hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Campionatul Naţional de Telefonie 2007

(Întrebări cu iz de plătire de poliţă veche)

Margarit Ionescu YO9HG

MOTTO: Să priceapă tâlcul. Era şi prima minune pe comuna Bulzeşti
"Acum s-or ţine lanţ", zicea Sandu lui Chioveanu,
Că noi de când ne ştim, n-am văzut decât pe Dracul.
Scuipă, mă, în sân, nu pomeni numele Necuratului, daţi-vă la O parte, ho,
Lăsaţi omul să răsufle.
Şi, către ceilalţi: - Staţi aşa, să-l prindem cu fofârlica.
(Marin Sorescu: "Minunea")

Din puţinele mesaje primite în urma Campionatului Naţional de SSB, reproduc mesajul lui YO8RRT:

Salut Mărgărit,
Unul din puţinele momente de mare satisfacţie pe anul acesta a fost QTC-ul din seara asta. Locul 12 la CN de telefonie este bun pentru un qrp home made. Cât despre operator, pot să spun că iubeşte undele radio şi meşteritul electronilor.
Te îmbrăţişăm cu drag şi îţi mulţumim pentru strădania şi răbdarea care au avut efecte benefice în sufletul radioamatorilor scurtişti.
73 şi multă sănătate!
Daniel YO8RRT

Fără comentarii, doar un: Vy TNX!

Un alt mesaj, de la un radioamator care-şi verifică logul de concurs, înainte de a-l trimite la arbitraj:

Bună ziua! Vă rugăm dacă sunteţi amabil să ne comunicaţi penalizările din acest concurs pentru clubul nostru, astfel încât să nu se mai repete cu alte ocazii cât şi a verifica dacă nu cumva am greşit la întocmirea logului în format Cabrillo.
Cu multe mulţumiri, 73's de la YO7GC.

Situaţie puţin hilară, YO9HP apare în trei loguri cu patru QSO-uri. Eu însumi l-am confundat pe Teo cu Alex. (Aceeaşi modulaţie, indicative foarte uşor confundabile). Dar dacă s-ar fi aplicat regula punctării şi a staţiilor din LIPSĂ LOG, Alex ar fi trebuit să fie punctat, cu toate că în timpul competiţiei era în avion. Sau ar fi trebuit mărit numărul de "Lipsă log" de la 3 la 5, sau mai bine la 10, sau la 20, sau şi mai bine la 7(!).

YO8WW îmi trimite un set de întrebări, nelămuriri ale dânsului, cu toată transparenţa totală a listelor afişate pe radioamator.ro şi hamradio.ro. La acest CN SSB am folosit acelaşi soft ca la CN CW la care, datorită transparenţei totale, a putut fi depistată o fraudă în loguri şi care, mai mult, a pus în discuţie însăşi "anularea campionatului". Softului, i-am adăugat lista dublelor şi cu titlul experimental "situaţia pe asociaţii sportive, cluburi…".

Prima întrebare a fost unde a dispărut de la validare YO8BPY? Răspunsul e simplu, în loc de "P" s-a tastat "O". Tastarea, introducerea logului în calculator, s-a făcut de YO9CWY, căruia i s-a trimis prin poştă logul hârtie, dar fără o rugăminte prealabila a lui Gabi către Dan, şi fără acordul acestuia. Dan îmi spusese, că din motive personale, bine întemeiate, nu mai poate face parte din grupa de operatori PC.

Tot e bine că, în întrebarea respectivă, nu a fost acuzat Dan pentru greşeală!

La întrebările referitoare la YO6KEA, YO5DDD şi YO5OJC, răspunsul este simplu: în logul acestora, QSO-urile respective sunt DUBLE.

Am aflat că la CA de la BZ, s-a hotărât precizarea noţiunii de DUBLĂ, pentru a se elimina ambiguităţile. Este o hotărâre bună, cu toate că pe mine mă va pune din nou la lucru în adaptarea softului existent. (Până în martie 2008 mai este timp şi numai dacă FRR îmi va face tot mie onoarea să arbitrez CN 2008).

Pentru dispariţia lui YO6KNE din logul validărilor lui YO8KGP, iată mesajul lui YO6CFB:

Vă salut… Am primit un mesaj de la YO8KGP, în care mi-a atras atenţia, că din logul meu [YO6KNE] lipseşte un QSO cu YO8KGP.
Am verificat logul electronic şi aşa este. Din siguranţă, în timpul concursului, aveam obiceiul de a face şi log pe hârtie, ca la o eventuală cădere de tensiune sau dacă cumva se strică PC-ul, să avem date şi pe hârtie, ca să putem continua concursul. Din păcate nu am confruntat cele două loguri după concurs, pentru că nu am avut probleme şi din această cauză nu am observat lipsa legăturii. […]
73's de la YO6CFB, Lacy.

Iată deci elucidată şi dispariţia misterioasă a QSO-ului din log.

Şi cu aceasta Campionatul Naţional de Telefonie 2007 intră în istoria radioamatorismului YO.

73's şi mulţumesc tuturor pentru încredere şi susţinere!

20 noiembrie 2007

Voi preda la FRR un CD cu absolut toate informaţiile referitoare la CN SSB 2007 pentru arhivare.

Margarit Ionescu YO9HG

Articol aparut la 22-11-2007

8263

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (14)  

  • Postat de CN tlf 2007 - la 2007-11-22 12:04:39 (ora Romaniei)
  • Dl. Margarit, dumneata ii iei fin, cu citate ,cu motto si unele personajele ale piesei au obrazul ca talpa (vezi aceleasi figuri in Campionatul de acu 1-2 ani, cu sedinte CA ,cu anulari de Campionat etc..).Cred ca determinant in obtinerea unui loc fruntas incepe sa devina TUPEUL QRO !!Cel mai sanatos pentru nervi este sa nu lucrezi (sau sa trimiti cel mult Log Control)iar la YO DX Contest sa faci 100 de legaturi de curtoazie (sa nu zica lumea ca nu existam) si sa mergi la culcare.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2007-11-22 12:40:52 (ora Romaniei)
  • Inca o data se confirma ca numai legaturile confruntate in loguri trebuie punctate. QSO-uri cu statiile care nu trimit log de participare, ZERO puncte! In rest multa munca Margarit, si ar trebui sa primesti multumiri pentru o treaba facuta absolut voluntar.

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2007-11-22 13:43:56 (ora Romaniei)
  • Ceea ce ma bucura cel mai mult este doar faptul ca, prin efortul aproape supraomenesc al catorva oameni, avem sansa sa mergem pe drumul cel bun! In rest, fiecare cu cat il tin puterile (nu PUTEREA!). Mai e invca nevoie de mult fair play, dar ...va veni!

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2007-11-23 01:57:03 (ora Romaniei)
  • Margarite draga...nu il inteleg pe Ciprian - de ce ti-a acordat o fereastra de comentarii.
    De asemenea nu inteleg cum Ciprian a acceptat sa scri "(Întrebări cu iz de plătire de poliţă veche)"
    Polite vechi poti sa platesti in trafic sau in video dar nu aici... apreciez faptul ca-l citesti pe M.S. dar sincer sa fiu nu are legatura cu tine...
    G

  • Postat de Gabi - la 2007-11-23 02:02:14 (ora Romaniei)
  • Margarit draga, zici:

    "Din puţinele mesaje primite în urma Campionatului Naţional de SSB, reproduc mesajul lui YO8RRT:"

    Draga margarit, cat de multe mesaje vroiai sa primesti?


  • Postat de Margarit Ionescu - YO9HG la 2007-11-23 07:58:02 (ora Romaniei)
  • Raspuns pentru YO3CEN.
    Dr Om Gabi, si la viitorul CN CW 2008 vor veni loguri pe hartie, de la radioamatori care n-au calculator; dar si de la radioamatori care folosesc un calculator in activitatea lor dar de ce sa nu trimita logul pe hartie la alti colegi ca acestia sa-l transforme in Cabrillo? adica "După mine potopul". Te oferi ca in viitor sa dai o mana de ajutor si sa transformi cateva loguri hartie in Cabrillo?
    Despre "Intrebari cu iz de platire de polite": Am aflat ca in adunarea CA de la Buzau, acelasi personaj cu drept de vot in CA si deci care poate conduce destinele radioamatorismului romanesc, si-a exprimat iar "Disponibilitatea" de a-si bate joc de radioamatorii YO, in a falsifica din nou logurile la Campionatele viitoare. Si atunci, nu-i pacat ca Ciprian nu-mi cenzureaza articolul?! Cate mesaje asteptam? Nici unul de laude, dar nici mesaje cu iz de rautate cum ar fi chir comentariile dumitale. (Atentie, la noi, cei care nu fac nimic nu-i lasa nici pe altii sa faca ceva). Si cu asta, gata, nu voi mar folosi acest spatiu pentru alte comentarii la mesaje.

  • Postat de Vasile - la 2007-11-23 08:39:36 (ora Romaniei)
  • Margarit daca iti inchipui ca YO3CEN va face vreodata ceva pentru altii, te inseli. Omul asta a ridicat tupeul la rang de virtute. Oricum, tupeul e singurul lucru cu care se poate lauda! Chiar are impresia sincera ca Sorescu nu e de nasul tau! Mare e gradina ta....73 si multumiri pentru munca depusa voluntar.

  • Postat de Margarit Ionescu - YO9HG la 2007-11-23 08:40:50 (ora Romaniei)
  • Si totusi, pe YO3CEN nu-l gasesc in clasamentul Campionatului NaÅ£ional de Telefonie din 2007!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2007-11-23 14:42:52 (ora Romaniei)
  • Vasile de mai sus nu are nici-o legaturta cu mine YO6EX.
    Se pare ca nu este radioamator.

  • Postat de Gabi - YO8WW la 2007-11-27 21:44:10 (ora Romaniei)
  • Stimate Dl Margarit, Constat ca nu cunoasteti regulamentul de concurs si mai persistati inca in prostie cu explicatii hilare. Daca un QSO este dublat in aceeasi ora de alt QSO, acesta se coteaza cu 0 puncte si nu se anuleaza ambele legaturi. Ori dvs. prin supersoftul conceput prin priceperea dvs, anuleaza ambele QSOuri. Regulamentul nu-mi interzice se efectuez duble,ci doar sa nu le cotez si dublele, sau sa nu le cotez de 2 ori in aceeasi ora.
    Din logul meu
    YO8KGP 01 15.19 242 NT / YO6KEA 511 BV 5 minute

    Din logul lui YO6KEA
    YO6KEA 01 15.20 511 BV / YO8KGP 242 NT Dubla

    YO6KEA 01 15.59 303 BV / YO8KGP 925 NT
    De ce????????????????????
    A doua greseala care o faceti este aceea de a confunda diferenta de 2 minute cu 5 minute..... Aritmetic, orice copil de scoala stie ca intre 15,59 si 16,01 nu poate sa fie mai mare de 5 minute........ O etapa este de la 15,00 la 16,59 UTC...... Sau ati inventat alt regulament?
    De ce nu ati dorit sa-mi raspundeti direct?
    Si apropo's de log... eu am trimis log pe hartie la FRR.... in termen, se afla si acum la YO3APG. Confruntati YO8BPY, cu YO8BOY.... Chiar ma credeti tampit?

  • Postat de hai sa comparam !! - la 2007-11-28 12:44:19 (ora Romaniei)
  • Din regulament(daca este valabil ??? vezi la pag concursuri)
    Penalizãri: Se anuleazã la ambii corespondenti punctele si multiplicatoarele: dacã timpul
    diferã cu mai mult de 5 minute, dacã sunt înscrise legãturi cu propriul judet în primele 5
    sau ultimile 5 minute ale etapei, dacã sunt greseli la înscrierea indicativului sau a
    judetului, dacã sunt mai multe greseli la codul numeric/ Se penalizeazã cu 50% la ambii
    corespondenti o singurã gresealã la înscrierea codului numeric
    Legãturile dublate se iau în considerare o singurã datã si anume prima legãturã care este
    corectã la ambii participanti.
    Cititi, analizati, comparati si ....cumparati !!

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2007-11-28 14:28:44 (ora Romaniei)
  • Sustin si voi continua sa sustin ca regulamentul actual este depasit si are prevederi bizare. COnsiderati doar doua situatii, ambele evidentiate in materialul de mai sus: 1. Transmit YO9PH si corespondentul trece in log YO9HP. Punctele sint anulate LA AMBII CORESPONDENTI. Cu ce am gresit eu? Cum pot preveni aceasta situatie? 2. Fac legaturi valabile prin radio, nu inventate din call book. Corespondentul nu se sinchiseste sa trimita log, sau logul este pe hirtie si pierdut prin vreun sertar, sau este transcris gresit (fara intentie!). Eu pierd punctele si multiplicatoarele respective. CU ce am gresit? Cum pot preveni aceasta situatie? Mai ales ca aceasta din urma situatie este deja documentata ca a produs schimbari la virful clasamentului (adica titlul de campion) in cel putin doua ituatii de care am cunostinta. 73!

  • Postat de monkey business!! - la 2007-11-28 16:22:42 (ora Romaniei)
  • Concursurile de radio se desfasoara prin unde radio !! De aceea apare acea doza de neprevazut , de hazard, care face parte din farmecul, notiunea jocului. Cine nu intelege acest lucru, ori se face ca nu intelege,ori e invatat sa livreze unde radio "la betoniera"!!
    Imaginati-va urmatoarea situatie: Iau Call-book, scriu 6500 legaturi pe fisa, mi se confirma cca 200(reale), dar doresc si confirmarea celor 6200 pe motiv ca nu au trimis log.Cred ca sunt necesare doar reguli clare, care nu pot fi invartite de "avocati de ocazie" la fiecare 2-3 ani, in rest ACCEPTI sau NU ,hazardul propagarii, loguri uitate, gresite cu intentie, fara intentie etc...
    Pentru cei care nu accepta ideea de joc ,corect si cinstit, solutia este intalnirea la o masa comuna ,dictarea legaturilor si schimbarea pe loc a fiselor de concurs.

  • Postat de fair play - la 2007-11-29 15:46:52 (ora Romaniei)
  • Si in alte sporturi ( spre ex. fotbal ) se mai intampla ca din greseala mingea sa fie pasata la adversar. Asa ca un indicativ scris sau inteles gresit nu e cine stie ce. Mai bine verifica de doua, trei ori daca corespondentul a inteles totul.73

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Campionatul Naţional de Telefonie 2007"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact