hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Pledoarie pentru infiintarea Birourilor QSL districtuale

Adrian Voica YO2BPZ

"Nu stiu ce simt altii, dar primirea acelui petic de hirtie (QSL-ul -n.n.) pentru mine reprezinta ceva deosebit si nu cred ca voi fi adeptul QSL-urilor electronice, nu ar mai avea nici un farmec toata pasiunea noastra. Incerc pe cat e posibil sa trimit QSL tuturor celor cu care am lucrat, si in special receptorilor, care au intodeauna intaietate. Si eu am fost receptor si stiu cu cata nerabdare asteptam acel petic de hirtie! Si chiar ma pot mindri cu cele 200 si ceva de tari confirmate ca receptor! E pacat sa nu ii incurajam, tinand cont ca majoritatea sunt tineri"
(din comentariul lui YO4RXX la unul din sondajele de pe radioamator.ro)

- Analizand (in masura in care ne afecteaza direct) modul deosebit de defectuos in care functioneaza la ora actuala serviciul QSL la nivelul FRR (ne referim doar la partea de expediere catre radiocluburile si radioamatorii individuali din teritoriu a QSL-urior primite la FRR), situatie datorata in primul rand lipsei de fonduri, dar si a personalului care sa efectueze permanent aceste servicii (cartare, expediere in tara) si folosirea pe scara larga a "curierilor ocazionali", lucru deosebit de pagubos si nociv, care genereaza instrainarea sau pierderea unui mare numar de QSL-uri (si chiar diplome), extrem de necesare pentru obtinerea unor clasificari sportive
- pentru usurarea semnificativa a activitatii Biroului QSL al FRR
- pentru fluidizarea traficului QSL de la FRR spre radioamatori si intre districte
- pentru reducerea cheltuielilor de expeditie si o mai mare siguranta a trimiterilor QSL

Consiliul Director al Radioclubului YO HD Antena DX Grup Deva a hotarat sa propuna atentiei tuturor radioamatorilor interesati de QSL-uri infiintarea Birourilor QSL districtuale, care sa primeasca de la FRR toate QSL-urile pentru districtul respectiv, sa le carteze si expedieze spre radiocluburile din district (dupa o lista de membri intocmita de respectivele radiocluburi), sau chiar radioamatorilor individuali, la adresa proprie, in schimbul unei contributii modice (credem ca ar fi suficienti pentru inceput 10 lei pe an), platibila in timbre postale de valoare unitara mica.

Avantaje:
- S-ar usura enorm sarcina cartarii QSL-urilor la FRR, aceasta operatiune putand fi facuta de oricine, nefiind necesar personal care sa cunoasca repartitia indicativelor pe judetele din districte si pe radiocluburi (cu exceptia celor speciale cu cifrele 0 si 1), aceasta sarcina revenind in continuare Biroului QSL districtual
- QSL Managerii districtuali pot lua legatura periodic cu responsabilul Biroului QSL al FRR si, atunci cand sunt QSL-uri pentru district, se pot trimite catre FRR timbrele sau banii necesari pentru expedierea rapida a acestora
- Avantajele ar fi imediate, drumul QSL-urilor intre cei doi parteneri de QSO s-ar reduce simtitor si siguranta trimiterilor ar creste foarte mult
- Prin comunicarea la organizatiile nationale din strainatate a adresei birourilor QSL districtuale, s-ar putea primi QSL-urile direct de la acestea (asa cum s-a intamplat la Deva in anii `80, cand, prin introducerea de stickere cu adresa "YO2 QSL Manager" in pachetelele de QSL-uri expediate catre strainatate , s-au primit direct un important numar de pachete cu QSL-uri din tarile europene, dar si din Japonia, Peru, Canada).
- S-ar putea efectua (prin contributia modica a celor interesati), trimiteri directe de QSL-uri catre birourile QSL ale altor tari (YO HD DX, prin hotararea Consiliului Director nr. 18 din 21.12.2006 a initiat si popularizat, inclusiv prin emisiunile QTC nationale, un program de expediere directa catre tarile cu care radioamatorii YO au trafic mai intens - W, VE, PY, JA, VK, ZL, G, F, DL, EA, I si U -, dar au fost putini radioamatorii care au solicitat serviciile noastre).

Dezavantaje:
- In opinia noastra, credem ca nu ar fi

Cerinte minime impuse Birului QSL districtual:
- posibilitati materiale, financiare si umane corespunzatoare
- seriozitate, perseverenta, altruism, hamspirit (fair play)
- disponibilitati pentru voluntariat
- continuitae (cei care isi asuma aceasta sarcina, trbuie sa o gandeasca in perspectiva a cel putin cinci ani)

Deoarece la nivelul Radioclubului YO HD Antena DX Grup Deva exista la ora actuala indeplinite toate aceste cerinte, Consiliul Director a hotarat, in sedinta sa din data de 12 octombrie 2007, sa solicite FRR acceptarea atributiilor de Birou QSL YO2 pentru Radioclubul YO HD Antena DX Grup (Casuta postala 24, 330190 Deva 1, HD) .

A hotarat deasemenea sa supuna aceasta initiativa si in atentia altor radiocluburi din districtele YO care ar putea face fata cerintelor minimale impuse de conditia de Birou QSL districtual, in interesul bunei circulatii a QSL-urilor catre radioamatori.
Prezenta initiativa va fi postata, pentru cunoastere si dezbatere, pe saitul radioamator.ro si va fi expediata prin posta, ca document oficial, la FRR, de la care asteptam un raspuns (avand in vedere ca finalizarea acesteia si functionarea pe viitor a Biroului QSL districtual, depinde exclusiv de felul cum vom conlucra cu FRR).

Consiliul Director al Radioclubului YO HD Antena DX Grup Deva

Adrian Voica YO2BPZ

Articol aparut la 19-10-2007

10322

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (26)  

  • Postat de Dan - YO8COK la 2007-10-19 10:08:33 (ora Romaniei)
  • Sunt adeptul paper QSL si de aceea il felicit pe autorul demersului si cred ca FRR ar putea incepe o actiune in aceasta directie. Ca sa fie o treaba cinstita cred ca cei care vor accepta sa preia o asemenea sarcina sa fie stimulati si material cu contributia beneficiarilor.
    E pacat sa renuntam incetul cu incetul la acest mod minunat de a comunica intre HAM-i.Parerea mea...HI Dan

  • Postat de GIL YOP2AOB - YO2AOB la 2007-10-19 11:03:08 (ora Romaniei)
  • Ce parere au cei din Jud. AR TM CS
    Ori cum va fi un pas inainte ptr. a se pune in miscare expedierea si primirea de QSL-uri
    73 YO2AOB/TM

  • Postat de Romeo - YO4RST la 2007-10-19 13:44:33 (ora Romaniei)
  • "Art.103 Asociaþiile judeþene de radioamatorism iºi desfãºoarã activitatea pe baza statutului si regulamentelor proprii, avizate de F.R.R. care aprobã si eventualele modificari sau completari la forma initiala. Asociaþiile Judeþene elaboreazã programe proprii, calendare competiþionale judeþene, omologheazã rezultatele competiþiilor judeþene, organizeazã cursuri ºi competiþii de iniþiere, acordã clasificarea sportivã la nivel de „junior“, asigurã traficul de QSL-uri, þine evidenþa membrilor din judeþul propriu, încaseazã taxe ºi þine legãtura cu D.T.S.J ºi Consiliile locale. "- EXTRAS din STATUTUL FRR.
    Initiativa e laudabila, dar nu cred ca trebuie sa va adresati FRR ptr. a deveni Birou QSL YO2. Cluburile din districtul 2 trebuie sa va accepte ca atare, nu FRR. De aici pot apare si probleme. Sa zicem ca YO2KXX nu doreste asa ceva; astfel FRR ar trebui sa carteze QSL-urile ptr. membrii YO2KXX separat de ale celorlalti.... si cine mai sta sa faca si asta?
    Eu personal m-am gandit la a sprijini un birou national, dar din pacate nu sunt in YO3 ptr. a realiza treaba asta... Sunt de acord cu YO3APG cu necesitatea primirii de QSL-uri prin casuta postala arhicunoscuta a FRR, dar cred ca un birou QSL cu atributii complete la nivel national ar fi o necesitate. Sunt foarte interesat si de parerile altora.... Ptr. cei care au urmarit sondajul de pe hamradio.ro, desi nu poate fi luat drept reprezentativ, cei care au votat ptr. un birou QSL national "full" au fost de 84%...
    O hotarare decisiva poate fi luata in viitoarea adunare generala prin modificarea Statutului FRR. Deci astept si eu comentarii in continuare. 73 si cat mai multe QSLuri!

  • Postat de Dan - YO6OMD la 2007-10-19 14:23:27 (ora Romaniei)
  • Odata cu trimiterea revistei Radiocomunicatii si Radioamatorism in acelasi plic se pot trimite si QSL-uri. 73! de Dan YO6OMD

  • Postat de Marian - YO7CEG - - la 2007-10-19 21:23:26 (ora Romaniei)
  • Salutare ! - DA, am primit sistematic si sigur QSL-uri impreuna cu cu revista, pe timpul cat a trait Doamna Campeanu, angajata a F.R.R. - o persoana delicata si constiincioasa, documentata, cu o memorie grozava, care facea serviciul corect si cu pasiune. Desi primirea Qsl-urilor este importanta, acestea odata intrate in tara, sunt ca si primite...Chestiunea Dureroasa este EXPEDIEREA QSL-urilor, asta este Greu de Realizat ! Cu Bine, 73's.

  • Postat de YO3JW, Pit - la 2007-10-20 11:04:23 (ora Romaniei)
  • Stimati colegi, Problema QSL-urilor este veche de cand exista ele. Rezolvarea nu poate veni decat din partea unor oameni care doresc sa faca acest lucru, mai mult voluntar, daca se poate spune. Avantaje materiale nu prea exista! Ideea infiintarii unor centre de distribuire a QSL-urilor pe districte nu este noua. Din cand in cand apar si initiative laudabile. Ele daca sunt odata pornite trebuie sa dureze in timp. Aceste centre districtuale ar putea sa faca si expedierea in strainatate a QSL-urilor. Acest lucru se poate numai prin contributia financiara a celor care apeleaza la aceste servicii. Nu stiu daca la TM mai functioneza serviciul de expediere sau a disparut in timp. Problema este ca aici efectiv trebuiesc platiti bani, iar cand este vorba de bani, radioamatorii nostri fug ca de tamaie.... Daca s-ar putea rezolva de alti pe banii altora, cu munca altora, etc altora... Va trebui sa invatam ca aceasta activitate costa si nu putin! Nu putem individual, cu toate ca tendinta este ca radioamatorii sa devina din ce in ce mai individualisti, ar fi bine sa se sustin activitatea de club. Cei care nu au posibilitati financiare sa participe in numele clubului, iar clubul sa-i sustina.
    La doresc succes celor de la Deva in demersul lor. A mai fost o idee de la Piatra Neamt pentru districul 8. Poate se molipsesc si altii.
    Practic la un astfel de birou fiecare radioamator care doreste sa primeasca QSL-urile intrate in tara ar trebui sa aiba un plic autoadresat si timbrat corespunzator pentru 100 grame sau 500 gr. In momentul in care se ajunge la greutatea platita plicul este dus la posta si trimis pe adresa radioamatorului respectiv. Se poate trimite si recomandat adaugand timbre in valoarea necesara.Apoi va trebui trimis alt plic in care sa se trimita QSL-urile noi sosite si asa permanent. Ce se va intampla cu QSL-urile care nu sunt astfel revendicate? Iata numai cateva aspecte ale activitatii unui QSL birou districtual! Oricum un astfel de birou trebuie sa aiba reguli scrise si cunoscute de cei care le folosesc!
    73
    Pit

  • Postat de Marian - YO7CEG - - la 2007-10-20 12:53:31 (ora Romaniei)
  • Asa este, Numai Impreuna vom Reusi ! Din pacate, interesul de grup - atat cat a fost , s-a diminuat foarte mult...Intr-adevar, trebuie contributie individuala si mai ales substantiala, nu mai merge cum mergea... Pasiunea noastra este si a devenit si mai mult - un "lux" - doar ptr. cine mai are posibilitati ...Pentru activitatea QSL, Tiparire si Expediere - acestea fiind cele mai importante aspecte in finalizarea obligatiilor noastre fata de corespondenti, a aparut o solutie noua, la care cred ca voi apela cat de curand, deoarece consider ca merita ! va recomand : http://www.globalqsl.com/ Va doresc sa va bucurati de primirea unor QSL-uri frumoase dar sa expediati QSL -urile Dvs. , in aceasi masura ! cu BINE !

  • Postat de Ovidiu - YO2DFA la 2007-10-20 18:16:36 (ora Romaniei)
  • Am un gust amar de ceea ce inseamna birourile districtuale! Inainte de 1989 existau asa ceva in YO! Noi cei din CS trimiteam QSL-urile noastre la Timisoara, aranjate si cartate pe tari, districte (daca era cazul) etc. Pe vremea aceea eram SWL! Cu ocazia unui drum facut la Timisoara, mergand la radioclub am gasit cosul de gunoi plin de QSL-uri, majoritatea scrise de receptori si adresate statiilor DX! Erau QSL-uri din toate judetele YO2 si nu numai de receptori! Intrebandu-l pe YO2IX ce cauta respectivele QSL-uri la cosul de gunoi mi-a spus ca sunt adresate unor statii straine ce au manageri si care nu raspund daca nu primesc 1 IRC (pe vremea aceea era destul si atat)!
    Mi-am strans QSL-urile care erau la ora aceea in cos, si le-am trimis la birourile de care apartineau managerii! De la o parte am primit QSL-uri prin birou, de la alta nu! Daca ramaneau QSL-urile in cos nu primeam nimic!
    Este adevarat ca de la FRR primesc QSL-uri de 4-5 ori pe an, dar le primesc! De cate ori am fost la FRR nu am vazut nici un QSL in cosul de gunoi!
    Daca se introduce si "veriga" YO2 QSL Birou???
    Aceasta veriga va primi tot de 5-6 ori pe an QSL-uri pentru tot districtul!
    Alta cartare la YO2, si apoi trimise QSL-urile in judete, unde exista 2-3-4 cluburi!
    YO2XXX nu e de-al meu, a primit K8S, la cos cu el! Sa intre in clubul meu yo2xxx, nu la concurenta, HI!
    Am cam tras de par, dar din pacate se poate intampla!!!!In ceea ce priveste expedierea, cred ca metoda actuala este buna! La nivel de judet, cel (cei) ce se ocupa de expedieri pot fi observati permanent si nu riscam ca mai multe QSL-uri sa ajunga in cos!
    Daca, totusi, se va ajunge la birourile districtuale, atunci persoana sau persoanele care se vor ocupa de ele ar trebui sa fie radioamatori "curati" din toate punctele de vedere, oamenii in care toti cei din district sa avem incredere deplina!
    De fapt pana la intamplarea cu cosul de gunoi YO2IX asa imi parea!!!
    De acord cu Pit, un astfel de birou trebuie sa aiba reguli scrise si cunoscute de cei care le folosesc!
    73 Ovidiu

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2007-10-20 20:09:22 (ora Romaniei)
  • Il rog pe YO7CEG sa ne explice pe ROMANESTE ce inseamna , cum se face, si mai ales cat platesti pentru serviciile acestei firme.
    GLOBALQSL este o firma care face =afaceri=, nu
    binefaceri.... Referitor la propunerea lui YO2BPZ voi reveni cu un comentariu.

  • Postat de Marian - YO7CEG - - la 2007-10-20 20:40:12 (ora Romaniei)
  • Desigur, nu atat " afacerea " - termen despre care mai toti avem retineri si reminiscente - in sine, dar orice serviciu se plateste, de cand lumea...este firesc NU ? pana aici, banuiesc ca este clar...hi...hi...Pe situl indicat, gasiti toate informatiile necesare, ar fi greu sa va explic " pe romaneste " - sa traduc continutul sitului, dar ca majoritaea radioamatorilor, cred ca aveti cunostiinte de engleza. In primul rand , va rog sa accesati situl, intrati in partea superioara, la SAMPLES, sa vizualizati cateva Mostre - Exemple, de QSL-uri realizate de ei, apoi la BUY NOW, aveti oferta completa, in mai multe variante. Spre Exemplificare, la prima pozitie, ptr. 82 USD, Ei Va Tiparesc 1000 QSL cards si Vi Le Expediaza Destinatarilor - Statile de Radioamator, cu care ati lucrat !!! Mi se pare Grozav, Extrem de Folositor si cu-n Pret mai mult decat Rezonabil, ptr. toate problemele care depind de acesta actiune, Tiparire si Expedierea QSL-urilor. Deci Click-uti la SAMPLES, Veti fi Placut Surprins de Calitatea Tipariturilor si de Numarul radioamatorilor care au aderat la acest sistem - lucru interesant, care Functioneaza ! Dvs. trebuie sa va Editati modelul Dorit de QSL, sa va trimiteti Log-ul si USD. Restul este treaba lor ! Acest sistem, a fost folosit, din cate stiu si se observa pe situl respectiv, si de un YO - roman/ - cel putin, Va ramane Dvs. placerea sa-l descoperiti la Samples ! Va Doresc Documentare Placuta si Succes !

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2007-10-20 22:22:20 (ora Romaniei)
  • Ref. la GLOBALQSL:
    Cred ca ai fost convins ca inainte sa vorbesc m-am uitat pe site si m-am informat... Dar nu tot ce este frumos vopsit pe dinafara, este si in realitate...
    GLOBALQSL este o firma patronata de radioamatori rusi, care expediaza acele QSL-uri prin biroul lor natzional de la Moscova... Pentru care platesc mai nimic... Cat va tzine figura?
    Dar nu asta este motivul pentru care acest sistem nu va face pureci la ham-ii nostri.
    Costul minim este de 82USD, care trebuiesc trimisi intr-un cont bancar. Stii cat este comisionul bancar pentru aceasta suma?
    Sunt convins ca la comision nu te-ai gandit...Ca unul patzit pot sa-tzi spun: cel mai mic comision gasit de mine (am cautat pe la vre-o 12 banci), este de 25 Euro! Adica cca 35 USD. Asta face 82+35=117 USD. Ia vezi daca mai este tot asa de atractiv... Si nu ai rezolvat decat expedierea.. Dar primirea? Tot ca pana cum? Cu gentutza de la Bucuresti? Eu imi expediez singur QSL-urile si stiu cat costa in YO. Nu dau unui rus o suma ca aceasta, cu care eu trimit peste 2000 QSL-uri (inclusiv tiparul). Cand dai solutzii trebuie sa te gandesti la totzi radioamatorii, nu numai la cei cu bani.

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2007-10-21 12:10:50 (ora Romaniei)
  • Stimati colectionari de QSL-uri,
    Simt nevoia sa intervin pentru ca am vazut comentarii inexacte referitoare la serviciul GlobalQSL. Putem sa o numim afacere, dar este perfect legala si transparenta si, consider eu, convenabila pentru radioamatorii care fac trafic mare de QSL-uri. Ideea de baza este ca ei tiparesc QSL-uri in conditii grafice deosebite (color pe ambele fete, carton de buna calitate), apoi imprima datele QSO-urilor pe aceste QSL-uri (maximum 5 QSO-uri per QSL), pe baza fisierului ADIF expediat de client, apoi le expediaza periodic (la fiecare 2 luni, sau imediat cum s-au colectat 0.5 kg pentru o adresa) catre birourile din toata lumea. Sica, ce ti se pare incorect in toata treaba asta ? Faptul ca sunt niste texte in limba rusa pe site, se datoreaza politicii patronilor, care incearca sa atraga clientii din toata lumea. Speram sa acorzi mai multa atentie prezentarii ideii respective si chiar sa citesti opiniile utilizatorilor.
    Acum sa vorbim despre pret. Serviciul mentionat mai sus costa 82 USD/1000 QSL-uri. Va rog sa comparati tarifele altor imprimerii de QSL-uri si veti avea surpriza sa aflati ca majoritatea percep tarife mai scumpe decat GlobalQSL, fara sa luam in considerare costul expedierii QSL-urilor catre birourile de QSL din toata lumea. Nu am mai colaborat cu YO3JW de cca 3 ani, dar ultimul lui pret era mai mare decat cel de la GlobalQSL (in conditiile in care modelul lui Pit era color pe o fata si monocrom pe cealalta). Personal am imprimat QSL-uri color la : YO3JW, IT9EJW, LZ1JZ, WX9X, W4MPY. Pana la aparitia GlobalQSL cel mai bun raport pret/calitate l-am obtinut de la Tony, LZ1JZ (QSL color - 50 Euro/1000 buc, incluzand expedierea coletului in YO. Ultimul colet a continut 10 mii QSL-uri si a fost expediat prin curier, adica l-am primit direct la usa).
    In legatura cu taxele de transfer ale banilor catre Israel, asta depinde de "abilitatea" celui care expediaza, de a optimiza propiile costuri. Am expediat bani in trecut prin Western Union, dar am renuntat tocmai datorita taxelor exagerate. Saptamana trecuta am expediat contravaloarea a 3000 QSL-uri catre GlobalQSL, iar taxele au fost de cca 10 USD. Pentru cei interesati pot dat detalii.
    Concluzia : pentru radioamatorii care desfasoara trafic intens de QSL-uri, pentru cei care doresc serviciu de calitate, pentru cei care care nu au timp (chiar daca au bani) sa completeze mii de QSL-uri, apoi sa le impacheteze, sa imprime adresele birourilor, sa timbreze coletele, etc – pentru toti acestia, recomand GlobalQSL.
    Pana acum am expediat prin GlobalQSL cca 8000 QSL-uri, iar daca nu vor da faliment datorita tarifelor prea mici, voi continua sa folosesc serviciile lor. In curand QSL-urile GlobalQSL vor ajunge si la destinatarii din YO, asa ca puteti sa apreciati calitatea executiei.
    Pentru a evita suspiciuni, este bine sa adaug ca nu sunt implicat in niciun fel in afacerea celor de mai sus, dar nici nu vreau ca imaginea lor sa sufere, datorita impresiilor superficiale ale unor colegi de-ai nostri.
    In legatura cu ideea birourilor QSL YO zonale, personal nu imbratisez ideea. As aveam mai multa incredere intr-un birou central YO, finantat tocmai de expeditorii QSL-urilor. Dar si aici costurile vor fi rezonabile numai daca sunt multi radioamatori dispusi sa apeleze la acest sistem. 73, Alex – YO9HP

  • Postat de Marian - YO7CEG - - la 2007-10-21 15:07:51 (ora Romaniei)
  • pt. Vasile - YO6EX - daca intrati pe site, puteati observa foarte usor ca este o " afacere " Evreiasca - 4X, nicidecum ruseasca...Ma intreb daca ati citit...Cine stie de unde ati scos pe rusi, deci cred ca nu ati vizionat corect situl asa cum pretindeti, dar ma rog...dupa cum postati mai departe, cred ca nici acestora - poate cu atat mai mult- nu vreti sa le dati banii dvs...hi...hi...! Este Optiunea Dvs. Cat despre Expedierea Banilor in Strainatate, exista multe metode, inclusiv clasicul " mandat postal " dar si multe altele, Eu le-am folosit pe cele mai ieftine chiar si mai " neortotoxe " ptr. orice suma - doar 3 USD, dar asta inseamna documentare & cercetare. Cu regret constat ca informatia nu este apreciata, scuze ca am facut cunoscut un Serviciu de QSL-uri EXCELENT, a fost doar pierderea mea de timp, sa tastez pe acest subiect. Fiecare face cum doreste, Nu poti forta pe cineva cu binele, sau dragoste cu de-a sila nu se poate, fiecare cu ale lui, dupa posibilitati... iar informatia, uneori nu intra nici cu palnia. Puteti sa tineti cont de ea sau nu. la noi in RO, ultima varianta este valabila. Asta este ! Cu Bine si Prietenie !

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2007-10-21 19:32:33 (ora Romaniei)
  • Intru-cat s-a deviat de la obiectul apelului lui YO2BPZ, voi raspunde foarte scurt lui YO7CEG si YO9HP. 1). Cand cineva face o informare (publicitate) catre toti cititorii, in cazul nostru radioamatori, este dator sa ofere toate informatiile necesare celor multi si care au nevoie de un serviciu QSL.
    2). Daca exista metode legale de expediere a unor bani in strainatate, cu tarif redus, ar fi trebuit sa ne spunetzi care sunt acelea. Nu ne intereseaza metode dupa coltz, ci numai ceeace este legal si accesibil masei de radioamatori. 3)
    Locul inregistrarii firmei nu inseamna ca este neaparat 4X. 4)Sistemul propus de voi nu este viabil pentru marea masa de radioamatori, cu venituri modeste. 5) Pretzurile tipariri de QSL-uri mai pot fi si negociate. 6) Scopul aricolului lui YO2BPZ nu a fost de a face reclama pentru o afacere cu QSL-uri.
    ==== Si acum voi reveni la scopul principal al apelului lui YO2BPZ =====. Necesitatea ca QSL-urile venite din exterior, sa ajunga in bune conditii la destinatar. Sa ne uitam cum se procedeaza de exemplu in Anglia (2007). QSL-urile sunt expediate la Biroul RSGB de catre diversii expeditori din lume. Acolo sunt cartate de un manager central (voluntar) dupa cifra din indicativ,(in Anglia nu exista districte radio), respectiv G2, G3, G4, M3, etc.; pentru fiecare cifra exista un manager (voluntar), care le primeste la el acasa unde sunt cartate pe indicative. Expedierea de la acesta catre respectivii G2, G3, etc se face in plicuri timbrate corespunzator si cu adresa scrisa de catre destinatar. In Frantza expedierea catre destinatari se face (ultima informatie 2001), de catre un manager REF, angajat, in acelasi sistem de plicuri cu adresa si timbrate. --- Expedierea QSL-urilor in strainatate atat in G cat si in F se face de catre biroul national. Deci sistemul zonal este utilizat si functioneaza bine de ani de zile. Desigur dupa cum spune si YO3JW, trebuie sa existe reguli scrise si bine stabilite. De preferat ca QSL managerul zonal sa fie o persoana fizica si nu un radioclub. In cazul acestuia din urma, responsabilitatea este mult diluata. --- Eu nu consider ca este normal ce se intampla acum in YO. QSL-urile sun trambalate de ici colo, prin 3-4 maini pana cand ajung la destinatie. Cartarile gresite sunt la ordinea zilei, si nu totzi sunt corectzi si trimit inapoi la FRR QSL-urile ajunse la ei din greseala, ceeace explica si pierderile. Necesitatea unor birouri zonale este evidenta, dar si a unui birou national QSL. Cunoscand lipsa de sprijin de care se bucura FRR in Bucuresti, cel putzin ultimul punct, Biroul natzional, eu nu-l vad realizabil curand, din lipsa unui voluntar, iar sistemul actual nu permite anagajarea unui QSL-manager. Oricum suntem singura tzara din Uniunea Europeana fara un birou national QSL, si fara un sistem pus la punct pentru destinatarii QSL-urilor primite centralizat. Am discutat de mai multe ori cu YO3APG acest aspect, dar totul a ramas la stadiul de discutzie. In scris este pentru prima data cand se pune aceasta problema.

  • Postat de Marian - YO7CEG - - la 2007-10-21 20:57:26 (ora Romaniei)
  • Offf, comunicam tare greu...Informatiile oferite de mine, NU sunt reclama, ci doar o alternativa ( cea mai ieftina )si informare ptr. cine doreste. La adresa http://www.globalqsl.com se gasesc absolut toate informatiile necesare, puteti chiar sa primiti " par avion " acasa corespondenta dvs. QSL, primita de la corespondenti !. Toate detaliile si toate informatiile, sunt acolo ! Oare nu s-a auzit pana acum de serviciul " manager " ptr. radioamatori sau nu stim sa beneficiem de acest serviciu ?! In rest, trimiterea banilor in exterior, intradevar nu face subiectul acestui articol- apel ! cat despre asta, am folosit metode legale, nu dupa coltz, dar NU sunt Dispus sa mai dau Consultanta - Gratuit !!! Informatiile sunt publice si oricine le poate afla, daca este interesat si cerceteaza !. SUCCES in TOATE !

  • Postat de ion - YO8RXK la 2007-10-21 21:38:33 (ora Romaniei)
  • Ar cam trebui oarecum sa ne detasam de vremurile medaliilor,[si unii confrati incearca],a diplomelor subiective,nu cred ca dorim sa devenim sclavii unei pasiuni,ori sa-i obligam pe altii sa fie filantropii nostri!73..!

  • Postat de Cobrea Dan - YO8RFD la 2007-10-21 23:42:03 (ora Romaniei)
  • Ideea este foarte buna,personal o spun mereu de doi ani incoace pe la intilnirile noastre. Sa speram ca acum fiind si scrisa, se retine mai usor.Sunt de acord cu ideea si o sustin.Ba chiar si a unor "subdistrictuale" in cazul celor mai mari,YO5,YO8,etc.Multumesc pentru atentie! 73''

  • Postat de george - YO2BBB la 2007-10-22 13:15:26 (ora Romaniei)
  • ideea este foarte buna. am incercat si noi sa facem birou pentru districtul 2 fara nici o taxa si tot nu am reusit. Parerile sunt impartite. Eu cred ca cea mai buna solutie este tot biroul central, sustinut material de cluburi. FRR ar trebui sa lanseza in acest scop un proiect de regulament. oricum felicitari pentru initiativa

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2007-10-24 00:32:49 (ora Romaniei)
  • Salut Adrian...initiativa este laudabila dar nu uita veriga slaba: "infiintarea Birourilor QSL districtuale, CARE SA PRIMEASCA DE LA FRR toate QSL-urile pentru districtul respectiv". La FRR cine distribuie QSL-urile pe districte?. "S-ar usura enorm sarcina cartarii QSL-urilor la FRR, aceasta operatiune putand fi facuta de oricine"...gresit...chair daca avem "numai" 8 districte cartarea la FRR nu poate fi facuta de orcine...vezi comentariul lui PIT - 3JW.


    P.S. PENTRU MARIAN 7ceg: "a aparut o solutie noua, la care cred ca voi apela cat de curand, deoarece consider ca merita ! va recomand : http://www..."..."dar NU sunt Dispus sa mai dau Consultanta - Gratuit !!". Draga marian, cand o sa apelezi la solutia noua sa ne informezi cum merge...contra cost bineinteles. Nu gratuit. Pana atunci...qrx.

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2007-10-24 02:43:36 (ora Romaniei)
  • Am ramas oarecum uimit de cele cateva comentarii cu tenta discriminatorie la adresa celor din UA si/sau 4X ... dar poate ca n-am inteles eu bine.
    Personal nu cred in necesitatea unui birou QSL districtual. Ajungem astfel sa plimbam ... hartii ... de la FRR la aceste centre districtuale ... si inapoi, sau sa simulam iarasi efortul maxim? ... oare cu ce costuri ? ... cu ce rezultat? ... pe mine YO4HW(sk) si YO4AIP(sk) m-au invatat ca dupa ce am realizat o legatura radio, trebuie sa o confirm. Trimiterea cardului de confirmare,
    direct sau via biroul QSL YO este una din modalitati, iar eu o consider si o problema de bun simt ... Acum exista si
    variante electronice de confirmare, deci solutii alternative pentru fiecare.
    Sustin un birou global QSL YO sub gestiunea FRR, avand astfel posibilitatea
    de a percepe o taxa necesara sustinerii serviciului si optimizarii ca volum a trimiterilor ... si asta daca
    Radioclubul la care suntem membrii nu poate face fata material. Altfel spus, cred ca Alex YO9HP a sintetizat foarte
    clar ce alternative exista, atat la tiparirea QSL-ului, cat si a QSL Managerilor, care pot si trebuie sa castige din volum
    ca sa isi fac treaba bine. 73 de Adrian

  • Postat de Marian - YO7CEG - - la 2007-10-24 13:11:44 (ora Romaniei)
  • pt. Gabi - YO3CEN...DA,cat de curand, dar pana atunci, puteti citi comentariul despre GLOBAL QSL, care este deja postat aici, de un utilizator - radioamator roman, iar pentru cine nu crede - nu este obligatoriu - despre valabilitatea acestui sistem, se poate aplica in YO, invatamintele proverbului RO, cu drobul de sare...Altminteri, va doresc succes in toate cele dorite !

  • Postat de Pit ,YO3JW - la 2007-10-24 16:47:34 (ora Romaniei)
  • In numarul 11 al revistei va apare informarea de la YO2BPZ si unele comentarii. Una din ele si anume a lui YO6OMD este de luat in seama,impreuna cu ceea ce a comentat YO7MR(Ex YO7CEG) cand primea QSL-uri de la Dna Campeanu in plicul cu revista. Solutia mi se pare simpla si accesibila si cu un avantaj pentru FRR. Obligativitatea ca membrii sa se aboneze la revista federatiei. Astfel lunar ar putea sa primeasca QSL direct. Aceasta presupune ca la FRR sa existe o persoana care pe langa expedierea revistei sa poata carta si pregatii QSL-urile pentru toti membrii. Cine nu e membru nu beneficiaza de serviciile Biroului. Concret, asa cum mentiona si YO2BBB acest serviciu ar trebui sustinut de toate structurile afiliate la FRR, eventual chiar financiar. In acest scop un cap limpede ar trebui sa faca un proiect in care sa se evidentieze costurile sub forma unui buget de venituri si cheltuieli. In final acest document ar trebui aprobat de AG si sa devina un instrument de lucru. Aceasta activitate presupune si un spatiu de lucru si mobilier(instrumentar) adecvat. Nu este obligatoriu ca sa fie in Bucuresti! Trebuie retinut insa ca la sosirea pachetelor trebuiesc uneori platite sume si trebuie sa se prevada fonduri in acest scop.
    Totul este sa se vrea !
    73
    Pit

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2007-10-25 00:54:02 (ora Romaniei)
  • In calitate de reprezentant al initiatorului acestei propuneri (Consiliul Director al YO HD Antena DX Grup) ma simt dator sa raspund celor care au comentat respectiva propunere pana la aceasta data.
    As vrea sa precizez ca ne bucura numarul mare de comentarii , si este normal sa fie asa, oricare radioamator care a imbratisat acest hoby din pasiune si nu din alte interese ( nu putine!), fiind interesat de primirea QSL-ului care ii certifica un QSO rar, o tara, o insula, un indicativ special, etc. ( si in egala masura, cred, de confirmarea catre corespondenti a legaturilor). Regretam mult doar faptul ca putini dintre “comentatori” au avut rabdarea sau interesul sa citeasca si articolul, nu numai titlul lui, facand comentarii multe pe alaturi de subiect!
    Precizam inca odata ca articolul se refera DOAR LA EXPEDIEREA CATRE RADIOCLUBURILE SI RADIOAMATORII INDIVIDUALI DIN TERITORIU a QSL-urilor primite la FRR (randurile 3-4 ale primului paragraf din articol) si NU LA EXPEDIEREA QSL-urilor proprii in tara, si mai ales in strainatate, acest subiect fiind atins doar tangential in ultimul paragraf al subtitlului “Avantaje”, si se refera la POSIBILITATEA expedierii de QSL-uri prin contributie proprie ( doar in TIMBRE POSTALE, nu in BANI!, pentru evitarea suspiciunilor) si numai pentru ANUMITE TARI cu care radioamatorii YO au trafic mai intens!
    Incercam sa raspundem punctual unora dintre problemele ridicate:
    *Gil, YO2AOB – la Simpozionul de la Buzias vom cere si parerea radiocluburilor si radioamatorilor din judetele districtului 2 .* Romeo, YO4RST- este clar ca nu ne trebuie aprobarea FRR, dar daca FRR nu este de acord cu aceasta idee, cine ne trimite NOUA QSL-urile pentru districtul 2?. De acord cu Biroul QSL national care sa si poata expedia QSL-uri in strainatate, dar de unde crezi ca se vor obtine banii necesari ( foarte multi) daca FRR nu are bani pentru a expedia QSL-urile la judete? Sa nu iti faci iluzia ca prin “contributii proprii” se poate realiza ceva! * Pit, YO3JW- nu vrem sa ne insusim “noutatea” acestei idei, ci realizarea ei! Nu vrem sa apelam la SAE si SASE, la asteptarea pana se aduna 100 sau 500 de grame, etc! Plicurile le vom asigura noi, trimiterea catre radiocluburi ( in urma tabelelor cu membrii, trimise de acestea) va fi deasemenea asigurata prin cheltuiala noastra, doar radioamatorii individuali care vor sa primeasca QSL-urile pe adresa proprie trebuie sa contribuie cu o taxa anuala stabilita ( dar NUMAI in timbre postale de valoare unitara mica). Ce se va intampla cu QSL-urile care nu sunt astfel (?) revendicate? – intreaba Pit. Dar acum ce se intampla? –intrebam noi! Raspunsul nostru – daca indicativul nu este in lista niciunui club, dar este in Call Book, QSL-urile i se vor trimite acasa, si i se va cere sa isi precizeze optiunea! *Marian, YO7CEG ( sau 7MR?) – problema ecxpedierii QSl-urilor in strainatate nu face obiectul acestei initiative * Ovidiu, YO2DFA – sunt radioamator din 1969 (YO2-1673/HD) si 1976 (YO2BPZ), dar NU AM STIUT ca RCJ TM facea expeditii pentru radioamatorii din alte judete! M-am ocupat de prin 1973 de Biroul QSL de la Deva, noi ne-am trimis intotdeauna QSL-urile singuri! Intr-adevar la TM era birou districtual, am primit si noi multe pachete cu QSL-uri in acea vreme de la ei, dar ..ATAT! YO2KAB ar fi avut aceste atributii si pentru Resita si Arad atunci cand era Radioclub Regional Banat, dar ma indoiesc ca Ovidiu era pe atunci radioamator! Il rog pe Ovidiu sa spuna CINSTIT de cate ori in ultimii ZECE ani a primit QSL-uri de la FRR pe calea normala ( colet prin posta), NU prin curieri ocazionali sau aduse direct de YO3APG cu ocazia unor deplasari in teritoriu! Nu se pune problema “presiunilor” ( de ce nu vrei sa fii membru al clubului nostru, etc), asta este oarecum posibil, pentru oamenii fara caracter, doar pe raza unui judet! Expedierea QSL-urilor (cei ce pot fi “observati” permanent –hi) nu face obiectul demersului nostru. * Alex –YO9HP- desi nu stiu nimic despre GlobalQSL si nu face obiectul initiativei noastre, care se refera, repet, EXCLUSIV la circulatia QSl-urilor de la FRR spre cluburi si radioamatori, o singura intrebare: cate QSL-uri a primit Alex (acasa sau la PH) prin Global QSL de la radioamatori care nu sunt membri ai acestui serviciu? Eu cred ca niciunul! *Sica, YO6EX – se pare ca este cel care a inteles cel mai bine ceea ce dorim sa facem! QSL Managerul YO2 poate fi o persoana fizica: si-a prezentat disponibilitatea pentru aceasta sarcina ( sub “acoperirea”financiara a YO HD DX) YO2MAX, Cimponer Razvan din Calan, radioamator foarte activ, priceput si de probitate morala ireprosabila! * YO8COK, RFD, RXK – da, se pare ca in districtul 8, unde si numarul de radioamatori, dar si activitate este extrem de intensa, se intelege perfect necesitatea Biroului QSL districtual! * George, YO2BBB- in propunerea noastra nu este vorba de taxe, decat pentru cei care vor sa primeasca QSL-urile acasa prin posta *Gabi, YO3CEN- Acum cine imparte si distribuie la FRR QSL-urile pe judete (40), nu pe districte (8)? Cand am spus ”oricine” m-am gandit la un radioamator sau “simpatizant” cat de cat initiat, nu la o persoana oarecare care trece pe acolo. Cunosc personal doi radioamatori care au avut sau au deseori treburi prin BU, si in loc sa stea prin alte parti se duc la RCC, unde ajuta la activitati, si in special la cartarea QSl-urilor: este vorba de Aurel Dedu, YO9BGM si Mircea Iancu, YO5OGG. Si ca ei multi altii!
    Si fiecare dintre noi, cartandu-ne QSL-urile proprii sau ale membrilor clubului, putem face si cartarea pe districte (repet, 8 nu 40!) *Adrian, YO9FRJ –asa cum am mai repetat-o de cateva ori, expediera QSl-urilor catre strainatae nu face obiectul demersului nostru.
    Sunt raspunsurile noastre la comentariile postate pana in 24 .10 2007. Daca e nevoie vom mai reveni (doar pentru lamurirea lucrurilor, nu pentru polemici).
    Venim cu cateva precizari: * vom discuta la Simpo Buzias cu colegii din districtul 2, eventual cu reprezentantul FRR daca va veni ( de la care astepatam si raspuns scris la adresa noastra);* Intentia este clara si transparenta- sprijinirea FRR in rezolvarea acestei probleme spinoase si drumul scurt si sigur catre radioamatorii YO al QSL-urilor SOSITE ; *Nu ne deranjeaza deloc daca reprezentantul unui club, avand drum la FRR ridica QSL-urile membrilor clubului respectiv, suntem astfel scutiti de cheltuieli si de obligatii de expediere.
    Adrian, YO2BPZ

  • Postat de QSL 100% - la 2007-10-29 21:40:44 (ora Romaniei)
  • De ce se face un birou NUMAI pentru ruta FRR-giudetze?? Ca sa se mai faca unul pentru FRR -exterior ??? Sa facem TOTUL ca sa nu iasa nimic !!!
    Ori se face un birou QSL national ( indiferent de cine si unde)( DARC nu are biroul la Berlin !!!),ori ne rezolvam singuri treburile , fiecare dupa cum il duce capul si punga.Best DX es QSL 100% !!

  • Postat de QSL 100% - la 2007-10-29 21:52:08 (ora Romaniei)
  • Oricum prin birou se trimite QSL la "caracude",nimeni nu e nebun sa-si trimita QSL-uri la DX rare (new DXCC)greu muncite prin FRR BURO sau orice altceva de acest gen.La fel sila primiri !! Chiar daca se mai arunca "amical" un BS7S la cos la distribuitor , ala sa fie sigur ca BS7S cel valabil e demult la plic, acasa via Direct !!!

  • Postat de Tavy, - YO5RE la 2007-12-01 17:55:46 (ora Romaniei)
  • Scuze pentru intarziere. Vad ca problema traficului de QSLuri, care nu este rezolvata de FRR, desi aceasta are obligatzii statutare in acest sens, naste controverse, aparand opinii pro si contra. Ma gandesc ca, suntem la inceput de mileniu. Dece nu se incearca optziunile eQSL.cc si LoTW, si, pentru nostalgici GlobalQSL?. Va rog sa-mi acordatzi timp pentru documentare si voi reveni ulterior. 73s si la buna vedere, Tavy.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Pledoarie pentru infiintarea Birourilor QSL districtuale"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact