentarii critice sunt binevenite...cele rautacioase...sa incercam sa le ignoram! Un mare om de stat a spus odata:" Traim sub acelasi cer dar nu toti avem acelasi orizont".
    73's de Doru-YO2AMU

  • Postat de Ioan Haiduc - YO5BSG la 2008-02-22 01:08:26 (ora Romaniei)
  • Felicitari colectivului de radioamatori din Arad, pentru ceea ce au realizat in benzile de uus si frumosul articol prezentat.Sper ca in acest an, sa ajunga cit mai multe indicative YO in listele de concursuri uus din Spania.73's de Ioan-YO5BSG-EA3BSG

  • Postat de ion - YO9CEB la 2009-03-13 19:47:54 (ora Romaniei)
  • felicitari.domnilor.tinetio.tot/asa/nu.luati.in.seama.orce.circotas.si.la.mai.multemexpediti

  • Postat de ion - YO9CEB la 2009-03-13 19:47:55 (ora Romaniei)
  • felicitari.domnilor.tinetio.tot/asa/nu.luati.in.seama.orce.circotas.si.la.mai.multemexpediti

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "In vizita la campioni"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact